Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (657)

tOmMo.D 

všechny recenze uživatele

Pre mňa ako verného fanúšika F1 bolo vzhliadnutie tohto dokumentu doslova balzamom na dušu. Úroveň s akou je životný príbeh jedného z najlepších pilotov F1 podaný doslova zastaví čas, dojme a ohúri. Pohľady do zákulisia z rôznych strán otvoria oči a zaujmú aj nezainteresovaného diváka. Odkaz ktorý film zanechá, je síce len zlomkom toho, čo tu zanechal On, no má obrovskú výpovednú hodnotu o tom aký bol, čo sa mu podarilo a čo chcel dosiahnuť. Je obdivuhodné akým spôsobom sa dá vystihnúť život Legendy. ()

agent_barton 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitně sesříhaná biografie jednoho z nejlepších závodních jezdů historie F1 a doby, kdy se měnily dějiny této soutěže. Mezníku, od kterého se závody formule 1 začaly rozhodovat pomocí technikého vývoje, inovací a samozřejmě s tím spojené finační síly jednotlivých stájí. Ayrton Senna byl závodníkem, který chtěl vyhrávat každý závod, a proto by se i v jeho kariéře našlo pár kontroverzních momentů (stejně jako později u Michaela Schumachera). Film nabízí i zajímvý pohled na jedny z největších soubojů formule 1 Senna-Prost, ke kterému by se dalo přirovnat pozdější soupeření mezi Schumacherem a Häkkinenem (v době, kdy jsem se začal zajímat o dění v seriálu F1, a kdy jsme přímé přenosy z velkých cen mohli ještě sledovat na Primě). ()

Eradin 

všechny recenze uživatele

I přes to, že jsem viděl skoro tříhodinovou verzi, neusnul jsem. Ba co víc, neodskočil jsem si na záchod, pro pití nebo čipsy. Vlastně jsem si ani nestačil sundat mikinu, protože bych to musel zastavit. Takže, ač totálně uvařený a vysušený, musím jen chválit. Tohle vás prostě chytne a nepustí. ()

J!b 

všechny recenze uživatele

Vlastně jen obyčejný dokument o neobyčejném pilotovi F1, který se stal ve své profesi legendou. Nemusíte být ani motorsport-fan, aby dokument udržel vaši pozornost, protože v hlavní roli je člověk, jehož život byl sám o sobě vcelku slušným scénářem. ()

Jinoch 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh člověka, jenž pro svůj sen žil a nakonec za něj i zemřel... A tento příběh byl zachycen zcela odpovídajícím způsobem (Kapadia může být na svůj výtvor vskutku hrdý). Senna jakožto závodník, člověk a osobnost. Po emoční stránce dokonale vyvážené, skvěle zachycené typologické odlišnosti mezi Prostem a Sennou, autentické záběry té nejvyšší kvality a konec, který snad nikoho nenechává chladným (ovšem zároveň se nesnaží o umělé emoční vydírání)... Člověk, který změnil můj pohled na závodění jednou pro vždy... 90% ()

titi74 

všechny recenze uživatele

Dokument o jednom z najväčších bojovníkov telom aj dušou ,príbeh o chlapcovi čo sa stal majster vo F1 tri krát – jeho smutný koniec odštartovala Schumachéru a koniec jedného špotu pre šport. Film zachytáva klady aj zápory tohto športu. ()

LIMBUS 

všechny recenze uživatele

Najlepší a najemotívnejší film-dokument aký som kedy videl. Nejde o to či ste fanúšik F1 alebo nie, dokument vám všetko porozpráva. Senna veľký potlesk! ()

KIT.HL.JR. 

všechny recenze uživatele

"Ten nejrychlejší" ! Ayrton Senna byl bezesporu nejlepší závodník Formule 1 všech dob. Stačilo se jen chvíli dívat na jeho jízdní styl a bylo my jasné že on prostě nohu z plynu nesundal a je mi jedno kolik má Schumacher titulů - kdo by to z autem od Geniálního Rosse Browna nedokázal. Stačilo mu jen dát nohu na plyn - žádné komplikované řazení ani praní se s autem aby z něj dostal maximum. ()

valinka 

všechny recenze uživatele

I když F1 sleduju spíš sporadicky, pochopitelně jména nejznámnějších jezdců mi neunikají. tak trochu ze zvědavosti jsem si dokument pustila a byla jsem velmi mile překvapenamnožstvím zajímavostí co jsem se o zákulisí F1 dozvěděla. Konec byl pochopitelně očekávaný, ale stejně semi draly slzy do očí. ()

redwing19 

všechny recenze uživatele

Silne emočný dokument a pre fanúšikov F1, určite povinná jazda. Je strašne super, že to je natočené všetko z autentických záberov, ako keby už vtedy vedeli, že sa z toho bude robiť o 20 rokov film. ()

Ashal 

všechny recenze uživatele

Měl jsem teď to štěstí, že jsem v průběhu jednoho týdne viděl jak film Rivalové, tak Sennu. Každý je pojatý jinak ale oba vyplňují obraz éry F1, kdy o vítězství nerozhodovalo jen auto, ale především um, talent a touha zvítězit jednotlivých závodníků. Senna popisuje zřejmě nejtalentovanějšího závodníka ze všech, někoho, kdo se nebál jít do kolize, nechoval se nijak povýšeně a k tomu být hrdinou ve své zemi. Poslední část filmu, jako by předpovídala smrt Senny a s ním i smrt velkých závodních legend. Jako dokument naprosto strhující podívaná, která se klidně může rovnat mnohým celovečerním snímkům. ()

chicotomas 

všechny recenze uživatele

Do detailů zpracovaný příběh o jednom z nejlepších závodníků formule 1. Protože jsem v té době ještě nevnímal tolik sportovní svět kolem sebe, nevěděl jsem přesně, jak to všechno bylo, proto jsem si dokument užil. Je pravda, že tam není dán prostor třeba Prostovi, jeho protivníkovi. Pak by to možná bylo ještě vyváženější. Emotivní to je přiměřeně, včetně konce. Co mě ale opravdu dostalo, bylo to, jak se ta nehoda stala, a jaká to byla smůla. ()

JCS 

všechny recenze uživatele

jeden z nejlepších sportovněživotopisných dokumentů, které jsem viděl ... mistrovská práce! :) ()

Viiny 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument, jaký jsem kdy viděla. Tak silný, strhující, ... slovy nelze popsat. Prostě jej musíte vidět. ()

vojta033 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna fanouškem F1, ale tomuhle říkám zklamání. Den před shlédnutím jsem viděl TG, kde se chvíli věnovali A. Sennovi a tech pár minut řeklo mnohem více než tady celých 162 min. Jednalo se zřejmě o nejlepšího pilota. Tomu věřím, ale tohle je snad až urážející. Je zde vynecháno takřka vše negativní. Prý sám prohlásil, že nezávodí aby byl 3. nebo 2., ale aby vyhrával a šel si za svým tvrdě. Proti tomu nic nemám, ale tady jde o glorifikaci. Navíc pochybuji, že Prost by sám o sobě takhle mluvil. Je vidět, že se střihač nenudil a asi tu bylo i dost vytrženo z kontextu. A dlouhé nudné pasáže některých starších komentátorů se dali jen těžko spolknout. Jako příjemný film o Sennovi OK, ale vypovídající dokumentární hodnota bídná. Škoda ()

kiv 

všechny recenze uživatele

Skutečně strhující portrét charakterního závodníka. Nikdy mne fenomén F1 příliš nezajímal (s výjimkou krátkého období, kdy soupeřil Senna s Prostem - a já tehdy fandil tomu pacholkovi Prostovi!), proto jsem se dlouho rozhoupával ke shlédnutí tohoto dokumentu. A byl jsem z toho opravdu větvi. Marně vzpomínám dokument, který by se mi za poslední roky vryl více. ()

Kubasino 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna velký fanda F1, alespoň v posledních letech ne. Za éry Villeneuva, Häkkinena, Frentzena, Schumachera, Irvina apod. mě to bavio, nevím, kam se to kouzlo ztratilo. Nicméně dobu soubojů Prost x Senna či Schumacher x Senna jsem bohužel nezažil. Jako dokument byl SENNA skvěle propracovaný a přes heroizaci, kterou moc nemusím, mě opravdu oslovil. Narazil jsem na něj náhodou v televizi a zůstal jsem sedět přikovaný až do konce. Pár věcí mě ale na filmu mrzelo. Především skutečnost, jak se z Prosta udělal až megazáporák s charakterem krysy, zatímco ubohý Senna byl ničen ze strany vedení, byl vzorem pro celý svět a sypal peníze do chudých. Být Alainem či jeho ženou a dětmi, tak jsem pěkně nas*anej. ()

Reklama

Reklama