Reklama

Reklama

Recenze (7)

cica 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že už myšlienka toho, že Rasputina stvárnil Depardiu je mimo môjho zmýšľania. Napriek tomu som sa rozhodla, že si film pozriem. Stačilo pár prvých minút, aby som pochopila, že sa nejedná o žiadne umelecké dielo a už vôbec nie historicky dôveryhodné. Rasputin mal už vo svojej rodnej dedine povesť darebáka, záletníka a opilca. Keď sa rozhodol, že on je Bohom poverený, pobral sa do Jeruzalema - peši. Akurát, že trafil do Petrohradu. To je v hlbokom rozpore s filmovou postavou - tlstý Depardiu s liečiteľským výrazom na tvári je viac ako smiešny. Cár Mikuláš II. je nemastný- neslaný, presne takým bol, no herečka, ktorá stvárnila cárovnú Alexandru je, s prepáčením, ako jeho matka, jednoducho príliš stará. Čo sa týka kniežaťa Jusupova, zámerne vykreslená homosexualita, ktorá mimochodom doteraz nebola v spojení s vraždou Rasputina spomínaná, akoby mala zakryť hlavný dôvod, prečo bolo nutné zabiť tohoto "svätého" muža. Mimochodom, s veľkým záujmom som si prečítala hodnotenia filmu samotnými Rusmi, a sú viac ako nelichotivé. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Filmové biografie jsou často jalové a často tomu chybí historická věrohodnost. Tento film sám o sobě v dějovém toku nepřináší nic nového o jeho životě. Je to jen taková novější slupka. Co dodat? Nicméně neváhám říci, že i tak zatím asi nejlepší zpracování. Gérard Depardieu vyhmátnul jeho profil lidumilně. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Já to uhodla! Hele, že Depardieu toho Rasputina sežral a tím celý, jinak ničím nepřínosný, film získává další rozměr? Při pohledu na Depardieuovy rozměry zcela jistě. ….  Jinak tu máme známý příběh o jurodivci, který se nachomýtl u konce carského impéria. Na začátku film dost skáče v čase i ději, později nic moc neobjasňuje, ani nepodává něčím zajímavý výklad. Spíš jen letmo zaznamenává různé epizodky, často bez pointy. Nevysvětlí ani čím Rasputin vzbuzoval tak prudkou nenávist i lásku, nepopíše dobové okolnosti. Vyzkouší si pár laciných scén z fronty světové války, které si měl ve svém zájmu odpustit, protože ukáže max pár zoufalých komparsistů, co se snaží ve sněhu markýrovat velkou bitvu. Nedozvíme se nic zajímavého, režie je rutinní, Rasputin je vylíčený jako lidumil a samaritánský léčitel, který se prostě jen občas napil přes míru a sem tam si vzal do postele pár slečen. Depardieu však podle mě už nedokáže vyvolat charismatický dojem, který by se jen blížil Rasputinovi, jak ho známe z fotek. SHRNUTÍ: Rasputin a Rusko v historce z trhacího kalendáře. ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Tento film jako by ztělesňoval větu: Když už to teda musí být... Depardieu jako Rasputin asi vytanul na mysli mnohým, ovšem tady se ukázalo, že jeho vizáž je vlastně pravým opakem skutečného historického Rasputina, který byl hubený, až vyzáblý, mimořádně vysoký a měl údajně uhrančivý pohled skutečného fanatika. Depardieuovi tedy nezbylo, než ho ztělesnit aspoň vnitřně, což se mu možná i povedlo, ale stejně... ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

To je idyla! Bylina jako vyšitá na sarafán. Velmi kvalitní teátr, dovednosti klasiků ve vytříbené formě. Rusko je a vždy bylo zemí dvou vyhraněných realit – ideologicky vyžehlené a bídně skutečné, před kterou všichni prchají předstíraje, že není. Stejně se to má i s pověstí o Rasputinově životě a jeho okolnostech… Taková epická obdoba Potěmkinovy vesnice. Přes hrubou falzifikaci si toto drama antického rozměru s wylerovskými a sicovskými prvky a stanislavsky vytrénovanými herci vynucuje pozornost svou nekompromisní kvalitou. Snad jen toho exteriéru se závějemi mohlo být víc. Vladimír Mashkov vypadá ovšem spíš jako Habsburk než jako car Petr – tak třeba někdy dostane i tuto příležitost ;) ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama