Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdy je těžké pochopit, co je v životě důležité... Hlavní hrdinka příběhu mladá Magda (P. Mourková) pracuje v malé severočeské textilní továrně. Nemá v životě žádné velké cíle, jen ty holčičí. Chce se bavit a hlavně si rychle vydělat nějaké peníze a vdát se. V novém prostředí má věčné konflikty se starým dělníkem (R. Vrchota), který nesnáší nedbalou práci. Magda se zamiluje do mladého železničáře (B. Černý), láska ale nedopadne podle jejích představ… (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Bart 

všechny recenze uživatele

Vladimír Drha byl evidentním obdivovatelem nové vlny 60. let. On však svojí tvorbu přenesl na novou úroveň. Jeho televizní pokusy sice nejsou vrcholem, ale povedla se mu jedna geniální věc, která se jeho předchůdcům v 60. letech nepovedla. Vladimír Drha dovedl naprosto geniálním způsobem skloubit dohromady herce a nadané neherce do dokonalé symbiózy. Skvělý Robert Vrchota zapadl mezi neherecké kolegy. Svým výkonem se nikam nehnal a nechal prostor netalentované Pavlíně Mourkové i ostatním. Paradoxně dostal veliký prostor, kde mohl rozehrát živelnou figuru, odpozorovanou životem. Některé věci mohl a některé nemohl Drha ovlivnit. Jeho největším problémem byla barva a v tomto případě Markéta Zinnerová a její scénář. Jeho oblíbenkyní byla Nataša Gollová, která už v tomto filmu kvůli kondici nemohla hrát. Ale i ona svým výkonem skloubeným s neherci dokázala oživit jeho filmy (Radostné události, Šťastný domov). ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Já vím, že je vám to všecko jedno, ale von vás život naučí šetřit, parchanti!" Mladé robotníčky z textilnej továrne si spríjemňujú celošichtové státie za mašinou a chcú si užiť aj voľné chvíle. Nechýbajú zábery z práce vo fabrike, internátu, vlaku, jarmočného veselia a tiež, vo filmoch tohto typu z daného obdobia (Pásla kone na betóne, Džusový román) povinná zábavová kapela nevalných kvalit a repertoáru. Čo absentuje, je nechcené tehotenstvo, ale nemôžeme mať všetko, že. Vydarená atmosféra, spojenie hercov a nehercov väčšinou funguje, príbeh tiež ujde. Môže byť. "Trhni si nohou, kačeno!" ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zprvu mi to přišlo neskutečně pitomé, roztěkané... Nuda říkal jsem si, Zinnerová tentokráte napsala cosi co nedává hlavu ani patu a korunu tomu daly samotné herecké výkony některých z děvčat. Ony některé snad ani nebyly herečky a tak tam ta jakási jalovost opravdu ostře vyznívala. Sem tam se záběrem mihnul R. Vrchota v roli pracujícího důchodce a prudiče, který pro své neustálé rady lezl dívkám v závodě na nervy a nejen jim. Jenže pak jsem pochopil, že ten začátek byl záměr, že to tak bylo schválně. Hlavní hrdinka totiž prochází fází postupného dospívání a začíná jí docházet, že život není jen zábava. Ten závěr u Vrchoty v baráčku se mi moc líbil. Tak jak postupně stárneme, stáváme se taky takovými starými dělníky s potřebou radit mladším. ne že bychom chtěli prudit (i když tací mezi námi jistě také jsou), ale protože už máme určité životní zkušenosti, vyznáváme určité hodnoty a tak máme potřebu těm mladším něco z toho předat. Někdo si poradit nechá, někdo pochopí až po pár životních kotrmelcích. A tak dávám za 3 mávnutí červeným praporkem při posunování! * * * ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Povedená sonda ze života mladých učnic za socialismu = v pohodové a lidské "totalitě" (od 1989 máme tu pravou totalitu = nelidskou/US-americkou/fašistickou!). Výborný scénář (Zinnerová) s řadou lidových moudrostí nebo bonmotů. Skvělý Robert  Vrchota, jehož herectví "na stará kolena" je prostě geniální - tak přirozené a lehce plynoucí, že nemá široko-daleko konkurenta! Pavlíně Mourkové  role sedí a zvládla ji "svým způsobem" velmi pěkně. Drhovi se pár podobných věcí na podobné téma opravdu povedlo - nikdo jiný tuto tématiku lépe nezvlád(a)l - ještěže se nepokoušel o tu tzv. "novou vlnu", kterou prý tolik obdivoval - to bychom tu měli o několik úpadkových slátanin typu "Černý Petr" víc!...Ale tyhle bláznivé holky a jejich životní/učńovské "trable" si určitě ráda občas připomenu! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Mít tento film 20, 30 minut délku, určitě by nepřišel divák o nic podstatného a snímek nepůsobil tak utahaně a nudně. Mladé holky v továrně se potýkají s problémy v práci i soukromí. Klasika, mnohokráte omýlaná. Zde ale obzvláštněna tragickým hereckým obsazením, působící jako ochotnické divadlo. I ten "Venca" vypadal a hrál jinak, než ve Slunce, seno... Nakonec měl sice příběh hlavu a patu, ale než k té patě doklopýtal, velice se táhl. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • V záběru (okolo 6. minuty) z internátního pokoje se na krátkou dobu na stole objeví ojedinělá věc – masová konzerva s velmi netypickým názvem – Cikánské bistro. Konzervu vyráběly Severočeské drůbežářské závody n.p., závod 05 Velký Šenov (pozdější Veseko a.s.) od roku 1983. (Hombre8)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v obci Malá Skála a v meste Železný Brod. (dyfur)

Reklama

Reklama