Reklama

Reklama

Mogambo

  • Slovensko Mogambo
Trailer

Obsahy(1)

Na pozvání jednoho maharadži přicestuje zpěvačka Eloise Kelly (Ava Gardner) do Afriky, aby se účastnila safari. Avšak místo maharadži, který musel předčasně odcestovat, se zde setká s Victorem Marswellem (Clark Gable), jenž se živí odchytem divoké zvěře. Eloise se brzy stane jeho milenkou. O něco později se Victor setká s mladým britským manželským párem: antropologem Donaldem (Donald Sinden) a jeho půvabnou manželkou Lindou (Grace Kelly), které nezůstane Victor lhostejný... Podle divadelní hry Wilsona Collisona. Jedná se o remake snímku RED DUST Victora Fleminga z roku 1932, kde Clark Gable ztvárnil stejnou postavu. (Pohrobek)

(více)

Recenze (16)

Han22 

všechny recenze uživatele

Mogambo není jak jsem myslel nějaký napínavý dobrodružný film. Ano odehrává se to v Africe, je tu spousta zajímavých zvířat a také domorodců, ale jinak se jedná spíše o romanťárnu. Clark Gable balí napřed Avu Gardner a poté Grace Kelly, která je vdaná. Musím uznat, že i když jsem se celkem nudil, z vyústěním jsem byl nakonec docela spokojený. Jen jediný problém - Gabla jsem viděl naposledy v Jih proti Severu a od té doby nepěkně zestárnul a ty jeho pletky jsem mu moc nevěřil. Dobrodružný film roku 1953. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Clark Gable je pořádný machr. Po víc jak pětině století si zopakoval svoji roli milovníka z Flemingova Red Dustu a zvládl ji s přehledem, vůbec nepůsobí nijak nepatřičně, a to se o něj ucházejí takové krásky jako Ava Gardner a Grace Kelly! Je to stejně podíváná: Clark chvíle nerozhodně postává, pak se rozhodne chytne Avu nebo Grace do náručí, přisaje se na ni a je hotovo. Tenhle herec měl šarmu asi jako nikdo před ním ani po něm. Dnes možná příběh Clarkových pozdních lásek působí trochu šroubovaně, stále se ale o jedná o dobrý Fordův snímek se slušnou režií. Na Oscara byly nominovány Ava Gardner a Grace Kelly - hrají náramně - ovšem hlavní hvězdou je rozhodně svá zlatá léta připomínající Clark Gable. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Docela milý film s hezkými exteriéry. Clark Gable byl stejně frajer. Kdo z dnešních herců by byl schopen věrohodně zahrát scénu s útočícími lvy, pokud jsou tito znázorněni jen prostřihy z jakéhosi přírodovědného dokumentu? ;) Jinak mě trochu zamrzelo, že Grace Kellyová tady hraje takovou submisivní šedou myšku. :( 60% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V tomto milostnom trojuholniku je pridanou hodnotou účasť hviezd pod vedením skúseného Johna Forda, film sa však až na malé výnimky vymyká spod priemeru. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

JOHN FORD je klasik, ale narozdiel od HITCHCOCKa jeho filmy mojou previerkou času zväčša neprešli. No ale slovenský dabing povýšil toto priemerné dielko na skvost: "Každú chvíľu som čakala, že na mňa skočí rujný hroch." Tak to vážne nemalo chybu. (25.9.2006) ()

MM11 

všechny recenze uživatele

„Exotika“… Občasně zábavný snímek, který působí jako turistická vycházka slavných herců. Ve většině banálních momentů jsem spíš uvažoval o nepochybně zajímavém zákulisí vzniku a říkám za sebe, že dokument z natáčení by mohl být při troše invence o řád vtipnější exkurze. A hlavně přesvědčivější. Mogambu nejde věřit skoro nic, což je kumšt, když uvážíme, že John Ford neustále švenkuje kolem autentického prostředí. Není pochyb, že mu ve věrohodnosti brání krajně nevhodné dokumentární záběry (Gable mířící na lva je opravdová lahůdka…) a mám pocit, že ani ty zářící barvy sem úplně neladí. Zdůrazňují Gableův pokročilý věk, což působí oproti „panenské“ (ač afektované a upozaděné) Grace Kelly téměř nevhodně. Ava Gardner je nejsympatičtější, ale schytala nesmyslnou postavu, jejíž jednání není ke konci zrovna dvakrát důstojné. Milostnou linku, která je východiskem, pak naprosto potápí Gableův protihráč, příšerný mamlas, co by neulovil ani šedou myšku z kanceláře. Zkrátka tuto Fordovu zakázkovou věc bych nikomu nedoporučil, Africká královna je pravým opakem a do té „investujte“… ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NECHCEM VIAC VIDIEŤ LEVY, IBA AK TIE PRED POLICAJNÝM RIADITEĽSTVOM." __ ...zahlási Ava Gardner v slovenskom dabingu a ako Bratislavčan okamžite viem o čo sa jedná. Hneď zo začiatku je istou zaujímavosťou, že ,,Mogambo" - ktorého význam nie je nikdy objasnený a je preto skôr stávkou na lákavý dobrodružný filmový názov - obsahuje podobne ako o dva roky staršie ,,Bane kráľa Šalamúna" (rovnaký kameraman Robert Surtees) iba čisto diegetickú hudbu, čo bolo v danej dobe takmer novátorský počin, vďaka ktorému film napr. pri ľúbostných scénach s typickou predstavou presladených harmónii, nikdy neprepadne do klišé. V námete sa však obe snímky rozchádzajú. Kým ,,Bane" sú safari dobrodružstvom, ,,Mogambo" je štúdiou vzťahov v lákavom exotickom prostredí. Okrem toho je film lákavý aj herecky. Kvalitné výkony oboch ženských predstaviteliek boli aspoň odmenené oscarovými nomináciami a svojou atraktívnosťou im už môže rovnať iba scenár plný príjemných hlášok a skrytých narážok. Africký Casanova Clark Gable je aj v staršom vydaní taký ťažký frajer, že si bez akýchkoľvek následkov môže viac krát dovoliť odhodiť aj nedofajčenú cigaretu do suchej trávy. (86. hodnotenie, 12. komentár k filmu) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mogambo dokazuje Fordovu kolísavosť. Nebol režisérom, ktorý točil len skvelé a ľudsky prepracované filmy, ale občas si zašiel k nejakej "bokovke" ako napr. Tobacco Road alebo práve Mogambo. Čo nemusí znamenať, že sú zlé, ale z pohľadu dnešných divákov mentálne príliš vzdialené a nepochopené. V tomto prípade však zub času odrel oveľa viac. Má to očitú inšpiráciu z Hustonovho African Queen (1951) ale ani zďaleka nemá takú opornú kvalitatívnu úroveň a vyšperkované dialógy. Ani vizuálne invencie, kedy zábery s divou zverou sú až z príliš komfortného pozadia. Zachraňujú to iba charizmy hereckého trojuholníka a exotické prostredie Afriky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Safari filmova klasika od rezisera Johna Forda. Clark Gable bol herecky velikan a tie dve herecky Ava Gardner a Grace kelly boli proste vyborne. Kulisy na urovni a vylety do africke divociny fascinujuce : 80 % ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Předvídatelná romance, která by asi snadno zapadla, kdyby se ovšem neodehrávala v atraktivních afrických lokacích a ústřední milostný 3-úhelník neztvárnili Gable, Gardner a Kelly. Film je ovšem plný poměrně úsměvných i ve své době zřejmě napínavých scén (i když Clark více než na fyzickou sází na sílu pohledu:)). Zatímco role zjemnělé naivky Lindy mi byla krajně nesympatická, troufám si říct, že Mogambo patří především Avě, která zde s lehkostí a půvabem ztvárňuje asi nejpřirozenější a nejživotnější postavu a především ženskou, kterou jsem vždycky chtěla být. ()

FeiNike 

všechny recenze uživatele

Tak v mojich očiach Mogambo skúšku časom rozhodne neobstálo..Verím tomu že pred polstoročím to mohlo byť nesmierne napínavé a vzrušujúce, ale ja som dnes len s veľkým sebazaprením vydržal až do konca pri tomto nechcene komicky pôsobiacom "Hollywoode v Afrike", kde sa psychologizácia postáv a vierohodnosť zobrazenia ľúbostných citov pohybuje v mantineloch patetickosti, trápnosti a absolútnej nepresvedčivosti, ktorými sa vyznačujú nestráviteľné limonády natočené podľa kníh Rosamundy P. ..Žiaľ nezachraňujú to ani africké exteriéry, ktoré som už videl aj v oveľa úchvatnejších filmových podobách..Jednu hviezdu dávam za prítomnosť dvoch krásnych herečiek - Grace Kelly, ktorá oslňuje skôr zjavom než hereckým prejavom a Ava Gardner, ktorej rola mi asi trikrát počas celého filmu prestala na pár sekúnd liezť na nervy, lebo vtedy z úst vypustila niečo, čo sa na rozdiel od jej ostatných replík dalo považovať za skutočne a nie len nechcene vtipné. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

"Aaah, kangaroo!" Zvláštní vztahový čtyřúhelník, který se sice již od začátku vzhledem k době vzniku a skladbě obou dvojic vyvíjí do předem daného konce, tvořený třemi charismatickými a jistojistě kvalitními herci (Gable, Gardner a Kelly!) a Donaldem Sindemem, dává nahlédnout do tajů a krás koloniální Afriky. K lidoopům se pak příběh stočí až k samotnému konci. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Chci na safari s Clarkem Gablem a být Ava Gardner ,-) Mám ráda Afriku, cestování a tenhle typ filmů mi vyhovuje ...Obsazení super, jen ta Grace Kelly byla fakt pipina ...Clark Gable ve svých pozdějších rolích se mi,musím říct, líbí víc než za mlada, kvůli tomu neskutečnému charizmatu . Charakterizovala bych to slovy: "Koukám koukám a najednou líbám.." ,-) Ava byla taky bez komentáře - prostě ženská na svém místě a ještě k tomu sakra krásná. Sem tam nějaký vtípek: "Jsem spařená jako norek na 6. Avenue..". ,-) Nebo ten gepard čuchající ve stanu ke kartám ...celé to zapojení zvířat do filmu bylo moc pěkný ... Kdo má rád Příběh lvice Elsy a do toho romantiku, tak si naprosto přijde na své ... ()

Reklama

Reklama