Reklama

Reklama

Poslední kvartet

  • USA A Late Quartet (více)
Trailer

Když si oblíbený čelista jednoho renomovaného smyčcového kvarteta vyslechne osudovou lékařskou diagnózu, budoucnost souboru je najednou velice nejistá: potlačené emoce, soupeřící ega a nekontrolovatelné vášně mohou ohrozit letité přátelství a spolupráci. Když se chystají odehrát koncert k jejich pětadvacátému výročí – který podle všeho má být i jejich posledním – je to právě síla hudby, která jim pomůže zachovat jejich odkaz. Inspirací i strukturou filmu je Beethovenovův Opus 131 pro smyčcový krvartet c moll, jež vzdává hold komorní hudbě a kulturnímu dění v New Yorku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (74)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejsem Beethovenův fanda, i když v mládí mě fascinoval svojí sveřepostí, se kterou překonával všechna protivenství a přetvářel je v hudbu, která se dosud poslouchá; Smyčcový kvartet cis moll, op. 131, jeden z jeho posledních kvartetů, není výjimkou. Je však dávkován uměřeně, šetrně, a tím i snesitelně. Povídání o jeho hudbě celou hudební stránku hezky zaokrouhluje. Nicméně bych si dovedl představit i jinou hudbu, ne tuhle klasiku... Mimohudební dění není již tak zajímavé, tvořil ho propletenec standardních příběhů a situací, akcí a reakcí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Očakával som niečo dosť odlišné - a síce, že dej sa bude odvíjať najmä od osudovej diagnózy, ktorá zasiahla violončelistu Petra. Aj keď vlastne práve tento moment bol spúšťač všetkého, čo sa udialo. Smutná správa rozvírila hádku, ktorá domino efektom spustila ďalšie hádky vyúsťujúce do rôznych nečakaných reakcií. Nielenže sa ocitá v ohrození kvarteto, ale aj dlhoročné krásne priateľstvo celého kvarteta. Aj keď mne osobne strašne prekážal ten namyslený Daniel, ktorý sa tváril ako keby bol ten najlepší huslista na svete. Dej filmu mi prišiel dosť rozvetvený aj do rôznych sfér, ktoré tak trochu celému deju uškodili. Záver bol naozaj krásny, veľká pocta slávnemu Beethovenmu Opusu 131. ()

Reklama

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Film jako šitý na míru všem milovníkům vážné hudby. :-) Avšak věřím, že si na své přijdou i ti, jež jsou jí takřka nepolíbeni (jen z toho nebudou tak na větvi :-)); probíhá zde totiž v podstatě skoro vše, jako v jakémkoliv jiném oboru, akorát se ony události (ať už veselé, šťastné, či velice smutné a nepříjemné) točí okolo profesionálního smyčcového kvarteta. Nenaplněné sny či touhy, nevyřčené staré křivdy, zrada, náhlé zamilování, neshody, nemoc.... Co mne nejvíc (velice příjemně) překvapilo, že vše je naprosto přirozené, autentické, bez pozlátka, příkras, apod. Dokonce i takové detaily, jako např. poznámky, náčrtky a úpravy v notových partech, otlak na krku od houslí, tvrdá každodenní dřina a pečlivá příprava muzikantů, či pedagogovo vyprávění historek ze skladatelova (nebo i vlastního) života během výuky - vedení smyčcového orchestru, či při soukromé lekci se sólistkou. Pozornému divákovi jistě neunikl plakátek na zdi v pracovně druhého houslisty, s programem koncertu, na kterém se skví jméno "Janáček" a poetický název skladby "Intimate Letters", neboli 2. smyčcový kvartet "Listy důvěrné". ;-) Já i kdybych u toho filmu třeba spala, tak stejně by mne ten Janáček praštil do očí okamžitě. :-D Zmínit musím též výborné herecké výkony zejména všech čtyřech hlavních protagonistů. A nechce se mi věřit, že se jedná o filmový debut, nikoliv práci zkušeného režiséra. Někteří zdejší komentující byli dojati "až" na konci, během koncertu, já se musím přiznat, že mi zvlhly oči co chvíli. Film na mne neskutečně zapůsobil, takovou smršť emocí různého druhu jsem během filmu už dlouho nezažila (nepočítám ty, které jsem už viděla), a moc děkuji milé Snorlax za skvělý filmový zážitek, který jistě nezapomenu. :-) ["Filmová hudební výzva" - Snorlax] ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, které mě nejen pobaví, ale taky něco naučí. Filmy o vážné hudbě mám tedy strašně rád, takže jsem šel - povzbuzen vysokým hodnocením - téměř na jistotu. "Late Quartet" (rozkošně hravý, dvojsmyslný název) rozhodně není bezchybné dílko, ale víte co? Kašlu na podivnou psychologii postav, toporné zvraty a lacinou sentimentalitu. V závěru jsem se dojal jako už dlouho ne, a víc mě nezajímá. Krása. Klasická. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Brána uzavřena, emoce vítány. Můžete se klidně posadit a nechat se unést. Ideální kvarteto..." Vztahy mezi dlouholetými členy kvarteta Fuga mají od ideálu hodně daleko. Manželská nevěra, pocit nedocenění jednoho z členů souboru či krátká love story jiného člena kvarteta s dcerou dvou jiných jejích členů... Právě tahle dějová linka (a způsob ukončení onoho milostního románku) mi připadala poněkud nadbytečná. Jinak ale hodně silný (ač trochu smutným, ale na druhou stranu i dojemný) příběh mj. o tom, že "být součástí něčeho je důležité", plný (zvláště na konci) krásné Beethovenovy komorní hudby. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Scéna s koncertom sa odohráva v Grace Rainey Hall v metropolitnom múzeu a na tom istom pódiu, kde legendárni Gauneri String Quartet hrali ich rozlúčkový koncert. (Crybaby)
  • Když Robert Gelbart (Philip Seymour Hoffman) po telefonu potvrzuje koncertní vystoupení v Číně, visí za jeho zády plákát k Janáčkově "Intimate Letters" v podání filmového kvarteta Fugu v Carnegie Hall. (Cliff Booth)
  • S filmem byl spojován Ethan Hawke. Roli z důvodů pracovního vytížení odmítl. (Conspi)

Reklama

Reklama