Reklama

Reklama

Bratři Earpové ženou stádo dobytka do Kalifornie. Po cestě odmítnou nízkou finanční nabídku starého Clantona na jeho odkoupení a na pár hodin se zastaví se v městečku Tombstone. Když se v noci vrátí zpět, jejich stádo je pryč, na místě nacházejí pouze těžce zraněného nejmladšího bratra Jamese. Proto Wyatt Earp přijímá ve městě místo šerifa, které je mu nabídnuto. S ním tu zůstávají bratři Morgan a Virgil, aby společně našli vrahy Jamese a zloděje svého dobytka. Na nového šerifa navíc čeká setkání se známým stárnoucím pistolníkem Docem Hollidayem, za nímž přijíždí půvabná Klementina...
Film natočil klasik americké kinematografie režisér John Ford (který zaujal i svými dalšími westerny Přepadení, Fort Apache, Měla žlutou stužku, Rio Grande, Muž, který zastřelil Liberty Valance a Podzim Cheyennů). Ten příběhu z Divokého západu vtisknul zcela nový dech a působivost. Pod jeho vedením úlohu Wyatta Earpa ztvárnil Henry Fonda, který zde předvedl jeden z vrcholů svého hereckého umění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Byla krásná, byla milá, byla chytrá, skrátka fajn. Na zahrádce něco ryla a říkali jí Klementajn. Tak tento text Jiřího Suchého si pamätám lepšie, ako Fordov film, ktorý som videl vo filmovom klube najmenej pred pol storočím. Dokonca sa dá konštatovať, že som si z neho nepamätal takmer nič, než som si ho pred chvíľou dopozeral. Je to asi nejaká kultová záležitosť, lebo bolo o nej nakrútených viacero filmov. Mne stačí tento jeden. Nič ma na ňom osobitne nezaujalo. Henry Fonda bol fajn, pesnička známa, kone cválali tryskom, strelci väčšinou triafali, Ford ostal spätý s Monument Valley, takže všetko v poriadku na mierny nadpriemer. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film má sice několik historických nepřesností (Holliday byl zubař a u O.K. Corralu nezemřel), ale nejde o historický film, ale o western a to vynikající. Nemohu souhlasit s tím, že není nijak výjimečný, či nedobývá nejvyšší žánrové příčky. Stačí se jen podívat na IMDB a někdo, kdo viděl v životě hodně westernů pozná, že právě tento film se stal šablonou pro spoustu kovbojek různých kvalit (nejvíce z "Klementýny" vychází asi "Krajina střelců"). Wyatta Earpa si už zahrálo hodně herců, ale Henry Fonda byl podle mě nejlepší. Jeho štíhlá vysoká postava, charismatická tvář a elegantní chůze zaručuje skvělé ztvárnění legendární postavy. Doc Holliday si myslím byl již lépe ztvárněn, ale Victor Mature stojí také přinejmenším za pozornost. Raritou snímku je Walter Brennan, představitel většinou dobráckých a trochu legračních postav, zde v hlavní záporné roli. John Ford nezobrazil Tombstone jako špinavé a krvavé místo, jako třeba Kasdan, Sturges či Cosmatos. Ovšem natočil krásnou baladu z Divokého Západu o jedné nesmrtelné legendě. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Tak jsem konečně shlédla ten film, o kterém jsem dosud věděla jenom to, že v M.A.S.H.I. byli děsně natěšení, až ho spatří, a že se Alda strachoval, aby někdo nenarovnal hlavní krásce předkus. Nyní suše konstatuji pár věcí. Za á to bylo lepší, než jsem čekala, za bé nechápu, proč se to jmenuje tak, jak se to jmenuje. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Všechny westerny nejsou jako Tenkrát na Západě.Některým jde místo o umění a nadčasovost jen o to,aby se u nich divák dobře bavil.A to se filmu Můj miláček Klementina rozhodně povedlo.John Ford je velký a významný režisér,o tom nemůže být sporu.A Doc Holliday,to je krásná postava.A Henry Fonda je velký herec,který dokázal Wyatta Earpa zahrát s přirozeností a nadhledem.Díky krátké stopáži film rychle uteče a i když ve vás nic moc nezanechá,mě jako milovníka westernů zaručeně potěšil.A to se sakra počítá! 85 % ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Sure is a hard town for a fella to have a quiet game of poker in." Pokud by u mě měl mezi westerny nějaký film sesadit z pomyslného trůnu "Tenkrát na Západě", byla by to dost možná právě tahle klasicky, doslova ikonicky pojatá "Kniha amerického westernu". PS: osobně se k těmhle soudům neuchyluju, ať má v zásadě každý svůj názor. Opravdu tu ale čtu mezi komenty něco o příslovečném "házení perel sviním"? - Bohužel, je to tak. Takže prosím, zachrochtejte dle vlastního uvážení... ()

Galerie (97)

Zajímavosti (21)

  • V roce 1994 byla objevena alternativní verze, která je o osm minut delší, má několik menších odchylek a trochu jiný konec. (liquido26)
  • Film se odehrává v roce 1882, ale skutečná přestřelka u O.K. Corralu se odehrála o rok dříve. (liquido26)
  • Věk Earpových bratrů je pozměnen. James je ve filmu zobrazen jako mladistvý (ve skutečnosti mu v té době bylo 40), Virgil jako dvacátník (bylo mu 38), pouze věk Morgana a Wyatta zhruba odpovídá. Oběma bylo kolem třiceti. (liquido26)

Reklama

Reklama