Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vídeň roku 1938: Syn židovského galeristy Victor Kaufmann a dělník Rudi jsou nerozluční přátelé. Přesto skončí Victor v koncentračním táboře a Rudi se přidá k SS, kde nacistickým kumpánům prozradí tajemství: Kaufmannovi vlastní Michelangela! Když má být obraz darován ducemu, vyjde najevo, že jde o padělek: Italové jsou pobouřeni. Rudi musí Victora dopravit z koncentračního tábora k výslechu do Berlína, letadlo se však cestou zřítí. Victor sebere po nehodě zraněnému Rudimu jeho esesáckou uniformu a nechává na místě vězeňské hadry z lágru... Role se vyměnily a začíná hra o život. Úspěšný režisér Wolfgang Murnberger (Drtič kostí) zinscenoval ve filmu Můj nejlepší nepřítel hru na kočku a myš v Lubitschově stylu: Moritz Bleibtreu a Georg Friedrich se s nezkrotnou radostí ze hry ženou za pravdou, uměním a láskou a připravují tak divákovi nevšední filmový zážitek na úrovni. (Das Filmfest)

(více)

Recenze (40)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Komedie bez humoru, drama bez tenze a námět za všechny prachy bez využití. Šlo z toho vytřískat napjaté drama o jednom velkém (ne)přátelství. Šla z toho vytřískat crazy komedie i černohumorná kritika pokrytectví a "kam vítr tam plášť". Ze záhadných důvodů je to ovšem takový ten milý a příjemný film "nic proti ničemu pro všechny generace" aneb vezměte maminku s babičkou do kina; v zásadě to samé co většina naší tolik kritizované produkce. Nic proti, špatné to v žádném ohledu není, ale o to více zamrzí, když tu a tam přeci jen prosvitne jak dobré to bývalo mohlo být (kupříkladu většina situací po prohození rolí). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VŽDYCKY JSEM ŘÍKALA, ŽE NÁM TEN MOJŽÍŠ NEPŘINESE NIC DOBRÉHO“..... /// Když fašouni dostanou rozkaz dostat do bezpečí Žida, je v tom vždycky nějaká bejkovina. Nebo prachy. Ale tady vo ně ani tak nejde… Žili byli dva kamarádi. Jeden byl chudej a druhej Žid. A přišla doba, kdy se ten chudej mohl chopit příležitosti. A udělal to (ne milé děti, podnikat nezačal. I když…). Je to tak obyčejně jednoduchý (ten příběh. I když…). Triviálně vystavěnej děj, ale hlavně – funguje to! Ten je hodnej, ten zas zlej a můžem fandit dobru, aby porazilo zlo (a aby bohatej Žid zůstal furt bohatej – FUJ, to je hnusně antisemitistický!). A navíc – spiknutí proti Říši! Optimistickej film z 2.světový – tohle se bude líbit. I díky tomu sympaticky ftipně laděnýmu závěru. 3 a půl, ale jdu vejš. Hlavně kvůli příběhu, páč optimismu (a bohatejch Židů) není nikdy dost. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,Wie es Victor Kaufmann gelang, Adolf Hitler doch noch zu überleben“, kterou napsal v roce 2007Paul Hengge číst nebudu. 2.) Přemejšlím kam zašít obraz. 3.) Já mám rád pohádky. 4.) Thx za titule ,,Kris004“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Občas nesmím brát všechno až tak vážně. Tady bylo hned zkraje poměrně jasné, jakým směrem se bude všechno ubírat, ale na co se mně dobře dívá, tam nedělám drahoty. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Absurdní, nicméně zpočátku velice napínavá fraška. Kapitán SS a žid ve vyměněných rolích - to tu pravděpodobně ještě nebylo. A možná to tak mělo zůstat.. Po celou dobu jsem si myslela, že sleduji televizní film. Dobová atmosféra byla uměle vytvořená a bylo to setsakramentsky znát. Hudba byla jako ze špatného českého filmu. A přestože je první polovina docela vzrušující a neotřelá, konec mi připadal hrozně unáhlený a odbytý, jakoby to už někdo chtěl mít z krku. A tu komediální složku jsem tedy vůbec nezaznamenala. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

S groteskou i plnou vážnosťou braná problematika trhovej politiky tretej ríše, ktorá bola položená na základoch obohacovania majetku iného. Zaujímavé, ako sa Nemci dokázali dostať do "formy", potom ako bola celá ich krajina doslova zrovnaná so zemou, že? Pane bože, len si nemyslime, že to bolo ich húževnatou, buldočou povahou či nebodaj zmenou myslenia :) lebo to by bolo rovnako naivné ako domnievať sa, že sú tu politici pre nás, a nie my pre nich. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Začína hra o život. Toto som však naozaj nečakal. Ani neviem k čomu film prirovnať. Úspešný režisér Wolfgang Murnberger zinscenoval vo filme Mein bester Feind hru na mačku a myš. Moritz Bleibtreu a Georg Friedrich sa s neskrotnou radosťou z hry ženú za pravdou, umením a láskou a pripravujú tak divákovi nevšedný filmový zážitok na úrovni. Zaujímavo prepletená dráma a situácie, kde by sa nikto nechcel ocitnúť. Absurdné scény, márna snaha oboch hlavných predstaviteľov a vynikajúca hudba, to všetko pomohlo k veľmi originálnemu, vtipnému, ale aj vážnemu, vojnovému filmu. Filmová lahôdka. Vtipný a prepracovaný príbeh z "najhoršieho obdobia" ľudských dejín. Nadsázka, cynizmus, vtip a premyslenosť. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Omšelé téma notně zdlouhavě zpracované. Herci nevyýrazní, někteří se mi až do poslední minuty pletli, humor bez vtipu a závěr předznamenaný 95 minut před koncem. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ano, je to dráma, ale len do výmeny uniforiem. Potom to už je HUMOR**** (milý Franto) a špeciálne to začal už Rudi, ked' sa oholil. Už len samotný spôsob, ako rozprával, akoby sa posral do gatí a po večeroch mu niekto neustále prefackovával ksicht! Skôr som mal pocit, že pozerám nejakú taliansku krimi komédiu zo 60. rokoch, ked' sa dve bandy honia za jedným vzácnym obrazom. No a v každom prípade sa mi zdalo, že je tam kopec blbostí. Ved' počkajte, '' až vám tu historku porozprávam, budete sa váľať od smiechu !!! '' ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Až na pár kopanců a jedno úmrtí z doslechu odlehčené nazi drama s teatrální zápletkou, stavěnou na zvratech a paradoxech, s využitím židovské mazanosti a nacistické tragikomiky... Nic, co by mě nesmělo minout, ale nevadí, že neminulo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Drama o dvou kamarádech, které rozdělí nacistická ideologie. Nejedná se o nic srdceryvného a veškeré hrůzy holocaustu víceméně zůstávají skryty, ale i díky hercům se na to kouká dobře. Ve chvíli, kdy havaruje letadlo, se příběh stává tragikomickým a v lecčem připomíná příběh Solomona Perela zpracovaný Agnieszkou Holland. Spokojenost. 80% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Konečne sa Rakúšania prejavili v tak háklivej otázke, ako je holokaust. Predkladajú nám bizarný príbeh, ktorý nezobrazuje Žida tradične, ako obeť stojaca v koncentračnom tábore, za ostnatým drôtom, ale ako chytrého protivníka Nemcom. Podarilo sa mu získať uniformu dôstojníka SS, zachrániť život svojej mame a ešte sa aj oženiť. Na Slovensku platí známe príslovie "Šata robí človeka" a to v maximálnej miere platí aj pre tento film, kde práve uniforma SS je v zápletke kľúčovým bodom, ktorá ovplyvní osud všetkých protagonistov. Dej filmu balansuje na hrane tragickej témy, keď práve vina Nemcov a j Rakúšanov nemusí byť hlavným motívom deja filmu. Teraz bližšie k filmu, Rudy je syn upratovačky a je pripravený v nových pomeroch, ktoré nastali po anšluse Rakúska (dňa 12.3.1938 došlo k anexii Rakúska nacistickým Nemeckom) profitovať za každú cenu aj keby to malo znamenať zradu najlepšieho priateľa. Vstupuje do NSDAP a SS a udáva rodinu Kaufmannových svojim nadriadeným. Nemohol som sa však zbaviť dojmu, že Rakúsko sa nevyrovnalo so svojimi dejinami a dlhé desaťročia trvalo pokiaľ pochopili, že boli prvou obeťou Hitlera a už vôbec nechceli počuť o tom, že Hitler bol Rakúšan a nie Nemec. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Chvílemi dosti překombinované a nedůvěryhodné. Bylo vidět, že scénárista vaři z vody a nic se nezakládá na pravdě. Katastrofa to nebyla, no, řekněme průměr. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Film tak akorát. Trochu dramatický, trochu smutný a místy velice vtipný. Židovský galerista musí přežít válku, nacismus i sviňského přítele. Ale nastanou zajímavé i vtipné situace, když se role v polovině filmu obrátí. Moritz Bleibtreu opět nezklamal, táhl celý film. Mrknutí ke konci dává jasně najevo, kdo je tady pánem a ne každý zbohatlík umí v bohatství chodit. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak moc by to fungovalo v zivote, ale ve filmu je to napinave, hrave a zabavne. Dobry film se zajimavym scenarem. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Drama s komediálními prvky o tom, že život bývá plný nečekaných zvratů a přátelství se vyplatí nepodceňovat. Jednou jsi zkrátka dole, podruhé zase nahoře. Opravdu povedený a docela důvěryhodný film, který dokáže překvapit. Humorné scénky jsou občas docela absurdní, jelikož se děj odehrává v nelehkém období světové války. V běžné mírové době by byl člověk vývojem věcí zděšen, ale zde se raduje i z toho, že se dostal do vězení. A jedno upozornění, padělek nemusí být vždy jen jeden! Moritz Bleibtreu naprosto okouzlil! ()

Honzek 

všechny recenze uživatele

Perfektní podívaná, jen mně trošku zaráží nerozpoznání kapitána SS od kohokoliv jiného. Každý příslušník SS totiž nosil speciální tetování pod paží, kde měl vytetovanou krevní skupinu. Ale jinak slušný film. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Absurdní komedie bez humoru a psychologické drama bez napětí. Zní to sice divně, jenže všechno funguje úplně perfektně. Viděl jsem už ledacos. Benigni mě dokázal přesvědčit, že i Schindlerův seznam se dá natočit jako laskavá komedie, a neztratit přitom sílu výpovědi. Tohle jsem ovšem doopravdy nečekal. Ani nevím k čemu film přirovnat. Námět připomíná Good s Viggem Mortensenem a v několika scénách jsem si vzpomněl i na Eso Es. Ať už psal scénář kdokoliv, má můj obdiv. Stvořit příběh u kterého jsem se přes polovinu prosmál, a přitom v něm není jediný vtip, chce kus génia. Úžasně osvěžující záležitost. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film během jehož sledování mě napadala různá rčení. Pro dobrotu... Kdo jinému... Kdo se směje... Ale nakonec stejně tou nejoriginálnější myšlenkou co tu zazněla zůstává = Nespouštěj mě z očí. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

JÁ NEJSEM ŽID, JÁ JSEM JENOM V DĚTSTVÍ PRODĚLAL FIMÓZU! _____ Skromné nazi drama, které se nečekaně zvrhlo v těžkou hlínu, aby skončilo jako klasická hollywoodská pičovinka pro hlupé a hlupější. Sečteno podtrženo, brzy ten film čekejte na Nově. ()

Reklama

Reklama