Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (657)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hlboký, dynamický, strhujúci dokument o životnej ceste formulového virtuóza Ayrtona Sennu za triumfom, ktorá skončila v roku môjho narodenia, a tak som sa o ňom bohužiaľ dozvedel až omnoho neskôr. Bol to človek s veľkým srdcom, zrodený k závodeniu, a Kapadia úžasne popisuje jeho strastiplnú púť za slávou, lemovanú problémami so svetovou organizáciou a čoraz nepriateľskejším Alainom Prostom, až po tragickú haváriu, pri ktorej vôbec nemusel prísť o život, nebyť nešťastnej súhry okolností. R.I.P., v našich mysliach a srdciach budeš žiť naveky. Asif Kapadia stvoril jeden z najlepších športových dokumentov vôbec. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Famózní dokument o komplexním pilotovi a velké lidské osobnosti, jeden z nejlepších pilotů. Ne-li nejlepší pilot co kdy žil, měl toho ještě mnoho před sebou a mohl dokázat ještě větší věci, miloval to, jezdil na hranici lidských možností a to se mu pravděpodobně vymstilo? Bohužel, R.I.P. Rozhodně doporučuji sehnat si SE verzi, která je daleko lepší, jsou tam výborné komentáře, třeba od Alaina Prosta. Třeba Howard natočí další strhující drama tentokráte Senna vs Prost :) ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, i přestože nejsem fanoušek F1, tak mě tento příběh vzal. Sennu jsem před dokumentem neznal, ale aspoň jsem si udělal určitý přehled o jezdcích starší doby, zájmena o Sennovi. Tento sportovec do F1 podle tohoto dokumentu přinesl hrozně moc. A jak už je známé jedno pravidlo, dokud se nic nestane, tak se nic nedělá. Přijde první tragédie a v tomto případě Senny smrt, začne se něco dít, aby se předešlá tragédie neopakovala. Tato událost potkala bohužel nejlepšího jezdce F1. Nemám co bych vytkl... 9/10 = 95% ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Precizně zvládnutý dokument, který i po zhlédnutí prodloužené verze, jenž čítá přes 160 minut, dodává náboj a chuť k opětovnému připomenutí kariéry tohoto výjimečného jezdce. Sennův životní příběh je zpracován s poměrně velkou dávkou dramatičnosti a napětí, čímž vzbuzuje zájem i u osob nepolíbených Formulí 1. Všechny části jsou zmapovány velice dobře a ještě lepší měrou jsou rozloženy, tak aby nezanechala hluchá místa. Špičkový dokument. /90%/ ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavé i pro člověka který o Formuli 1 ví tak maximálně to že tam jezdí jákýsi Schumacher, a o existenci nějakého Senny dosud neměl ani tušení. Hlavně proto že stěžejním ve filmu/dokumentu je archeotypální a univerzálně funkční souboj dvou nesmiřitelných rivalů, zatímco o samotná auta jde až v druhé řadě. Díky tomu je obzvlášť první polovina vážně skvělá, dynamická a nabušená emocemi víc než většina klasických sportovních filmů dohromady. V půli druhé ale jednak ustupuje "duel" do pozadí a jde se víc do hloubky do pravidel soutěže (= pro nefanoušky nezajímavé), a jednak se s blížícím se koncem čím dál víc tlačí na adoraci Senny a zacementování jeho heroického obrazu při tragickém konci, slzičky included. Funguje to pořád a to i po pocitové stránce (je to zkrátka smutné i pro cyniky), ale už to není tak bezchybný dojezd jako byl samotný start. 8/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Další zářez do dlouhého seznamu filmů, pro jejichž umístění v TOP 300 na ČSFD nenacházím pochopení. Pro mě osobně toto není ničím víc než nudnou zprávou ze zcela bizarního světa formulí, které mě nikdy nezajímaly. Pro mě za mě si podobný typ emočních dryjáků klidně vynášejte do nebes, ale za sebe nemám problém prohlásit, že mám po krk toho všudypřítomného mediálního kýče - jehož snaživým výhonkem je i tento dokument - který se snaží dojmout masy lidí nad smrtí další veřejně známé osobnosti. Při vědomí toho, jak naše společnost celkově eroduje a lhostejnost vůči bližnímu svému narůstá, si tak lze jen povzdechnout nad tím, v jakém bláznivém světě to dnes vlastně žijeme... ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Je to jednoduché. Vždy jsem (ať už se jednalo o sport, či "obyčejný život") dával přednost emocím před "chladným, vykalkulovaným rozumem". Proto jsem např. v tenisu fandil A. Agassimu před P. Samprasem, nyní N. Djokovičovi (popř. R. Nadalovi) před R. Federerem, v lyžování držel palce italskému špageťákovi A. Tombovi, či přál Trautenberkovi (v nerovném boji) proti Krakonošovi, popř. chudákovi vlkovi proti zajícovi. Stejně tomu bylo i v případě živelného a emocemi zmítaného A. Senny před strojovým, přemýšlivým, do posledního okamžiku kalkulujícím A. Prostem. Přiznávám, že (možná) v případě tohoto snímku (dokumentu) A. Kapadii nebudu zcela objektivní, neboť A. Sennu považuju za posledního velkého jezdce F1-ček a vůbec nejlepšího jezdce všech dob (min "na mokru"). (Možná) mohly zaznít (být ukázány) více i temné stránky a negativní vlastnosti Ayrtona, ale co, tohle má být POCTA a nikoliv OBŽALOBA a nutno jedním dechem dodat..., tohle je KURVA Pocta s velkým P. Dokument Senna je vkusně namýchaným mixem (jak ze soukromého, tak převážně sportovního života) jednoho brazilského kluka (chlapa) co si (s)pnil klukovský sen, stal se ikonou, modlou pro svou zemi, ke ke které se vždy hrdě hlásil, propagoval ji a snažil se ji i pomoci (důkazem budiž jeho odkaz(y). Zejména je to potom dokument o jednom (ne)obyčejném chlapíkovi, co jentak mimochodem byl jedním z NEJlepších pilotů historie celé F1. p.s. co se samotného konce týče, (bez mučení přiznávám), slza ukápla. Snad bylo i Ayrtonovým osudem, aby právě jeho smrt byla tím milníkem (hybnou silou) pro mnohem větší zabezpečení pilotů a zejména kokpitů F1-ček. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý slovenský športový fanúšik si pri diskvalifikácii Ayrtona pri finále v roku 89 v Japonsku určite spomenie na prípad Martikán vs. Estanguet na LOH v Aténach a francúzsku diplomaciu. Je mi z nich nanič. Pri pohľade na Sennu a Prosta je úplne jasné, kto bol z nich ten sympaťák, milovaný davmi. Bohvie prečo už dnes F1 nie je tým, čím bývala za čias rivality týchto dvoch pretekárov a bohvie prečo nie som schopný pri nej vydržať dlhšie, ako jeden okruh. Dokument o jej najslávnejšom pretekárovi, o jej zákulisí, o tom, ako dokáže byť občas smiešna a ako veľa dokáže znamenať pre národ, pre ktorý je víťazstvo v nej to jediné, čo ju dokáže emocionálne držať nad vodou, je naopak zážitkom neopakovateľným. Argentína mala Maradonu, Brazília Pelého a Sennu. Spoločne mali a majú ešte boha. Bez problémov by som zvládol aj režisérsky zostrih. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Wow. Byl jsem do filmu tolik zažraný, že jsem si během něj nenašel ani čas podívat se na stopáž a už vůbec ne kolik je vlastně hodin. Příběh silně věřícího člověka, (jak už to v Brazílii bývá), který zasvětil celý svůj život věci ve které patřil k tomu nejlepšímu na světě - závodění. Ovšem při pohledu na jeho jezdecký styl, ve kterém jezdí na absolutní hraně možností svých i svého vozu(dovolím si říct až daleko za hranicí), se není ani moc co divit, že to dopadlo, jak to dopadlo, což je však obrovská škoda. Soudě podle počtu dětí v Brazílii, kterým zajistil nějaké vzdělání, to byl více než dobrý člověk. Naprosto excelentní dokument, obvzláště pro nás mladší, kteří třeba ani neměli tu možnost příběh tohoto brazilského superjezdce poznat dříve. Já jako takřka pravidelný divák formule 1 mohu za sebe říct, že od doby co Senna utrpěl tu tragickou nehodu, tak se fungování formule 1 změnila k nepoznání naprosto po všech stránkách. No nemám moc co dodat závěrem. Dokument zpracovává nesmírně zajímavý život Ayrtona Senny a zpracovává ho divácky velmi atraktivní formou. Nejsem si sice jistý, jak tenhle dokument budou hodnotit lidé, kterým formule1 nic neříká, ale to není moje starost. Za mě naprosto upřímných 5*. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně hraný film o králi F1 jménem Ayrton Senna líčí jeho rivalský život na dráze i mimo něj. Závěr celého dokumentu, ve kterém jsem si ani nevšiml míšení autentických záběrů s těmi hranými je samozřejmě k vzhledem tehdejší tragédii velice emotivní. Pan střihač by si zasloužil za střih závěrečné scény, kterou diváka emočně ždímala nějaká ta filmová ocenění! Nejsem fanoušek F1 a nikdy jim ani nebudu, ale musím uznat, že Sennův pohled na tento manipulativní a politikou dosti propletený "sport" mě uchvátil a mnohém leccos přiučil. "S kým jste v minulosti nebo v současnosti nejraději závodil?" "To se musíme vrátit do let 1978, 79 a 80...když jsem závodil na motokáře! Šlo čistě o ježdění, jen o závodění. Nebyla v tom žádná politika ani žádné peníze, bylo to opravdové závodění! A já na to moc rád vzpomínám." ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jsem poměrně slušným fanouškem F1, ač můj záběr a paměť - vzhledem k věku - začínají u soubojů Schumachera s Häkkinenem. A ač jsem samozřejmě věděl, že existovali jezdci jako Senna a Prost, nijak více jsem se o jejich historii nezajímal. Senna - jak závodník, tak dokument - mne dostal. Jen ty jeho kecy o Bohu mne nebraly stejně jako trochu moc patetický konec, ale při úmrtí velikána jeho rozměrů je asi pochopitelný. Bylo krásné, jak vzpomínal na ježdění motokár, protože tenkrát to bylo o závodění a ne o politice, která zrovna k němu rozhodně milosrdná nebyla. A úroveň nebezpečnosti tohoto sportu v porovnání s dnešní dobou je fakt neskutečná - hlava nechráněná, kokpit nic nevydržel. Hrůza... 100% ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že nemůžu s p. Sennou změřit sily na nějakém ostravském okruhu, nebo vjezdu třeba do domácího getha. Sem si jistý, že bych ho se svou boží fabkou nejenom potrápil, no možná i sejmul, ehm. Dost heroická autobiografie, až se mi nechce věřit, no dejme tomu. 7/10 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Formule 1 nepatří zrovna mezi mé nejoblíbenější sporty, protože je především o týmové politice a taktice a teprve pak až o jízdních dovednostech. Nicméně i přesto jsem viděla spoustu závodů a při nich komentátoři často prohodili jméno Senna, hlavně v kontextu smrtelných nehod. Až teď jsem se ale dozvěděla, kdo vlastně Senna byl. Byl jednou z těch osobností, které se rodí jen velmi zřídka. Celý dokument vám ho dokáže tak přiblížit, že vám při jeho poslední jízdě naskočí husí kůže. Tvůrci měli k dispozici spoustu archivních záběrů, které z tohoto dokumentu praktikcky tvoří film. Jen občas uslyšíme z voiceoveru nějaký ten komentář. "Slzopudné" záběry, na které si tu někdo stěžoval, tomuto dokumentu dodávají spolu s dokonalou hudbou ohromnou dávku srdce a nesnaží se z diváka nějak pokrytecky ždímat emoce. Jen po pravdě ukazují, jak tragický je tenhle životní příběh, který mi ještě teď vhání slzy do očí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšikom športových filmov a závody Formuly 1 sledujem iba keď prechádzam okolo televízora. Napriek tomu mi bolo meno Ayrtona Sennu známe už pred zhliadnutím tohto filmu. Veď to bol po Emersonovi Fittipaldim jediný pilot z Brazílie, ktorého som poznal. Jeho život a pretekárska kariéra obsahovali množstvo dramatických momentov, ktoré bolo možné v životopisnom filme využiť tak, aby to nebolo iba o krúžení monopostov po okruhoch. Niečo sa samozrejme podarilo, inde bolo treba použiť nožničky, aby sa dominovalo "čo hovorí" pred "kto hovorí". ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto silného životopisného dokumentu jsem si připadal, jako kus plastelíny, kterou někdo hněte mezi prsty. Tak úžasně natočený dokumentární film jsem již velmi dlouho neviděl a musím uznat, že ač formuli 1 nesleduji nijak pravidelně, pamatuji si dobře ten poslední závod Ayrtona Senny v 94., prožíval jsem každý moment a ke konci už jsem byl jako bláto. Emoce prýštily z každého záběru, až se hrdlo svíralo. Podíváme se společně na zákulisí a intriky tohoto sportu, stejně tak jako do osobního života samotného Senny. Dokonalá pocta geniálnímu jezdci, který bojoval až do poslední chvíle. 100% ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Mal som tú možnosť sledovať osudný pretek v Imole naživo na Eurosporte, ešte ako 10 ročný chalan.. Smutné.. Po dlhom čase mi vyhrkli slzy.. Veľmi silný dokument.. Ayrtoon, Ayrtoon, Sennáá, Sennáá ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nikdy som F1 nesledovala, nesledujem a ani nebudem sledovať ... nebaví ma. Aj napriek tomu Ayrtonov životný príbeh poznám. Však kto ho nepozná? Lebo bol tým, kým bol ... a zostal legendou. Výborný dokument. ()

MiiRA 

všechny recenze uživatele

Asi bych řekl nejlepší sportovní dokument. Ayrton Senna byl legendárním závodníkem a určitě ho byla velká škoda, jako závodníka, ale i jako člověka. Jeho závodní styl měl svoje kouzlo i respekt u závodníků a hlavně u fanoušků, které si zamiloval. Nejlepší pilot F1 všech dob! Určitě je dobře, že tento životopisný dokument vznikl. Kdo je fanouškem formule 1 by to měl shlédnout. ()

Reklama

Reklama