Reklama

Reklama

Miranda

(seriál)
  • Velká Británie Miranda
Velká Británie, (2009–2014), 10 h 6 min (Minutáž: 30–33 min)

Hrají:

Miranda Hart, Patricia Hodge, Tom Ellis, Sarah Hadland, Sally Phillips, James Holmes, Naomi Bentley, James Doherty, Adam Rayner, Luke Pasqualino (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Nezáleží na tom, o co se Miranda (Miranda Hartová) ve svém životě snaží - ať už je to rande, snaha zrušit své členství v posilovně, anebo se jednoduše vypořádat se se svou panovačnou matkou - většinou spadne na ústa, a to téměř doslova. Groteskní sitcom Mirandy Hartové představuje ženu, která se zoufale snaží zařadit se a vést normální život. Jenže... Miranda se nedokáže postavit své výstřední matce Penny, která činí neustále trapné a zoufalé pokusy Mirandu provdat. Do maléru jí nejednou dostane také její soupeření se spolužačkou z internátní školy Sloane Tillyovou, protože Miranda si zkrátka nemůže pomoci a vymýšlí si všechno možné, jen aby na ní udělala dojem. A úplně nejhorší je Mirandina posedlost Garym. Všechny její snahy často končí tím, že spadne na ústa - a to téměř doslova. Potřebnou podporu bohužel Miranda nenachází ani u své staré kamarádky Stevie, která většinou jen nečinně přihlíží, směje se a zbytečně zdůrazňuje to, co kde udělala špatně. (HBO Europe)

(více)

Recenze (127)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pořád nevím, co si o Mirandě mám po první sérii myslet. Je strašná, ale je legrace na ní koukat. Je trapná, ale dlouho jsem se u seriálu, jako je tenhle, nenasmál. Miranda je prostě unikát a možná, že jí nakonec těch pět hvězdiček dám. Zatím je to na čtyřech asi proto, že se k Mirandě hrozně těžce dostává. Nevím, jestli vidět další díl, přestože vím, že se budu smát. Postupem času se ale nepřestávám smát a jsem hrozně zvědavý, jak na tom budou další díly. Ve Velké Británii nemají nouze o super seriály. Kolikrát si říkám, co ty tvůrce těch našich seriálů nutí u nás, aby točili takový sračky. Velká Británie nemá rok, kdy by nepředstavila něco originálního a zábavného. Jo. A nakonec jsem jí tu pátou hvězdičku stejně dal. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

This is what I call a bloody waste of talent. V Mirandě se skrývá pořádný kus (což vzhledem k jejím úctyhodným proporcím je už co říci) komediálního talentu. Umí totiž být vtipná jako žádná jiná. Škoda, že ten talent zahazuje v show, která se spíše měla jmenovat Deník Bridget Jonesové². V první epizodě to ještě vše sedne, od druhé se to poněkud přejí, mimo jiné kvůli tomu, že krom matky nikdo nestíhá Mirandě sekundovat, natož jí být rovnocenným komediálním sparring partnerem. Ovšem ty občasné záchvěvy geniality (škoda, že takřka všechny "sač fan" momenty se nacházejí až ve druhé sezóně a především v epizodě "A New Low") jsou natolik bránici devastující, že se vyplatí zatnout zuby, vydržať (bear with... bear with...) a počkat si na ně. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Za nizoučkým hodnocením Mirandy nemusíte hledat nic sofistikovaného. Je sice pravda, že sitcomový humor mi tentokrát přišel tak nějak snaživě upocený, ale rozhodující je dojem, který na mě Miranda udělala. Dosud jsem se domníval, že nejprotivnější žena je Halina Pawlowská a její procházky V žitě, po seznámení s Mirandou jsem musel tohle přesvědčení korigovat. Možná by v tomhle případě něco zachránil dabing, jenže na Artu se tentokrát proti zavedeným zvyklostem ČT rozhodli dát přednost titulkům a Mirandin hlas je pro mě ještě nestravitelnější než její chování a vzhled. Snesl jsem jen jediný díl a od té doby kdykoliv zahlédnu tělesnou schránku Mirandy a uslyším její nezaměnitelný hlásek, přejede mi mráz po zádech a přepínám jinam... Celkový dojem: 25 %. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Obávam sa, že tento humor sa čoskoro vystrieľa a omrzí... ale prvých 6 častí som si pozrela s výbuchmi smiechu. Miranda využila vo svoj prospech to, čo z nej väčšinu života asi robí outsidera, a pridala k tomu hojnú hyperbolizáciu. Dávno som sa na sitcome tak nenasmiala :-) ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Miranda je semidebilní kredenc, obklopená obdobně švihlými případy - a Luciferem. Frky se opakují, značná část připomíná spíše americkou grotesku s jejími přepálenými gagy. Proč tedy tak vysoké hovnocení, ptáte se, co? I vy zvídavci. Miluji ženy, co si ze sebe umí udělat legraci. A Queen Kong Hartová to v jejich pomyslném žebříčku dotáhla docela vysoko. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Celkem trapnej a přízemní humor, který se notabene pořád opakuje, ale je to přiznaný a celkově tak chytlavě střelený, že si člověk Mirandu prostě nemůže neoblíbit. Alespoň mně se to nepodařilo. Super hlášky a jedny z nejlepších závěrečných titulek, na které jsem se vždy paradoxně těšil... 100% (1.-3. série - 100%) ()

Slartibarkfast

všechny recenze uživatele

Viděno pár dílů.. nemožno si zcela ucelit jasný názor. Miranda je něco jako Kalousek. Buď jej bezmezně milujete, nebo nenávidíte až do morku jeho stehenní kosti, kterou právě házíte prasatům k večeři. A zde jsem se, na rozdíl od Mirka, který by si být sežrán prasaty zasloužil, zkrátka ještě nerozhodl. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Mám rád velké ženy (s jednou ostatně sdílím společnou domácnost) a tak, přestože "Miranda" nedosahuje třeskuté vtipnosti a absurdity "Black Books" nebo "IT Crowd" ani nenapodobitelné nekorektnosti "Malé Velké Británie", za osobnost a svérázný projev titulní protagonistky hodnotím více než pozitivně. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tento seriál vládne přesně takovým humorem, který potřebuji k životu jako vzduch nebo vodu. Tohle prostě natočili pro mě! :) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Miranda je tak svělá, až skoro zaniká, jak příšerná ve skutečnosti je. Nemyslím, že je slombidlo, hrom do police a pohybuje se jak dřevorubec. Tohle všechno ona dokáže v průběhu seriálu nahradit svým vtipem, sebeironií a neochvějností, s jakou vždy zůstává svá. Žena přece nemusí působit žensky, aby byla ženou. To je tak osvobozující! Ve vztahu Miranda-Gary je ona spíš mužským elementem, zatímco on – proti svému typu výborně obsazený Tom Ellis – má spíš ženské vyzařování. Není divu, že se tak dobře doplňují. _____ Sitkom je vůbec o násilnosti rolí, do které nás společnost nutí. Zároveň ukazuje, kdo vlastně je ta společnost? Vždyť se všichni občas chovají dětinsky a hloupě, občas si rádi zablbnou a vlastní vinou se dostávají do pořádných trapasů, což je přirozené. Kdy z vás se nepoznal aspoň v jednom z Mirandiných kousků? Takže, co je ta společnost a její pravidla – jakýsi rámec ideálního chování, kterého stejně nikdy nedosáhneme. Tak proč se kvůli tomu trápit? ____ Ne, Miranda jako osobnost je příšerná z jiných důvodů. Je strašně maloměšťácká a sebestředná. Ona nikdy nikomu nepomůže, všichni pomáhají jí. Je puritánská. Vrcholem dovolené je pro ni výlet do hotelu přes ulici. Nechce poznat nic nového, žije si spokojeně ve svém světě a ostatní do něho jen pouští, aniž by chtěla poznávat jejich světy. Nechce se nic nového učit. Miranda je sama o sobě sobě Splendid Isolation. Ale je upřímná a nesoudí – to se jí dá rozhodně přičíst k dobru. _____ A jako seriál je to neskutečně vtipný a chytrý počin s dobrými postřehy o lidských vztazích. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Po první sérii: Such fun!! Malinko jsem se toho bál a Mirandu odkládal, co to šlo, protože mi bylo dopředu jasný, na čem svuj humor postaví (že je ošklivá, neohrabaná nána), ale nakonec... this has worked out marvelisomussolini! Takový moře catch phrases se jen tak nevidí a moje oblíbená část "Previously in my life" snad nikdy nezklamala. Jen ty neustálý pády na zem mi stále, jak já řikám, nevoní... --- "Like Anne Frank, but more depressing." (A fakt že jo!) --- Edit po 3. sérii: Po druhý řadě jsem byl o něco málo blíž plnýmu počtu, hlavně díky tak trochu "jinym" závěrečnym dvěma dílum (táta Mirandy!!). Ani třetí série pak ale ve prospěch pátý hvězdičce nehrála. Na vypnutí výborný, ale pořád bych si doved představit lepší zábavu, pardon. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Miranda je tak trapná, až se za ní chvílemi stydíte. Většinou si ale dělá srandu sama ze sebe a její promluvy k divákovi jsou k nezaplacení. Miranda je velká, neforemná a společensky nepraktická. Ale ona a lidé v jejím okolí jsou tak báječně praštění, že je budete mít rádi. Gary, který se snaží být za alfasamce a její kamarádka Stevie, která je jak roztleskávačka na cracku. Výborná je i její matka, která by nejradši viděla Mirandu pod čepcem a která se k ní na veřejnosti radši ani nehlásí. Nejedná se rozhodnlně o trapnost v negativním slova smyslu. Pokud tedy milujete britský humor, Miranda vás totálně rozesměje. - "Thrust." ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Někdo Mirandu nesnáší, někdo zbožňuje. Patřím do druhé skupiny. Dokáže mě spolehlivě rozesmát. Miranda je něco mezi Jen z IT Crowd a Bridge Jones. Koho baví britská angličtina, ten si užije. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Miluju britský sucho-humor, ten v Mirandě je ale přesušený tak násilným způsobem, že v něm nezůstal jediný minerál vtipnosti. 20% ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době seriál, který upřímně pobaví a od srdce se u něho smějete. Miranda Hart vytvořila vskutku zábavnou postavu, kterou si většina oblíbí a těší na další epizody, co se jí dalšího bláznivého přihodí. Snad až kromě dílu "S03 E04" byly všechny díly množstvím humoru vyrovnané a stejně vtipné. Sledováno v období (7.7. - 6.8.2013) 90% (with J.) ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Co se mých preferencí týče, dávám přednost absurdnějšímu humoru, srandě s lehkým nádechem dada/surreálna (příkladem z poslední doby budiž Mighty Boosh nebo třebas Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa), avšak rozhodně nepohrdnu i těmi sitcomy/britcomy, v nichž se divák takříkajíc může poznat. Abychom si rozuměli, ne že bych se cítil býti Mirandou, resp. znal někoho, kdo by se Mirandě (ona je totiž opravdu originál) podobal, to ne, onen identifikační moment leží v tom, že neznám (a vsadím se, že ani vy ne) nikoho, kdo by byl plně imunní vůči problémům, jež se na ni pravidelně válí - trable s láskou, poněkud vlezlou matku (eufemismus), obtíže v nelehkém podnikání, trapasy, u nichž byste se nejradši do země propadli... A teď, pokud tímto typem humoru nepohrdám, proč tedy Mirandu hodnotím pouhými 3*? Zvláště poté, co výše píšu, že je skutečně originálem (myšleno ve své trojjedinosti: postava, tvůrkyně-scénáristka, herečka)? a) kvůli jisté obsedantnosti: K seriálům se prý vracíme proto, že máme potěchu setkávat se starými známými, těšit se z jejich lehko identifikovatelných zvláštnůstek (kupř. Sheldonovu BAZINGA!), u Mirandy se mně po čase (bohužel dřív, než-li později) začalo zdát, že tyto zvláštnosti, ať už verbální (mámino "Such fun!", "Jak já říkám...") či nonverbální (Mirandin klus, její držkopády) nejsou adekvátní situaci/kontextu (a to nemyslím v konvenčním slova smyslu, přeci jen se stále pohybujeme na rovině komedie, žánru, který je založen na tom, že postavy reagují neadekvátně), či snad lépe, že jsou to reakce mechanické, automatismy, pouhé tiky. Nevzpomínám, kdy naposled (zda vůbec někdy) jsem na nějakou komediální postavu pohlížel jako na stroj (tedy něco neživotného) na hlášky. b) kvůli jisté předvidatelnosti a ubíjejícímu čekání: Ona hlavní linka nebýt/být s Garym mně přišla vlastně celkem slabá, už od začátku přeci musí být divákovi jasné, kterak to skončí. Jako jo, tak tenhle žánr funguje, za to se na něho nemůžu zlobit, ale mě po čase (opět bohužel dřív, než-li později) přestalo zajímat, jak se to stane, že v sobě naleznou konečné zalíbení. Všechno si ukradly Mirandiny skopičiny, jinak řečeno, Miranda Hurt byla tak skvělá v komediální poloze (navzdory opakovaným vtipům, které přestaly být vtipy, viz a), že už jsem jí tu romantickou polohu těžko věřil aneb Klaun v sobě zadupal milovníka. c) prolomení čtvrté stěny: Teď to bude vypadat, že si protiřečím, ale tohohle prvku si zde hodně vážím, i pro něj budu na Mirandu těžko zapomínat (a tak to má být: nechci zapomínat na věci, které jsem viděl). Avšak: ono prolamování čtvrté stěny mně nedalo, abych si Mirandu v hlavě srovnával s Potvorou, což je seriál, který mi přišel mnohem uvěřitelnější, mnohem odvážnější, mnohem ambicioznější, smím-li vám radit: dejte radši šanci mu, nebudete litovat. Ale abych to zakončil v pozitivnějším duchu, šanci můžete dát i Mirandy, i zde nebudete litovat (nebo co já vím, to si musíte rozhodnout sami). Nemá cenu být jen kritický, je mi třeba jasné, že až budu chtít vyvolat efekt dramatické pauzy, nepoužiju spojení "Počkej si na to (Wait for it)!", nýbrž "Strpčo!". A epizoda "Dovolená" (01x04) je pure gold! 65 % () (méně) (více)

Reklama

Reklama