Reklama

Reklama

Ve jménu vlasti

(seriál)
  • USA Homeland (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2011–2020), 84 h 32 min (Minutáž: 45–84 min)

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Claire Danes, Mandy Patinkin, Rupert Friend, Damian Lewis, Maury Sterling, F. Murray Abraham, Morena Baccarin, Jackson Pace, Morgan Saylor, Elizabeth Marvel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(96)

Národní hrdina, nebo zakuklený terorista? Damian Lewis a Claire Danesová rozehrávají nebezpečnou partii v oceněném americkém seriálu. Ve jménu vlasti je americký veleúspěšný televizní seriál Howarda Gordona a Alexe Gansy, založený na motivy izraelského televizního seriálu Hatufim (česky: Váleční zajatci), jehož autorem je Gide'on Raf. Seriál se pohybuje na hranici psychologického thrilleru a dramatu. Hlavními postavami jsou agentka CIA Carrie Mathisonová (Claire Danes) a příslušník americké námořní pěchoty Nicholas Brody (Damian Lewis). Brody byl zajat během mise v Iráku teroristickou organizací Al-Káida a osm let byl držen jako válečný zajatec. Poté je objeven americkou speciální jednotkou Delta Force a jako válečný hrdina se vrací do Spojených států. Mathisonová jej však podezírá, že jej Al-Káida zlomila a stal se z něj terorista. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Ivo k tomuto seriálu (20)

Ve jménu vlasti (2011) 

Až na tu příšernou úvodní znělku a rekapitulaci (to jsem vždycky hned převíjel) hodně strhující a od druhé série lehce drogově závislé ... První čtyři série skvělé (100%). Pátá série měla trošku pozvolnější rozjezd, ale pak si to vynahradila dechberoucím finále (110%) ()

Smlouva (2017) (S06E03) 

Už tři díly běží a moc se toho zatím neděje. Quinn stále dokola belhá a šklebí se, Carrie hystericky vykřikuje při obhajobě muslimáka a Salieri významně zvedá obočí. To je tak všechno zatím .. Víc toho nějak není ... Seržant Brody by měl rychle seskočit ze šibenice a trošku to tam zase rozdmýchat. Jestli to tak půjde dál, tak v šestém dílu všichni zemřou - ne ovšem z rukou islámského tenoristy ale nudou ... ()

Bezprostřední ohrožení (2017) (S06E07) 

Pořád se to nějak nemůže rozjet ... Už 7 dílů kulhající, žvatlající Quinn, vzlykající a čím dál hysteričtější Claire a to vše sleduje z řiditelné vzducholodi Salieri. ()

Amerika na prvním místě (2017) (S06E12) 

Poněkud rychlokvašný a umělý závěr směrem k dalším nekonečným 10 sériím ? Předchozí díly se vlekly málem v reálném čase a teď najednou jen tak zkratkovitě prosviští x měsíců se spoustou zásadních událostí ? Vítr z hor ? ()

Série 7 (2018) (S07) 

Místo zajímavých adrenalinových a pohádkově zábavných mezinárodních akcí, špionáží a kompotů (jak je známe z minula) se to celé čím dál více nudně a otravně ponořilo do srdceryvných psychoticko/hystericko/matko-krkavčích sólo scének hlavní hrdinky, přicházejících periodicky skoro v každém díle = levný a rychlý nabírací materiál ? (když Quinn už minule chudák dokulhal a jeho obšírně sledovaná vděčně mnohadílná a neúspěšná rehabilitace už nemůže pokračovat ... ). Začíná to být místy podobně otravné jako třeba útrpně se vracející lkavé scénky dua Sam&Pytlík (na které platí jen spolehlivá FW medicína). Zbytek postav komunikuje a pobíhá kolem většinou jen jako poněkud rutinní chór a kompars (včetně Saula a krajně nepravděpodobné "madam prezidentky") a něco si už autoři (z nouze ?) začali dokonce nepokrytě půjčovat i od kamarádů z podobně se bortícího kartového domečku. Trošku jakoby vzrůša přijde až v předposlední části (malinko pozdě, soudruzi ? ) a ve výsledku se toho až tak moc nakonec nestane ... Jednoznačně nejslabší série v rámci konstantně vyčichající a čím dál jednorozměrnější tendence celého seriálu ... kdeže sežrant Brody je, to byly ještě časy ... ()

Nepřítel státu (2018) (S07E01) 

Hmm, vypadá že vodní mlýny už se rozjíždějí naplno a Claire bude ještě i v roce 2056 úspěšně a neúnavně zachraňovat svou vlast od zlotřilých, doširoka rozvětvených intrik a úkladů, kterých si nikdo jiný ani v náznaku nevšimne (a to potom klidně i přímo z lůžka Parkinsonova ústavu). Na úvod se jí vždycky jakoby tak trochu tradičně nezadaří, ale pak vše dozajista nabere pozitivně akční obrátky, padouši rezignují a nakonec se ukáže že ve všem měla od začátku svou neomylnou historickou i hysterickou pravdu ... Tak uvidíme jestli si seriál udrží svou stabilně sestupnou tendenci nebo aspoň trošku zalapá po dechu a k něčemu se ještě vzchopí ... První díl v tomto ohledu zatím působil tak trochu neurčitě ... ()

Lži, amplifikace, blbej twitter (2018) (S07E08) 

Pomalu ale jistě nám to začíná tak nějak sklouzávat do stále stejnější šedé rutiny ... (ani nevím proč se na to ještě dívám - asi proto že první 2-3 série byly celkem zajímavé a nápadité ? ). V každém (krátkém) díle už se teď jen v různém pořadí a ve stejných kulisách začínají pořád dokola mechanicky omílat a kombinovat stále stejné neměnné prvky a motivy: 1) hysterická Claire přestala brát léky a to prý není dobře 2) Claire rychle odhazuje nepohodlnou chudinku dcerku do školky - I love you honey - a zapomíná ji vyzvednout (v rámci patetického a neodkladného hobby odhalovat zásadní protiamerické útoky s partičkou dalších nezaměstnaných pouličních kamarádů) 3) sestra jí už postopadesáté vážně opakuje že je kráva 4) jako rutinní nástroj ke získávání nebo naopak vymazání cenných informací neváhá odtažitě použít svou ... ehm .. 5) zkostnatělá, nesympatická a silně nepravděpodobná "prezidentka" se bojí o práci 6) obstarožní Saul si pořád cosi šišlá do tučných vousů a pracuje v garáži ("we are out of time, madam President") 7) a za všechno může Kalousek ... pardon - Rusové (arabové už sekají dobrotu ?) Trošku to už začíná připomínat kafemlýnek Blacklist ? ()

Užitečný idiot (2018) (S07E09) 

Obávám se že touto epizodou, zejména jejím koncem, to autoři totálně po .. pardon - zazdili. Vyhrabat odněkud zase (a pokolikáté už) tento divácky velmi iritující a zbytečný prvek a ještě ho spojit s reminiscenční soap operou ... nechci být falešným prorokem, ale zdá se že tahle série svou kvalitou jednoznačně aspiruje na čestné sedmé místo v rámci všech ostatních sérií ... ()

Zpátky ve hře (2018) (S07E11) 

Na tohle jsme museli čekat celých 10 (víceméně jalových) dílů ? :) Konečně se vrátila trocha té zapomenuté dynamiky, intrik a adrenalinu, i když si zase přiznejme že ta ruská akce byla trošinku pohádkově předimenzovaná a sovětští soudruzi místy jednali jako značně nepravděpodobní free style dementi ... no tak ale aspoň něco ... Zajímavé jak se Claire z ničeho nic zase zázračně a bleskurychle vyléčila skoro až do pozice superwomanky ... ()

Vše pro vlast (2018) (S07E12) 

Hmm, takhle to mělo běžet od prvního dílu a ne až od jedenáctého ;) (až tedy na tu silně rozpačitou a přiteplenou prezidentskou urinoterapii - nemluvě o tom že díky ní celá ta ruská mise pak jaksi nedávala žádný smysl ?) .Takže zjevně zaděláno na další sérii ... možná by úplně stačilo kdyby měla 3 díly ? :) A soudruha Jevgenije za koule pověsit ! ()

Série 8 (2020) (S08) 

Je docela zvláštní a trošku zarážející naplno a po pravdě si uvědomit že hlavní a převažující náplní činnosti zmatených lidí na téhle planetce je zejména "boj s nepřáteli", obrana, útok, zabíjení, špiclování, komploty a násilí vůči ostatním, kteří ten kousek svého imaginárního políčka nazvali nějakým jiným jménem "vlasti" - a celé to je vlastně v součtu jen o těchto legračních, super vážně se tvářících a striktně byrokraticky organizovaných parcelách a těch, kteří se dočasně prohlásili za jejich šéfy i těch, kteří za ně budou do poslední kapky krve přihlouple "bojovat" (na frontě nebo v kanceláři), případně si v katastru chtějí nechat připsat nějakou další. A berou to většinou jako nesmírně vážnou a nejdůležitější náplň celého svého krátkého lidského života (a iluzorní "kariéry") a věnují tomu největší část dostupných hmotných zdrojů, včetně osobní i globální destruktivní energie. Celé dějiny "lidstva" jsou vlastně převážně jen o tom jak se lidé někde pořád mlátili a zabíjel kvůli nějakému kousku políčka a dnes se o tom vznešeně učíme - a stále se nepoučíme. A přitom ta chvilička, kterou tu strávíme, zmizí tak rychle (mnohem rychleji než bychom čekali)... a beze stopy... jako když se probudíme ze sna... a pořád nám to nedochází a budeme se tu bez přestání navzájem ručně i hi tech mydlit a usilovně bojovat o ty své imaginární osobní i skupinové hovniválské kuličky, které se na závěr mrknutím oka nenávratně rozplynou jako produkt bublifuku, i ty sebevětší (a může to být klidně i v následující vteřině) a nakonec ani celá ta naše zemská kulička tu jistě nevydrží napořád (a kde pak budou všechny ty naše "vlasti" ?) ... a při jejich posedlém, marném a iluzorním koulení nám tak nějak unikají ty opravdu podstatné a reálné věci a dimenze ... ale zpátečku už nezařadíme... PS: nedává někde Carrie online kurz jak se naučit to rychlé chvění a třepání špičkou brady? :) ()

Snadno získaný bod (2020) (S08E04) 

O dojemné návštěvě soudruha prezidenta, jeho silně profesionální ochrance a skvělém plánovacím týmu (se divím že tam nepřišel rovnou pěšky s batůžkem). Velmi realistické :) Člověk pořád čekal kdy se ta idylická prvomájová oslavná party nějak povinně zvrtne a nezklamalo to :)) Teď se všichni jistě pevně semknou a nastane ukrutný antimazec ve jménu vlasti. Státní vyznamenání a slíbená medaile za vynikající práci tím pádem ovšem asi nebudou, no ... ještě budeš muset, Carrie, trochu zamakat. A třeba pak budeš mít po naléhavých schůzkách s lokálními informátory aspoň malou chvilku odskočit si například na dcerčinu svatbu a po 20 letech se s ní pozdravit (pokud do toho něco urgentního nepřijde). ()

O bod méně (2020) (S08E05) 

Aneb jak se dojemná globální radost může dokonale pos*at po všech stránkách. Tak aspoň bude zbylých 7 dílů co napravovat a možná to nakonec dobře dopadne ? :) (můžeme třikrát hádat). "We are out of time", cedí Saul mezi zuby už tak po patnácté během seriálu ... Tak ona si ale rázná Carrie se vším vždy neomylně poradí, že? No worries. Veselá příruční vojenská družina už bohužel ne... (až na IT klepáče po hlavě, který to nakonec i s oranžovou krabičkou určitě dá). Zdalipak to sledují i v opravdovém Bílém Domě a upřímně se těm naivním výplodům a situacím smějí ? I když tentokrát to konečně bylo aspoň trošku pif paf zábavné - a skoro za čtyři ;) ()

Dvě minuty (2020) (S08E06) 

Arnoldovo Koronamando povinně reloaded v poslední vteřině :)) (škoda jen že majorka Matrixová tu kravku taky nepraštila na rozloučenou loktem do ksichtu). Velice věrohodně ovšem v této situaci působily běžně otevřené únikové dveře z nástupního tunelu do letadla - jako na každém moderním letišti, že? (včetně následných volných průjezdů soukromých taxíků Naber po letištní ploše :)) Prostě - nikdy neodstúpim, nikdy, nech si to všeci zapametajú !! :) A že by seržant Brody dostal překvapivého sličného náhradníka ? Hmm, uvidíme ... Takže plnou silou vzhůru k dobývání ztracené oranžové archy a jejího nerozlučného objevitele - s neočekávanou asistencí dojemně citlivých sovětských soudruhů ! (poté co ti američtí podlehli zlým pomluvám a svoji nejvýkonnější pracovnici ostudně vypudili). Ale měl by se ještě bleskově přetočit a aktualizovat poslední díl a dojít na závěr k šokujícímu odhalení: že oba prezidenty nezabil ve skutečnosti Taliban, ale zlý koronavirus! :))) Odpudivý prezident Glum už si v každém případě pomalu a neodvratně nabíhá na závěrečnou oprátku.. Ale aspoň není tak rozpačitě pokakaný jako ten náhradní vyplašený U.S. týpek ... A Kvakanimu udělí Zeman v říjnu státní vyznamenání... ()

Ten hajzl mě zastřelil (2020) (S08E07) 

I když se Carrie opět místy chová jako iracionální kravka, (zamilovaný?) Jevgenij překypuje laskavou trpělivostí a poskytuje veškerou dostupnou a nezištnou asistenci ... Odpudivý padouch Glum stoupá strmě do výšin (o to větší bude zasloužený pád?), Saulovi se šišlavé zákulisní intriky nedaří (uvidíme jak dopadne chudák polepšený Bin Ladin) a pokakánek US nový prezident všechno přihlouple kazí ... hmm, not good... Ale není to nic proti tomu že na další díl musíme čekat zase týden ... to to nemohli vyplivnout naráz a nedělat s tím takové drahoty ? :)) ()

Žalozpěv(y) (2020) (S08E08) 

Tak už nám ti soudruzi pomalu ubývají na obou stranách :( ... Saulova velkorysá nabídka návratu do pracovního poměru na plný úvazek se úplně nepovedla a tak i nadále bude zjevně přetrvávat osvědčená spolupráce s Jevgenij s.r.o., kdy ale není úplně jasné jakou práci on sám vlastně provozuje a kdo ho instruuje a platí ... anebo že by se z něj stal OSVČ ? Vzhledem k předchozím dojemným objetím (i obětím) ho to nakonec asi i docela těší a naschvál tam možná kvůli tomu do poslední chvíle s tajnými nadějemi u auta vyčkával co kdyby ještě náhodou? (Saulova podrazácká vrtulníková jednotka byla ovšem v tomto případě dost neprofesionálně měkká, ale co jim v zájmu potřebného pěkného pokračování příběhu a dalšího nutného prodloužení Carrie's home office asi zbývalo, že?). Černovousáč se svou vševědoucí démonkou dávají mr. prezidentovi na poslední chvíli velmi podlé rady a texty a uvidíme jak dlouho se druhý čestný poradce ve své funkci udrží - anebo že by to nakonec byl zasloužený potenciální nový moudrý prezident? Jo a užvaněný a přiblblý Bin Ladinův (R.I.P.) synek si pěkně naběhl ... Ale vypadá že tentokrát se Jevgenij Jones se svou spoluhrdinkou už naplno přetransformovali do role hrdinných dobyvatelů ztracené oranžovo černé archy, v níž jsou dozajista od nepaměti ukryta všechna tajemství i řešení současných palčivých a nebezpečných světových problémů. Tak jim držme palce - a vzhůru do Egypta ! Pardon - Afghanistánu ... ()

Na útěku (2020) (S08E09) 

Očekávaná telenovela, ve kterou jsme tajně nedoufali, nakonec bohužel přišla a Jevgenij Juan Brody ukládá svou Esmeraldu ke sladkému spánku za pomoci dojemné injekční stříkačky ... ach jo ... další odstíny šedi a kulky létající všemi směry se na nás už v plné porci dozajista chystají zanedlouho v Islamabádu i dalších destinacích ... (tlačítko fwd bude mít asi malou brigádičku). Aneb Carrie si přidává do sbírky další pravidelný zářez na své nikdy nekončící obětavé tantrické cestě ve jménu vlasti ... Osamělá dceruška v pěstounské péči by ale expres zásilku s bratříčkem Vsevolodem v krabici možná i docela uvítala ? ()

Předurčený řidič (2020) (S08E10) 

Hmm, takže minule započatá telenovela se zatím překvapivě odkládá na neurčito ? A vypadá že všechny palčivé světově destruktivní problémy Carrie úspěšně vyřeší až tak v 54. minutě 12. dílu :)) Do té doby samé nové nečekané zvraty a závažné dramatické komplikace (včetně mohutného bum bum a 40 panen) ... Mladý Kvakani by tedy zasloužil hodně silně přes držku... Snad se budou s Glumem držet za ruce u posvátné gilotiny :) "Haló, zdravstvujtě - ne, nic nemáme, o ničem nevíme a ta cena bude velmi vysoká". Jinak je pěkné že pro jednu sprostou podezřelou agentku vypraví USA soukromé letadlo ... ()

Učitelka angličtiny (2020) (S08E11) 

Tentokrát jen super nudná konverzačka s mikroskopickými studiemi obličejů, otravným legem z červených knížek, Saulem vyplňujícím přihlášku do Bohnic, odřenou agentkou v depresi a Cimrmanem opakovaně reportujícím - "tak takhle to tedy bylo v roce 1986 př.n.l." ... ale žádný tajný agent v Rusku samozřejmě neexistuje a tu krabici taky nemáme ... Tlačítko fwd mělo drobnou práci (ale o nic jsme nepřišli) ... tak to jste se soudruzi moc nevytáhli. Z black boxu se pomalu stává už docela silný alergent a jediný existující zachránce a spasitel světa a vesmíru - fakt už nic lepšího nemáte? Aspoň ten Jevgenij dostal rozum a komunikuje s Carrie raději už jen přes skype... A to všechno chtějí beze zbytku vyřešit v posledním díle ? Ten bude potom muset trvat aspoň tak 3 hodiny :) Jolanda říká: velký dobrý - dostanou od Rusů black box, Saul přežije, Pakistán se uklidní, Kvakaniho lokálně podříznou, Carrie obdrží 28.10. státní vyznamenání (a od Jevgenije online pusinku), černovousatý proradce bude vyhozen a prezident pro neschopnost rezignuje :) A Glum ? Na toho se nějak zapomene ... až prý v další sérii zase ... Druhá možnost - nic se nevyřeší a vše bude pokračovat v dalších sériích až do skonání věků ... ()

Váleční zajatci (2020) (S08E12) 

Takže konec úspěšně nakoupen v nejlevnějších výprodejích: vše unifikovaně pocukrováno, bleskurychle shrábnuto ze stolu (včetně hromady jídla, které už se nestihlo sníst), zapito chutným projímavým čajíkem a ještě rychle uprdnuto "back to the future" ... Na smetiště odhozená dcerka vyrůstající bez otce a matky byla natrvalo vyměněna za ukradenou fotku, permanentní pelešení s chudákem fešákem Jevgenijem a další přiblblou a zbytečnou službu "vlasti" (a to je na tom celém to nejvíce zarážející a možná už i lehce psychopatické - sorry, Carrie) .... A na sopránový saxofon nám na závěr procítěně v pozadí zahrál vzkříšený profesor Rainbow... a vlast bude dále dojemně vzkvétat ... ()

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Kdo se stane novým Hitmanem?

Kdo se stane novým Hitmanem?

11.01.2014

7 let stará adaptace videoherního Hitmana vydělala téměř 100 milionů dolarů (tj. čtyřnásobek svého rozpočtu). Timothy Olyphant se ale do jejího pokračování nikdy nehrnul a tvůrci dlouho zvažovali,… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Reklama

Reklama