Reklama

Reklama

Okamžik smrti

  • USA Moment of Death

Obsahy(1)

Víme, co se děje uvnitř těla v momentě setkání se smrtí? Po většinu historie lidstva bylo cílené zastavení činnosti srdce považováno za vraždu. Dnes se ale dá s okamžikem smrti manipulovat a dokonce jej využít k prodloužení života. Pacient je v podstatě mrtvý. Na EEG není žádná aktivita, srdce a plíce se zastaví a do těla přestane proudit krev. Přesto jsou lékaři schopni vrátit pacienta zpátky do života. Hranice smrti se tím posunula zase o kus dál. Jak vlastně definovat okamžik smrti? Je to chvíle, kdy naposledy vydechneme? Nebo když se v mozku objeví poslední myšlenka? Moment, kdy přestane bít srdce? (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Život a smrť. Čo je to život? Čo je to smrť? Kde je hranica medzi nimi? Čo to znamená byť mŕtvy? Čo človek prežíva, keď umiera? Najde veda nové spôsoby ako nás oživiť? Zistí niekto ako máme čeliť okamžiku smrti? Pochopíme, že umierame, keď budeme umierať? Čo sa vtedy odohráva v ľudskej mysli? Dokáže moderná medicína rozlúštiť zajomstvo života a smrti? Na tieto ťažké otázky hľadajú odpovede autori tohto dokumentárneho filmu z produkcie National Geographic. ** ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Něco pro mě bylo nové, něco ne. Odpojení od přístrojů je u nás myslím v řádu vteřin a minut, ale třeba v Kanadě 45 minut. Myslím tedy odpojení babičky, protože vnoučata potřebovali zásuvku na dobití mobilů. ()

Reklama

jenik71 

všechny recenze uživatele

"Okamžik smrti" se zabývá otázkou, kdy je vlatně možné stoprocentně prohlásit člověka za mrtvého. Když mu přestanou pracovat orgány ? Když přestane bít srdce ? Nebo když mozek nevykazuje již žádnou činnost ? Pokud nastanou tyto stavy, dá se i tak člověk přivést zpátky k životu ? Tato hranice je pravděpodobně mnohem tenčí, než by se na první pohled zdálo. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film, který mapuje oblast smrti je jistě zajímavý počin. Není pochyb o tom, že smrt je hmatatelně jistá a nelze jí odvrátit, když srdce přestane bít. Vše ostatní již patří do sféry tajuplností, a to navzdory tomu, že jsou údajně lidé, kteří přežili svou smrt a dokonce to popisují. Přesto vše pravdou je, že posmrtný život duší zůstává nezodpovězenou otázkou dodnes. Proto tato část má výlučně spekulativní výklad. Je to tak trochu podobné úvahám o nekonečnu. Dá se vůbec o posmrtném životě uvažovat? Samozřejmě, že ano. A rozhodně není bez zajímavosti, že stejně v hloubi srdce mnoho lidí ve skutečnosti věří, že duše odcházejí kamsi jinam. Snad ještě dodám, že smrt nerozlišuje s velkou pravděpodobností věřící a nevěřící. Pouze můj skromný názor, nic víc. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama