Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vídeň roku 1938: Syn židovského galeristy Victor Kaufmann a dělník Rudi jsou nerozluční přátelé. Přesto skončí Victor v koncentračním táboře a Rudi se přidá k SS, kde nacistickým kumpánům prozradí tajemství: Kaufmannovi vlastní Michelangela! Když má být obraz darován ducemu, vyjde najevo, že jde o padělek: Italové jsou pobouřeni. Rudi musí Victora dopravit z koncentračního tábora k výslechu do Berlína, letadlo se však cestou zřítí. Victor sebere po nehodě zraněnému Rudimu jeho esesáckou uniformu a nechává na místě vězeňské hadry z lágru... Role se vyměnily a začíná hra o život. Úspěšný režisér Wolfgang Murnberger (Drtič kostí) zinscenoval ve filmu Můj nejlepší nepřítel hru na kočku a myš v Lubitschově stylu: Moritz Bleibtreu a Georg Friedrich se s nezkrotnou radostí ze hry ženou za pravdou, uměním a láskou a připravují tak divákovi nevšední filmový zážitek na úrovni. (Das Filmfest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Drama o dvou kamarádech, které rozdělí nacistická ideologie. Nejedná se o nic srdceryvného a veškeré hrůzy holocaustu víceméně zůstávají skryty, ale i díky hercům se na to kouká dobře. Ve chvíli, kdy havaruje letadlo, se příběh stává tragikomickým a v lecčem připomíná příběh Solomona Perela zpracovaný Agnieszkou Holland. Spokojenost. 80% ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

DaViD´82 to vystihl, komedie bez vtipu a drama bez dramatu...Celé trošku moc klidné. Zasmál sem se asi 2x a napětí žádné. Příběh na tři hvězdičky. Ale tak v dnešní době politické korektnosti a nastupujícího "klidného fašismu" Evropské unie který lidi likviduje už "jen" ekonomicky...co chtít víc? *** a 65% max. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Film tak akorát. Trochu dramatický, trochu smutný a místy velice vtipný. Židovský galerista musí přežít válku, nacismus i sviňského přítele. Ale nastanou zajímavé i vtipné situace, když se role v polovině filmu obrátí. Moritz Bleibtreu opět nezklamal, táhl celý film. Mrknutí ke konci dává jasně najevo, kdo je tady pánem a ne každý zbohatlík umí v bohatství chodit. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Komedie bez humoru, drama bez tenze a námět za všechny prachy bez využití. Šlo z toho vytřískat napjaté drama o jednom velkém (ne)přátelství. Šla z toho vytřískat crazy komedie i černohumorná kritika pokrytectví a "kam vítr tam plášť". Ze záhadných důvodů je to ovšem takový ten milý a příjemný film "nic proti ničemu pro všechny generace" aneb vezměte maminku s babičkou do kina; v zásadě to samé co většina naší tolik kritizované produkce. Nic proti, špatné to v žádném ohledu není, ale o to více zamrzí, když tu a tam přeci jen prosvitne jak dobré to bývalo mohlo být (kupříkladu většina situací po prohození rolí). ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Absurdní komedie bez humoru a psychologické drama bez napětí. Zní to sice divně, jenže všechno funguje úplně perfektně. Viděl jsem už ledacos. Benigni mě dokázal přesvědčit, že i Schindlerův seznam se dá natočit jako laskavá komedie, a neztratit přitom sílu výpovědi. Tohle jsem ovšem doopravdy nečekal. Ani nevím k čemu film přirovnat. Námět připomíná Good s Viggem Mortensenem a v několika scénách jsem si vzpomněl i na Eso Es. Ať už psal scénář kdokoliv, má můj obdiv. Stvořit příběh u kterého jsem se přes polovinu prosmál, a přitom v něm není jediný vtip, chce kus génia. Úžasně osvěžující záležitost. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie prebiehalo vo Viedni a Dolnom Rakúsku. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. února 2011 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Paul Hengge nenapsal jen scénář k tomuto filmu, ale i jeho knižní předlohu „Jak Victor Kaufmann dokázal přežít Adolfa Hitlera“. (p.a.douch)

Reklama

Reklama