Reklama

Reklama

Bratři Earpové ženou stádo dobytka do Kalifornie. Po cestě odmítnou nízkou finanční nabídku starého Clantona na jeho odkoupení a na pár hodin se zastaví se v městečku Tombstone. Když se v noci vrátí zpět, jejich stádo je pryč, na místě nacházejí pouze těžce zraněného nejmladšího bratra Jamese. Proto Wyatt Earp přijímá ve městě místo šerifa, které je mu nabídnuto. S ním tu zůstávají bratři Morgan a Virgil, aby společně našli vrahy Jamese a zloděje svého dobytka. Na nového šerifa navíc čeká setkání se známým stárnoucím pistolníkem Docem Hollidayem, za nímž přijíždí půvabná Klementina...
Film natočil klasik americké kinematografie režisér John Ford (který zaujal i svými dalšími westerny Přepadení, Fort Apache, Měla žlutou stužku, Rio Grande, Muž, který zastřelil Liberty Valance a Podzim Cheyennů). Ten příběhu z Divokého západu vtisknul zcela nový dech a působivost. Pod jeho vedením úlohu Wyatta Earpa ztvárnil Henry Fonda, který zde předvedl jeden z vrcholů svého hereckého umění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Svědomí z nás všech dělá slabochy“ Henry Fonda s knírkem přijíždí jako legendární šerif Wyatt Earp zjednat spravedlnost do skrz naskrz zkaženého města Tombstone. Zabili mu bráchu – něco takového nezůstane dlouho nepotrestáno. Kamerou, nasvícením a hereckým výkonem hlavní hvězdy vyčnívající, jinak průměrný odlehčený western, který chce za doprovodu chytlavých hospodských písní hlavně nenáročně bavit. 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Western, který nabízí divákům další (kolikátý už?) pohled na legendu o Wyattu Earpovi, je snad zajímavý jen rokem svého vzniku a hereckým obsazením, ale jinak jde jen o lehce nadprůměrnou podívanou, která ve svém žánru nejvyšší příčky určitě dobývat nebude. ()

T2 

všechny recenze uživatele

ani neviem už koľký film alebo lepšie povedané western som už videl čo sa týka týchto zásadných vecí: Waytt Earp, Tombstone, O.K. Corral, ale dobre Henry Fonda je fajn, príbeh je trošku iný než sme zvyknutý takže nenudí, prestrelky skôr okrajovo čo troška uškodí čím príbeh nemá až takú dravosť, veľa sa čaká aj od vychýreného pištoľníka Doc Hollydaya ktorý je v konečnom výsledku odstavený v príbehu do stratena, takže len priemer ___odporučiť môžem len a len: Tombstone(1993) /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slaboučké tři hvězdičky dalšímu westernu, který zkouší poutavě a zajímavě předvést stokrát ohraný příběh o bratrech Earpech a městečku Tombstone. Každá variace na toto téma přináší trochu něco jiného. Někdy jde do popředí obsazení postav a postava Wyatta (Tombstone) někdy naopak vnitřní souboj Wyatta a smysl a spravedlnost práva samotného (Hodina pušek) a do toho všeho ještě labutí píseň Kevina Costnera, která je nejdelší variantou (Wyatt Earp). Můj miláček Klementina by měl těžit především z režie Johna Forda a Henryho Fondy v roli Wyatta Earpa. Bohužel právě on je poměrně slabý, dle mého názoru vypadá jako "chudáček" bez respektu (nic proti, mám ho rád, ale nepůsobí jako velký statečný šerif...). Oproti tomu je ve filmu více využit Doc Hollyday a pár žen navíc. Nepodařená je také psychologie, kterou nedokáže vynahradit ani černobílé pojetí, které například v panoramatických scénách s nebem, působí velmi "barevně" a krásně. Ve výsledku však nevím, proč se na podobný film znovu dívat, protože nepřináší nic zajímavého a přelomového. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak pravý western, jako zajímavý pohled na proces přerodu Divokého západu v civilizovaný kus světa. Ford si tentokráte nevybral svého oblíbence Waynea, nýbrž neméně protěžovaného (samozřejmě, že právem) Fondu, kterému tato role padne jako ulitá a myslím si, že právě zde dosáhl vrcholu svého hereckého umění. Pečlivě propracovaná řeč těla, sympaticky autentická nešikovnost - asi proto Scorsese považuje tento film za jeden z nejhodnotnějších dokumentů o přerodě Západu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Drsný a zároveň lyrický, humorný i vážný a nasnímaný omračujícím způsobem, něco jako Občan Kane westernů (navíc jsem viděl krásnou zrestaurovanou 102minutovou verzi). A jak nemusím dobračisko Henryho Fondu, tak tady byl naprosto dokonalý. Tiché scény bezchybné a je jich tu spousta, jak trefně píše Pohrobek - řeč těla. Bez tohodle by snad ani nebyl žádnej Leone. Další nedoceněný Ford na CSFD, člověk si pomyslí cosi o házení perel sviním, ale co už... P.S. bonus pro znalé - Hawksovskej vtipnej dědek Walter Brennan v naprosto atypické, ale suverénně zvládnuté roli. Bravo! P.S. Po druhém zhlédntí jen dodám, že tenhle film je symfonie ticha, klidu a řeči těla. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Režie slavný John Ford, hlavní role hvězdný Henry Fonda (Wyatt Earp), krásná Lina Darnell (Chihuahua) a charismatický Victor Mature (Doc Holliday). Klan bratří Earpů pátrá po vrazích svého bratra a také po zlodějích dobytka, finální přestřelka se koná v Tombstonu u Ohrady O.K. Scéna boje "hodní Earpovi proti zlým lumpům" na základě skutečné události je snad nejčastějším tématem amerických westernů. Nutno Fordovi přiznat, že v My Darling Clementine je tahle story zpracována jako jedna z prvních, opravdu moc dobře a včetně vůně pouštních květin :). Trailer: http://www.sms.cz/film/muj_milacek_klementina/ukazka ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Tak jsem konečně shlédla ten film, o kterém jsem dosud věděla jenom to, že v M.A.S.H.I. byli děsně natěšení, až ho spatří, a že se Alda strachoval, aby někdo nenarovnal hlavní krásce předkus. Nyní suše konstatuji pár věcí. Za á to bylo lepší, než jsem čekala, za bé nechápu, proč se to jmenuje tak, jak se to jmenuje. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

John Ford dokáže zaujmout prací s postavami, prostředím a v tomto případě i barevnými odstíny, místy film vypadá jako nějaký western-noir. Paradoxně to ovšem nejsou věci, které bych na westernu vyhledával, očekával, a které můj zážitek z něj nějak výrazně obohatí. Respektive, obohatit by ho mohly, kdyby k tomu hrálo něco jiného, než mužně-sborové písničky. Klasickými westerny se teprve pomalu prokousávám, ale jejich fádní odrhovánky jsou pro mě velkým handicapem. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Pokorný, baladický western, v jehož světě není místo pro vyhrocené emoce, spektakulárnost ani zbytečné proslovy a slzy. Smrt přichází často a bez pozvání, nikoho však příliš nevzrušuje. Romantika je to, oč tu běží. V propletenci mezilidských vztahů (hlavní a nejúčinnější zbraň Fordova westernového univerza) a jemně utkaném lyrismu kradmých pohledů, gest, mlčenlivých ploch a pohybů se rozpouští klasický příběh o pomstě, které se sice nakonec dočkáme také (v geniálně "tiché" závěrečné přestřelce), ale netvoří tematické jádro filmu (pouze rámec). Tempo vyprávění je pozvolné, více než k uspokojivému rozuzlení vede Ford divákova očekávání (i zrak) dovnitř; k drobným detailům, nenucenosti a pocitům komplikovaných hrdinů. Slova "intimnost" či "komornost" mi při sledování přicházela na jazyk nejčastěji. Pro dosažení kýženého účinku byla sice "oslabena" dokumentární hodnota filmu (výrazným odklonem od historické přesnosti), metaforu zavádění práva a pořádku na Divoký západ to však neoslabuje. Obecně bych ale její význam nepřeceňoval. Za vypíchnutí stojí i propracované a uvěřitelné charaktery, úchvatná černobílá fotografie (s podobně výrazným svícením - Leoneho nepočítaje - jsem se ve westernu snad nesetkal), čistota a účelovost stylu a v neposlední řadě výtečný Henry Fonda jako šerif Wyatt Earp (taneční scéna rulez:)). Nikterak zřejmě nepřekvapí, že Sam Peckinpah považoval právě Clementine za svůj nejoblíbenější western, mnohé jí však dluží kupříkladu i Costnerova sumarizující Krajina střelců či Wylerova Velká země. O to více zamrzí, že se zde tento Fordův majstrštyk setkává převážně s nepochopením. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film má sice několik historických nepřesností (Holliday byl zubař a u O.K. Corralu nezemřel), ale nejde o historický film, ale o western a to vynikající. Nemohu souhlasit s tím, že není nijak výjimečný, či nedobývá nejvyšší žánrové příčky. Stačí se jen podívat na IMDB a někdo, kdo viděl v životě hodně westernů pozná, že právě tento film se stal šablonou pro spoustu kovbojek různých kvalit (nejvíce z "Klementýny" vychází asi "Krajina střelců"). Wyatta Earpa si už zahrálo hodně herců, ale Henry Fonda byl podle mě nejlepší. Jeho štíhlá vysoká postava, charismatická tvář a elegantní chůze zaručuje skvělé ztvárnění legendární postavy. Doc Holliday si myslím byl již lépe ztvárněn, ale Victor Mature stojí také přinejmenším za pozornost. Raritou snímku je Walter Brennan, představitel většinou dobráckých a trochu legračních postav, zde v hlavní záporné roli. John Ford nezobrazil Tombstone jako špinavé a krvavé místo, jako třeba Kasdan, Sturges či Cosmatos. Ovšem natočil krásnou baladu z Divokého Západu o jedné nesmrtelné legendě. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fordovka, ktorá mi zatiaľ najviac sadla. Motívy zo života Wyatta Earpa navlečené na úplne nový príbeh v nádhernom vizuálnom balení. A je to super. Ale užil by som si to možno viac, keby som obe pecky z 90. rokov venujúce sa rovnakej téme nevidel tak veľakrát. Veľmi silných 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima dám ještě 4*, ale i přes moji oblibu starých westernů, mi tento Fordův počin příliš nepasoval. Na to, že má spíš kratší stopáž, se mi jevil zdlouhavý a nedokázal mě příliš vtáhnout do děje. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Sure is a hard town for a fella to have a quiet game of poker in." Pokud by u mě měl mezi westerny nějaký film sesadit z pomyslného trůnu "Tenkrát na Západě", byla by to dost možná právě tahle klasicky, doslova ikonicky pojatá "Kniha amerického westernu". PS: osobně se k těmhle soudům neuchyluju, ať má v zásadě každý svůj názor. Opravdu tu ale čtu mezi komenty něco o příslovečném "házení perel sviním"? - Bohužel, je to tak. Takže prosím, zachrochtejte dle vlastního uvážení... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

My Darling Clementine viac ťaží z napätia medzi Earpom a Hollidayom, ako medzi šerifom a gangstrami. Vo Fordovom filme pôsobia všetky postavy (okrem Clementine, preto je miláčik) relatívne ambivalentne, kto nepozná príbeh, bude mať dlhšie Doca za zápornú postavu. To napätie zvyšujú aj ženy, je to viac príbeh o obyvateľoch mestečka, ako príprava na záverečnú prestrelku. Film stojí na Fondovom výkone, ktorý sa svojim výrazom na drsného chlapa západu nehodí, ale na druhej strane je veľký sympaťák a preto mu všetko uveríte. Ďalej na Fordovom fetiši americkej krajiny v pozadí s Monument Valley, tých typov záberov, akými je tento prírodný "monument" snímaný, je neúrekom. Film som videl vo formáte 4:3 a rád by som vedel, či existuje aj nejaká dodatočná širokouhlá verzia, ktorá by mu slušela omnoho viac. Zase sa ale Ford musel viac snažiť pri komponovaní záberov, pretože ten širokouhlý formát sa točí akoby sám. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Byla krásná, byla milá, byla chytrá, skrátka fajn. Na zahrádce něco ryla a říkali jí Klementajn. Tak tento text Jiřího Suchého si pamätám lepšie, ako Fordov film, ktorý som videl vo filmovom klube najmenej pred pol storočím. Dokonca sa dá konštatovať, že som si z neho nepamätal takmer nič, než som si ho pred chvíľou dopozeral. Je to asi nejaká kultová záležitosť, lebo bolo o nej nakrútených viacero filmov. Mne stačí tento jeden. Nič ma na ňom osobitne nezaujalo. Henry Fonda bol fajn, pesnička známa, kone cválali tryskom, strelci väčšinou triafali, Ford ostal spätý s Monument Valley, takže všetko v poriadku na mierny nadpriemer. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních filmových verzí událostí u ohrady O.K., později mnohokrát filmaři znovu zpracovaná (např. Sturges 1957, Cosmatos 1993, Kasdan 1994). Je zajímavá hereckou účastí výborného Henryho Fondy a trochu lyričtějším pohledem na Tombstone, než jaký nabízejí Fordovi následovníci. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Kousek v MASH mě navnadil, později viděné Fordovy filmy jako Muž, který zastřelil Libertyho Valance zase odradily. Ale stálo to za to a považuju to za jeden z nejlepších amerických westernů vůbec. Co na tom, že překrucuje historii (ostatně nejedná se vůbec o důležitou událost), stačí aby se Henry Fonda houpal na židli a Walter Brennan kolem sebe máchal bičem jako pominutej, k tomu se to odehrává v Monument Valley a jsem doma. ()

Reklama

Reklama