Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (657)

Cival 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejemocionálnějších filmů posledních let. Strhující politický thriller, psychologicky vypiplaná biografie, osudové drama. Ano, také jen převyprávěný mýtus a mramorizace legendy, ovšem dokonale udělaná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem si říkal, co to je za blázna, co byl schopnej vyslat do světa skoro tříhodinový dokument z prostředí Formule1. Nakonec ale musím uznat, že ty tři hodiny měly smysl. Nádherně rozkryjí situaci ve Formuli1 na začátku devadesátejch let. Člověk si až říká, že odkojenej tou aktuální dobou, to snad není možné, aby to dříve ve Formuli1 byla až takováhle politika. Senna se jevil jako obrovský dobrák. A asi i byl, když jeho smrt oplakala celá Brazílie. Tenhle dokument vlastně neznal odpověď na negativní stránku Senny, ale ani mi to nevadilo. Podstatné bylo to, co ovládal a to, co opravdu zvládal, dokázal využít tak dokonale, jako dnešní jezdci nedokážou ani z daleka. Nejde ale jenom o Sennu. Jde i ostatní závodníky. Hlavně tedy o Alaina Prosta. Myslím si, že kdyby Senna celou svojí kariéru v F1 nebojoval proti politikaření a neoprávněnému vylepšování formulí, asi by se o něm tolik nemluvilo. Byl to takový ten typ člověka, co se rozhodl postavit proti systému a použít rozum nad penězi. Samozřejmě se to ne každému líbilo, jak to tak bývá. A za to zaslouží obrovský respekt. Takového člověka by potřebovala naše politika. Jenže takoví lidé se rodí zřejmě jednou za dekádu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,612,430Tržby Celosvetovo $11,856,854▐ Jeden z najlepších dokumentov, dostupné materiály sú veľmi dobre spracované, má to silu, hĺbku, dramatičnosť, sila. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem lepší sportovní dokument. Fascinace světem F1 mě už dávno přešla, ale rád jsem si zavzpomínal a vrátil se. Kromě dynamického střihu a dobrého rozvržení je největší síla dokumentu v jeho výpovědní hodnotě o veřejných i neveřejných manipulacích a pohledu za oponu. Senna byl král a zasloužil si dokument podobné kvality. Už jen sehnat delší verzi a doufat, že vystřižené scény ještě zlepší výsledný komplexní dojem z Kapadiova skvostu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji dokument, který by tak chytře i funkčně pracoval s tak širokou škálou emocí a byl natolik silný, že tím přebije i výhrady ohledně faktu, že je v něm vše prezentováno způsobem, který jde na ruku neposkvrněnému odkazu Ayrtona Senny (aneb chudák Prost, kterého to vyličuje div ne jako Antikrista). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BOJOVAL JSEM TVRDĚ. MUSEL JSEM DOJET. DOJET PRVNÍ, PROTOŽE ON JE VĚTŠÍ NEŽ VŠICHNI. A TO ON MI DAL TENHLE ZÁVOD“....... /// Výbornej dokument o jednom z největších jezdců historie, jehož drogou bylo vítězství. Nejsem fandou dnešních formulí, nesleduju je. Ale ,,návrat“ do doby, kdy závodil Ayrton SENNA mi připomíná, že kdysi byl tenhle sport ,,o pilotech“. A tím ON byl. Připomínka jeho fantastickejch vítězství a toho, že s ním na dráze nikdy nebyla nuda (že Alaine Proste?), od počátků, až ke dni, kdy mu dal Bůh největší z darů, a tím byl Hospodin sám. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) 03.06. 1984; 21.04. 1985; 14.05. 1988; 30.10. 1988. 2.) Nevěřím, že F1 někdy byla zajímavej sport. 3.) 01.05. 1994, VC San Marina. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument o kvalitnom jazdcovi, ktorý išiel za svojim cieľom stoj čo stoj, Ayrton bol pán jazdec avšak mal aj veľké chyby, ktoré v dokumente niesu zverejnené. Hodnotiť samotný film ako citovú upútavku si za 5 zaslúži, ale hodnotiť film ako pravdivý životopisný dokument si za 5 zrejme nezaslúži, pretože tam nieje všetko čo by malo byť. Ja si aj napriek tomuto dokumentu myslím, že Michael Shumacher je najväčším pretekárom všetkých čias. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Není důležité dojet, ale vyhrát ! Wait what ? Člověk by si řekl, že to má být nejspíš naopak, ale to ve Formuli neplatí. Tady se jede na vítězství. Film perfektně kombinoval dobové záběry, rozhovory, videa a další záběry na život tohoto slavného jezdce tak, že i člověk, který nemá vůbec páru, že někdo takový žil, je ihned do všeho uveden. Jak do zobrazení osobnosti tak do souboje Prost vs. Senna, stejně tak i do politiky F1 a koneckonců i smutného konce. Je tu všechno a sleduje se to velice dobře, na rozdíl například od jiných biografických snímků, jsem tedy zkrátka neměl chuť to každých 5 minut zabalit a usnout. Senna zkrátka musí dostat plný počet. Vyhrát. :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zdaleka jsem netušila, že dokument o pilotovi formule může být tak emocionální rozbuška, že na konci budu mít sevřený hrdlo a slzy mně potečou po tvářích jak hrách. Vynikající dokument o člověku, který věřil v Boha, ale nevěřil ve svojí nesmrtelnost. Co o sobě řekl? Tohle je můj cíl. Můj úkol. Má vášeň. Můj život...........žel i jeho smrt. Za poslední dobu, co jsem měla možnost vidět, to byl jeden z nejlepších a nejsmutnějších sportovních dokumentů a já se vůbec nedivím, že zanechal tolik šrámů na duších jeho fanoušků. Přidávám se k nim. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ayrton má malý problém. Myslí si, že se nemůže zabít!" Ayrton Senna byl famózní pilot, který se bez rozmýšlení vrhal do každého souboje a tento dokument mu vystavěl podařený náhrobek. Jelikož jsem však sledoval F1 v průběhu celé kariéry divokého Senny i poklidně kalkulujícího Prosta, tak mi nezbývá, než označit dokument za nepříliš objektivní, protože kdyby se jmenoval Prost, tak by byl pohotově k dispozici diametrálně odlišný pohled na věc. Ti dva si zkrátka neměli co vyčítat, ale jejich souboje byly tím nejlepším, co F1 ve své historii nabídla. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Líp natočit dokument, který má primárně udělat z někoho boha, asi ani nejde. Snad to jen chtělo víc ve mně vzbudit zájem o Sennu jako člověka, nejen figurku, o které se vlastně člověk nedozví víc, než kdyby sledoval za jeho života a těsně po něm televizní zprávy. (Zhlédnuta 104 minutová verze.) 70% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

V době, kdy F1 zažívá klinickou smrt a nelogickými změnami bojuje o každého diváka, je dokument o Sennovi připomenutím, o jak nebezpečnou show se vlastně jedná. Navíc po Bianchiho smrti už poslední věty dokumentu neplatí. Celá ta stylizace Senny do Ježíše kolotoče F1 bojujícího s větrnými mlýny v podobě byrokracie FIA je místy strhující a vůbec ne přehnaná. Jeho předčasná smrt ho navíc zastihla skoro v Kristových letech. Vyhrocené souboje a úhlavním nepřítelem Prostem musely být obrovským tahákem pro diváky. Ať už jste vyrostli v éře Laudy, Senny nebo jako já Schumachera, těžko půjdete s hodnocením níže. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Motorismus je jedna vášeň, kterou jsem nikdy nechápala, a toto se nezměnilo ani po tomto dokumentu. Ze všeho nejvíc nerozumím tomu, když mluví o přítomnosti boha. Tím nechci říct, že bych si myslela, že to neříká upřímně, ale zkrátka to nedokážu pochopit. Je to ode mne nespravedlivé, že odpírám duši strojům? Moje vědomí se nemůže, nebo nechce, přenést přes tuto základní překážku. Co jsem ovšem fascinovaně sledovala, to byl ten zrychlený proces totálního zničení lidského individua procesem kariéry. Když říká, že není šťastný člověk, ale doufá, že má ještě dost času to napravit, tak mám jako cestovatel časem problém vyhnat pryč všechny ty existencialistické myšlenky, co se k možnosti být šťastný vztahují. -"He wouldn't have done anything differently." ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem delší, skoro tří hodinovou verzi. Bez mučení se přiznám, že motorky, auta, ani formule mě nikdy nebavily. Tohle ale není jen o závodění. Je to příběh člověka, který šel za svým snem a bohužel mu nebylo dopřáno tolik štěstí jako ostatním. A co mě jako laika skutečně zarazilo, že si Senna na své auto dlouhou dobu stěžoval a přece se nic zásadnějšího s jeho stavem nedělo. Je zde krásně popsán vztah Senny s Prostem a jejich skoro až nepřátelský vztah. I pokud vás tohle sportovní odvědví nebere, běžte do toho. Stejně na konci slzy neudržíte! ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Neděle 1. května 2011. Dnes je tomu přesně sedmnáct let, kdy na závodním okruhu zemřel aktivní pilot formule 1. Neděle 1. května 1994 je datem, které zná každý fanoušek toho sportovního odvětví. Už to samo o sobě je významným ukazatelem, jak velikou osobností byl Ayrton Senna da Silva. Dokumentů o jeho životě, resp. spíše jeho kariéře a smrti, vznikla již spousta a většinou se od sebe nijak výrazně neodlišují. Věnují se zejména jeho soupeření s Alainem Prostem, úžasným výkonům, které podával na mokru a v neposlední řadě vlivu, který měl na brazilské spoluobčany. Kaspadiův příspěvek k tématu se schematicky od svých předchůdců nijak neodlišuje, přesto jde alespoň v některých momentech více do hloubky. Důvod je jasný, díky podpoře Sennovy rodiny a Bernie Ecclestona (vlastník komerčních práv F1) měl možnost prodrat se ohromnými archívy doposud nikdy neviděných záběrů. Pro fanoušky je tak jistě zajímavý náhled do jednání jezdců s FISA, pro nepamětníky pak určitě i osoba Jeana-Marie Balestreho. Celkově však snímek nepřináší k tématu příliš nových informací a nenabízí ani čerstvý pohled na Sennovu kariéru. Jen málokdy se nestaví k Sennovi nekriticky a spíše než hloubkovým studiem jeho kariéry a života připomíná Brazilcův pomníček, ba možná pomníček jedné nezapomenutelné etapy v historii formule 1. Není to nic překvapivého, spíše naopak. Přesto je však škoda, že autor nevyužil spousty archivních materiálů, aby ukázal i Sennovy méně známé stránky. Z filmové stránky se také nejedná o nic nového. Klasické spojení dobových záběrů s mluvícími hlavami, které je posléze či v průběhu (a někdy dost hloupě) komentují, graduje ke konci, kde Kaspadia znatelně tlačí na emoce. Všechna čest, samotná nehoda není rekonstrukcí, ale jasně a bez komentáře zachycuje situaci přesně tak jak se stala – jak jinak než z dobových materiálů. Jenže předchozí záběry jsou značně slzopudné. Senna několikrát mluví o tom, že kariéra je krátká, ale život ho čeká ještě dlouhý, polemizuje o svých plánech a říká, že ještě není čas umírat, protože je toho spousta co je ještě třeba prožít. Nedivím se, že Ron Dennis brečel. Jak už jsem uvedl, tohle není jen příběh Ayrtona Senny, ale zároveň jedné krásné etapy, na kterou se jen tak nezapomíná. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jako neznalci tohoto sportovního odvětví mi tento dokument přirostl k srdci svým vyprávěním a informacemi, o které jsem se obohatil. Zvlášť, když se pomalu jedná o část mého dětství, ktde jsem si hrál na koberci s autíčkama, ale o Sennovi jsem neměl ani páru. Není to jen o závodění, ale i o tom, co můžete znamenat pro lidi ve vaší rodné zemi a nejen tam. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Manish Pandey | Hudba: Antonio Pinto | Produkcia: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Midfield Films, Working Title Films | Tržby: 8,003,957 $ || Všetci, ktorí sú aspoň trochu fanušíkmi autošportu, budú tento film milovať. Ponúka totiž doposial nevídané zábery nielen zo života Ayrtona, ale tiež dovoluje nahliadnuť za oponu F1 - konferencie, politické pozadie a podtext, názory najbližších a najväčších konkurentov. Všetko je to nastríhané s citom a zmyslom pre gradáciu, s štipkou zaujatosti voči Sennovi, čo ho robí o kus nesmrtelnejším. Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších biografických dokumentov o športovcovi vôbec, a niet lepšej voľby, než práve Senna... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Od začiatku je jasné do kam bude film smerovať, no veľmi kladne hodnotím to, že sa za žiadnu cenu tvorcovia nesnažia z dokumentu spraviť citovú drámu. Film dokumentuje kariérny rast mladého Ayrtona od jeho prvopočiatkov na okruhoch veľkých cien F1, až po tragickú udalosť z roku 1994. Vykreslil Ayrtona ako osobnosť po všetkých stránkach a konečne som si spravil o tomto fenoménovi dokonalý portrét. Okrem iného zdôrazňuje fakt neblahého vplyvu politiky v F1 na závodenie samotné, ktoré tým prestáva byť čistým súperením medzi jazdcami. Pôvodné zábery sú úchvatné, doplnené o rozhovory s členmi rodiny, priateľov a odborníkov. Videl som kratšiu verziu filmu a sekvencia záberov bola úchvatná. Neskutočné množstvo spracovaného materiálu niekedy nedovolilo divákovi vydýchnuť. Film bol tak pútavý, že som ani raz okom nežmurkol. 90%. ()

Reklama

Reklama