Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vídeň roku 1938: Syn židovského galeristy Victor Kaufmann a dělník Rudi jsou nerozluční přátelé. Přesto skončí Victor v koncentračním táboře a Rudi se přidá k SS, kde nacistickým kumpánům prozradí tajemství: Kaufmannovi vlastní Michelangela! Když má být obraz darován ducemu, vyjde najevo, že jde o padělek: Italové jsou pobouřeni. Rudi musí Victora dopravit z koncentračního tábora k výslechu do Berlína, letadlo se však cestou zřítí. Victor sebere po nehodě zraněnému Rudimu jeho esesáckou uniformu a nechává na místě vězeňské hadry z lágru... Role se vyměnily a začíná hra o život. Úspěšný režisér Wolfgang Murnberger (Drtič kostí) zinscenoval ve filmu Můj nejlepší nepřítel hru na kočku a myš v Lubitschově stylu: Moritz Bleibtreu a Georg Friedrich se s nezkrotnou radostí ze hry ženou za pravdou, uměním a láskou a připravují tak divákovi nevšední filmový zážitek na úrovni. (Das Filmfest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Drama s komediálními prvky o tom, že život bývá plný nečekaných zvratů a přátelství se vyplatí nepodceňovat. Jednou jsi zkrátka dole, podruhé zase nahoře. Opravdu povedený a docela důvěryhodný film, který dokáže překvapit. Humorné scénky jsou občas docela absurdní, jelikož se děj odehrává v nelehkém období světové války. V běžné mírové době by byl člověk vývojem věcí zděšen, ale zde se raduje i z toho, že se dostal do vězení. A jedno upozornění, padělek nemusí být vždy jen jeden! Moritz Bleibtreu naprosto okouzlil! ()

nessbeal 

všechny recenze uživatele

Akurat som prisiel z kina, no mozem povedat ze na dramu, tam bolo dost momentov ktore ma moc pobavili a smialo sa cele kino. To mozem odprisahat. Ide vlastne o pribeh dvoch kamaratov ktori spolu vyrastali a po 25 rokoch sa z jedneho stal SS prislusnik Rudi, a druhy bol zid Viktor a potom prisla vojna. Zidovska zamoznejsia rodina sa snazi vycestovat do Svajciarska, ale to sa im nepodari. Dalej sa vo filme jedna o obraz od Michelangela, ktory ma vo vlastnictve otec Viktora. Fasisti sa snazia ziskat original obrazu pre Duceho. Vo filme boli zaujimave zvraty, clovek by az necakal co sa vsetko za 109 minut moze udiat, dovtipne vymyslene. Na polske hlasky nezabudnem. Zhliadnute 24.3.2011 Das Apollo Kino, Wien ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Absurdní komedie bez humoru a psychologické drama bez napětí. Zní to sice divně, jenže všechno funguje úplně perfektně. Viděl jsem už ledacos. Benigni mě dokázal přesvědčit, že i Schindlerův seznam se dá natočit jako laskavá komedie, a neztratit přitom sílu výpovědi. Tohle jsem ovšem doopravdy nečekal. Ani nevím k čemu film přirovnat. Námět připomíná Good s Viggem Mortensenem a v několika scénách jsem si vzpomněl i na Eso Es. Ať už psal scénář kdokoliv, má můj obdiv. Stvořit příběh u kterého jsem se přes polovinu prosmál, a přitom v něm není jediný vtip, chce kus génia. Úžasně osvěžující záležitost. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Začína hra o život. Toto som však naozaj nečakal. Ani neviem k čomu film prirovnať. Úspešný režisér Wolfgang Murnberger zinscenoval vo filme Mein bester Feind hru na mačku a myš. Moritz Bleibtreu a Georg Friedrich sa s neskrotnou radosťou z hry ženú za pravdou, umením a láskou a pripravujú tak divákovi nevšedný filmový zážitok na úrovni. Zaujímavo prepletená dráma a situácie, kde by sa nikto nechcel ocitnúť. Absurdné scény, márna snaha oboch hlavných predstaviteľov a vynikajúca hudba, to všetko pomohlo k veľmi originálnemu, vtipnému, ale aj vážnemu, vojnovému filmu. Filmová lahôdka. Vtipný a prepracovaný príbeh z "najhoršieho obdobia" ľudských dejín. Nadsázka, cynizmus, vtip a premyslenosť. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

DaViD´82 to vystihl, komedie bez vtipu a drama bez dramatu...Celé trošku moc klidné. Zasmál sem se asi 2x a napětí žádné. Příběh na tři hvězdičky. Ale tak v dnešní době politické korektnosti a nastupujícího "klidného fašismu" Evropské unie který lidi likviduje už "jen" ekonomicky...co chtít víc? *** a 65% max. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Paul Hengge nenapsal jen scénář k tomuto filmu, ale i jeho knižní předlohu „Jak Victor Kaufmann dokázal přežít Adolfa Hitlera“. (p.a.douch)
  • Natáčanie prebiehalo vo Viedni a Dolnom Rakúsku. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. února 2011 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)

Reklama

Reklama