Reklama

Reklama

Ve jménu vlasti

(seriál)
  • USA Homeland (více)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2011–2020), 84 h 32 min (Minutáž: 45–84 min)

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Claire Danes, Mandy Patinkin, Rupert Friend, Damian Lewis, Maury Sterling, F. Murray Abraham, Morena Baccarin, Jackson Pace, Morgan Saylor, Elizabeth Marvel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(96)

Národní hrdina, nebo zakuklený terorista? Damian Lewis a Claire Danesová rozehrávají nebezpečnou partii v oceněném americkém seriálu. Ve jménu vlasti je americký veleúspěšný televizní seriál Howarda Gordona a Alexe Gansy, založený na motivy izraelského televizního seriálu Hatufim (česky: Váleční zajatci), jehož autorem je Gide'on Raf. Seriál se pohybuje na hranici psychologického thrilleru a dramatu. Hlavními postavami jsou agentka CIA Carrie Mathisonová (Claire Danes) a příslušník americké námořní pěchoty Nicholas Brody (Damian Lewis). Brody byl zajat během mise v Iráku teroristickou organizací Al-Káida a osm let byl držen jako válečný zajatec. Poté je objeven americkou speciální jednotkou Delta Force a jako válečný hrdina se vrací do Spojených států. Mathisonová jej však podezírá, že jej Al-Káida zlomila a stal se z něj terorista. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele klukluka k tomuto seriálu (10)

Ve jménu vlasti (2011) 

Mám za sebou (ano, trochu se za to stydím) všech 8 sérií, tedy 96 dílů. Byla to opojná jízda, která měla devastující vliv na moji pracovní výkonnost a morálku. Z toho důvodu jsem rád, že už to mám za sebou. A taky proto, že jsem si po celou tu dobu nemohl za živýho Boha zvyknout na Carriinu mimiku. Ta grimasa mezi totálním zděšením a pláčem mě děsně iritovala. Zbytek mě ale naopak fascinoval. Smekám před scénáristy, ale i před všemi ostatními lidmi, kteří se na tom podíleli. Zůstane tu po nich velká, pro mě osobně nezapomenutelná věc. Nepřijímám ji bez výhrad, přesto žasnu a tleskám. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Snad ještě víc, než to, jak dokonale je to udělaný, oceňuji tu americkou sebereflexi a sebekritiku. Ochotu přiznat si chyby, ochotu připustit, že by byl hrdý Američan schopen přejít na druhou stranu. V takové míře, pokud vůbec, jsem se s tím v americké filmové a seriálové produkci ještě nesetkal. Tohle je pro mě nový prvek v jejich tvorbě. Carrie zatím tahá za kratší konec provazu, a pokud bych nevěděl, že si pro ni připravili scénáře na dalších minimálně sedm sérií (v této chvíli už jich existuje osm), tak bych byl z toho bezvýchodného konce plného úspěšných a nadále utajených zrádců značně nesvůj. I v tom, že se obešel bez happy endu, je Homeland neobyčejný... ()

Série 2 (2012) (S02) 

Dvanáct hodin a já nemám, co bych na tom kritizoval... Tohle šlapalo jak švýcarský hodinky. Pokud tedy těm švýcarským hodinkám moc nefandím. ()

Série 3 (2013) (S03) 

Tentokrát “pouze” výborný, nikoliv vynikající... Ale přesto- ta úroveň je ohromující. Hodnocení snižuji jen za Carriino počínání v Teheránu- narozdíl od zasvěcených tvůrců coby lajk a neznalec nevěřím, že by se tam bílá cizinka mohla jen tak bez povšimnutí procházet s mobilem věčně na uchu. Nevěřím ani na Džavadiho, kterej si může kdykoliv s kýmkoliv povídat jakkoliv dlouho nerušeně o samotě v angličtině, a nevěřím ani na Akbariho, nejhlídanějšího Íránce, který se na X desítek minut zavře do kanceláře s kontroverzním člověkem, aniž by je někdo sledoval nebo na ně dohlížel. Tahle série pro mě zkrátka narozdíl od dvou předešlých nebyla uvěřitelná. P.S.: A když nad tím tak přemýšlím- nejvíc se mi nelíbilo, jak tady byli všichni bezpáteřní. Všichni včetně Carrie. Já už bych od CIA nikdy žádné milosti a teplý fleky v Istanbulu nechtěl. Raději bych myl nádobí. Člověk může být diplomat, ale jsou prostě jistý hranice... Za tyhle špatný návody a vzory sundávám ještě jednu pecku. ()

Série 4 (2014) (S04) 

Ten poslední- civilní díl mi do značné míry pokazil dojem z celé série. Do té doby jsem ji považoval za nejlepší ze všech čtyř dosavadních. Působilo to na mě dojmem na rychlo spíchlé záplaty za Quinnovu rambovskou likvidaci arcilotra. Ta se jim mohla nakonec zdát totálně přitažená za vlasy, tak se místo toho pořizoval tátův pohřeb plus ty plky o mámě. Naopak desátý díl, ve kterém si Hakkání nakráčel se samopalem na americkou ambasádu v Islamabadu, neměl absolutně chybu- to bylo brilantní. ()

Série 5 (2015) (S05) 

Jasně, je to výborný kino, ale....jenom kino. Zatímco z předchozích sérií jsem měl dojem silné autentičnosti, tady jsem ani chvíli nepochyboval o tom, že je to boj proti terorismu očima filmařů. Ve štábu CIA to bylo jako u blbých na dvorku, všichni ti mazaní profíci ztratili cestou ze čtvrté do páté série půlku mozku. Způsob, jakým se Peter Quinn infiltroval mezi teroristy, byl až úsměvný... Hezky to vypadalo, ale pozbylo to hloubku. ()

Parabióza (2015) (S05E06) 

Tohle je výsměch veškeré puntičkářské práci odvedené na předešlých čtyřech sériích. ()

Série 6 (2017) (S06) 

Být to moje vlasy, tak jistě úpím bolestí, jak to za ně bylo přitažené. A ke konci to bylo pro změnu lehce nedotažené (linka Petera Quinna coby toxického vojáka) a zmatečné (proč Dar Adal zmařil své veledílo a varoval prostřednictvím Carrie prezidentku, aby neopouštěla podzemní garáže hotelu?). Ale jinak opět brilantní. ()

Série 7 (2018) (S07) 

Sedmá série neměla nikdy takový švih, jako ty předešlé, všechno se tak trochu vleklo, ale i tak to bylo výborný a záživný. Některý věci by se asi v reálném světě nestaly, nebo by se staly jinak, ale na to, že je to literární fikce, je to realistické až až. A do toho extrémně zábavné a návykové, takže vůbec nevím, jak se bez Carrie, bez Saula atd. v nejbližších týdnech obejdu..? Ještě mě čeká osmá série a pak nastane prázdnota a smutek. ()

Série 8 (2020) (S08) 

Dávám jen 3 hvězdy, což neodpovídá tomu, jak moc se mi tenhle seroš dostal pod kůži. Ale konkrétně tahle série už pro mě neměla takový spád a hlavně- už jsem absolutně nebyl schopen uvěřit- na po míru prahnoucího teroristu Hajsáma, na Saula, který se stal jeho nejvytrvalejším obhájcem, na Saula, který bezmezně důvěřoval Carrie, na pouto, které vzniklo mezi Jevgenijem a Carrie, na situaci, kdy se jejich vzájemné sympatie rozhořely naplno, na Rusy, kteří by si škodnou Carrie pustili do kurníku... Na druhou stranu nemůžu nevidět, jak mě Homeland vzdělal. Tohle byla škola diplomacie v kostce. Užitečná lekce z mezinárodní politiky a mechanismů fungování tajných služeb i představitelů USA. Tři hvězdy nejsou nic moc, první série ale posadily laťku extrémně vysoko. To je měřítko, které má na svědomí tohle “nízké” hodnocení. ()

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Kdo se stane novým Hitmanem?

Kdo se stane novým Hitmanem?

11.01.2014

7 let stará adaptace videoherního Hitmana vydělala téměř 100 milionů dolarů (tj. čtyřnásobek svého rozpočtu). Timothy Olyphant se ale do jejího pokračování nikdy nehrnul a tvůrci dlouho zvažovali,… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Reklama

Reklama