Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se 14. dubna 1865 a je krátce po skončení války Severu proti Jihu. Při slavnostním večerním představení ve Fordově divadle ve Washingtonu, atentátník, herec John Wilkes Booth vnikne do lóže prezidenta Spojených států Abrahama Lincolna a z blízkosti jej zezadu dvakrát střelí do hlavy. Z místa činu se mu podaří uniknout, jeho obět však těžkému zranění podlehne. Pozdě v noci zraněný Booth zaklepe na dveře domu venkovského lékaře Samuela Mudda a požádá jej o ošetření. Ten muže přijme a vůbec netuší, že první lékařskou pomoc právě poskytl vrahovi prezidenta. Později se to také marně pokouší vysvětlit důstojníkovi armádní čety, která zločince pronásleduje a objeví v domě jeho stopy. Stejně neúspěšně se pak doktor Mudd pokouší prokázat svoji nevinu před soudem, který ho za spoluúčast na spiknutí s dalšími atentátníky a příznivci Konfederace, odsoudí k doživotním těžkým pracem...

Filmové drama natočil režisér John Ford, jehož na jedné straně zaujalo téma atentátu na šestnáctého prezidenta USA, a na druhé možnost ztvárnit osud člověka, který se pokouší se vzdorovat násilí i šikaně v extrémních podmínkách. Pod jeho vedením postavu Samuela Mudda pozoruhodným způsobem ztvárnil Warner Baxter, jehož jsme mohli vidět již vidět ve filmech 42. ulice, Dostihy smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Matty 

všechny recenze uživatele

Staré, ba stále strhující. Z pravdou posvěcené larvy vykuklený motýl začíná jako soudní drama, mutuje v další z montechristovských variací a pílí Johnu Fordovi vlastní je přetransformován do obecného zamyšlení nad Hippokratovou přísahou. Vše v tomto filmu funguje tak, jak bylo nejspíš zamýšleno. Nemám důvod věřit v opak, přesto nemohu hodnotit nad tři hvězdičky. Problém tkví v námětu pro Forda jako stvořeném. Je ryze americký. 70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Maksimalne zaujimavy film o Johnovi Wylkes Boothovi, ktory v aprili 1865 zastrelil prezidenta Bangladesa, teda pardon USA Abrahama Lincolna. Atentatnik sa uchyli k jednemu cloveku /akysi doktor/, ale ten clovek pred sudom neobstoji a tak bol uvaleny nanho trest. A kedze jestvuje nieco take ako Hyppokratova prisaha tak doktorik nesmel odmietnut atentanikovi pomoc. Kvalitny film na rok vzniku, dialogy perfektne a skusena rezia zabezpecuju filmu 85 % ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Každá krajina má svoju históriu a každá história má svoje slávne i tienisté stránky. Príbeh lekára, ktorý pomohol pacientovi v núdzi, lebo mu to tak velila povinnosť a politické súkolie ho bezprávne zomlelo, nie je tým, čím by sa mohla vtedy rodiaca sa americká demokracia pýšiť. John Ford sa ako zručný remeselník zhostil svojej taktovky s prehľadom a natočil pútavú drámu, v ktorej zažiaril Warner Baxter. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

V Americké historii se moc nevyznám, takže jsem se dověděl zas o jednom zajímavém osudu - jak dopadl muž, který ošetřil vraha prezidenta Lincolna. A i když po přečtení článku na wiki je jasné, že to nebylo tak černobílé (Mudd Bootha znal, soud je nesmyslně odbytý), stejně to byl moc zajímavý příběh. Vražda prezidenta, trošku té jižanské atmosféry, černošské pluky, drsná vězeňská pasáž následovaná ještě drsnějším bojem se žlutou zimnicí. Ford se začínal učit, na správných místech přitlačil na napětí i emocích a natočil velice slušný snímek. A mimochodem k vidění je tu jak mladý hororová hvězda John Carradine, tak mladá i když nikterak hezká Gloria Stuart (vzpomínáte na babičku z Titanicu?). Historický film roku 1936. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Být doktorem je na prd. Prakticky celý život studujete. Musíte znát z paměti bichle, které vám protrhnou dno i toho nejpevnějšího batohu. Celý život se stýkáte s nemocnými lidmi a každému musíte poskytnout pomoc. Neboť vám to přikazuje Hypokratova přísaha. Takže i kdyby k vám přišel kamarád, který vám přebral holku, tak mu musíte pomoci. Doktor Mudd se Hypokratovou přísahou také řídil a tak nevědomky pomohl vrahovi Aba Lincolna. V těžké době, kdy byla země rozpolcená na dva nesmiřitelné tábory se stal obětním beránkem, jehož trest měl uklidnit krvežíznivost běsnícího davu. Zajatec ostrova žraloků je velice poutavé drama, které nabízí spoustu silných scén (soud, pokus o útěk) a velice poutavý příběh, který vám společně s výkonem Warnera Baxtera nedovolí vydechnout. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama