Reklama

Reklama

Milion let před Kristem

(festivalový název)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
Trailer
Velká Británie, 1966, 100 min

Režie:

Don Chaffey

Scénář:

Michael Carreras, Mickell Novack (původní scénář) (více)

Kamera:

Wilkie Cooper
(další profese)

Obsahy(1)

Pračlověk Tumak je vypuzen ze svého divošského jeskynního kmene. Po strastiplné cestě krátce nalezne domov u jiného kmene, civilizovanějšího a žijícího u pobřeží. Avšak i ti ho nakonec vykážou. Nicméně Tumak tentokrát neodejde sám, ale se ženou jménem Loana. Tak jim nezbývá než bok po boku putovat nehostinnou krajinou a čelit mnoha jejím nebezpečím jako jsou pravěká monstra, nebo mohutné sopečné erupce. (ČSFD.cz)

(více)

Recenze (61)

Lima 

všechny recenze uživatele

Režisérovo pojetí pravěku je zde neodolatelné ve své naivitě, což byl zřejmě záměr. Na jedné straně se tvůrci snažili o jakousi míru realističnosti, třeba i tím, že pravěcí lidé zde nemluví anglicky :o) a herci zgusta přehrávají ve snaze docílit co nejdivočejšího výrazu, na straně druhé jsou pravěké ženy krásně čisťounké, s vyfénovanými pěstovanými účesy a pořádnou vrstvou make-upu, s decentními podprdy, schovávajícími svá silikonová ňadra. Opravdu radost pohledět, úplně lituju, že jsem nežil v době kamenné :o) Nic proti Raquel Welch a jejím rajcovním koženým bikinám, ale to co dělá tenhle film opravdu zajímavým, jsou Harryhausenovy triky. Některé tradičně slabší (neskutečně trapná obří tarantule), některé naprosto vynikající (skvělý souboj pravěkých lovců s ještěří figurkou, rozpohybovanou pookénkovým snímáním - její interakce s živým okolím je v této scéně naprosto úžasná, hezký je též souboj ještěrů, který jako by ze Zemanovy Cesty do pravěku vypadl). Klasická Harryhausenova bolístka - okatá zadní projekce - je tu redukována na minimum. Slaboduchý děj je zde zcela překryt atraktivní formou, tj. záběry atraktivních vulkanických scenérií, zdařilými triky (pro Harryhausenovy fandy je tohle povinnost) a první pravěkou top-modelkou Raquel Welch :o) Za zkouknutí tenhle filmeček stojí. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Vysokorozpočtová áčková záležitost, která oplývá vynikající výpravou, působivými triky mága Harryhausena, ale také neomluvitelně tristním příběhem, který z režisérské stoličky kočíruje chronický erotoman se sklonem k fašismu. Silikonem vytvarovaná kráska Raquel Welch svými proporcemi zaujme hned, ale mnohem divácky atraktivnější (v rámci celkového pobavení) zřejmě bude dokonalá árijská pravěká společnost obdělávající záhony a honosící se dokonalým vzhledem, za nějž by se nemuseli stydět ani současné módní časopisy. Škoda toho vynaloženého úsilí, na tak neambiciózní látku je ho téměř škoda, jinak by to bylo absolut. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £422,816Tržby USA $8,000,000Tržby Celosvetovo $8,600,000▐ Som čakal hrôzu ale nakoniec v celku podarený historický dobrodružný akčný film, so slušnými trikmi(Ray Harryhausen sa viditeľne snažil), dobre vybraným prostredím a príbeh újde. /65%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

This is the way it was. Hodně šedý průměr. Všechno v pohodě, jen kdyby to nebyla chvílema taková nuda... Pravěk podle Hammeru je plný obřích leguánů, želv, dinosaurů a podobně. Chlapi to jsou zarostlí smraďoši, ale zato ženský by se daly vyjádřit podílem jedna roštěnka na tři obyvatele. A jedna megaroštěnka na kmen. Lidi obecně mají většinou jedinou starost a to je sehnat si něco k jídlu. Krajina je tak trochu hodně vysušená, nejspíš tím jak každou chvíli vybuchne nějaká čadící sopka. Náš hrdina Tumak si tohohle všeho užije až po krk. Tenhle film měl nejspíš ohromit dvěma věcma. Jednak efekty - které byly možná tenkrát parádní, ale dneska už mě nijak zvlášť neoslovily, no a jednak samozřejmě blonďatým tahákem v podobě Raquel Welch. No.... osobně se mi víc líbila ta hlavní roštěnka z druhého kmene, ale tak dobře no. Ale prostě příběh je asi tak primitivní jako pravěk což je škoda, větší spád a nápaditější celek by neuškodil. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Viděno kdysi dávno. Přišlo mi to fakt neskutečně debilní. Nicméně Raquel je překrásná a výhoda je v tom, že k filmu nepotřebujete titulky. Postavy tam jen vydávaj různý skřeky. Triky stojej za hovno. Ať si řiká, kdo chce, co chce, ale ty různý boje s ještěrkama, tyranosaurama a podobně jsou spíš k smíchu. Je to holt 40 let starej film. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Co to nemělo proti When Dinosaurs Ruled the Earth, což byl klon tohoto filmu, že jsem OMYBC dal o hvězdu míň? Ani nevím, zase tu bylo jako u asi 8 filmů na podobné téma, co jsem viděl, rozdělení na blond Eloie a špinavě blond Morloky. Kmen sluníčkových lidí šíří dobrotu a jsou impotentně bez emocí, kmen zlých vrahounů je příliš málo početný na to, aby se neustále mezi sebou vraždili, tímhle tempem by vydrželi jako kmen existovat tak týden, pak by byli všichni mrtví. Asi jsem se u toho prostě nudil, jednotliví lidé byli typově příliš stejní, vpodstatě jakoby tam byli jen 4 naklonovaní herci. S originálem z roku 1940 se nedá ani zdaleka srovnávat, ten byl prostě dokonalý. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Nebyť Harryhausena (2 body naviac), zostane len nechcená komédia, ktorá sa nesie vo veľmi podobnom duchu ako istý nemenovaný film od Emmericha. Z filmmového hľadiska ponúka zaujímavé porovnanie so súčasnými blockbustermi. Hlupučký ďej vs výpravné spracovanie. (5/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Naivní pojetí pravěkých událostí, zabalených do primitivního oťukávání divošského pračlověka Tumaka a civilizovanější krásky Loany. Ta, jakoby neustále očekávajíc příjezd módních fotografů, se narodila v kmeni, který opustil jeskynní život a denně se na pláži se skupinkou lepých krasavic (dokonale vyfénovaných a pečlivě namalovaných) oddává civilizovanějším aktivitám. Do toho všeho souboje gumových pravěkých ještěrů, sopečné erupce a působivá výprava, nicméně tristnímu příběhu na nohy nic nepomůže. Jakmile se ale prokoušeme všemi peripetiemi mezi znesvářenými kmeny, bratry atp., nabízí se příjemně povrchní, atmosférická podívaná. A rozhodně volím raději půvabnou krásku Raquel Welch v droboučkých bikinách než ve stejný den viděnou, nákladnou pravěkou frašku 10,000 B.C. megalomana Rolanda Emmericha. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Náš příběh se odehrává v době, kdy se lidé dělili na kmeny Brunetů (nazývaných též Nemytí) a Blonďáků (Šamponovaní), ve světě, v němž vládl, jak tajně doufám, úmyslně směšný příběh podpořený genialitou Raye Harryhausena. Muži v tom světě vypadali jako jako vágusové z vlakového nádraží, hovořili dokonce stejnou "řečí", ženy se ve volných chvílích mezi focením katalogu plavek a opalováním vydávaly na rybolov a utíkaly před obřími dravými želvami. V tom světě zněla podivná hudba, nicméně atmosféru (pseudo)pravěku se mu i díky kameře a dobře zvoleným lokacím podařilo navodit slušně. Některé momenty (zápas lovců s ještěrem, výbuch sopky) vešly právem do trikových dějin, jiné stejně zaslouženě upadly do zapomnění.__P.S. O Raquel Welch se porvali pralidé i ptakoještěři! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro milovníka sebenaivnějších filmových vizí vlastně poklad. Máme tu vedle sebe vyprahlou krajinu s prvními lidmi, kteří sice sotva komunikují, ale jsou mezi nimi ženy zralé na titulku Playboye, dále chlupatá stvoření, z nichž by se lidé nejspíš měli teprve vyvinout, a navrch samozřejmě dinosaury očividně nezabité asteroidem či ohromné tarantule a ještěrky jako ze sci-fi. Ale právě díky téhle upřímné naivitě a v neposlední řadě zásluhou tradičně parádních Harryhausenových triků se jedná o docela kouzelné filmové dobrodružství, které bych někdy možná i chtěl vidět na velkém plátně. A fakt to nepíšu jako pouhou kamufláž touhy vidět v co největším rozlišení veškeré dokonalé křivky Raquel Welch, do které se během sta minut stihne průměrný chlap zamilovat 159×. 60% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Když člověk ví co může očekávat od 50 let starého fantasy a jak Harryhausen začínal, tohle si v pohodě užije. jen ta Raquel si nemusela vybrat zrovna největšího pitomce široko daleko - ale to asi ke krásným ženám tak nějak patří … ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Až na tie vizuálne, animované efekty, ktoré tu boli skôr len rušivý element, som si užil celkom príjemný a zaujímavý príbeh, v ktorom si divák nájde všetko možné - od bratskej nenávisti, zrady, pomsty, lásky... až po žiarlivosť a konečné "prírodné" zúčtovanie. A to som si myslel, že sa budem trocha nudiť, ale viete čo, nenudil som sa ani chvíľu. Obsahová stránka bola teda fajn. Škoda tých animácií, to už sa mi viac páčili napr. v Zemanovej Ceste do praveku (1955). V porovnaní s týmto snímkom boli nadčasové. 65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V Hammeri išli na to "po svojom" a nakrútili kvázi historický film, ktorý je samozrejme alternatívnou históriu k tomu, čo vieme o vývoji našej planéty a života na nej. Ľudia (podľa vizáže už homo sapiens sapiens) sa pred miliónom (!) rokov stretávajú v súbojoch s dávno vyhynutými zvieratami a herečky a niektorí herci sem prišli priamo z prehliadkového móla. Našich "predkov" neustále napádajú omnoho väčšie príšery a nedá sa nezamyslieť nad tým, ako sa mohli dožiť na svoju dobu tak vysokého veku. Ale bez týchto guilty okrás by to skrátka nebolo ani zďaleka ono a bola by to iba nuda. Poteší aj prekvapivá záverečná pasáž, to keby ste náhodou mali počas sledovania filmu dojem, že tvorcovia na niečo zabudli, tak to ani náhodou. 70% ()

francis 

všechny recenze uživatele

Bože, to je retro. Karty jsou rozdaný trochu moc černobíle a z hlediska prehistorickýho vývoje Země je to úplnej nesmysl, ale film je to přesto kouzelnej. Ty naprosto dokonalí gumoví veleještěři, co se rvou mezi sebou i s Johnem Richardsonem, to jinde neuvidíte... Nejlepší je ten obrovskej leguán na poušti. Vůbec všechny geniální retro efekty dělají z tohohle filmu legendu. Je to sexy, je to napínavý (když na tu hru přistoupíte) a hlavně, má to atmosféru. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Uprostřed nejkrvavější pravěké bitvy mezi lidmi vybuchne sopka... Anebo to byli britští filmaři? Každopádně snímek lze připodobnit s o čtyři roky mladším Když dinosauři vládli světu, podobně filmařsky naivní a scenáristicky zkázonosnou představou pravěkého světa obývaného současně lidmi a dinosaury, obojí z produkce Hammer. Chcete-li opravdu kvalitní vizi života z pravěku, u které nebudete mít selským rozumem upevněný pocit, že si z vás scénárista a kameraman se svým týmem dělají dobrý kamenný den, sáhněte po Boji o oheň. Tumaku, tohle teda ne. Akiva! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Historicky nepresný, ale veľmi zábavný a efektný ( triky sú naozaj na veľmi kvalitnej úrovni ) trhák s megakočkou Rachel Welch, ktorej to sluší v každej sekunde tohto filmu. Jej kožené bikiny sú asi jedným z najslávnejších filmových kostýmov v histórii. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nazvat tento film historicky nepřesným by byla ještě pochvala :-D V naivním Hammerovském pojetí pravěku žijí vedle sebe dinosauři, obří pavouci, obří želvy, obří leguáni, lidoopi, jeskynní lidé a topmodelky s hladce oholenýma nohama. Máme tady dva hlavní kmeny - tmavovlasé, kteří jsou poměrně barbarští celý den loví a celý večer se perou o jídlo, a o něco civilizovanější světlovlasé, mezi jejichž záliby patří rybolov, výroba ozdob a jeskynní malba. Co se vám v tomto pravěku může přihodit? Například si můžete lovit rybičky v jezírku, očumovat bábovky v kožešinových bikinkách a najednou se z ničeho nic vynoří tyranosaurus rex a sežere vás. Další možností je, že se koupete v jezírku a najednou si přiletí pterodaktyl a odnese vám v pařátech slečnu jako potravu pro svá mláďata. Zkrátka v hammerovském pravěku se určitě nudit nebudete. Oceňuji, že pravěcí lidé nemluvili anglicky :-)) Triky na tehdejší dobu nejsou vůbec špatné a celkově se jedná o docela zábavné béčko, i když by určitě sneslo trochu kratší stopáž. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,THIS IS A STORY OF LONG, LONG AGO WHEN A WORLD JUST BEGINNING...“ __ ...alebo z čias keď všetko okrem ľudí bolo obrovské a kúpanie nebolo ani len snom... S prvými dvomi komentármi kolegov nemôžem nič iné než súhlasiť. Snáď prvou prapodivnosťou je, že film produkovalo štúdio Hammer, známe svojimi béčkovými gotickými horormi. Ďalšou, že aj napriek tejto skutočnosti, film nemožno preliať do žiadnych vôd béčkovosti. Iste sa nejedná o žiaden opus magnum a neodpovedá tomu ani réžia, beztak je vidieť veľké zanietenie pre prácu. Okrem trikov a výpravy je snáď najviac zaujímavá hudba, ktorá v sebe veľmi schopne vie miešať ako veľkolepé melódie tak aj radu primitívnych zvukov či ruchov, ako akúsi prirodzenú hudobnú kulisu odpovedajúcu dobe príbehu. Harryhausenove triky sú samozrejme hlavnou devízou celého filmu a určite patria k tomu (naj)lepšiemu čo tento mág vytvoril. O to viac je pre mňa nepochopiteľné ako nedocenená ostala jeho práca. Hammeri si inú variáciu príbehu z praveku zopakovali aj o niekoľko rokov neskôr pri filme ,,Keď dinosauri vládli svetu.“ založenom na rovnakej forme, tentoraz ale bez Harryhausena, zato však s neznámym Jimom Danforthom, ktorého triky (nijako neprevyšujúce tie Harryhausenove) boli nominované na Oscara. A aj keď napokon zo zlatého plešivca nebolo nič, každý správny fanúšik (patrím medzi nich aj ja) tejto legendy to snáď inak ako krivdu nemôže pochopiť. Zadosťučinením nech je pre film aspoň to, že ako kvalitatívne prevyšuje svoju predlohu z roku 1940, taktiež víťazne vychádza z boja so svojim ďalším nasledovateľom. Nenáročný a tiež aj príjemne ubiehajúci filmový zážitok s pôsobivým finále. (68. hodnotenie, 13. komentár k filmu) ()

Jindros 

všechny recenze uživatele

Žádní dinosauři, vyvrcholením filmu (a jistě i leckterého diváka) je girl fight mezi Raquel Welch a Martine Beswick. Tak takhle to tenkrát bylo. ()

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama