Reklama

Reklama

Stoker

  • Česko Tajemství rodiny Stokerů (více)
Trailer

Po tragické smrti otce v den jejích osmnáctých narozenin se India Stoker (Wasikowska) seznamuje s Charliem (Goode), jejím charismatickým strýcem, o jehož existenci až dosud neměla ponětí. Když se Charlie nastěhuje k Indii a její labilní matce (Kidman), obě jsou okouzleny jeho šarmem a klidem. Brzy je ale jasné, že Charlieův příjezd nebyl náhodný, a že jeho šokující tajemství z minulosti můžou zásadně ovlivnit Indiinu budoucnost... nebo ji úplně zničit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (568)

666teen 

všechny recenze uživatele

Co jsou platné všelijaké režijní onanie, když vás hlavní heroine od první minuty tak moc sere svým chováním á la podebraná pochva, že máte sto chutí jí strčit držku do sudu s napalmem a iniciovat požár. Slušně řečeno je nesnesitelná. Tohle je ve filmu, kde se děj vleče k finálnímu začátku jako ožralý paraplegik, prostě moc silná kráva. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V mnoha jiných případech by se dalo něco podobného hodnotit jen jako průměr s pozlátkem, ale tady to prostě nejde. Ona je zde zdánlivá jednoduchost scénáře zcela záměrně zvolená, aby vytvořila prostor pro divákovo spásání senzačně precizního vizuálu v kombinaci s uhrančivými hereckými výkony hlavní herecké trojice. Sexuální napětí je v některých scénách tak hutné, že když s odstupem píši tento komentář, musím si jít Stokery pustit ještě jednou a osolit to Parkovi plným kotlem. Komu to nesedne, pochopím....90% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako už z popisu filmu vyznieva, ide o multižánrový projekt, kde sa miesi dráma, psycho a thriller, všetko okorenené miernou dávkou mysticizmu a jemnej sexuality. Na tom by nebolo nič zvláštne, je veľa podobných filmov. Ale ten spôsob, tá forma prevedenia, tá réžia, páni, to sa len tak nevidí. Ide o vizuálnu a zvukovú lahôdku, bombu, ktorá vám v hlave vybuchne nádherným obrazom, sprevádzaná dokonalou, nadpozemskou hudbou, ktorá všetko ešte zvýrazní. K tomu treba prirátať aj perfektné herecké výkony, hlavne M. Wasikowskej, podmanivej a uhrančivej, jej herecké nasadenie ešte viac podčiarkuje vizuálno-zvukovú stránku filmu. Nemôžem zabudnúť na symbolizmus a plynulé prechody, ktorých tu je neúrekom. Jedna scénka mi pripomenula film (zdanlivo dosť od veci a na míle vzdialený svojou obsahovou stránkou) a síce, keď Mia česala svojej matke vlasy, ten plynulý prechod od vlasov ku tráve, presne ako vo filme 2001: Vesmírna odysea (1968), keď vyhodila opica kosť, ktorá sa premenila na kozmickú loď. Chcem tým len naznačiť, že film dokáže vyvolať a evokovať aj také predstavy alebo súvislosti, ktoré sa za normálnych okolností zdajú nepodstatné alebo nesúvisiace. Môžem iba konštatovať, že na filme sa odviedlo kus dobrej roboty, poctivej a náročnej filmariny, to musí byť jasné snáď každému. Na druhú stranu chápem, že nie každému musí tento snímok vyhovovať a rozumiem aj nízkemu hodnoteniu. Pre mňa je to ale stelesnená genialita pretavená na filmové plátno. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Svlékne se ta atraktivní vdova Nicole, nebo se nesvlékne? Zabije tajemný strýček Matthew, nebo nezabije? Vyspí se Mia s tajemným strýčkem, nebo se s ním nevyspí? Celý film je v podstatě o hádání mezi ano nebo ne a je to příjemně oživující prvek v thrilleru bez spádu s poetickou kamerou a "hitchcockskými" motivy. Není vůbec těžké celou tu lehce manipulativní hru prohlédnout, protože to tajemné předivo se filmu tolik nedaří ničím výrazným podpořit, ale tenhle pomalu plynoucí film se dá strávit, pokud se vám strefí do nálady. Dost závisí na rozpoložení diváka, protože film je to nečekaně pocitově orientovaný, ale navenek chladně vycizelovaný, bez větší šance se do něj divácky ponořit. Ve filmu se vraždí, lépe řečeno škrtí páskem, až s poetickým nádechem. Výraz Matthewa Gooda při vraždění je tak trochu retardace sama, ale když to režisérovi vyhovovalo, tak proč ne. Herec Wenworth Miller dodal Chan-wook Parkovi scénář, který dostal dobrý vizuál a pár technických vychytávek navíc. Filmu nevyšlo úplně všechno, co si předsevzal, ale podařila se mu odlišnost od běžné mainstreamové produkce. A s tímhle rizikem do toho film šel. Je to zkrátka film, který chce být jiný a daří se mu to, dokud ho divák při bližší analýze neprokoukne. V tom případě už ho tenhle kousek v ničem nedostane a ztrácí na své působivosti, na které si od počátku zakládal. 60% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Od začiatku som si hovoril: film roku a nebol som ďaleko od pravdy, bohužiaľ ten scenár sa nikam nevyvinul (nikam kde sme ešte neboli) a mimo úplne záverečnej scény, vlastne ani neprekvapoval. Od začiatku mi to totiž pripadalo choré. Tá snová atmosféra a všetky tie tajomné pohľady - tam skrátka nemohlo byť niečo v poriadku. A v tom je práve problém. Stoker má síce bezchybnú atmosféru, perfektných hercov a soundtrack, oscara hodnú kameru, a je natočený úžasne neamerickým a prekrásnym spôsobom; len nemôžte čakať, že vás ohromí aj svojim príbehom. Podobné pocity som mal pri filme Drive; Nič, čo by sme nevideli, iba vrchol toho, čo už poznáme. 90% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Další případ, kdy se výjimečný režisér pokusil všemi silami vytřískat co nejvíce z mnohokrát omleté a téměř ničím překvapivé zápletky. Jihokorejský ďábel má nepřehlédnutelný cit jak pro detail (ořezávání tužky), nápadité střihové sekvence (sprcha) i pro celkovou (napínavou a znepokojivou) atmosféru. Hlavně díky Parkovi tak máte skoro po celou dobu pocit, že sledujete výtečný mysteriózní psychothriller, ale dříve či později vám zkrátka dojde, že tomu tak kvůli tuctovému scénáři bohužel není... 60 % ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Stoker má sice vcelku jednoduchý příběh, ale jako takový je dokonale vypilovaný, plný krásných detailů a především má něco, co dnešním průhledným báchorkám, které v kinech lámou rekordy, chybí - tajemství! Mia Wasikowska a Mathew Goode podávají ďábelské výkony a jeden druhého dokonale doplňují a i paní Kidmanová tu hraje víc než dobře, klobouk dolů. Filmový génius Park Chan-wook pak sází jednu dokonalou scénu za druhou - počínaje úvodními titulky a konče až samotným závěrem - opravdu, z režijního hlediska je každá minuta filmu skvostná a já po celou dobu sledování blahem kroutil prsty. Tolik vizuálních nápadů, ozvláštnění a skvěle fungujících symbolů se na ploše jednoho filmu jen tak nevidí...celkově mě ona práce se symboly - jak narativními, tak i vizuálními - nadchla. A Mansellova hudba je taktéž boží...o Stokerovi nemohu mluvit jinak než v superlativech, uvidíme, co přinese druhá polovina roku, ale prozatím to vidím na film roku 2013 (žádný nadcházející blockbuster mi nemůže poskytnout tolik potěšení, uvidíme, co přinesou nové filmy Refna, Gondryho, von Triera a Cuaróna...) P.S.: Hitchcock by měl radost... ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Stoker je na jednu stranu zajímavý pokusem o jiný druh thrilleru/horroru, pěkně vymyšlenými metaforami (pavouček mířící k botkám od strejdy Charlieho atd.), opravdu divnou hlavní hrdinkou nebo několika kontroverzními scénami (duet na piáno kupříkladu). Na stranu druhou tenhle film shazují obří díry v logice děje, tlačeného kupředu blbostí postav a scénáristovou vůlí. Bát se nebudete, ale skvělí herci zajistí, že se nebudete ani nudit. Matthew Goode má v sobě coby strýček Charlie charisma a divnost, Mia Wasikowska představuje opravdovou podivínku, se kterou byste rozhodně na kafe nešli, no a Nicole Kidman... ta po všech těch plastikách vypadá jak plastová panenka - krásná, ale umělá a něco vám na ní prostě nesedí - do horroru zkrátka sedne jako ulitá. 60 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dobrý strýček Charlie (zase) prichádza a začne dávať priestor tieňom pochybností. Formálne maximálne vybrúsený a prepracovaný film, ktorý však na mňa ako aj formálne cvičenie pôsobil. Ak by som videl jeho pasáže samostatne, tak by som od celku očakával dokonale premyslený art. Lenže scenár je tuctový a ak sú tam nejaké dokonalé odkazy, ako na spomínaného Draculu, tak to so mnou nič nerobí. Film mi pripomenul ešte jeden relatívne známy a relatívne nedávny psychopatický kúsok spoza oceána, ale nechcem spoilerovať, tak povedzme, že tam hral William Hurt dôležitú vedľajšiu úlohu. Ten mi ale sadol viac a stačili k tomu bohate iba dialógy postáv. Stoker je pre mňa najmä (a okrem iného) štúdiou o tom, čo robí chlapské grobianské správanie so ženskou psychikou, čo som už videl na plátne nejeden krát. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu jsem si nemohl nevzpomenout na Chan-wook Parkovo starší dílko(Oldboy), které se mi naskytlo k vidění. Tohle je film o úplně něčem jiném, ale je podaný hodně podobným, ba dokonce stejným způsobem. Když se hluboce zamyslíme, vlastně nemusíme ani hluboce, tak si uvědomíme, že samotný příběh je opravdu velmi jednoduchý, ale je poznamenán režisérským rukopisem Chan-wook Parka, který rád dělá z komára velblouda. Takže takové to jádro příběhu je opravdu velmi jednoduché a tvůrci Ordinace v růžové zahradě nebo Tomáš Magnusek by ho hravě převedli na filmové plátno, či na televizní obrazovky ve stopáži nepřesahující 30 minut a bylo by tam vše podstatné. Obdiv by to ovšem rozhodně nesklidilo. To pan režisér korejského původu a zároveň nositel jednoho z nejoblíbenější tamějších přijímení si zvolil jinou cestu. Zvolil si vysoce artovou cestu, která rozhodně nesedne nejednomu verbalovi. Za jeho detailní záběry na pohybující se hmyz by se nemuseli stydět ani v dokumentu Zázračná planeta. Nějaký ten hudební sluch, či čich na lidi, kteří ho mají, pan režisér rozhodně má, neboť i zde nemám k hudbě jediného ošklivého slova. Celkově se tedy jedná o takový milý film o rodině, která neprožívá nejšťastnější období, kde se asi tvůrci mohli vyvarovat několika stále se opakujících vychytávek, které asi měly dokreslovat velmi hustou atmosféru, ale spíše přispívají k jejímu rozkladu. Herec se snažil a herečky mu zdárně sekundovaly. Celkově se mi film celkem zamlouval, a to včetně artových pasáží. Nejednalo se ovšem o nic nezapomenutelného a neopakovatelného. Zkrátka solidní 3*. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Asi to přeženu, ale přirovnal bych to celé k nějakému fotbalovému utkání. Takových jste určitě viděli mnoho. Domácí outsider, proti hvězdnému soupeři, s jeho nejlepším hráčem. Po prvním poločase oťukávané, se v tom druhém začínáte dostávat pod obrovský tlak, ztrácíte jednoho hráče za druhým, zvoní tyče, břevna vaší brány, jenže vy se vypětím všech sil ubráníte, v nastavení se urvete a soupeři natrhnete prdel, doslova a do písmene. Tak to na mě celé trošku působilo, i když jsem tohle spojení použil jen jako metaforu. Chan-wook Park natočil film, který vás ze začátku možná trošku uklinbá, či ukolébá, vy už skoro spíte, jenže pak to celé přijde. Napětí, akce, rozuzlení a také velmi "zajímavý závěr". Tohle vše podmaněno velmi zdařilou vizuální stránkou a hlavně výkonem ústřední herecké trojice, kde já bych rozhodně vyzdvihl Matthew Goodea , jako hodného strýčka "Jedličku" a pak hlavně Miu, v roli jeho neteře, která je taková trošku jiná, než ostatní holky, ale její zájem a zápal o " hru" však s každou minutou narůstá :-) Ale o tom se přesvědčíte koneckonců zhruba po necelých 100 minutách. Hodně slušná a vypečená čtyřka, ostatně, jako celý film . ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že jsem se asi první třetinu málem uzíval k smrti nudou a dokonce jsem se přistihl, jak si počítám chlupy v nose a to zejména, protože mně vůbec nebavilo se dívat na dvě milionářské unuděné slepice, kterým umřel jejich živitel rodiny a na kterých jsem nepoznal, jestli trpí nebo ne a popravdě mi to bylo docela jedno. Pak se na scéně vynořil strýček Charlie, jehož jméno je mi dost sympatické, jelikož se tak jmenoval náš neposedný kocour z dětství, Strýček Charlie si doslova vynutí bydlení na venkovském sídle společně se dvěma přítomnými kvočnami, z nichž starší botoxová zrzka je neustále v alkoholovém opojení, takže souhlasí s mužskou návštěvou. Za to mladší divoženka je dosti prapodivná a svému strýčkovi zpočátku moc nedůvěřuje. Její podezření vzrůstá, když zčistajasna z jejího okolí pomalu, ale jistě začnou mizet lidi. Tak trochu mi to připomínalo příběhy, které známe z filmů a seriálu Addamsova rodina s tím rozdílem, že tato rodina není tak početná, ale stejně bizární. Zhruba od půlky tohoto snímku mi šla po zádech taková ta mrazivá atmosféra a společně s uhrančivou hudbou jsem se probíral různými tajemstvími a záhadami, které mi naservírovali tvůrci na čistě prostřený stůl. Nadále musím konstatovat, že i když má Nicole Kidman své nejlepší role za sebou, tak mně v roli znuděné madam přesvědčila o jejím hereckém umu a to samé platí o mladičké Mie Wasikowské, kterou ještě moc neznám, ale kterou zajisté čeká hvězdná kariéra. V tomto filmu hraje hlavní roli truchlící dcery, která je divná, ale zároveň tak hudebně nadaná, že bych její hraní na klavír mohl poslouchat hodiny v kuse. Ale čím víc jí poznáváme, tak jsem si jistý, že kdybych takovou zběsilou primadonu potkal na ulici, tak se jí obloukem vyhnu. Za napínavé, zabijácké drama, které je tak od půlky filmu silně cítit mrazivou atmosférou dávám zasloužených 70%. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Velké množství krásných a úžasně natočených scén zadupáno neskutečně mělkým a fádním příběhem. Že po prvních 15ti až 20ti minutách odhadnu vše, co se bude dít, se odpustit dá. Ale, že mě to bude nudit. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Park je nesporne veľký talent, Wasikowska takýmto tempom bude za chvíľu moja naj herečka ... muzika výborná, mierne pomalšie tempo. Určite si to pozriem ešte raz ... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tím jediným, o čemž mohu s jistotou prohlásit, že mě v Stokerovi oslovilo a bezpochyby se tvůrcům povedlo, zůstává řada vizuálně podmanivých a propracovaných scén, včetně poetických střihů s velmi originálními asociacemi, např. česání blond vlasů hřebenem X česání žlutých klasů větrem na poli... Atmosféra má občas silné mysteriózní záblesky, několik scén (jako hraní na klavír) na mě působilo téměř hypnoticky, ale o trochu podivně koncipovaném obsahu to už říct nemohu. V samotném příběhu jsem shlédaval na můj vkus až příliš velké množství situací, kde jsem postavám a motivaci jejich konání vůbec nedokázal porozumět, ztrácel jsem se v nich a děj mi připadal nejednou trochu mimo logiku (SPOILER! např. u toho znásilnění v lese, které přijde těsně poté, co nesmělá dívka sama v noci zajde za neznámým mladíkem na silnici a naláká ho do odlehlého místě v lese .... nebo vůbec jsem nepochopil, proč během scény s návrhem na česání vlasů probíhá ze strany dcery tak silné milostné / lesbické jiskření směrem k její matce? i když scéna to je hezká :-)) ) ......... a to všechno ve snímku, který je tu označený a prezentovaný mj. jako psychologické drama?! Tak nevím, mě připadá, jakoby si Chan-wook Park moc nelámal hlavu se scénářem, který si vybral a zfilmoval, jen prostě sázel v první řadě na to ohromit diváka vizuální stránkou bez nějakého většího důrazu na hloubku obsahu. Tak ano, vizuálem a atmosférou většinou zaujal, jisté napětí se mu navzdory všem dějovým zádrhelům podařilo vytvořit taky a jen díky několika scénám, které ve mě při vzpomínce na film výrazně rezonují i pár dnů po jeho zhlédnutí, nakonec se přikláním k slabším 3 hvězdičkám. Osobně právě moc nepatřím k milovníkům filmů povyšující svou formu takto silně nad obsah, ale své kouzlo ta forma zde bezpochyby má.... ♪ Oooooh-oh, Summer Wine. :) [55%] ()

Související novinky

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

13.06.2011

Je to zajímavá kombinace jmen. Kultovní korejský tvůrce Chan-wook Park na postu režiséra, Tony a Ridley Scottovi jako producenti a... hvězda seriálu Prison Break Wentworth Miller jako autor scénáře.… (více)

Reklama

Reklama