Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (115)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Za jeden měsíc jsem naráz, nečekaně viděl tři filmy, které měly hlavní téma postavu s Aspergerovým syndromem. Adam, Mary a Max a teď právě Simonův vesmír. Buď náhoda nebo téma, které je momentálně zajímavé pro samotné tvůrce a herce, kteří tu postavu s tím syndromem hrají. Každopádně když už jí zahrají, tak to nemá chybu a Simon v tomhle filmu rozhodně nezklamal. Příjemná, pohodová komedie, která není vůbec negativní, právě naopak, což v rámci severské kinematografie potěší dvakrát tolik. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2011) SIMONŮV VESMÍR je přesně ten typ filmů, který nemám rád, protože svou perspektivu přizpůsobuje postavě s mentálním/psychickým problémem, jenž zde slouží pouze k dolování emocí z diváků. Nemáme tak možnoust nahlédnout do mentality jedinců s Aspergerovým syndromem, ale ten je použit k ozvláštnění romantických komedií. Scény, v níž hlavní hrdina Simon nakoukává všechny filmy s Hughem Grantem, aby porozuměl žánrovým kódům, jenž pak aplikuje na fikční svět filmu, jsou nesmírně opojné a vůči žánru zábavně podvratné. Moje hlavní výtka se tak týká pouze toho, že se podoba romcomů nemění, ačkoliv k tomu bylo nakročeno, protože na místo leitmotivu kruhu, s kterým se pracuje i ve stylistické rovině, se přes peripetie v podobě trojúhelníku končí ustanovením heterosexuálního, i když tak trochu "jiného" páru. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem nechápala o co jde, proč je zavřen osm hodin vkuse v popelnici, pardon v kosmické lodi. Nepřečetla jsem si dřív obsah, tím to bude. Nicméně můj obdiv Billovi alias Simonovi. Skutečně obdivuhodný herecký výkon. Vyloženě komediálního mi tam nepřišlo téměř nic, kromě usměvavé Jennifer, kterou jsem podezírala, jestli není permanentně sjetá. Spletla jsem se, pořádala jen pravidelný tequilový babinec. Né... :-) doopravdy bylo milé, že zvládla brát všechny Simonovy autistické "úlety" v pohodě, s těžkým nadhledem a humorem. Z pohledu diváka hodnotím tento film velmi pozitivně. Nicméně bych se opravdu nechtěla ocitnout v podobné situaci jako byl Sam, jeho bratr. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Švédsko překvapuje, připravilo nám příjemnou podívanou se Simonem, který má Aspergera a i s touto náloží se snažít sehnat bráchovi dívku přesně na míru. Komické situace střídají ty dramatičtější a ve výsledku je to prostě fajn spojení. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Spíše než cokoliv jiného je to studie psychického onemocnění, o kterém se toho obecně mnoho neví. Snímek je zajímavý zejména z tohoto pohledu. Jako drama mi přišel přece jen trochu akademicky chladný, vedený ze všeho nejvíce snahou zjevit všechny nuance psychické deformace. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Ta romantizace lidí s AS ve filmech mi přijde zvrácená. Nicméně pokud od tohoto odhlédnu, tak je film skutečně skvělý. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že ze všech filmových aspiků, které znám, mi byl Simon zatím asi nejméně sympatický, protože je zde vykreslený jako někdo, s kým je skutečně těžké žít nebo vůbec vyjít, což je poněkud rozdíl od všech těch filmů, kde jsou aspici vylíčeni jako roztomile výstřední matematičtí géniové, kteří jsou dokonce schopni navázat milostný vztah (v tomto ohledu jsem byl celou dobu zvědavý, kam se vyvine Simonova známost s Jennifer, kterou dohazuje svému bratrovi - myslím, že nejeden divák - včetně mě - čekal, že se ti dva nakonec dají dohromady). Mnohem bližší mi byl Simonův bratr Sam, který měl se Simonem skutečně svatou trpělivost, a velmi mě překvapil, že kvůli bratrovi obětoval i 5 letý vztah se svou přítelkyní. Postava Jennifer mi přišla nejméně věrohodná a spíše nezajímavá (podíl na tomto dojmu u mě bude mít pravděpodobně i mně osobně nesympatické obsazení té role, protože Cecilia Forss mi přišla jako taková ošklivější verze Petry Paroubkové; vlastně i tak nějak obecně mám pocit, že Švédky moc hezké nejsou, podobně jako třeba Němky). Jinak pozitivní na tom filmu je krátká stopáž a pak to, že místy je to docela vtipné; nějaké větší emoce to ze mě ale nedostalo a veskrze na mě ten film působil neobyčejně zbytečně, ve smyslu, že kdybych ho neviděl, o nic bych nepřišel. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

937x lepší starší bratr, který je ochotný pro svého bratra nápadně připomínajícího většinu českých politiků obětovat vše, se rozejde se svou dívkou. Simon neváhá a vybere mu novou přítelkyni, která je ze Simonovy neschopnosti navazování běžných lidských kontaktů v sedmém nebi. K dovršení všech pohádkových nesmyslů chybělo pouze to, aby Simonův „vesmírný koráb" skutečně vzlétl. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Pohodový a nakonec i roztomilý film. Ale humor postavený na absurdně asociálním chování kluka s Aspergerem u mě vyvolával víc lítost k druhým než úsměv. Ale hledání přítelkyně vtipný bylo a herecká chemie mezi Jennifer a Simonem taky moc dobře fungovala. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Imaginativně paranoidní švédská komedie, s asparagovým syndromem, sympatickými postavami, vtipně vypoentovanými situacemi, mile veselými obrazy a nadšeným soundtrackem. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo som ešte nevenoval komentár tomuto vynikajúcemu filmu, ale myslím si, že to bude stáť za to, aby som ho doplnil. I rymden finns inga känslor (Simonuv Vesmír) je podľa mňa jeden z tých perfektných filmov, na ktorých by ste nič nezmenili, pretože je v nich toľko vášne a lásky k tvorbe, že to z nich robí absolútne nádherné zážitky. Simon sám o sebe je veľmi zaujímavou postavou, no mojou najobľúbenejšou postavou filmu je tu Jennifer v podaní Cecilie Forss. Pôsobí maximálne uveriteľne a je to jedna z mála ženských postáv, o ktorej som nemal pocit, že by bola nejako prikrášľovaná. Každá momentka s ňou je skutočne skvelá. A musím aj povedať, že mala božskú trpezlivosť so Simonom. Najmä po tom, čo skončila kvôli nemu aj v jazere. To je jeden z najvtipnejších momentov filmu. Ale to nie je jediný dôvod, pre ktorý ho mám tak rád. Simonovi kolegovia sú maximálne vtipní, záverečná momentka filmu je vynikajúca, snaha Simona dať dokopy Jennifer so Samom je vynikajúca, keď Jennifer vysvetľuje Simonovi ako fungujú nálady človeka na príklade hodín, tak to je úplne dokonalé. Všetko sú to momentky, ktoré pre mňa robia tento film. Je to vtipné, je to svieže, človek môže uletieť so Simonom do jeho vesmíru a urobí to rád. Pre mňa je toto absolútne nádherný film, ktorý môžem vidieť miliónkrát. A teším sa, až ho uvidím opäť. Hodnotenie: A+ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

SPOILERY JAKO JENNIFER: Konečně vtipný Rain Man. Bill Skarsgard si zřejmě bral hodiny u Dustina Hoffmana, a tak je jeho Asperger divácky velmi přitažlivý a vtipný. Co na tom, že spousta věcí krapet nesedí, komedie, navíc laskavá, přece vše vysvětlí. Scéna první: Bezradní rodiče, kteří si ani po letech výchovy svého tak trochu jiného syna neví rady a volají tomu druhému, aby je zachránil. Myšlenka: Simon bude asi pěkně v prdeli, tolik let nepochopení... Rozuzlení: Simon je v pohodě, aha, komedie. Scéna druhá: Simon se baví s dívkou celý den. Bratr pobíhá, ztracený a zničený, kde se Simon ukrývá? Myšlenka: Simon nemá mobil? Rozuzlení: Nemá. Proč, nevíme. Asi proto, že není kulatý nebo aby bratr mohl být v prdeli. Scéna třetí: Jennifer je dokonalá! Po schůzce se Samem však odchází jen jako jeho přítelkyně. Simonův vesmír se hroutí. Myšlenka: To mu to nemohla přijít říct i se Samem? Tedy hned. Rozuzlení: Nemohla, nebylo by to takové překvapení, nebylo by to tak, tak, marně hledám slova, silné! Famfáry, přichází ta nejnádhernější pointa ze všech, a tak to máme přece rádi! Rozhodně laskavá komedie, překvapivě slušně nastudované příznaky Aspergerova syndromu, sic mírně až moc vytržené z kontextu, ale nejvíc ze všeho bez ohledu na výše zmíněné průhledně vykalkulovaná fraška, ale tak to máme přece rádi. Jennifer je totiž jen mýtus, i když krásnej. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Bolo to veľmi svieže a pohodové ... to, že Simon má Aspergerov syndrom a v hlave veci, ktoré my obyčajní ľudia nikdy nepochopíme, a to, že jeho brat Sam mu vlastne obetoval svoj súkromný život, to je síce prítomné celý film, ale akoby na druhej koľaji ... veľmi dobre sa na to pozerá, lebo všetci herci sú veľkí sympaťáci a je tam parádna muzička. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Proč se rozešli ??" - "Nechtěla se změnit !! Tak mu musíme najít nějakou jinou holku, která to se mnou vydrží.." ;) Láska chce zkrátka čas, stejně jako dobrá omáčka, která se prostě musí vystát.. Vystát se ovšem dá jen dost těžko právě Simon, hrdina tohohle výborného švédského bijáku o severském Sheldonovi, o dalším aspergerickém Diogénovi v sudu.. V sudu se střelným prachem.. Totiž hvězdným prachem..;) Nesmírně podvratné vůči vlastnímu žánru, z jehož kruhu se však nakonec biják nezvládne úplně sebevědomě vymotat, i nesmírně zábavné.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Na mě moc mentálně psychické. Komedie těžkého humoru u které jsem se moc nezasmál. Spíš jsem pocítil lítost. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příběhově jednoduchá komedie zabývající se poměrně těžší tématikou, ale s takovou lehkostí, že to na mě občas působilo až trochu prvoplánově. Příjemný relaxační film, který má ale řekl bych do reality poměrně daleko. ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Nic náročného, lehký příjemně koukatelný film, který zaujme, ale nechá vás zase jít. Označení komedie je zavádějící. Jestli někomu přijde Aspergerův syndrom a život s ním vtipný, tak ať si to radši nechá pro sebe. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Především jsem každou chvilkou čekala, kdy už někdo konečně bací tu trochu umírněnější verzi Sheldona Coopera po hlavě, nějakým předmětem ve tvaru kruhu, pochopitelně. Jako celek rozhodně příjemná podívaná a Bill Skarsgard se po tomto výkonu zařadil do mého soukromého seznamu zajímavých mladých herců. ()

Reklama

Reklama