Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední léta svého života tráví Margaret Thatcherová osaměle v soukromí. V halucinacích promlouvá se svým zemřelým manželem a promítají se jí hlavní události jejího života. Narodila se jako dcera hokynáře a po studiích na Oxfordu se už od začátku 50. let začala angažovala v komunální politice... (TV Prima)

Recenze (710)

augustine 

všechny recenze uživatele

Budem porovnávať neporovnateľné, ale aj tak. Na jednu stranu postavým King´s Speech a na druhú Iron Lady. A vyrháva na celej čiare. no... King´s speech. A prečo? Lebo aj keď je Lady bravúrene zahraná (a Oscar to asi len potvrdil), tak dej stojí za milú... Nechcelo sa mi to ani poriadne dopozerať. K hlavnej postave nie som schopná zaujať konštruktívne stanovistko. A hlavne, niečo podstané mi tam chýba. Snažili sa tam dostať celý jej bohatý život a všetkého sa tak jemne dotkli. Napríklad by ma zaujímalo aký majú jej deti vzťah k nej. Teraz, ale aj v minulosti. Chýbalo tam nejaké to posolstvo, ktoré bolo v Královej reči. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Na první pohled jsem očekával sterilní a žánrovými pravidly životopisů svázanou podívanou. O to mileji jsem překvapen jak nekonvenční portrét Margaret Thatcher se Phyllidě Lloyd podařilo přetavit na celuloid. Zaměřit se na psychicky náročný "důchod" ex - prime ministryně, dává plně vyniknout preciznímu a herecké chameleonství oslavujícímu výkonu Mery Streep. Ta dodává všemu potřebné fluidum a také ostatní britští herci jsou jistou sázkou na herecký kumšt. 75% ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Je to tak. Margaret bola vo svojej dobe "niekto" a prináleží jej film, ktorý aj na plátne ukáže, prečo bola železná lady.Tieto senilné sekvencie aj keď podporené vynikajúcou Meryl Streep či Jimom Broadbentom zrejme nadchnú len hŕstku divákov. Len či sa dočkám.. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Body jsou hlavně za ztvárnění a herecké výkony, protože obsah mě nudil. Je vidět, že v životě Margaret se toho moc neodehrálo, co by stálo za pořádný životopisný snímek. A tak většinu filmu koukáme na senilní babičku v "domácím vězení". ()

Bejbinka 

všechny recenze uživatele

Pohled do strhujícího a výjimečného života Margaret Thatcher, mistovsky zahraný, ale zpracování...nuda nuda nuda!!! ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dobré téma, ale bohužel špatné zpracované, nevadilo mi to přepínání mezi současností a minulostí, ale vadilo mi, že buď z ní chtěli udělat blázna (i když v reálu se duševně zhoršuje) nebo chtěli pro starého herce flek, tak ho tam dali bez ohledu na následek, který to na snímek má. Navíc ty psychologické výjevy jejího manžela ubírají filmu na tempu a nudily mě. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Margaret Thatcherová je nejen v britské, ale i ve světové politice neskutečný pojem. Její odvaha, tvrdost a nekompromisnost je až zarážející. Popsat její skutky a reakce na ně v jednom filmu je prostě nemožné. Pár lidí se přesto rozhodlo to zkusit a dopadlo to tak, jak to dopadnout mělo. Snímek převážně sleduje její stáří, jakoby toto období mělo co říct. Politická kariéra je popsána švihem a nahlíží pouze na zásadní události, které jsou doplněny autentickými záběry. Takzvaná Bitva o Falklandy je probrána jen asi deset minut, při které se dozvíme, že Margaret chtěla ostrov zpátky stůj co stůj. Že nechala potopit nepřátelskou loď, načeš byla odveta a spousta mrtvých. Rozhodla se osobně napsat soustrastný dopis pozůstalým s tím, že se bude bojovat dál až do úplného vítězství, aby jejich smrt nebyla zbytečná. Po chvíli se náhle dozvídáme, že zásadně odmítá společnou evropskou měnu, protože by to Británii jenom uškodilo. Ostatně jak víme, Britové si svoji libru uchovali do dnešních dnů. A zase ohromný skok na další téma, a tak to jde stále kupředu až se dočkáme její rezignace. Meryl Streep ztvárnila onu postavu tak přesvědčivě, že jde zní až strach. Jenomže scénář je nevýrazný a pro neznalé nic neříkající. O této britské premiérce se zkrátka toho moc nedozví. Ty neustálé časové skoky jsou až zmatečné. Kdepak, na takovou osobnost to chce pro film pouze jednu politickou událost, anebo o jejím životě, či politické kariéře seriál. Jinak to zřejmě nepůjde. ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Je pro mně velmi těžké, hodnotit tento film objektivně, nicméně to zkusím. Protože se jedná o oslavný film o Maggie Thatcherové, dámě jen stěží, natož železné, navíc s "výýýýbornou" Streepovou, kterou nesnáším, v hlavní roli, je velice těžké od toho odhlédnout. Ale pokud to beru jen jako film, dejme tomu o komkoli a s kýmkoli, pořád je to strašné. Je to pomalé, nudné, a nic se tam neděje. Celé je to nevěrohodné, kýčovité, snaží se hrát divákovi na emoce tím nejlacinějším, a navíc nepovedeným způsobem, místy je to trapné, až má člověk husí kůži, a ještě navíc to ani nijak neskončí. Ani masky, za nimiž by mohla být opravdu leckterá herečka, ani teatrální přehrávání, ani zpomalená chůze mezi rudými růžemi, ani záběry na dětičky, pobíhající po pláži, nic z toho mně nepřesvědčí, abych dala jen jedinou hvězdu! ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Pomerne dobre zvládnutý „prehľadový“ film o živote M. Thatcherovej v podaní celovečerného koncertu M. Streep. Obrázky a snímky z danej doby boli dobrou voľbou. Meryl je úžasná, ako vždy. Zaslúžená nominácia a zisk zlatej sošky! Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Meryl Streepová zahrála političku věrně. Tolik k pozitivům. Pasáže ze současnosti mě nudily. Mnohem raději bych viděl více o mládí - třeba i jak randila, učila se, dostala se k politice... Navíc Margaret zobrazovat jako nemocnou babičku, vkládat ji do postavy nějaké halucinance a domnělé výčitky za účelem vyznění filmu mi připadá nedůstojné. Nakonec to pak vypadá jako rutinní zpověď umírajícího mafiána v cele, která by mohla být natočena o každém pokud ho opravdu nemáte rádi. Thatcher toto urážlivé autorské snění se mírně dotýkalo jen v otázce prosazení političky mezi politiky, ale i tady trestuhodně šlo po povrchu. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Nuž.. natočiť film z tak blízkej histórie nie je jednoduché, lebo aj pri najlepších možných informáciach jednoducho chýba odstup a nadhľad. Rozprávanie môže skĺznuť buď do akéhosi suchopárneho polodokumentu, alebo čo je horšie do "fantazírovania na tému".. urobiť z toho niečo viac sa síce čiastočne podarilo, ale myslím, že vidieť raz mi stačilo. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Hm, trocha sklamanie; cakal som daco ako zivotopisny pribeh, suvisly dej, na dejinnom pozadi. Po dvoch hodinach som sa nedozvedel dokopy nic, iba ze babka Margitka si spomina, ze mohla stravit viac casu s manzelom, kedze s nim diskutuje aj po jeho smrti. Historicke to moc nie je, ani to moc dej nema. Je to len slabo spracovane, alebo ta zenska fakt robila len karieru pre karieru? Nic moc nezmenila, okrem vstupu do vojny a pozdvihnutie hospodarstva GB. Asi mi to neseklo, tie nahodne vstupy cez jej spomienky do utrzkov bezkontextovej historie. Ale zahrane to bolo dobre, aj nastrihane, takze 3*. ()

shereen 

všechny recenze uživatele

Naprosto zaslouzene dva oscary v jedinych dvou aspektech ve kterych tento film exceluje - Meryl Streep a masky. Jinak je to pratele bida s nouzi. Sverit film o jedne z nejvetsich politickych osobnosti 20.stoleti zenske ktera natocila sracku tak sokujiciho kalibru (omlouvam se za vulgarismus ale vhodnejsi slovo nenachazim) jako je Mamma mia je naprosty omyl. Nechci a nebudu si predstavovat baronku Thatcherovou jako senilni dementni starenu v zupanu a doufam, ze to neni posledni snimek o jejim zivote. ()

bif 

všechny recenze uživatele

Film vás okamžitě dostane perfektními maskami. Velice dobrou Meryl Streep (i když Oscara? no nevím, nevím), ale bohužel také utahanou režií a sérií flashbacků a flashforwardů, které nejsou příliš k dobru. Celkově zde máme celkem zdařilý politický životopis, který však postrádá onu naléhavost například filmu Milk... škoda. ()

lxbch 

všechny recenze uživatele

Meryl Streep předvádí skvělý výkon a jenom ona sama táhne film z průměru stejně tak, jak Margaret Thatcher táhla ve své době Británii. Vidět tohle dabované snad ani nemá smysl. ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Vcelku pěkné, ale vadilo mi provázání momentálního páprdovského života staré bábky s energickou Iron Lady. Taky si myslím, že film obsahoval zbytečně málo detailů ze života aktivního a zbytečně mnoho z toho páprdovského ()

candy_daze 

všechny recenze uživatele

Meryl dostala Oscara zaslouženě, ale právě ona je asi jediným klenotem celého filmu, který je zbytečně překombinovaný a pro mě v jednom směru naprosto nepochopitelný. Bohužel se tam neobjevuje to, kvůli čemu většina lidí na Železnou Lady do kina šla. Představovala jsem si o dost důstojnější a věcnější film, přesně ten typ, který by se k M. Thatcherové hodil. Místo toho, aby ji film ukazoval ve velikosti, které kdysi dosáhla, sledujeme téměř polovinu stopáže starou nemocnou paní. Ano, i to je realita, ale to by se dalo natočit o kdekom, navíc je ve filmu takového materiálu až moc. Železná Lady je průměrný film, ale myslím, že Margaret Thatcherová je jedním z lidí, kteří si nezaslouží jen průměr. ()

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama