Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (657)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Legenda Formule 1 má konečně legendární autobiografii, která je ucelenější, hutnější a emocionálnější než kdejaký klasický, plnokrevný film. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když začalo pršet, ucítil šanci. Byl výborný pilot, ale často proti němu stála politika a zákulisní nástrahy. Spolu s arogantním Alainem Prostem vytvořil Senna na řadu let historicky nejúspěšnější dvojici jezdců jedné stáje. Rádi se však neměli. Zásadní byl rok 1989, kdy obhajoval mistrovský titul, ale v posledním rozhodujícím závodě byl až k nepochopení diskvalifikován pro nedovolené zkrácení zatáčky. V další sezoně pochopil, že není nedotknutelný. V tréninku totiž britský pilot Donnelly doslova přežil vlastní smrt po těžké nehodě, kdy mezi troskami vozu zůstalo ležet jeho bezvládné tělo připoutané k sedačce. Přemýšlivý a skromný brazilský pilot dál vyhrával. Několikrát hovořil o nutnosti dosažení větší bezpečnosti jezdců na okruzích. Osudná se mu stala trať v Imole v San Marinu (tehdy vyhrála nastupující kometa Michael Schumacher), kde v roce 1994 pravou stranou narazil do betonové zdi. Nezemřel sám – v kvalifikaci zahynul pilot Roland Ratzenberger. Dávat do kupy životopisný dokument je ošemetné. Na přílišnou idealizaci a na „zvětšování“ už tak velkého závodníka diváci nejsou tak úplně zvědaví. Tady se toho ovšem tvůrci vůbec nebojí. Výsledek je sice velkou oslavou dravého jezdce, ale také idealistického muže, který stojí proti sportovnímu politikaření. A musím říct, že intriky a emoce v podání režiséra Asifa Kapadia mě chytily víc, než Howardův nedávný závodní kus Rivalové o dvojici James Hunt a Niki Lauda. Tohle je rozumně natočené, dynamické, energické. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Fascinující životní příběh legendárního jezdce F1, Ayrtona Senny, který nám poodhalí soukromí a skrytá zákoutí duše jednoho z největších sportovců všech dob. Senna miloval vítězství, miloval sport, kterému obětoval doslova celý svůj život a přes veškeré úspěchy a slavná ocenění, zůstal skromným člověkem. Člověkem silně věřícím, který dokázal vrátit celé Brazílii ztracenou hrdost a spojovat miliony lidí. Senna se nebál pohádat na konferenci před důležitým závodem se samotným šéfem F1, protože byl přesvědčen o své pravdě. Jezdil až na samé hranici vlastního vyčerpání a když zapršelo a trať byla mokrá, dokázal nadělit všem svým soupeřům i celé kolo. Jeho vyostřené souboje a Alainem Prostem, již dávno vešli do dějin novodobé historie sportu. Senna také věděl, že elektronika ničí tento kdysi krásný sport a nebál se to říci nahlas, stejně jako to, když se cítil ošizen a odstrkován kvůli politice, která do sportu nepatří (neměla by patřit). Žil a závodil vždy naplno a jednou provždy se zařadil mezi největší sportovní hvězdy historie, po bok Waynea Gretzkyho, Pelého či Michaela Jordana. Unikátní film o unikátním člověku, který fascinuje, inspiruje a dojímá. Film u kterého od samého začátku vnímáte tíživý pocit, že to, co se odehrává před vaším zrakem - nedopadne dobře. Ale právě proto vás tak pohltí. Co dodat závěrem? Snad jen - olé olé olé olé - Senna, Senna... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka autentickým záberom z ktorých je tento dokument doslova vyskladaný, sa stáva tento počin absolútne strhujúcim snímkom, popisujúcim postupný vývoj kariéry, až po tragický okamih úmrtia, zrejme najlepšieho pretekára "F1" všetkých čias - Ayrtona Sennu. Poviem to úprimne, mňa osobne formule nikdy nebavili. Tento šport si prvý krát získal moju pozornosť až po vzhliadnutí filmu - "Rivali". Kým v spomínanom snímku dostal priestor súboj dvoch odvekých protivníkov "Lauda vs Hunt", tu je to "Senna vs Prost", pričom prvo menovaný druhej dvojice bojoval nie len so súperom na trati, ale i s nelogickými pravidlami, či samotnou "špinavou" politikou, ktorá ho zrejme pripravila o život. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podobný případ jako dokument Kličko. Na závodech formulí normálně nevidím příliš zajímavého, nicméně příběh Ayrtona Senny je legenda, která musí upoutat i tehdy, když ji znáte jen v hrubých rysech. A tenhle vynikající snímek ony rysy značně prohlubuje, perfektně vykresluje trochu zvláštní povahu člověka, který žil jen a jen pro vítězství, ukazuje ho ještě jako živoucí legendu... Je to bez přehánění naprostá paráda. Nejemotivnější moment nicméně nepřichází v závěru, kdy dojde k očekávané havárii, nýbrž po prvním Sennově vítězství v Brazílii, kdy i přes obrovskou bolest snad všech svalů v těle s námahou zvedá pohár, pije šampaňské... Úžasné. Ale neznamená to, že by se na konci či při jiných scénách netlačily slzy do očí nebo by setsakramentsky nemrazilo. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Čím dál tím víc jsem přesvědčena, že opravdu nemusím vidět všechny filmy ze seznamu 1001 film, které musíte vidět ... Klidně umřu bez nich. U dokumentu je podstatné, jestli se zaobírá tématem, které mě zajímá. Mnohem víc, než jak kvalitně je natočený. Formule mě nezajímají, proto dokážu jen těžko hodnotit cokoliv jiného, než osobní přínos. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o výjimečném a nezapomenutelném jezdci FORMULE 1. Vítězit, stát se nejlepším jezdcem a vyhrát mistrovství světa, byl vždy jeho sen. Stal se pro mnoho jezdců inspiraci a vzorem. Vážná nehoda, která se stala a nečekaný osud, který vzal život mladého závodníka, otřásla celým sportovním světem. Ayrton Senna byl a bude legenda mezi závodníky napořád. ( Hodnocení: 10/10 ) ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Najpôsobivejší a najlepšie natočený športový dokument,aký som kedy videla.Veľká pocta najvzácnejšiemu brazílskemu klenotu všetkých čias,pri ktorej som si opäť uvedomila,aký je osud nevyspytateľný.Nádhera. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vynikající pocta legendě formule 1, která ovšem není určená pouze fanouškům tohoto motorsportu. Jasně, když jste fanda, tak je to rozhodně plus a vychutnáte si tak lépe některé detaily, ovšem i na "normálního" člověka musí tento emotivní příběh udělat dojem. Je zde totiž vše od jeho nenápadných začátků, přes bitvu s Prostem a "politické" spory až do jeho obrovský dopad na Brazílii. O konci pak ani nemusí být řeč, tam už to bylo opravdu silně emotivní. Senna byl zkrátka člověk, který sahal až za hranici F1 a stejně tak je na tom i tento dokument, který ve mně až nebezpečně rezonuje.80%+ ()

petero 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, ktorý zaujme hneď od začiatku. Formule som nikdy nesledoval ale toto je pecka. Jasné že Senna je tu vykreslený len v tom najlepšom svetle, ale filmu to dodáva patričné grády. Nástup s motokárami, prvý závod, prvé nešťastie, zimomriavky, politika v F1, rivalita atď. všetko parádne podané aj pre toho čo nemá o F1 ani páru. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Po Sennovej smrti som na formulu prestal kukať. Zo zákulisia som si už moc nepamätal, takže to bola emočná aj dramatická jazda od začiatku do konca. Niekedy dám určite šancu aj rozšírenej verzii 10/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Popravdě si moc neumím představit verzi tohoto skvělého dokumentu o délce 104 min, zato si umím úplně v pohodě představit verzi, která má i 262 minut. A to dámy a pánové nejsem žádnej extra velikej fanda Formule 1. Časy kdy jsem občas koukal v neděli na burácející motory těchto bezpochyby nadherných strojů jsou ty tam. Senna ve mě ovšem probudil vášeň, zájem a hlavně ke konci velkou porci dojetí. Ano Ayrton Senna byl fenomén jakých jsme mnoho nezažili. Dodnes si pamatuju tehdy tu šokující zprávu o jeho smrti. Opravdu krásný dokument. 90% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF I EVER HAPPEN TO HAVE AN ACCIDENT THAT EVENTUALLY COSTS ME MY LIFE, I HOPE IT IS IN ONE GO." ------------ Kvôli uploaderom, ktorí statočne zaspali dobu a žijú v časoch, kedy bolo v pohode zakódovať videosúbor tak, aby 2 hodiny mali 20GB a nie sú schopní spracovať ho v novších, úspornejších kodekoch, som bol z princípu nútený pozrieť si osekanú 101 minútovú verziu tohto dokumentu o legende motorizmu menom Ayrton Senna. Je to komplexné, obsahuje všetko potrebné, nechýba mu intenzita, paleta rôznych emócií a silné momenty. Ako vždy v takýchto prípadoch platí, neznalosť udalostí len prehlbuje výsledný zážitok. Podobné pocity ako tu som mal aj v minuloročnom tenisovom súboji titanov – Borg/McEnroe, čo znamená, že Sennu hodnotím veľmi kladne. Za tip ďakujem Martinovi. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Když jsem šel na půdu pro hrábě, hrábě byly zrovna kalit na Bábě, napsaly že kulečník si zahrát jdou a co s mojí posekanou zahradou? Konečně chápu, o co tam jde. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Použité záběry jsou naprosto úchvatné. Ať už ty z kokpitu formule, ze závodů, či ze zákulisních jednání. Tohle politikaření je důvod proč se nikdy na Formuli 1 niky koukat nebudu a proto už ani nesleduju třeba český fotbal, protože často jde víc o mocenské hry, než o sport a z toho se mi dělá nevolno. Kažopádně životní příběh Senny je fascinující a má punc osudovosti. Trochu mě zarazilo očerňování Alana Prosta, aniž by byl jeho postavě poskytnut dostatečný prostot k obahjobě. Přeci jen, pokud někdo dokáže F1 vyhrát 4x, tak to nemůže být jen o politikaření. I když některé jeho činy vyznívají poměrně jednoznačně. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek F1, ovšem to neznamená, že silné lidské příběhy, které se na pozadí tohoto (moto)sportu odehrávají, nezanechají i ve mně stopu. Jméno Ayrton Senna mi nebylo před sledováním komentovaného dokumentárního snímku cizí, avšak teprve při Kapadiově počinu se mi ucelily střípky z jeho života, kariéry a samozřejmě tragického konce. Nemusíte mít rádi formule, ale jestliže si tento film pustíte, budete na jeho konci patřičně naměkko. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý dokument, napěchovaný emocemi a protknutý působivou sportovní atmosférou. Mně osobně Formule 1 nikdy moc neříkala, ale Senna byl opravdu velikán, dokonalý vzor a sympaťák každým coulem, takže s jeho životní cestou, velkými triumfy a tragickým vyvrcholením jsem se velmi rád seznámil, a nakonec jsem měl hodně práce, abych zadržoval slzy. Nikdy bych neřekl, že se dá životopis složený převážně z rozhovorů a záběrů ze závodění natočit takhle poutavým a bezchybným způsobem.. Mýlil jsem se. 100% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Za tu dobu, během které by se stihla odjet jedna Velká cena, jsem se s Ayrtonem sžil natolik, že cestu jeho posledním kolem života jsem absolvoval bez dechu a silou vůle při tom držel jeho monopost na dráze. Dokument silný tak, že by se jeho síla dala krájet a ještě by zbylo dost na jedno kolo navíc, které bych tomuhle velkému člověku ze srdce přál. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Pravý fanda formulí nejspíš z hlavy pozná jméno Ayrton Senna. Dodnes je brán za jednoho z nejlepších závodníků Formule 1, který dokonce v jednom hlasování porazil i takového Michaela Schumachera. Je jen škoda, že Senna zemřel ve věku pouhých 34 let. Za svůj krátký život ovšem Senna zažil vskutku zajímavé věci a i díky tomu se jeho život stal velmi lákavým pro dokumentární zpracování. A tak vznikl dokument Senna filmaře Asifa Kapadii, který se dá bez problémů označit za jeden z nejlepších a nejzásadnějších dokumentů uplynulé dekády.   K Sennovi si pravděpodobně fanoušci F1 najdou ještě lehčí cestu, ve finále ovšem nesejde ani na tom, že jsou divákovi závody formulí vlastně úplně volné. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že mě nic neděsí více než představa být přítomen na závodu F1 z toho důvodu, že si zvládnu vymyslet mnoho lepších způsobů, jak ztratit čas. Ale i přes absenci fanouška formulí v mé duši se pro mě osobně Senna stala neskutečně vtahujícím zážitkem, který svou dokonalostí ukazuje, že opravdu výborný film si k divákovi najde cestu za každou cenu i přes lehkou překážku v přístupnosti.   Kapadiovi mohl i fakt, že měl přístup k rodinnému archívu Senny. I díky tomu má portrét téhle brazilské závodní legendy neskutečnou výpovědní hodnotu. Je zároveň ukázkou geniálně sestříhaného dokumentu, který elegantně pracuje s archivními záběry a zároveň přitom skutečně vyhrává strhující příběh jednoho závodníka, přičemž strhující faktor tohohle portrétu nezničí ani to, že je osud Senny všem dávno znám. I přes znalost jeho osudu totiž ten dokument jednoduše skvěle funguje.   Z toho filmu jsou cítit strašné emoce, skutečně prodává strhující příběh, v mnoha momentech funguje ten správný nástup husiny. Je to jednoduše příklad naprosto ideálního plnokrevného dokumentu, který dokáže poučit i skutečně dojmout. Samotný příběh Senny byl vším, jen ne nezajímavým. Kapadia si to naštěstí uvědomil a vypracoval dle Sennova životního příběhu dokument, kde se prodává rivalita se soupeřem, souboj naivního mladíka s muži, kteří tahají za nitky a především skutečně neobyčejný Sennův příběh. Není důležité mít načteno o formulích, ten film dokáže skvěle fungovat i pro lajka.   Kapadia kombinuje archivní záznamy z televize i soukromého archívu, skutečně vystavuje příběh mladého talentovaného závodníka a dokáže prodat jeho vítězství i pády. Jeho závodní kariéru i osobní život. Do toho hraje fenomenální soundtrack Antonia Pinta, zvuk tu hraje neskutečně výraznou roli a především je to prakticky dokonalé sestříhané. Senna by měl fungovat jako jeden ze vzorů ideálního dokumentu, kde šlape prakticky vše. I přes fakt, že jde o dokument jde o neskutečně záživnou podívanou, která skutečně dokáže dostat na kolena i člověka, jehož formule skutečně nezajímají.   Fenomenální dokument a fenomenální portrét vynikajícího a předčasně zesnulého závodníka, který funguje jako ukázka ideálního dokumentu. Mistrovsky sestříhaná záležitost, která skutečně funguje jako dokumentace i neskutečně záživná podívaná. Dálo se jít ještě více pod povrch a na nějaké momenty Sennova života posvítit více? Dost možná ano. Ve finální podobě se ovšem na tak dokonale sestříhaný a emocionálně fungující dokument nadává fakt těžko...... () (méně) (více)

Reklama

Reklama