Reklama

Reklama

Záhada písečného netvora

(TV film)
Československo, 1992, 34 min

Hrají:

Boris Rösner (vypravěč), Michal Suchánek (vypravěč)

Obsahy(1)

Na naší planetě jsou stále místa, skrývající svá tajemství, místa, kde možná žijí tvorové, o kterých víme jen to, že by mohli být. Prostřednictvím dokumentárního filmu z roku 1992 se zúčastníme výpravy do pouště Gobi za záhadou jednoho z oněch bájemi opředených živočichů - písečného červa Olgoje Chorchoje. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Olgoj Chorchoj, Ulanbátar, Láma, els. Naivní dokument, který díky slovnímu pokresů bánů Borise Rősnera a Michala Suchánka (!) zní spíš jako nějaká dobrodružná rozhlasová hra, tvořená čtením deníkových zápisků. Co se samotného mýtů Olgoje chorchoje týče, je dokument v pravdě prachbídný a přestože se jedná o jednu z nejzajímavějších kryptozooligckých potvor, je zde věnováno nechutně málo prostoru (asi tak 46.7 vteřiny) otázce vzniku mýtu. Ovšem závěr, kde Mackerle ve spánku halucinuje o červu a na těle mu nakáčou modřiny už je jen z říše bizarní blbosti a dokonalého guilty plesure. ()

Nettrass

všechny recenze uživatele

Na písečném netvorovi není nic záhadného. To jsem já na pláži, s kyblížkem a lopašiškou, architektujíce bábovišky. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

:D Hele, proč né? Amatérská kryptozoologická expedice která nevypátrala vůbec nic přestože si chlapi práskali petardama v poušti a na pícíčku v malování si tvořili "sofistikované" vzualizace.. Ale něco do sebe to má. Je v tom rozkošná naivita, touhou poupravované polopravdy, imaginativně interpretovaná (neexistující) fakta, tajemství, magie, drama... Olgij Chorchoj je reálný a vůbec není důležité jestli kdy opravdu existoval. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Putování po mongolských stepích a poušti, hledání zbytků zbořených klášterů, léčivých rostlin i tajuplných bytostí, žijících v pustině. Je Olgoj Chorchoj jedovatý červ - zabiják, který přežil z prehistorických dob? Nebo je to tajemný démon, úzkostlivě střežící své území, kterého vytvořili staří lámové svými čarodějnickými rituály? Je opravdu tak nebezpečný? Tento dokument leccos napoví. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý výpravný dokument o Olgoje Chorchoje, kterého jsem dosud znal jenom z těch nejpodrobnějších knih o kryptozoologii. Tento dokument mě utvrdil v tom, že Česká republika (v tomto případě ještě Československo) dokáže natočit kvalitní dokument na toto téma, a to nejen díky velikánovi českých záhadologů Arnoštu Vašíčkovi (bezchybný Na lovu příšer, zajímavý Panoptikum podivností). Záhada písečného netvora je natočená zajímavým stylem, který mně osobně moc nesedl, ale stejně se z něj dá získat spoustu zajímavostí o písečném červovi. Výpravný příběh, který připomíná cestopisný dokument, uvolňuje tempo dokumentu a vrcholem je potom příhoda, která se stane jednomu z cestovatelů (to mě trochu znepokojilo v důvěryhodnost filmu, protože taková nehoda se jen tak nevidí). Trochu zamrzí ta krátká stopáž, já bych se klidně ještě pár minut koukal, a i smutný (ale očekávaný) nezdar tvůrců. Rozhodoval jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, vzhledem k tomu, jak rychle to uběhlo, se však skláním k tomu lepšímu hodnocení. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

K tomuto trápnemu dielu som kedysi napísal komentár, ktorý zázračne zmizol. Asi niekto spriaznený nezniesol opodstatnenú kritiku. Pamätám si ako drzí Česi prišli do Mongolska, kde moralizovali o politike a nepochopiteľne hádzali výbušniny, aby akože vylákali olgoja chorchoja. Za to ich mali zavrieť. Aspoň vidno, čo si myslia o iných. Prečo v ČR niekde neodpalujú bomby a policajtom môžu vysvetliť, že chcú len zo zeme vylákať tvora o ktorom neexistuje dôkaz, že existuje. Aktéri v tomto pseudodokumente sú buď nadrogovaní, alebo arogantní drzí koko** nerešpektujúci zákony inej krajiny. Proste z fetovaní anarchisti!. Aspoň si na konci nakreslili svoje vyhulené predstavy ako ten olgoj chorchoj vypadá. Fakt super a máte to za odpad! ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Krásný dobově naivní dokument uvolněné atmosféry počátku devadesátých let. Překrásné záběry krajiny, dobrodružné putování cizinou s vidinou objevení bájného Olgoje Chorchoje, nezdar i tajemná zápletka na konci. Pro všechny záhadology či dobrodruhy se jedná o vpravdě příjemné podívání, které poněkud rozpačitě podtrhuje hlas Michala Suchánka, kterého snad v žádném jiném dokumentu neuslyšíte. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Pan Mackerle svým vystupováním v pořadech Magion a Vega zpopularizoval bájného Olgoje Chorchoje tak, že ho dnes zná v České republice možná víc lidí než v samotném Mongolsku. Pokud máte smysl pro humor "dokument" se Vám bude pro svůj lehce bizarní nádech líbit. Navíc jej doprovází krásná kamera, která dokumentuje atmosféru Mongolska po pádu komunismu a před příchodem masového turismu a divokého kapitalismu. ()

chaometic 

všechny recenze uživatele

První dokument, který jsem shlédnul o písečném červu olgoj chorchoj. Je škoda, že na podobné téma není moc dokumentů včetně spatření písečného červa. Expedice se může těšit, nebot na něco přece jenom narazila... Dokument odvysílala čt2. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Ten film je dnes něčím jiným, než v době vzniku. Podezření z mystifikace a la Ropáci či z jakéhosi pseudodokumentu není vzbuzováno ani tak tím, že se pátrá po legendárním Olgoji Chorchojovi – a že se nic nevypátrá –, jako volbou Suchánka coby vypravěče, který svým zaujatým, i když zdánlivě nevzrušivým přednesem dodává dramaticko-parodický rozměr. K tomu přičtěte místy zvláštní hypotézy, jeden tajemný zvrat a závěrečné modelování červa v Paintbrushi/Malování. ______ Ale taky uvidíte tři chlápky, kteří se s kamerou a s náklaďáčkem (a ve stejných tričkách s velkým logem Nike, takže je jasné, kdo jim dal na benzín) vydávají do mongolské pouště. A když potkají americkou expedici, obdivují jejich satelitní navigaci s tím, že „my máme jenom kompas.” Zpráva o dobrodružství raných devadesátých. ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Špatný to nebylo, nějaký informace tam byly. Sice nic nevypatrali (myslím, že každý z nás věděl jak to dopadne), ale za to dokument doprovází kamera, která není úplně na škodu. Ale nasralo mě, jak tam dávali mini výbušniny do písku. Pokud by to viděli nějací obyvatelé, co žijí poblíž, nechci ani přemýšlet nad tím, co by Čechům udělali. Na Olgoje věřím, ani nevím proč, ale myslím, že by se tento názor vypudit úplně neměl. Taky nám trvalo, než jsme objevili, jak v dokumentu říkají, hrocha. Já bych to až tak tajemně neviděl, každopádně je to zajímavá záhada. ()

Reklama

Reklama