Reklama

Reklama

Poslední kvartet

  • USA A Late Quartet (více)
Trailer

Když si oblíbený čelista jednoho renomovaného smyčcového kvarteta vyslechne osudovou lékařskou diagnózu, budoucnost souboru je najednou velice nejistá: potlačené emoce, soupeřící ega a nekontrolovatelné vášně mohou ohrozit letité přátelství a spolupráci. Když se chystají odehrát koncert k jejich pětadvacátému výročí – který podle všeho má být i jejich posledním – je to právě síla hudby, která jim pomůže zachovat jejich odkaz. Inspirací i strukturou filmu je Beethovenovův Opus 131 pro smyčcový krvartet c moll, jež vzdává hold komorní hudbě a kulturnímu dění v New Yorku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (74)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V Posledním kvartetu hraje naprosto poctivá klasická hudba. Ta čtyřka se hudebně sešla fakt dokonale. Všechno ostatní je ale jenom jakási výplň, která připravuje hodně slušnou půdu pro samotný závěr, který je hudebně naprosto boží. Každopádně nemůžu jít vejš, jak ke třem hvězdám, protože na to, jak se mi závěr líbil, tak se mi vůbec nelíbilo, jak film k němu došel. Ta čtyřka se v tom filmu naprosto brutálně rozhádá pár dnů před posledním kvartetem, až to vypadá, že už ten koncert ani neproběhne. A pak najednou bum, a bez vysvětlení hrajou před vyprodanou halou. A takhle se příběh táhnul celým filmem. Moc nevysvětloval. Hudba ale hrála skvěle. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Zcela strhující hudební drama s výborným hereckým obsazením a s výborným zakomponováním klasické hudby do filmu. Dokonalost ve všech směrech. Pozdní kvartet prožívá náročné období, a celý příběh graduje událostmi pro kvartet neúnosnými a takovými, díky kterým hrozí rozpad celé skupiny. Bezchybný závěrečný koncert, který mi nahnal do obýváku obrovskou atmosféru, a to nejen díky dokonalému výběru Beethovenovy hudby, ale také díky silnému příběhu. 100% DOKONALOST. ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Na festivalech s tématem "stáří" bude A Late Quartet spolu se Zlatým jezerem jistě evergreen. Ale nakonec tu jde přece jen o víc. Na vztazích mezi čtyřmi členy stojí budoucnost sboru, nejistota jednoho znamená pád všech. Můžete si vzpomenout na Felliniho Zkoušku orchestru, ale jen v těch nezákladnějších liniích, takový přesah tenhle film nemá. Navzdory americkému původu na vás dýchne klasické pojetí francouzské artovky.. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Hudba versus láska, hudba versus vztahy, hudba versus život... Sehranému kvartetu přestaly ladit nástroje, v důsledku únavy lidského materiálu... všimli jste si, jak bývají lidé, kteří se zabývají vážnou hudbou, kromě aureoly talentu disciplinovaní, kultivovaní, a jak neobyčejnou slovní zásobou vládnou? Co jim však chybí, je vášeň - ke svým partnerům, dětem, přátelům, životu... Až na konci jsem díky vřelému podání herců pochopila proč - celou ji pohltí hudba, je to daň za výsadu a dar. Snímek tak nepodbízivý, až vás pobídne dát vyšší hodnocení, než jste původně zamýšleli. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Aneb člověk, zřejmě milovník vážné hudby, si za kamerou odškrtl jeden svůj velký sen. Ostřílení charakterní herci v příběhovém průměru o tom, jak jsou některé kroky pro léta šlapající smyčcový kvartet neúnosné. Nekontrolovatelné vášně, soupeření, ubývání sil, nevěra. Škoda, že trochu tlačíme na pilu, i když se celou dobu tváříme, že se nechceme podbízet. Zvraty jsou podivné, s postavami se mohlo pracovat lépe. Někam se dostaneme, ale já si přál ještě o kousek dál. Nebo spíš jinam. Herci jsou samozřejmě výteční, ale to okolo mi až tolik neladilo. Hudba samozřejmě ano. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Když Robert Gelbart (Philip Seymour Hoffman) po telefonu potvrzuje koncertní vystoupení v Číně, visí za jeho zády plákát k Janáčkově "Intimate Letters" v podání filmového kvarteta Fugu v Carnegie Hall. (Cliff Booth)
  • Scéna s koncertom sa odohráva v Grace Rainey Hall v metropolitnom múzeu a na tom istom pódiu, kde legendárni Gauneri String Quartet hrali ich rozlúčkový koncert. (Crybaby)
  • S filmem byl spojován Ethan Hawke. Roli z důvodů pracovního vytížení odmítl. (Conspi)

Reklama

Reklama