Reklama

Reklama

Björk: Live in Paris

(koncert)
  • Velká Británie Bjork's Voltaic: Live in Paris
Hudební / Dokumentární
Francie / Velká Británie / Island, 2008, 56 min (Director's Cut: 71 min)

Hudba:

Björk

Hrají:

Björk

Obsahy(1)

Vliv nejslavnější žijící Islanďanky sahá daleko za hranice alternativní hudby. Jako Gudmundsdottir se narodila v Reykjavíku v roce 1966. Její matka žila ve stylu hippies, nevlastní otec, kytarista skupiny Pops, napodoboval hudbu Jimmiho Hendrixe a Janis Joplin. Kontroverzní Björk do čtrnácti let studovala klasickou hudbu. Pak zamířila opačným směrem a nakonec z toho v den narození jejího syna (8. 6. 1986) vznikla skupina Sugarcubes, kterou britský tisk označil jako "peklo popu, nebe rocku". V roce 1992 se definitivně rozloučila se Sugarcubes, opustila rodný ostrov, odstěhovala se do Londýna a vydala se na sólovou dráhu. První sólový disk Debut se v Anglii stal albem roku. V roce 1995 následuje druhé album Post, pak Homogenic (1997) a jejím současným cílem je podle vlastních slov "Komunikace". Muzikantsky Björk propojuje hravou fúzi taneční technoscény s atmosférou severské přírody. Osobně ji fascinují "Extrémní pohyby mezi zběsilostí a zdravím". Na pražském festivalu ET GO JAM 98 se Björk svěřila: "Přitahují mě totální krajnosti, děsí mě prostřednost. Nedokázala bych denně mít stejný program, být jen trochu dobrá, jenom trochu zlobivá. Zároveň kupodivu nerada přitahuju pozornost. Oblečení si hledám v second handech. Nechci patřit do nějaké elity, líbí se mi tvořivost". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Utero 

všechny recenze uživatele

Spousta hudebních recenzentů nazvala toto pařížské vystoupení "slabším nadprůměrem" což je naprostá hovadina. Bjork tu byla možná nachlazená, ale na kvalitě vystoupení to rozhodně neubralo. Tenhle koncert je vynikajicí, plný energie od začátku až po jeho konec. Hlavně jsem rád, že se v setlistu dostalo hodně prostoru albu Medulla, které patří v její diskografii mezi to nejlepší. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Někde ve vesmíru září duhovými barvami obrovské psychedelické slunce, kolem kterého obíhají různé planety. Z jedné jistojistě pochází banánový Daniel Nekonečný, z druhé neidentifikovatelná Jana Kratochvílová... A z další Björk. Tento záznam jejího pařížského vystoupení byl mým prvním setkáním s posledně jmenovanou. Když napíšu, že mě uhranul, budu asi pravdě nejblíže. První dvě písně sice působily velice zvláštně, oči a uši zcela nepřipraveného člověka s nespavostí zažily pořádný šok, nicméně postupně si zvykaly, já si všímal, jak se přibližně tisíc hudebních stylů navzájem prolíná, jak je ta malá osůbka na pódiu plná energie, jak si dokáže získat lidi, ohromila mě také barevná show plná světel a kostýmů, dechové nástroje... Byla to velká podívaná. Jestli ale Björk umí také zpívat, jsem kvůli/díky té supervelké výpravě vlastně nedozvěděl, což je škoda. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velkovýpravné ... vizuálně košaté ... přitom vlastně komorní ... skvělá dechová sekce ... písně s aranžemi upravenými pro živý orchestr doslova strhující ... chvílemi až tanečně šamanské ... a v prvním plánu v růžových šatech malá velká bosá Björk! Ona TO tam prostě má ... Merci ... ()

waits 

všechny recenze uživatele

Bjork v Paříži předvedla, že i po pětadvaceti letech solové kariery patří mezi špičku evropské alternativy. Se skvělou kapelou za zády dokáže připraveného posluchače (nejlépe toho z Rádia 1, hudba Bjork není pro milovníka příkladně odpoledniho Radiožurnálu!) lehce vtáhnout do světa svého osobitého hlasu a do mixu elektronického pokusnictví, ambientu a triphopu. Bjork se dokáže stále pohybovat na hraně, ze které se často padá do bezpohlavního mainstreamu nebo na druhou stranu do nesrozumitelného experimentování (u nás třeba Načeva). Na žádném z alb se nedostala pod alespon slušný nadprůměr, však jsem si taky kolekci 6 CD přivezl z Islandu jako jeden z hlavních suvenýrů. DVD Live in Paris obsahuje 34 skladeb, televize nabídla sestřih, ve kterém se najde místo pro ty z prvního výtečného alba Debut, ale působivé jsou i pozdější (Hyperbalad, Army of Me). Až zase k nám Bjork přijede, zase na ní půjdu. ()

RatBoj 

všechny recenze uživatele

tracklist: 1."Brennið Þið Vitar" 2."Earth Intruders" 3."Hunter" 4."Immature" 5."Jóga" 6."The Pleasure Is All Mine" 7."Vertebræ by Vertebræ" 8."Where Is the Line" 9."Who Is It" 10."Desired Constellation" 11."Army of Me" 12."Bachelorette" 13."Wanderlust" 14."Hyperballad" 15."Pluto" 16"Declare Independence" ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama