Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film odkrýva päťdesiatročnú históriu, ktorá zmenila Katolícku cirkev a svet. Pavol VI. – Pápež v búrlivých časoch je príbehom, ktorý čerpá emócie a poučenie z histórie a dramaticky premiešava rekonštrukcie udalostí a autentické dobové zábery z tých čias.
Pavol VI. pôsobil v Katolíckej cirkvi ako kňaz, biskup, kardinál a pápež v jednom z najťažších historických období. Zažil fašistický režim, druhú svetovú vojnu, vznik Talianskej republiky, Druhý vatikánsky koncil, ale aj veľké protesty a teroristické útoky. Pápežom bol v rokoch 1963 až 1978 a počas svojho pontifikátu napísal prorocký, kontroverzný dokument Humanae Vitae, ktorý hovorí o posvätnosti manželskej lásky a ľudského života a o zle antikoncepcie, ktorá, podľa neho, otvára dvere potratu. Bol prvým pápežom, ktorý uskutočnil pastoračné návštevy niekoľkých diecéz na piatich kontinentoch a dostal tak prezývku Lietajúci Pavol. Pavol VI. začal dialóg medzi náboženstvami – prvýkrát navštívil Jeruzalem, stretol sa s carihradským patriarchom aj s anglikánskym arcibiskupom z Canterbury. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudné aj pre katolíka, často prezentované diskusiou o encyklikách a veciach viery, či dogiem. Nakoniec si z toho ani neviete, čo máte vziať. Len viete, že ten pápež prežil fašizmus a zavŕšil koncil. Celkový dojem je ale nemastný neslaný. Keď si to porovnám so špičkovým životopisným filmom o pápežovi Jánovi XXII - Posol mieru, tak minimálne o dve úrovne je toto nižšie. ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Film, který není jen uměleckým dílem, který není doposud příliš v povědomí diváků, ani nemá šanci oslnit hvězdným obsazením. Ale film, který si klade podle mého vnímání, za cíl nastolit spíše řadu filozofických otázek. Ukazuje události, které mohou diváka vést k tomu, aby se pod vlivem jejich představení pokusil o nich dozvědět více, než je v možnostech tohoto filmu. Ať již se jedná o problematiku Rudých brigád a jejich snah, papežské encykliky nebo problematiku tzv. lefevbristů. A pokud divák toto pozvání přijme, rozsah materiálů k dalšímu studiu je více než dost. Z tohoto úhlu pohledu je to film náročný, který není určen divákům, kteří hledají jen několikahodinovou relaxaci. Snad ze všech scén mně nejvíce upoutalo reálné setkání papeže Pavla VI. s umírajícím arabským křesťanem, stejně jako jeho následné duchovní setkání s ním. Poněkud nepřesvědčivě naopak na mne zapůsobilo představení papeže jako až uměle "lidového", všechápajícího, zcela tolerantního a vyrovnaného. Tato role mně připadala poněkud umělá a až karikovaná. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Som katolík. Plody II. vatikánskeho koncilu vnímam zväčša negatívne a sám pápežov pontifikát ako slabý. Nedokázal sa rozhodnúť, či je liberál alebo konzervatívec, v dôsledku čoho neustále "lavíroval" a neúspešne čelil vnútrocirkevnej "loby" z oboch koncilových táborov. Neodvažujem sa hodnotiť jeho osobné kvality, teda svätosť a podobne. Tí, čo sledujú dianie v Cirkvi pochopia, keď poviem, že najlepším pápežom po roku 1945 bol pre mňa Benedikt XVI. Technicky bol ten film dosť zle natočený. ()

Galerie (52)

Reklama

Reklama