Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z vězení se vrací obkladač Luděk Krejza, který si odpykal trest za zabití. V retrospektivě se divák seznamuje s jeho příběhem. Jedná se o nepříliš známý film, který se s postupem času zcela vytratil z povědomí i hlouběji informovaných zájemců o domácí kinematografii. Píseň "Kámoši, ty se maj" zpívá Yo Yo Band. (Lexikon českého filmu)

Recenze (15)

mira007 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý psychologický film s Vladimírem Dlouhým jako melouchářem, který dělá koupelnu na chatě soudruha ředitele Brzobohatého, načež se vloudí do jeho rodiny skrz sexy dceru Ľubici Mruškovičovou. Celkem depresivní film podpořený hudbou trhající uši s dobrými hereckými výkony. Škoda, že kráska Mruškovičová nedostala trochu víc příležitostí, jako femme fatale s krásnýma velkýma očima a prsama si ji člověk zapamatoval. Solidní plus je, že se to natáčelo i v České Lípě, kterou znám. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Já jsem vždycky nějak chápal starší lidi a vůbec Ti co to někam dotáhli jako autoritu, bez ohledu na vlastní mindráky a neúspěchy, myslím, že pozice Dlouhého ve světě je tady příliš černo-bílá a jeho snaha se prosadit a očernit všechno co nesouvisí s prací je tu až příliš vyhrocené. Tahle cesta životem s klasickou zápletkou, nějak jsem tam hledal v těch postavách něco co by nebylo tak neskutečně  předvídatelné.  Snaha utéct z rodiny, kde měl člověk jen trápení je jediná výhra všech těch postav tam. Brzobohatý tam byl při všech bezpáteříků vlastně jediný člověk z charakterem, který se dokázal k tomu co je hlásit a přiznával vše co je na jeho osobě špatné. Dlouhý se někam vyšplhal a tam se stal horším. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

„Cesty Páně jsou nevyzpytatelné" praví Písmo Svaté a že na tom něco bude se přiklání i mnozí nevěřící. Osudy jsou různé a určitě mnohý bude souhlasit s tím, že ne zrovna takové, jak by si sám představoval. A o jednom takovém osudu vypráví tento snímek, který vznikl ještě v době socialismu, což znamená, že obsahuje ono, dnes tolik proklínané, socialistické smýšlení. To však nijak neubírá na kvalitě v rámci dramaticko-psychologické filmové tvorby. Svým námětem má rozhodně co říct i dnes. Takovýchto snímků bylo natočeno hodně a co se týče námětu, je skutečně z čeho vybírat. Ať se to někomu líbí nebo ne, natočen je kvalitně v celém svém aspektu dané problematiky. Právě svou dramaticko-psychologickou sondou zvýrazňuje vážnost, což znamená, že se rozhodně najedená o nic zábavného. Je to příběh, který by bez skrupulí klidně mohl nést označení 'osudový příběh ze života'. Má hlubokou myšlenku a o to jde především. A je to myšlenka v rámci obyčejného lidského přístupu nemálo hodna k zamyšlení, neboť platí v každé době. A co víc, třeba se v tom někdo s podobným osudem i pozná. Máme tu mladíka vracejícího se z vězení, který se snaží opět zapojit do společnosti. A jak už to tak bývá, jednoduché to rozhodně nemá. Příběh tak sleduje jeho počínání a retrospektivou se postupně dozvídáme, jak se vlastně do toho vězení dostal. A jak je nám také prozrazeno, stačí k tomu opravdu málo. Vynikající výkon Vladimíra Dlouhého v hlavní roli, kde mu jako protihráč neméně zdatně sekunduje Radoslav Brzobohatý, u kterého dnes určitě také stojí za zmínku, že se tu ve vedlejších rolích objevuje celá jeho rodina. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Mladý obkladač Luděk je ambiciózní a šikovný, při zaměstnání studuje a rád by si udělal maturitu na průmyslovce. Tatínek by ho ale radši viděl pod čepcem a studia mu rozmlouvá. Parťáci v práci jsou křupani a lemry, ponižují ho pro jeho odhodlání být něčím víc než jsou sami. Naskytne se mu příležitost vydělat si peníze melouchem a přitom i pobírat plat v zaměstnání. Jak se později dozví, jde o obkladačské práce na chalupě ředitele podniku ve kterém je zaměstnán. Chalupu ovšem obývá i krásná ředitelova dcera... Jsme svědky toho, jak se pod vlivem okolností v rodině, v podniku, studia a díky alkoholu mění osobnost mladého muže, což spěje k jedinému, a to tragickému konci. Řeknu vám, nečekal jsem že by se mi mohl takhle podceňovaný a neznámý snímek zarýt tak hluboko pod kůži! Ať už díky skvělým hereckým výkonům hlavně pánů Dlouhého a Brzobohatého, nebo kvůli příběhu vlastně na hraně "starého a nového" režimu, ačkoli tam ty narážky na samet téměř nejsou, a když tak je okamžitě zmiňováno že na prvním místě je rodina. Fantastická je také hudba, rozumím tomu že kdo není příznivcem jazzu, toho negativně ovlivní i co se týče hodnocení a možná proto je Křížová vazba tak nespravedlivě podhodnocený snímek, možná že je to i tím jak je příběh rozstříhán, někdo se v tom může ztratit, mě to ale naopak láká si to shlédnout celé znovu. Proto si také nechávám jednu hvězdu v rukávu. Moc rád se kouknu podruhé! /// Ľubica Mruškovičová je úplně mňamózní ! ! ! ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Dalsi nepravem zapomenuty film s vybornym hereckym obsazenim a s prolináním dvou svetu, hudba, zabery a natáčení např. v Úštěku. Chata tvrdá práce aletní atmosfera...Perfektni vykon krom Dlouhého i Brzobohatý a Čepek. Ja ty vase cerveny knizky tak nenavidim, no jo ale mas se z nich dobre...Hrozne rychlej skok z chalupy s flaskou v ruce do "dospelackeho" zivota.Je pravda, ze ke konci uz mi vývoj postav prijde dosti zvlastni. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Železném Brodě, České Lípě, Úštěku a Kalvárii Ostré. (M.B)

Reklama

Reklama