Reklama

Reklama

Životopisy: Tom Cruise

(TV film)
  • USA Biography: Tom Cruise
všechny plakáty
USA, 2009, 45 min

Hrají:

Tom Cruise

Obsahy(1)

V dětství nebyl šťastný. Kvůli častému stěhování neměl čas navázat přátelství. Byl slabý, křehký a k tomu dyslektik. Teprve na školních divadelních prknech měl pocit, že něco dokáže. Pamětníci tvrdí, že už ve svých nejranějších rolích vyzařoval obrovské charisma. Díky tomu brzy začal hrát poměrně velké role ve filmech - např. Nekonečná láska, Večerka či Riskantní podnik. Světovou slávu mu přinesla hlavní role v hitu Top Gun. Pracuje s nejslavnějšími režiséry, je oblíbencem Stavena Spielberga či Olivera Stonea. V poslední době ale jako by jeho herecké umění pohasínalo, vytlačováno mohutnou září reflektorů bulvárních médií. Lidé se dnes baví spíš o tom, jak vysoké podpatky nosí jeho malá dcera Suri, než o skvělých Tomových výkonech. Škoda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě na dokumentu mrzelo, že se v něm dostatečně nezdůraznilo jak poctivý má Tom přístup k filmování. Až na jednu zmínku mě tam absolutně chybělo povídání o náročných kaskadérských scénách ve kterých se Tom nenechává kvůli poctivému přístupu k divákovi zastupovat. Vlastně z té jedné výpovědi to vypadá spíše naopak což je pro mě neodpustitelné. Další zcela opomenutou záležitostí je Tomova příprava na roli. Takovéhle přehlížení jeho práce si nezaslouží. Třeba příprava na roli ve filmu Narozen čtvrtého července mu trvala x měsíců a stejně tak třeba příprava na roli v Posledním samurajovi. Dokument se měl věnovat daleko víc i natáčení snímku Eyes wide shut, protože tam si Tom i Nicole skutečně hrábli až na dno. Čemu se dokument věnuje naopak v dostatečné míře jsou Tomovi holky a právě to bych já zmínil jen okrajové. Co je mě do toho koho jak dlouho kterou miloval a z jakých důvodů se s danou ženou rozešel, to je čistě věc jeho a dotyčné dámy a hrabání se v tom svědčí o žurnalistické ubohosti. Alespoň, že zde máme celkem dobře představené Tomovo mládí a jeho divadelní i filmové začátky, ale za ten nádech bulvarizace, který jsem z dokumentu cítil musím jít z hodnocením bohužel níž než bych si přál a Tom si zasloužil. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Pod pojmem "dobrý dokument" si fakt nepředstavím komentář k pár provařeným fotkám, sejmutým z dvaceti různých úhlů. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Toma Cruise jsem dlouhý čas nemohla ani vidět. Nesnášela jsem ten jeho vybělený úsměv, jeho vtíravý ksichtík a to, že se musel objevovat všude, coby profláklý Hollywoodský krasavec, kterého milují nekonečné zástupy fanynek. Byl pro mě jen neustále mediálně propíraný a oslavovaný, přeslazený komerční hezoun. Jenže pak jsem zhlédla Rain Mana, Posledního samuraje, Mission Impossible, Magnoliu a Spalující touhu. V těchto filmech mě nejvíce přesvědčil o tom, že jakkoli jeho jméno a vzhled disponuje obchodní a slavnou značkou, tak její samotné propagace převyšují jeho hereckou stránku. Jaký ve skutečnosti je, mimo kamery a červený koberec, mě nezajímá. Jednu dobu jsem ho začala mít docela ráda, ale pak doba plynula a zase jsem se vrátila do statusu, kdy si říkám "Bože, zase Cruise!" Dokument mě zaujal, ačkoliv pár výtek bych měla. Kupříkladu kdyby se vynechala část stopáže, která byla vyplněna stále dokola se opakujícími stejnými fotkami, mohlo se dostat na spoustu dalších informací či zajímavostí o jeho kariéře. A část prostoru, jež byl věnován jeho manželství s Nicole, snad ani nešlo vynechat. Vždyť i díky němu se stal na dlouhou dobu žhavým středem pozornosti kamer, bulváru a celé "továrny na sny". ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je velká škoda, že zbytečně vyplňující vatu v podobě opakujících se fotografií tvůrci nenahrazují scénami z jeho slavných rolí. Jeho výměny partnerek by se do podobně laděného dokumentu vkládat neměly, je to zbytečná bulvarizace nevypovídající nic o hercově filmové kariéře. Ta je, ač o vysmátém hezounovi leckdo stále pochybuje, fenomenální. Pečlivý výběr rolí, spolupráce s režisérskými velikány, obrovské kasovní trháky i dokonalé herecké momenty. Cruise to prostě po nějakých (a hlavně neuvěřitelných) pětadvaceti letech na vrcholu pořád umí, táhne davy i producenty a já mu fandím.. Potenciál dokumentu je jinak ale trestuhodně nevyužitý!! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tak nějak má vypadat obsah životopisného dokumentu. Měli byste po něm mít pocit, že dotyčná osoba je tou nejlepší, nejúspěšnější, nejkrásnější, nejzábavnější a nejzajímavější pod Sluncem. To zde bylo splněno do puntíku. Leč forma mohla být zábavnější. Alespoň tak, jak zábavný je prý sám Tom Cruise. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Kariéra Toma Cruisea v kocke. Jeho rýchly skok k plátnam, počiatočná sláva, krátke medzníky a prieseky vo vzťahoch, info o známych i menej známych filmoch a o Tomovej spolupráce na nich, malé excesy v podobe scientologizmu, šialené vystúpenie u Oprah (ktoré mimochodom sparodoval snímok Scary Movie 4), otvorená kritika smerom na herečku Brooke Shields, a tak ďalej, a tak ďalej. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Taková spojovací niť seriálu Životopisy jsou nekonečné rozchody herců a hereček, kteří se marně pokouší udržet delší vztah. V případě Cruise za to může sekta scientologů. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Štvrtý dokument z cyklu Životopisy dopadol zatial najlepšie. Aj ked by som miesto fotiek videl viac filmových scén, o ktorých protagonisti dokumentu hovoria. Tiež mohlo by viac s profesného života ako z toho manželského či partnerského. Hodnotenie: 60% ()

Reklama

Reklama