Reklama

Reklama

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

  • USA Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V dalším pokračování svých fantastických dobrodružství se kapitán Jack, ke kterému se štěstěna opět jednou nemilosrdně obrátila zády, ocitá tváří v tvář bandě smrtících pirátských duchů pod vedením strašlivého kapitána Salazara (Javier Bardem), kterým se podařilo uniknout z Ďáblova trojúhelníku a jejichž jedinou touhou je připravit o život každého piráta - a zejména Jacka. Jackovou jedinou nadějí na přežití je bájný Poseidonův trojzubec, ale pokud má mít šanci ho nalézt, musí přesvědčit ke spolupráci Carinu Smythovou (Kaya Scodelario), geniální a krásnou astronomku, a Henryho (Brenton Thwaites), tvrdohlavého mladého námořníka a člena královského námořnictva. Jedině s jejich pomocí má kapitán Jack, svírající v rukách pevně kormidelní kolo Umírajícího racka, své zoufale nicotné a zchátralé lodi, naději nejen zvrátit nepřízeň osudu, se kterou se poslední dobou potýkal, ale také zachránit si život ve střetu s nejmocnějším a nejděsivějším protivníkem, jakému byl kdy nucen čelit. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (51)

  • Natáčelo se v Austrálii a Kanadě od 8. února do 22. července 2015 a od 24. března do 13. dubna 2016. (M.B)
  • Počítačovým pirátům se podařilo ukrást film dva týdny před premiérou a díky tomu vydírali studio Disney tím, že pokud nezaplatí stanovenou částku, tak umístí film na internet volně ke stažení. Na internetu se nejdříve objevilo 5 minut z filmu a následně další 20minutová část. (Geralt z Rivie)
  • Johnny Depp (Jack Sparrow) údajně utekl z natáčení v Austrálii, aby se vrátil do USA za manželkou Amber Heard. S tou se oženil zkraje roku 2015 a od té doby se pár neustále hádal. Štáb proto Deppovu manželku vyzval, aby natáčení opustila. (hippyman)
  • Johnny Depp (Jack Sparrow) si ve svém osobním volnu poranil blíže nespecifikovaným způsobem ruku. Okamžitě odletěl z natáčení zpátky do Spojených států, kde podstoupil operaci. Toto zranění hrálo později velkou roli u soudu s jeho manželkou Amber Heard. (Maulincio)
  • Súostrovie Whitsunday Islands, kde sa nakrúcalo, nesie zaujímavú históriu. Názov totiž vznikol chybou moreplavca Jamesa Cooka, ktorý sa domnieval, že ostrovy objavil v nedeľu na Turíce (po anglicky Whitsunday). V skutočnosti boli objavené v pondelok. Na ostrove Hamilton sa nakrúcali napríklad aj filmy Muriel sa vydáva (1994) a Mačacie zlato (2008). Tvorcovia si z nakrúcania odniesli aj nepríjemné spomienky. Filmovacie lokality viackrát zničil hurikán a pre veľké vlny väčšina ľudí zo štábu dostala morskú chorobu. Hneď po skončení nakrúcania sa na oblohe usadili búrkové mračná, kvôli ktorým zrušili všetky lety, takže viac ako 200 hercov a členov štábu sa muselo na austrálsku pevninu previezť po búrlivých vodách Whitsunday Passage. (krasomama)
  • Reálne kostýmy hercov veľakrát nevyzerali tak dobre, aby sa dali použiť vo finálnom zábere. V Moving Picture Company museli získať presné dáta o všetkých pohyboch, aby na hercov mohli nalepiť svoje vlastné digitálne kostýmy, ktoré sa viac blížili predstave režisérskej dvojky Joachim Rønning a Espen Sandberg. To vyústilo v dlhé hodiny rotoscopingu (políčko po políčku kopírovania každého pohybu viditeľného na natočenom zábere) každej časti nakrúcaných tiel. Akonáhle boli tieto dáta úspešne získané, mohli na ne 3D tvorcovia prilepiť svoje simulácie oblečenia a účesov. (classic)
  • Všetci herci, ktorí hrali nemŕtvu posádku, prešli pohybovým tréningom, ktorý ich naučil, ako svoje role hrať s neobyčajným oneskorovaním, akoby sa skutočne pohybovali pod vodnou hladinou. Všetci na sebe mali poničené, morskou vodou rozožraté pirátske kostýmy, ktoré boli vo vybraných častiach vyplnené šedivým materiálom so špeciálnymi značkami (tracking markery). V štúdiu MPC sa takto mohli postarať, aby tieto časti boli odstránené, vyretušované a tým bolo dosiahnuté priehľadnosti pirátskych tiel. (classic)
  • Premena Javiera Bardema v diabolského Armanda Salazara prebiehala už priamo na filmovom pľaci. Pod vedením maskérov a supervízora vizuálnych efektov Patricka Ledda začali trikári na herca nanášať vrstvy makeupu. Ten sa skladal i z modrej (bluescreen) časti, ktorá mala byť neskôr postprodukčne dokončená. V praxi to znamenalo, že herec musel vždy vstať veľmi skoro ráno, aby na jeho tvár experti z Odd Studio tri hodiny nanášali množstvo rôznych materiálov. Vo výsledku tá časť jeho tváre, ktorá niesla hlavnú porciu hereckého výkonu, vyzerala akoby bola bolestivo popraskaná a mäso pod jeho povrchom dočierna skazené. Modré časti mali byť tak nahradené za uhynuté postprodukčné CG efekty. (classic)
  • Johnny Depp (Jack Sparrow), Geoffrey Rush (kapitán Hector Barbossa) a Kevin McNally (Gibbs) sú jediní herci, ktorí účinkovali, alebo sa minimálne objavili doposiaľ vo všetkých filmoch série. (Evee04)
  • S dĺžkou 129 minút sú Piráti Karibiku: Salazarova pomsta najkratší film série. (Evee04)
  • Príbeh filmu previedla do knižnej podoby Elizabeth Rudnick. Kniha vyšla 11. apríla 2017. (LuiCJ)

Související novinky

Disney zvažuje restart Pirátů z Karibiku

Disney zvažuje restart Pirátů z Karibiku

24.10.2018

Scenáristé Deadpoola a Zombielandu Rhett Reese a Paul Wernick měli údajně mít první schůzky se studiem Disney o potenciálním rebootu miliardové série Piráti z Karibiku. Zatím není jasné, jestli… (více)

Depp, Rylance a Pattinson mezi barbary

Depp, Rylance a Pattinson mezi barbary

23.10.2018

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) a producent Andrea Iervolino (Hudba ticha) nedávno oznámili spolupráci na několika nových projektech, přičemž tím prvním se stane snímek Waiting for… (více)

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

20.11.2017

U filmových sérií platí jednoduchá matematika - pokud je další díl úspěšnější než ten předchozí, jede se dál, pokud ne, místo pokračování se dá chvíli pauza a potom ideálně reboot. Letos takhle… (více)

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

Reklama

Reklama