Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se 14. dubna 1865 a je krátce po skončení války Severu proti Jihu. Při slavnostním večerním představení ve Fordově divadle ve Washingtonu, atentátník, herec John Wilkes Booth vnikne do lóže prezidenta Spojených států Abrahama Lincolna a z blízkosti jej zezadu dvakrát střelí do hlavy. Z místa činu se mu podaří uniknout, jeho obět však těžkému zranění podlehne. Pozdě v noci zraněný Booth zaklepe na dveře domu venkovského lékaře Samuela Mudda a požádá jej o ošetření. Ten muže přijme a vůbec netuší, že první lékařskou pomoc právě poskytl vrahovi prezidenta. Později se to také marně pokouší vysvětlit důstojníkovi armádní čety, která zločince pronásleduje a objeví v domě jeho stopy. Stejně neúspěšně se pak doktor Mudd pokouší prokázat svoji nevinu před soudem, který ho za spoluúčast na spiknutí s dalšími atentátníky a příznivci Konfederace, odsoudí k doživotním těžkým pracem...

Filmové drama natočil režisér John Ford, jehož na jedné straně zaujalo téma atentátu na šestnáctého prezidenta USA, a na druhé možnost ztvárnit osud člověka, který se pokouší se vzdorovat násilí i šikaně v extrémních podmínkách. Pod jeho vedením postavu Samuela Mudda pozoruhodným způsobem ztvárnil Warner Baxter, jehož jsme mohli vidět již vidět ve filmech 42. ulice, Dostihy smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Matty 

všechny recenze uživatele

Staré, ba stále strhující. Z pravdou posvěcené larvy vykuklený motýl začíná jako soudní drama, mutuje v další z montechristovských variací a pílí Johnu Fordovi vlastní je přetransformován do obecného zamyšlení nad Hippokratovou přísahou. Vše v tomto filmu funguje tak, jak bylo nejspíš zamýšleno. Nemám důvod věřit v opak, přesto nemohu hodnotit nad tři hvězdičky. Problém tkví v námětu pro Forda jako stvořeném. Je ryze americký. 70% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, snad jen rokem výroby malinko poznamenaný a nedotažený snímek, přeci jen v roce 1936 síla detailu nebyla tak důležitá. Warner Bexter je i přesto výborný, zato role zlých chlápků Johnu Carradinovi moc nesedí. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

No, vcelku slušný film s několika opravdu povedenými momenty, který by se dal rámcově rozdělit do dvou bloků, možná i tří bloků. Poměrně zajímavý začátek není sice z dnešního hlediska nijak úchvatně zpracovaný, ale rozhodně nepostrádá jisté napětí. Vražda amerického prezidenta, která je úderná zejména svou zdrcující jednoduchostí, se stává zrůdným činem, jenž se podepíše ještě do životů nevinných lidí. Téměř celou dobu je jasně čitelná Fordova snaha vzdát poklonu lékařům, přičemž koketuje s klady a zápory tohoto povolání. Dr. Samuel Mudd tak po nečekaném koloběhu života dostane příležitost dokázat to co celý snímek tvrdil, tedy že neměl na výběr a musel - i když v našem případě tak činil nevědomky - pomoci i člověku, který se nedá nazvat zrovna počestným. Hlavním problémem tohoto snímku je snaha pojmout více témat (lékař, soudnictví, rasismus, masivní odsouzení...), přičemž některá musí být logicky šizena. Podivné vrstvení témat pak vrcholí zejména v nepříliš povedeném středu, kdy se snímek spíše větví, což se snaží hloupě krýt - snaží se diváka přesvědčit, že se jedná o pouhé vězeňské drama. Zajatec ostrova žraloků rozhodně není strhující podívaná, k tomu by bylo třeba zejména lepší režie - pevnějšího vedení, přesto se však jedná o slušný film na dlouhou chvíli, neboť některé části jsou i dnes poměrně (!) zábavné. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, poutavý děj. Celé rozzuzlení se mi také líbilo. Film má zvláštní atmosféru a vše podbarvuje krásná instrumentální skladbička "Beautiful Dreamer". ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +strhující děje -hudba i herecké výkony mohly být dramatičtější/// Zajatec ostrova žraloků je film, který má i po letech co říct. Stále je atraktivní, zajímavý a strhující. Přišlo mi, že tady nenajdete hluchá místa, nebo záběry, které by zde vyloženě přebívali. To co tu nemá být je vystřiženo. Navíc film svým příběhem velmi zaujme. Odehrává se krátce po škončení války Severu proti jihu, takže je zde ještě cítit pachuť po této válce a samozřejmě se zdejší prostředí neobejde bez černých obyvatel, což dává filmu docela jiný ráz. Hodně mě potěšily dějové zvraty a snaha manželky (v podání mladičké Glorie Stuart) hlavního hrdiny o jeho vysvobození a záchranu. A vůbec Glorie Stuart mě velice zaujala, mimojiné si později zahrála i v novém Titanicu, kde se mi rovnež líbila. Takže s tímhle filmem jsem spokojenej. Jak říkám, stále má co nabídnout./// Celkem 77%/// ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Být doktorem je na prd. Prakticky celý život studujete. Musíte znát z paměti bichle, které vám protrhnou dno i toho nejpevnějšího batohu. Celý život se stýkáte s nemocnými lidmi a každému musíte poskytnout pomoc. Neboť vám to přikazuje Hypokratova přísaha. Takže i kdyby k vám přišel kamarád, který vám přebral holku, tak mu musíte pomoci. Doktor Mudd se Hypokratovou přísahou také řídil a tak nevědomky pomohl vrahovi Aba Lincolna. V těžké době, kdy byla země rozpolcená na dva nesmiřitelné tábory se stal obětním beránkem, jehož trest měl uklidnit krvežíznivost běsnícího davu. Zajatec ostrova žraloků je velice poutavé drama, které nabízí spoustu silných scén (soud, pokus o útěk) a velice poutavý příběh, který vám společně s výkonem Warnera Baxtera nedovolí vydechnout. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přesně typ filmu, který by Česká televize nikdy neměla dávat dabovaný. Zvuk je naprosto zprasený, dialogy k smíchu, příběh příliš zjednodušovaný a vzhledem ke stopáži i nutně útržkovitý. Film vhodný na nějaký festival do kina, ale ne na obrazovku veřejnoprávní televize nového tisíciletí. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Každá krajina má svoju históriu a každá história má svoje slávne i tienisté stránky. Príbeh lekára, ktorý pomohol pacientovi v núdzi, lebo mu to tak velila povinnosť a politické súkolie ho bezprávne zomlelo, nie je tým, čím by sa mohla vtedy rodiaca sa americká demokracia pýšiť. John Ford sa ako zručný remeselník zhostil svojej taktovky s prehľadom a natočil pútavú drámu, v ktorej zažiaril Warner Baxter. ()

5150 

všechny recenze uživatele

"Zapomeň na naději, kdo sem vstoupíš."__Hezký dobrodružný příběh neprávem potrestaného muže (Baxter), který navzdory osudu si zachoval lidskou tvář. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, které ale bylo na filmové plátno převedeno dost průměrně. Špatné herecké výkony a Fordova režie také nic moc. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Maksimalne zaujimavy film o Johnovi Wylkes Boothovi, ktory v aprili 1865 zastrelil prezidenta Bangladesa, teda pardon USA Abrahama Lincolna. Atentatnik sa uchyli k jednemu cloveku /akysi doktor/, ale ten clovek pred sudom neobstoji a tak bol uvaleny nanho trest. A kedze jestvuje nieco take ako Hyppokratova prisaha tak doktorik nesmel odmietnut atentanikovi pomoc. Kvalitny film na rok vzniku, dialogy perfektne a skusena rezia zabezpecuju filmu 85 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh z doby po americkej občianskej vojne, v ktorom ešte cítiť nenávisť voči druhej strane i belošskú nadradenosť nad farebnými. Síce väzenské prostredie nie je natoľko dramaticky podané, ako by si téma zasluhovala, ale aj tak ide o zdarilý epický príbeh boja jednotlivca proti svetu a víťazstva nádeje nad beznádejou. Občasné zjednodušenia a logické nedostatky - napr. manželka za spoluúčasť na pomoci atentátnikovi i úteku väzna nie je vôbec trestaná - sa dajú odpustiť len s prižmúrením očka. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

V Americké historii se moc nevyznám, takže jsem se dověděl zas o jednom zajímavém osudu - jak dopadl muž, který ošetřil vraha prezidenta Lincolna. A i když po přečtení článku na wiki je jasné, že to nebylo tak černobílé (Mudd Bootha znal, soud je nesmyslně odbytý), stejně to byl moc zajímavý příběh. Vražda prezidenta, trošku té jižanské atmosféry, černošské pluky, drsná vězeňská pasáž následovaná ještě drsnějším bojem se žlutou zimnicí. Ford se začínal učit, na správných místech přitlačil na napětí i emocích a natočil velice slušný snímek. A mimochodem k vidění je tu jak mladý hororová hvězda John Carradine, tak mladá i když nikterak hezká Gloria Stuart (vzpomínáte na babičku z Titanicu?). Historický film roku 1936. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Naprosto s přehledem natočené drama o nespravedlivě obviněném lékaři odsouzeném na doživotí na Ďábelské ostrovy. Americká obdoba Motýlka. V hlavní roli skvělý Warner Baxter, někteří herci ale příliš přehrávají (yankeeský seržant). Film má úžasné tempo a ani na chvíli se nenudíte.. ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Docela povedený filmek o neprávem odsouzeném muži, z kterého (spoiler) se nakonec stějně stane velký hrdina, když všem, kteří ho tak strašně moc neměli rádi, pomůže a zachová se strašně hrdinsky a.. no však to znáte, jak to u takových filmů bývá ;) Furt se tam něco děje, dobré jsou herecké výkony, dabing strašně debilní, má to atmosféru, je to docela napínavé, dobře natočené, ale je to zkrátka jen ohraná zápletka, akorát hozená do jiné doby - základ zůstal stejný.... 7/10 ()

J.McClane 

všechny recenze uživatele

Film je bezesporu poutavý a struhjící i s ohledem na dobu svého vzniku. Nicméně je nutné mírnit nadšení některých komentářů. Snímek se nedrží přesně historických faktů a Mudd Bootse znal! To ovšem nesnižuje nespravedlnost dýchající z vojenského procesu... ()

Reklama

Reklama