Reklama

Reklama

V roce 2089 archeologové Elizabeth Shawová a Charlie Holloway objeví nástěnnou malbu v jeskyni ve Skotsku, která se podobá několika dalším malbám jiných kultur. Elisabeth a Charlie považují postavy na nich ztvárněné za Stvořitele lidí z jiných planet. Stárnoucí boháč Peter Weyland financuje výpravu vesmírné lodi Prometheus na vzdálenou planetu LV-223, z níž Stvořitelé údajně pocházejí. Na palubě cestuje skupina vědců, Weyland, velitelka mise Wickersová a android David. Prometheus přistane na opuštěné hornaté planetě, kterou posádka začne zkoumat. Naleznou zde válcovité nádoby, kamennou sochu humanoidní hlavy a neznámé bezhlavé tělo, o němž se domnívají, že patřilo jednomu ze Stvořitelů. Vědci najdou i další těla, což je přivede k domněnce, že Stvořitelé patrně již vymřeli. Členové posádky Millburn a Fifield se rozhodnou vrátit zpátky na loď, ale cestou se ztratí. Spustí se draslíková bouře, expedice musí být přerušena a posádka se vrací na loď. David tajně vezme jednu z nalezených nádob, v nichž se nachází tajemná tekutina. V lodní laboratoři je objevena shoda mezi DNA Stvořitelů a lidskou DNA. David zkoumá válce s tekutinou a její vzorek nepozorovaně přimíchá Charliemu do pití. Krátce poté se spolu Charlie a Elizabeth vyspí. Mezitím hadovité zvíře zaútočí na ztracené vědce Millburna a Fifielda. Millburn zemře a Fifielda pohltí temná tekutina. Při dalším průzkumu planety David objeví další tělo Stvořitele, tentokrát ovšem přežívajícího ve stázi, a spolu s ním i vesmírnou mapu, na které je zvýrazněna Země. Mezitím se u Charlieho projeví příznaky neznámého onemocnění a znetvoří mu obličej. Wickersová odmítne ho dále držet na palubě a upálí ho plamenometem. Testy ukážou, že Shawová je těhotná, ovšem v jejím těle je ukrytý mimozemský zárodek. Pomocí chirurgického robota se podaří zárodek z jejího břicha vyoperovat. Shawová poté zjistí, že Weyland se chce setkat s posledním žijícím Stvořitelem, aby ho zachránil před blížící se smrtí stářím... (TV Prima)

(více)

Recenze (2 869)

MADJACK odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film byl první z řady ( Alien covenant, Predator evolution) , který založil mou soukromou tradici už do kina nechodit... Film, který má stejný účinek a smysl vlétnout jedním spánkem do hlavy a druhým vystříknout mozek ven, protože ho už stejně nebude potřeba....byl to první šok a rozčarování z neschopnosti dnešních tvůrců stavět příběh, dávat si pozor na nesmysly a naděje , že nic horšího už snad nikdo nenatočí....A ono jeb ho....! vetřelec a predátor jak ze stejného sanatoria......o to mačkání vajíček na tvrdo místo tlačítek na ovládacím pultu bylo to nejmenší.... ()

EternalS 

všechny recenze uživatele

Vizuálně epické, myšlenkově a obsahově rádoby intelektuální, režijně a scénáristicky zcela impotentní dílo. Naprostá většina postav úplně zbytečných, postrádajících jakoukoliv motivaci k tomu, co na plátně předvádí. Tolik nesmyslů a absudrností naplácat do poslední hodiny, to chce opravdu kumšt. Přitom první hodinka se jevila poměrně slibně. Fassbender skvělý. ()

bonsetti 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem kdysi a dal jsem 5*. Dnes viděno znovu, a hodnocení snižuji na 4*. Ne že by snad dnes, v roce 2020, byly lepší sci-fi filmy, spíš jsem k filmům více kritičtější, než dříve :-) ()

drkaldj 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem něco jiného. Čekal jsem něco jiného. Sice to dokresluje události vetřelce ale na druhou stranu se mi tohle zdá jako zbytečné dokreslování. Nebo možná ne úplně zbytečné ale takové nudné. Film držel mojí pozornost asi prvních 20 minut a potom už moje pozornost kolísala podle toho co se zrovna dělo. ()

VincentFunG 

všechny recenze uživatele

Bože, to bolelo...to si niekto ten scenár aj prečítal, než do toho naliali 130 miliónov? AvP odrazu u mňa poskočil o 3 hviezdy. Vedecká výprava zložená z dementov, načo prilby, keď sa všetko dá napraviť plameňometom. Zrejme tým chcel Ridley naznačiť, že sa film odohráva v inom svete, ako prvý Alien, kde Ripley nechcela pustiť posádku do lode kvôli karanténe. Modlil som sa, nech už je po nich a môžem ísť spať. ()

ondrapec 

všechny recenze uživatele

Nenene. Valná většina scén (nebo postav, viz. droid) přebraná z Vetřelců, zajímavý nápad s "lidskými předky" ale naprosto nedotažený a odfláklý. Některé scény nemají vůbec smysl a nevím, proč v tom filmu jsou. Tak nějak od začátku jsem viděl, kdo je z posádky hodnej a kdo spíš ne, kdo něco skrývá a komu jde opravdu o dobro a poznání (kdo viděl Vetřelce, dojde mu to hned taky). Konec mě trošku překvapil, ale to na hvězdu nestačí. Tu dávám za parádní, možná až fenomenální efekty, interiéry a temnou atmosféru. *25%* ()

Belphegor 

všechny recenze uživatele

Prometheus je můj quilty pleasure kousek, přestože vím, kolik věcí je tam špatně, mám ho rád. Viděl jsem snímek již po páté a čím vícekrát jsem ho viděl, tím víc chápu vizi Ridleyho Scotta. Cítím z toho potenciál, ale nepovedlo se mu to. Teď už vím, že měl v plánu větší cestu k vývoji světoznámého vetřelce a Prométheus vůbec nemá něco propojovat, spíše měl být pouhou ukázkou, co všechno organická hmota od Mimozemšťanů dokáže za zvěrnosti. Člověk si to bohužel pojí hned s vetřelcem. Trochu si za to může sám režisér, míchá totiž spoustu nápadů do jednoho a divák je zmatený a občas ani nedostane objasnění. Například mrtvoly mimozemšťanů s dírou v hrudi je jasný odkaz na vetřelce, jenže kde je mršina toho aliena? Není, teď už vím, že to tak RS nemyslel, ta hmota dokáže vytvořit spousu asi náhodných forem. Tady je to právě špatně napsaný obsah, protože rejža to myslel dobře, ale vyznívá ti zmatečně. Snímek se totiž kolikrát vysvětluje mezi řádkami, jestli je to dobře, záleží na každém z nás. Co se týká hlavní otázky, po které film bádá, zůstala nezodpovězena, a to je největší mínus, kdyby to byl seriál, tak ten clifthanger na konci beru, ale vím, že nadcházejí Vetřelec Covenant na otázku taky prachsprostě neodpověděl a to mi přijde nefér k divákovi. Navíc to občas postrádá logiku a postavy jednají jako bez pocitu sebezáchovy. Místo Noomi Rapace si dokážu představit více sympatickou herečku, protože tato filmu nedokáže vtisknout nic výjimečného, naštěstí jsem si na ni už zvykl. Obecně postavy jsou vedeny prazvláštně a člověk se s nima neztotožní. Film mám, jak jsem řekl, rád, má totiž dobrou atmosféru a je moc dobře natočen, efekty a potvory mi přijdou fajn, jako sci-fi si to nálepku hravě uhájí. Dal bych čtyři hvězdy a to s odřenýma ušima, ale protože teď už vím, že R. Scott svou vizi nenaplnil ani v Covenantovi a nezodpovězené otázky prostě smetl ze stolu, zůstanu nakonec u třech. ()

bkf1

všechny recenze uživatele

Pro všechny, kteří NEPOCHOPILI, jedná se o prequel ságy Vetřelců tzn. tento film patří do "Alien univerza". ()

Mezerník 

všechny recenze uživatele

Oskar za nejvíc nevyužitou šanci roku. Nesmyslný scénář, úplně nelogické chování postav.. Jinak by to bylo fajn, první polovina vynikající! ()

Leptictidium 

všechny recenze uživatele

It must feel like your God abandoned you. Film, co dostal od diváků celkem těžký hejty a já jim z jedné strany rozumím, ale i tak je Prometheus, dovolím si říct, jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Ten obskurní styl H. R. Gigera je tady prostě hmatatelný až k vám sám promlouvá, a dokonce tak silně, že předčí i původní dva Vetřelce. Ta vize mě prostě vtáhla a už nepustila, jelikož ten pohled na (nejen) lidskou mytogii je vážně impozantní. Snímek je sice součástí univerza Vetřelec X Predátor, avšak jde si vlastně svým směrem a kdyby režisér Ridley Scott chtěl, mohlo by se jednat o stand-alone. Žádnou bezduchou zabíjačku ve stylu posledních AVP nebo Predátor: Evoluce nečekejte. Tady se řeší mnohem sofistikovanější témata a úvodní scéna, kdy se jeden ze stvořitelů na neznámé planetě obětuje, má mnohem větší význam, než by kohokoliv napadlo. Atmosférou to občas připomíná Akta X (jen s cestováním vesmírem) křížené s Planetou Opic a původním Vetřelcem. Krásné záběry, silné scény (objev známek mimozemského života v neznámém chrámu) a výborné zakončení. Nejlepší počin v sérii od prvního Vetřelce a prvního Predátora. 9/10 ()

freebob 

všechny recenze uživatele

Na Promethea se asi těšilo spousta lidí,ale bohužel ne každému nakonec sedl.Mě se tedy rozhodně líbil a nápad nechat alieny a zaměřit se na jejich původ mi přišel docela jako dobrý nápad i když zbytečný.Asi bylo lepší do původu vetřelce neštourat a nechat na divácké fantasii tajemství jeho původu.Nicmeně i tak mi přišel film velmi dobrý. Vizuálně je to nádherné ,první půlka určitě zajímavá a rasa inženýrů super.Ve druhé půlce se to bohužel zvrtne do tupé vyvražďovačky a snaha se vším hned skončit.Na vině určitě bude nedomrlý scénář ne moc šikovného Damona Lindehofa a je jen zásluha Ridleyho Scotta, že film není taková katastrofa.Herci se docela snaží, ale nejvíce určitě vyčnívá Michael Fassbender. ()

jirikzaboj 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se vrátil k nenáviděnému, či milovanému prequelu k sérii Alien a musím tentokrát pozvednout o hvězdičku navíc, protože jsem konečně procitl skrze filmovou filosofii a její tezi, která je v tak opulentní a impozantní podívané nenápadně schovaná a není divu, že Prometheus dostal od fanoušků tak moc rozporuplné reakce. Pokud se ale podvolíte Ridleyho vizi a tomu, proč se na začátku filmu děje něco, co není po celou dobu snímku vysvětlováno a pak se k tomu vrátíme na konci, to mluví zkrátka za vše. O vizuálu se nemusíme vůbec bavit, protože ten je na vrcholu své doby, inspiruje se u svých bratříčků a zároveň dokáže stále překvapovat strachem ze neznáma v neznámém prostředí. Mix herců tu je tak nějak mezi velmi kvalitní a velmi průměrní. Ale i to přináší finální komplexní pohled na humanitní charakter a jeho neodpouštějící zvědavost, která je hlavním motivem filmu.  PS: hudba je taky nenápadně výborná a do ponuré atmosféry filmu skvěle padne ()

Rinhashi 

všechny recenze uživatele

Tá atmosféra je geniálna. Parádne temné scifi, ktoré slúži ako prequel k sérii Alien a skvelý pilot toho čo by sa mohlo udiať v ďalších pokračovaniach. Film má pomalý rozjazd, ale nakoniec bolo naozaj na čo pozerať. ()

Steparu 

všechny recenze uživatele

Za prvé - Ridley pošpinil Geigerův vizuál a to mu nikdy neodpustím. Za druhé, nikdy asi nepochopím proč odmítnul udělat režisérskou/prodlouženou verzi. Tenhle film je bordel, Aneb jak dokáže zničit film postprodukce, přepisování scénáře, přetáčky a tvrdohlavost režiséra. I čtvrtý vetřelec mne bavil více. Za mne zklamání. Mohl to být dobrý horor. Ale je to jen děsně naivní film s hloupými postavami, hloupou zápletkou... A nenechte men začít mluvit o tom jak je zvláštní že v době kdy jsme daleko před událostmi prvního dílu je všude modernější technologie a design. Tohle je fakt smutný... ()

eRKo 

všechny recenze uživatele

Bolest to sledovat, ze všeho nejvíc dialogy. Nic nepůsobí originálně (částečně to může být 11letým odstupem od premiéry). Nelze mluvit ani o hloubce. ()

Související novinky

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (více)

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

Skončí Del Torův vysněný projekt u Netflixu?

Skončí Del Torův vysněný projekt u Netflixu?

02.12.2021

Pro fanoušky filmaře Guillerma Del Tora (Tvář vody, Hellboy) není žádným tajemstvím, že jeho snem je natočit jednoho dne adaptaci knihy spisovatele H. P. Lovecrafta V horách šílenství. Jednou už k… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama