Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (657)

Wbcko 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že dokážu v napětí sledovat bezmála tříhodinový dokument o závodníkovi formule jedna, o kterém nic nevím, nejen protože závodil v dobách kdy mi bylo kolem tří let, ale hlavně kvůli tomu, že považuji závody F1 za jeden z nejnudnějších sportů vůbec, tudíž jsem se o ně nikdy nezajímal. Ayrton byl očividně jeden z nejtalentovanějších závodníků, co kdy soutěžil a tento dokument dělá čest jeho památce. Uvítal bych možná hlubší průřez do počátků jeho kariéry, více informací o tom z jaké pocházel rodiny, jak se choval mimo trať, malinko citlivější střih a úpravu zvuku - rozdíl mezi úrovní hlasitosti při rozhovorech, například s Prostem a tou během závodu byl velmi rušivý až jsem se občas lekl (poslední dva body jsou zjevně problémy pouze delší verze). ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární film o možná nejlepším jezdci v historii F1.. Co víc k tomu dodat? Snad jen, že Prost byl pěkná sv.ně . A závěr filmu mne vcelku zasáhl.. pozorovat tu smůlu, kterou Senna měl v osudný okamžik a následně jeho pohřeb... Velká škoda tohoto jezdce i jeho předchůdce na tréninku té samé VC.. 5z5 ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Za slabší začátek filmu dávám 4 místo 5 hvězd. Jinak mě dokument o skvělém závodníkovi F1 zaujal a musím smeknout před Kapadiem a před jeho citem pro film. 87% ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Minimálně 1* je za výběr tématu/osobnosti, jež se nejen velmi dobře hodí pro dokument podobného druhu, ale osobnost Ayrtona Senny byla i jednou z nejzajímavější osobností a nejinspirativnějších osobností vůbec. ()

Krasus 

všechny recenze uživatele

Pustit si téměř tříhodinový dokument o Sennovi dva měsíce po Rivalech je nebezpečné. Získáte totiž pocit, že o historii F1 víte už úplně všechno a nic vás nemůže překvapit. Opak je pravdou, neboť jak Rivalové, tak Senna ve vás probudí obrovskou touhu se toho dozvědět ještě mnohem víc. Mistrovsky zpracovaná freska jednoho poloboha a polosvěta, která potvrzuje pravdilo, že kde smrdí politika, je zle. Senna mě nadchl úplně vším a moje momentální dojmy jsou nepopsatelné. Po skončení jsem si uvědomil, že mě dokumentem neprovázel herec, nýbrž reálná postava se kterou jsem splynul, jakoby to byl kámoš od vedle. Možná takové pocity a dojmy by pravý dokument měl vzbuzovat. ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Tento film mě po téměř roce donutil napsat komentář, je totiž opravdu výjimečný! Z jinak nudného světa sportovních filmů se absolutně vymyká. Ač nejsem a nikdy jsem nebyl velkým fanouškem F1, tak tohle se opravdu povedlo. Je to jeden z těch příběhů, o kterých pokud nic nevíte, dokonale Vás dostanou. Viděl jsem mnoho sportovních filmů, téměř vždy se jednalo o partu "nýmandů", kteří se posléze zázračně zvednou a na konci vyhrají titul. Senna takový není, svou koncepcí ani svým zpracováním. Hodně prostoru navíc dostali i jeho konkurenti, což snímku jen prospělo. Když vezmu v úvahu, s jak silnou nechutí jsem si ho pustil, nemůžu hodnotit jinak. Nemyslel jsem si, že někdy uvidím sportovní film, kterému bych mohl dát plné hodnocení. Senna mě přesvědčil o opaku. Kam se na něj hrabou nově natočení Rivalove - v porovnání se Sennou jsou doslova „žalostně ubozí". Je to prostě klenot mezi sportovními filmy, který bez jakýchkoli pochyb stojí za to vidět! "ENJOY IT!!!" ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi fanoušky F1, takže o Sennovi jsem věděl akorát to, že se vyboural. Pro mě zajímavé nakouknutí za oponu sportu, o kterém nic nevím prostřednictvím jednoho z výrazdných jezdců. Bavil jsem se. ()

fox171cz 

všechny recenze uživatele

Před snímkem jsem o nějakém "Sennovi" neměl ani páru, kdo to je a co je vůbec zač. Avšak jsem velice rád za tento skvěle udělaný dokument, který mi trochu přiblížily "Sennovy" životní etapy až do té chvíle, která se zapsala do dějin Forumle One. Tady snad není ani o čem spekulovat, prostě si to pusťte !!! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Kupky sena, kupky sena z nebe mi mává Ayrton Senna, až sem celej na křivo, že šly hrábě na pivo...Dlouho sem čekal na příležitost dát si tenhle dokument. Vlastně sem ho skouknul jen díky Rivalům, na který bych mohl (netuším proč, ale asi protože je to dokonalej film) koukat pořád. Senna byl další vyjímečný člověk z dlouhé řady jezdců. Dokonce pslení, který při závodu zahynul, to sem se tady dozvěděl. Určitě to byl chlapík, kterýho měli téměř všichni (kromě jeho úhlavního nepřítele Prosta) rádi. A na co mu to všecko bylo, když to narval do svodidel a umřel ve 34 letech? Něco mi říká, že je tenhle dokument v top 100 jen díky tomu jaký měl Senna osud a né díky tomu, jaký je to dokument. Dyť jako dokument, dokumentární film chcete-li je to naprosto obyčejný. Takových je spousty. Je jasný, že kdyby se natočil sebelepší o (a teď to chce trochus nadsázkou brát) Hitlerovi, tak by se asi těžko dostal takle vysoko. Oproti perfektně atraktivním Rivalům je tohle dětská rýma. Nakonec takový zamyšlení - Schumacher vyhrál absolutně nejvíckrát F1 (7x) a skončí tak, že se rozseká na lyžích? Smutnej osud. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Bohužel stejný problém jako s filmem "Rivalové". F1 nemusím. Filmy jsou to však kvalitní a koukatelné i pro ty, kteří F1 nesledují. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Už tu bylo vše řečeno, takže se jen přidám k většině s konstatováním, že Asif Kapadia natočil dokument více než hodný legendy, jakou byl Ayrton Senna. Prodloužená verze nabízí komplexní pohled na osobnost Senny, jeho rivalitu s Prostem i celkově na svět F1 v 80. a 90. letech. A navíc dokáže skvěle pracovat i s emocionální stránkou. Vynikající! (Blu-ray, orig.) ()

Arbogast 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument som sa veľmi tešil a vôbec ma nesklamal. Oživil vo mne spomienky na jazdca, ktorému som fandil už od doby jeho prvej sezóny v Tolemane. Veľmi dobre si spomínam napr. na daždivé Monako 1984, kedy ho usporiadatelia pripravili o možné víťazstvo. Vtedy F1 v záznamoch vysielala ČST neskoro v noci a ako taký "frkan" som si musel u otca doslova "vymodliť", dívať sa na ne tak neskoro. Žiaľ, tiež nikdy nezabudnem na ponurú prvomájovú Imolu o desať rokov neskôr, na hlas bývalého jazdca F1 Johna Watsona, ktorý v tej dobe komentoval v priamom prenose preteky pre anglické znenie Eurosportu. Film odporúčam zhliadnuť každému, kto sa v tej dobe zaujímal o F1. Je plný krásnych a vzácnych záberov, ktoré zaiste zahrajú na citovú strunu nielen pamätníkom tej doby. ()

Pollock 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem skvělé. Byl jsem zvědavý jestli mě téma kolem formule 1 dokáže chytnout, protože v televizi po pár kolech většinou usínám a musím přiznat že tento úžasný dokument mě nejen totálně strhnul, ale navíc mi otevřel úplně nové obzory. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Formula 1 je môj naj šport. Mám veľkú zbierku. A.Senna bol môj oblúbený pilot , ale nie naj... Film mi ho dosť pripomenul ale aj iných pilotov tej doby... 95%. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Príbeh jednoho z najväčších géniov tohto motorového športu.Dokument je spracovaný kvalitne, gradácia je v správnych intervaloch.......všetko ok, no filmy (dokumenty) tohto typu, ktoré napísal sám život a končiac náhlou smrťou hlavného hrdiny bývajú zväčša slzopudné.Je vidno, že režisér sa snažil v tomto mieste veľa zapôsobiť, no ma osobne sa to citovo až tak nedotklo a na Sennu budem po čase spomínať ako na ,,len,, podarený dokument. ()

Andy. 

všechny recenze uživatele

Krásný pomník patrně nejlepšímu jezdci Formule 1 všech dob. Jasně, je to tendenční, ale jinak to bohužel nejde, protože Ayrton se svou smrtí stal nesmrtelnou modlou. Všem fanouškům Formule 1 jednoznačně doporučuji prodlouženou verzi se všemi komentáři Alaina Prosta. Osobně mi je Alaina trochu líto, dal tomuto filmu svými komentáři opravdu mnoho a nakonec z něj vyjde jako největší křivák, přičemž to samozřejmě není ve všech směrech pravda. Věc, která mi ve filmu chybí, jsou další komentáře tehdejších hvězd Formule 1 jako jsou Nigel Mansell, Nelson Piquet (ok, ten by na to asi nepřistoupil :-D) nebo třeba Michael Schumacher. Rozvleklé komentáře novináře (bohužel si nevzpomínám na jméno) ke konci už maličko vadí a lepší by byly nějaké další originální záběry. Také je škoda, že filmaři jaksi vynechali Ayrtonova léta v Lotusu. A úplně největší nedostatek vidím v absenci jakékoliv zmínky o Grand Prix Evropy v roce 1993 v Doningtonu. To byl snad Sennův nejlepší závodní výkon. Neuvěřitelné první kolo v dešti kdy předjel 4 soupeře, jako kdyby si jel úplně jiný závod. On si ho ale jel, jedinému Hillovi nenadělil celé kolo... I přes tyto nedostatky je to perfektní dokument o mém nejoblíbenějším pilotovi. PS: Nevím, jestli filmaři dodělávali zvuky nehod dodatečně nebo někde sehnali originální zvukové stopy. Každopádně je to první obrazový záznam, ve kterém jsem tyto zvuky slyšel (a že jsem toho neviděl málo) a je to velice, velice sugestivní. PPS: Fanoušek, který na konci neřval jak tur není fanoušek :-). ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda F1 a upřímně na film jsem se podíval jen proto, že ho provařil Jemery Clarkson v jedné epizodě TopGearu. O to větší šok pro mě bylo zjištění jak moc mě snímek sebral... Senna byl opravdu neskutečný talent a zpracování tohoto dokumentu mě opravdu vzalo za srdce. ()

Reklama

Reklama