Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední léta svého života tráví Margaret Thatcherová osaměle v soukromí. V halucinacích promlouvá se svým zemřelým manželem a promítají se jí hlavní události jejího života. Narodila se jako dcera hokynáře a po studiích na Oxfordu se už od začátku 50. let začala angažovala v komunální politice... (TV Prima)

Recenze (710)

SeldomSeen 

všechny recenze uživatele

Strašně rád bych si myslel, že tento film vznikl především kvůli až nepříjemné aktuálnosti odkazu "železné Maggie" a nikoliv proto, aby zajistil Meryl Streep další minimálně nominaci na Oscara, ale věřte tomu... Flashbackové pojetí, jakkoliv velké klišé to v tomto v žánru je, by ani tolik nevadilo, ovšem v celkovém účtování je těch vzpomínek na bezesporu fascinující životní příběh málo, jsou příliš krátké a hlavně svým tónem bez výjimky natolik pateticky oslavné, že velmi pravděpodobně stačí otrávit i ty, kdo s bývalou britskou premiérkou sympatizují. Odpůrci pak musejí skutečně neskutečně trpět... ()

Enzo555 

všechny recenze uživatele

3 hviezdy za Meryl, 1 za film. Asi najradikálnejšia zmena v akej som Meryl videl. Tají sa dych nad jej herectvom, gestami, zmenou hlasu, za 2 sekundy si vás získa. Ale nadbytočný sentiment a romantika idú proti reálnosti/dôveryhodnosti príbehu o najmocnejšej žene Británie, ktorá svoju krajinu tak pevne držala vo svojich (železných) pazúroch. ()

burton-ka 

všechny recenze uživatele

Neumím si představit kdo by lépe herecky ztvárnil osobnost Margaret Thatcherové než-li Meryl Streep. Ovšem nebýt jí celý film by se vláčel v jednom kolotoči totálně nepochopitelných střihů, návratů z minulosti do momentálního života M.Thatcherové! Kamera místy vypadá jako vintage filtr podruhé jako kamera televizních novin aneb co se včéra večír událo v Anglické vládě či na Londýnských ulicích. Musím říct, že "3 hvězdu" ode mne získává dokonalá Meryl Streep s obdivem, že dokázala udělat z lejna alespoń pozlacené lejno. Zbytek dobrého je jen útěchou pro mou osobu, že sem již viděla horší počiny. Zapomínat na lidi, kteří dokázali například to, že je Anglie stále jednou z velmocí, která má hodnotu a jako jedna z mála zastoupení své měny, neupadající v Evropském eurovém kolapsu. Ačkoliv neudělala vždy tak jak by se mělo a patřilo, zaslouží si velké uznání a možná i chycení za nos, že o takovéto osobnosti měla chut' natočit film "pouze" Phyllida Lloyd. Skladatele Thomase Newmana jsem poznala již v prvních chvilkách filmu a řadím ho k Meryl Streep, jako k neutuchající stylové kvalitě, kterou nezkazíte absolutně nic. Závěřem spolu s titulky je pokárání sebe samotné, že těšit se dopředu přináší spíše trní než-li růže. ()

randomvan 

všechny recenze uživatele

Toto nie je film o Margaret Thatcher. Je to film o psychológii starnutia kedysi mocnej ženy zrejme len inšpirovaný Thatcherovou. Zaznie tam síce pár zaujímavých názorov, avšak to je skôr vedľajší produkt. bohužiaľ. Kto chcel pozerať životopis, dá tri hviezdy, avšak film to nie je zlý... ()

Little 

všechny recenze uživatele

Film Železná lady servíruje to, co v dnešním krizí zmítaném světě lidé potřebují. Meryl Streep bravurně ukazuje, jak těžké je stárnout a držet krok s dravým a nepřátelským okolím... Jak moc je potřeba vzbudit v lidech hrdost na to, že patří k tomu či onomu národu... Naznačuje některé historické události... Margaret Tatcher v jejím podání působí nadmíru věrohodně, ať už kritika říká o scénáři cokoli. Pro Meryl je to rozhodně zasloužený Oscar, stejně jako zlatá soška pro tvůrce masek (ač fanoušci Harryho Pottera stále marně pláčou). Pro mě osobně velmi příjemně strávených 105 minut, které si rád zopakuji. ()

Klariska 

všechny recenze uživatele

Co se týče hodnocení tohoto filmu, byla jsem nejprve poněkud rozpačitá. Na jedné straně excelentní herecký výkon Meryl Streepové a na straně druhé poněkud nepříliš povedený nicneříkající film. Záhadné prostřihy minulost-současnost a slabý scénář mluví za vše. Co bych ale na druhé straně vyzdvyhla byly autentické záběry z nepokojů v Severním Irsku, které skvěle podtrhovaly napjatou atmosféru. Možná, že kdyby měl film kratší stopáž (prvních dvacet minut jsem si říkala: tak kdy to přijde...o co to tady vlastně jde...jestli to bude takhle dál pokračovat, tak odcházím...) a šel více k jádru věci, tak by nemusel skončit mezi zapomenutými snímky, protože k těm má bohužel velmi úspěšně našlápnuto. Což je, vzhledem k výkonu Streepové, poněkud škoda. Film za tři, Streepová za pět. Takže celkově čtyři hvězdičky :-) ()

Nyanka 

všechny recenze uživatele

Škoda nevyužitého takového potenciálu. Námět naprosto perfektní, Meryl naprosto perfektní, zpracování scénáře naprosto v kytkách. Kdo by o Margaret nevěděl naprosto nic, z filmu by moudřejší vůbec nebyl. Opravdová škoda. Na mě málo scén z jejích "chvilek" slávy a až moc scén z jejího stáří. ()

bmolko 

všechny recenze uživatele

Po velmi dlouhé době jsem měl pocit,že Meryl není tou postavou, kterou hraje, jak je u Meryl zvykem. Je nad slunce jasné,že to není Meryl ale scénářem bez výrazného konceptu. Člověk by si donekonečna mohl lámat hlavu (pokud by ovšem chtěl) nad tím, jaké jsou vlastně nosné myšlenky filmu. Kdo byla Margaret Thatcherová, proč se stala tím, kým byla. A jaký byl tedy její život (kromě neustále se opakujícího tvrzení,že celý život byl plný těžkých rozhodnutí, která musela udělat)? Jaké zaujímala postoje ke svým politických rivalům, jak se její kariéra promítala do vztahu s dětmi, když už byly zahrnuty do děje? Film je prošpikován neustálými záblesky vzpomínek (které postrádají podobu příběhu) a politickými proklamacemi. Co je tedy hlavní dějovou osou? Žena,která musí neustále s něčím bojovat? Ať už s démony nemocné mysli nebo politickými nástrahami? Film mi připadá spíš jako parafráze příběhu duševně nemocné ženy,která si myslí, že kdysi bývala Margaret Thatcherovou. Jako autobiografický hold jedné z nejvýznamnějších britských političek je to zoufale málo. Film bez psychologie postav a místy přemírou patosu s nízkou vypovídací hodnotou. Jaká škoda pro film s takovým potenciálem. ()

kverula 

všechny recenze uživatele

Příběh mi toho o Margaret Thatcher moc neřekl, zato Meryl Streep ke mě promluvila jasně. A opět mi potvrdila, že kraluje mému žebříčku nejlepších hereček. Máme tu však hodnotit komplexní dílo a tak mi nezbývá než průměrné *** hvězdičky. ()

TanoKaridy 

všechny recenze uživatele

Příběh mě zklamal. Zmatené vyprávění bez souvislostí, které však většina lidí zná a od filmu tohoto žánru očekává. ()

pursuer 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru je chyba myslet si, že ten film funguje jako životopis. Není jeho smyslem ukázat, jak žila své doby předsedkyně britské vlády. Ten film je vlastně o vnitřním souboji se svou minulostí, s vyrovnáváním se se svými chybami, je o nahlížení na špatná rozhodnutí, na oddělení toho dávného od nudy toho nadcházejícího. Na sklonku života každý člověk bilancuje. Jak se asi pohlíží na svou kariéru někomu, kdo bojoval s IRA, řešil neustálé finanční krize světové velmoci a posílal lidi na smrt. ()

smlom8 

všechny recenze uživatele

Název filmu, plakáty a téma uvádějí diváky vyloženě v omyl, že jde snad o životopis jedné z nejvýznamnějších postav britské politiky a připomínku období, kdy politika byla opět na čas politikou (služba lidem, byť možná bolestivá). Jenže film je především příběhem o stáří - jak neobyčejný plodný život (třebas významné figury) upadá do zapomnětlivosti a šedi stáří, v němž jsou si nakonec lidé podobně jako ve smrti rovni. Film poukazuje na otázku sklonku života "mělo to všechno vlastně smysl?" na níž má divák najít odpověď "mělo, jen jsme v tom shonu na tebe Maggie zapomněli"... Režisérka pracuje se vzpomínkami hlavní postavy jen lehce životopisně, občas odlehčí působivým gagem (zvláště když politička otevře dveře pro poslankyně označené "LADY" a tam jen žehlící prkno se žehličkou /"IRON"/ což je samo o sobě IRONie celé té tehdejší i dnešní testosteronové politiky). Výkon Meryl Streep v roli "Maggie" je ovšem fenomenální a získání Oscara prakticky samozřejmé - kdo si na youtube srovná příslušné proslovy skutečné "Železné Lady" s těmi filmovými (jazyk, hlas, intonace, mimika) zůstane u vytržení... V každém případě jako film o stáří - asi jeden z nejlepších. Ale přiznám se, že i já bych si vychutnal u téhle postavy spíše trochu životopisnější model vyprávění - s připomenutím doby a tehdejších významných postav, podobně i významnější poukaz na fakt, že britskému impériu vládly ve složité době dvě ženy (Premiérka Margaret a královna Elisabeth) a vracely mu úspěšně jeho dávnou slávu a význam ve světě... ()

XI-XAO 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nesouhlasím s názory, že způsob kterým je film vyprávěn, je špatný. Naopak! Už jsme tu měli spoustu životopisných snímků, které vzorně vyprávějí životní příběhy od narození dál... Lloyd to pojal po svém. Halucinace, vyvolané různými vzpomínkami na životní etapy Margaret mne zaujaly. Přitom všem byla zachována i časová posloupnost... válka - škola - volby - zvolení - atentát - atd.. Navíc výkon Meryl Streep si oskara zasloužil právem. Kdyby se Oskaři udělovali jako mišelinovské hvězdy, Meryl by si zasloužila rovnou všechny tři! ()

SelfishMan 

všechny recenze uživatele

Těch zívnutí bylo víc, než by se slušelo třeba i průměrnému filmu. Tak tupý způsob, jak odvyprávět život jedné z největších političek (asi té úplně největší) by vážně duševně zdravý člověk nevymyslel. Tady už mnoho nepomohla ani oscarová Meryl. Zajímavý a pestrý život se ve výsledném dojmu z filmu scvrknul prakticky jen na etapu života Margaret Tatcherové, kdy už neoplývá přílišným duševním zdravím (jinak by něco takového nedopustila) ... A třetinu filmu krmit diváka pohledy na to, jak je někdejší Železná lady teď chřadnoucí stařenka, utápějící se v dementních halucinacích mi nepřijde vůči ženě takového formátu ani důstojné ani pro diváka zajímavé. 45% ()

Florie 

všechny recenze uživatele

Náhodou, mně se Železná lady líbila! Je pravda, že ze začátku je děj docela zmatečný a člověk si musí uvědomit, co je realita, co jsou vzpomínky a co jsou Margaretiny halucinace, ale když tohle všechno překousnete a věnujete pozornost jejímu zajímavému politickému životu, určitě přijdete tomuto filmu na chuť. Co bych chtěla ale vyzdvihnout především, je opravdu neskutečně úžasný výkon Meryl Streep. Oscara získala zaslouženě, protože věrohodnost, s jakou Margaret hraje je neskutečná. A nejde ani tak o vizáž, která je už sama o sobě dost dobrá, ale především její nádherně napodobený anglický přízvuk a gesta i mimika, to všechno prostě dává dohromady téměř dokonalou kopii skutečné Margaret Thatcherové. Vážně klobouk dolů! ;-) ()

Hakuna Matata 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti vizuálnímu zpracování, kameře či hudbě. Všichni herci jsou skvělý, vzláště M.S, hrající M.T a Jim Broadbent. Nevím toho moc o Britské historii, ale myslím, že to, jak je film natočen je velmi dobré a kdo historii zná, ten už vlastní názor má, no ne? Jde také o verzi čistě z pohledu Margaret Thatcherové, takže se nemůžeme divit, že není ukázáno úplně všechno. Není to životopisný film, maximálně podle skutečné události. Natočeno dobře, já nemám žádný důvod tomu dát méně, jelikož si sám umít srovnat v hlavě, jak to asi bylo. Proto 5 hvězd. ()

GzL 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem drama o životě a politické kariéře, které se nekonalo. Místo toho jsem se dozvěděl, že M. Thatcherové na stará kolena tak nějak trochu hrabalo a konec zvonec. Potěšila mě vizuální stránka a naprosto fenomenální herectví Meryl Streepové. Kdyby měl film dobře napsaný scénář, mohlo vzniknout skutečně velké dílo. Škoda téhle promarněné šance, už kvůli výkonu M. Streep. ()

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama