Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (657)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nesleduji Formuli 1 a nezajímám se ani o její historii ale o tragické nehodě Ayrtona Senny jsem nějaké utržky zachytil jako malej a od té doby to mám stále v hlavě. Tento dokument, nám tohoto legendárního jezdce, který svou úžasnou jízdou a bohužel i smrtí posunul Formuli 1 na úplně jinou úrověň. Tento dokument ukazuje jak jeho začátky tak i jeho tragickou smrt v pouhých 34 letech. I pro laika se jedná o fascinující dokument o životě vyjímečného člověka. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument, o jednom z najlepších pretekárov histórie F1. Hoci nie som ultra fanúšikom tohto športu, dokument ma zaujal svojou autenticitou a najmä osobnosťou samotného Sennu, ktorý je tu vykreslený v prvom rade ako človek, až potom závodník. Najsilnejšími boli pre mňa zábery z osudového víkendu v Imole, Sennova viditeľná nervozita z okolností fatálneho tréningu a smrti ďalšieho pretekára. Akoby aj on sám niečo tušil...A v týchto dňoch sa mi nedá nespomenúť paralelu s nebohým Paľom Demitrom, scény lúčiacej sa celej krajiny boli veľmi symbolické. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Emocionálně strhující dokument s poutavou střihovou skladbou. Je zajímavé, jak mohou mít i obyčejné archivní záběry díky přesnému uspořádání tak nebývale silný účinek. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavo a pútavo natočený dokument, na ktorom oceňujem v prvom rade to, že sa okrem pôsobenia Ayrtona Sennu v kolotoči F1 venoval aj tomu, aký bol človek. Škoda len, že tu bola až príliš citeľná jednostrannosť autorov. Miestami som totiž mala pocit, že postava Alaina Prosta je priam démonizovaná. Pričom vo svete F1 takýto typ pretekára nie je nič nezvyčajné. Pragmatický teda rozumne a chladne uvažujúci pretekár, uvedomujúci si, že niekedy na víťazstvo len talent nestačí, myslím že veľa napovedá aj jeho prezývka „Profesor“. Senna bol úplne iným typom pretekára. Nesmiernym talentom obdarovaný jazdec, s obrovskou túžbou vyhrávať a niečo v živote dosiahnuť. Avšak jeho túžba po víťazstvách bola priam posadnutosťou. Moje presvedčenie o skreslenosti tohto dokumentu, potvrdzuje aj neskôr videný pôvodný trojhodinový dokument, ktorý obsahuje veľmi dôležité vyjadrenia a komentáre k jednotlivým udalostiam od Rona Denisa, Alaina Prosta a niekoľkých športových komentátorov. Prost sa dokonca v jednom článku vyjadril, že jediná vec, ktorá ho v živote mrzí, je to ako ho odprezentovali v tomto skrátenom dokumente... Preto si myslím, že v konečnom dôsledku, tak ako to väčšinou býva, je pravda zase len niekde uprostred a nie všetko (ak vôbec niečo) bolo "sprisahanie" voči Sennovi. Myslím, že mnohé postupom času pochopil a dozrel, čo potvrdzuje aj obnovenie vzťahu s Prostom, krátko pred smrťou. Pekne to vyjadril Jackie Stewart bývalí skvelý jazdec a neskôr športový novinár: „Hodnotím Prosta vyššie ako Sennu; "Profesor" bol úplnejší vodič ako Senna. Mal som veľmi rád Ayrtona ako priateľa a miloval som jeho nadšenie a jeho ducha ducha a jeho jazdu, ale byť skvelým pretekárom vyžaduje konzistenciu, a Ayrton mal príliš veľa kolízií s príliš mnohými ľuďmi. A práve toto umožnilo Michaelovi Schumacherovi stať sa najlepším jazdcom všetkých čias."“ Ja osobne na záver dodávam, že Ayrtonovi okrem toho, že to bol výborný pretekár ku cti slúži aj fakt, že nikdy nezabudol na to odkiaľ pochádzal a štedro podporoval mládež v Brazílii finančnými príspevkami. Členom poradného týmu jeho nadácie je okrem iného od roku 1995 aj Alain Prost. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Strihujici priheh kluka, ktery na sobe obrovskym zpusobem pracoval a kráčel nebojácně za svým snem... prislo mi to misty trochu moc utrzkovite pro cloveka, ktery o cele historii slysel poprve a nektere zabery byly zbytecne dlouhe, ale jinak si s tim tvorci dali nemalou praci. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Více o závodění ve formuli 1jsem se nemohla dozvědět lepším způsobem, než skrz tento špičkový dokument. Jeho přínosem jsou především archivní materiály, mnohdy nevkusně podbarvené vtíravou hudbou a často násilně střihnuté, ale ani tyto nedostatky, jim na zajímavosti neuberou. Dokument sebou nese základní informace jak o sportu, tak samotných závodnících a jejich vzájemné rivalitě. Senna neni filmem o životě geniálního závodníka, ale spíše o jeho kariéře, čímž dochází k tomu, že divák není znuděn dávkou nepodstatných informací z rodiného života Ayrtona Senny. Doporučuji delší verzi. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Opravdu strhující dokument, který přišpendluje celých těch dvě a třičtvrtě hodiny natolik, že mi sledování Sennova konce bylo až fyzicky nepříjemné. 9/10 ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nemám k F1 asi nijaký vztah, dost často mi přišla vlastně docela nudná. Pamatuju si jen pár jmen jezdců z 80. a 90. let, jako je Schumacher, Lauda, a právě Senna. Už v Rivalech mi ale přišlo, že když se film o F1 udělá dobře, je to hodně vzrušující podívaná. A platí to i o tomhle dokumentu. Oproti pozdějšímu Maradonovi tu je mnohem míň soukromí a víc se film věnuje závodům a jejich zákulisí, takže to není tak pestré (ale taky co točit o takovém slušňákovi). Jako celek se mi to líbilo, určitě hodlám zkouknout i Amy. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Je nutno říct, že Formuli 1 nemám vůbec rád a o Sennovi jsem tudíž nikdy předtím neslyšel. Dokument jsem tak sledoval bez zaujetí a se zájmem, protože dívat se na někoho, kdo zbožňuje to co dělá, je jedna radost. Postupně mi začínalo být jasné, k jakému konci film sleduje. Senna měl alespoň to štěstí, že zemřel při tom, co miloval. ()

Rattus Rattus 

všechny recenze uživatele

Extrémně přehnaná glorifikace a propagace jednoho jezdce F1, kdy ale každá mince má dvě strany, ale o té "druhé" se film účelově nezmiňuje, režisér asi bude pokračovatelem Leni Riefenstahl, Michaela Moora apod. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Formuli 1 jsem nikdy nepovažoval a nadále ani nepovažuji za sport, jako spíše za souboj peněz, konstruktérů a technologií. A pilot je "jen" jedním z důležitých článků této motoristické zábavy. Dokument otevřel dveře do minulosti - ještě si vzpomínám, jak v televizi ukazovali smrtelnou nehodu Ayrtona Senny v Imole. Teď po letech zjišťuji, jaký Senna byl pilot a osobnost - bojovník pod vlivem emocí, živel odmítající zákulisní politikaření, ikona Brazílie a citlivý věřící idealista. Tedy úplný opak Prosta, pilota "profesora" (btw pěkně odporná byla scéna, kdy Prost běžel brečet za prezidentem FIA, protože si Senna nehodou "zkrátil" trať a Senna tak byl vyřazen // za rok se všichni piloti shodli, že to je správný postup, protože se otočit a vjet do protisměru je mnohem nebezpečnější). Dokument je trochu jednostranně zaměřený ve prospěch Senny, což mi nikterak nevadilo, spíše mě překvapilo, jak hodně mě dokument zaujal a jak rychle utekl, když mě F1 nezajímá :) ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Formule sledují a vím o oné události a nechápu proč jsem tak dlouho odkládal tuhle věc. Smutný dokument o nejrychlejším závodníkovy formule 1 dokument nás zavede na začátky ukáže nám spousty záběru ale taky ten nejsmutnější příběh kdy vám slzy tečou z oči a nemůžete to zadržet silná věc pro sportovce fanoušky a myslím že pro více lidi. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument o legendě formule 1 a brazilské sportovní ikoně Ayrtonu Sennovi. Spousta dobových a unikátních materiálů mapuje jeho velezajímavou kariéru až do jeho tragické smrti v Imole. Povinnost pro všechny fanoušky motorsportu. ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Dokument, co si zaslouží plné hodnocení a ještě se zařadí top snímkům? Proč ne, vlastně jsem to tak nějak očekával. Snímek totiž zachycuje život výjimečného člověka, jenž byl jedním z posledních, co dělali Formuli 1 královnou motorsportu. Já se bohužel nenarodil v té době, abych tehdy mohl prožívat Ayrtovou úžasnou, leč tragickou kariéru na "vlastní oči", takže jsem za tento dokument maximálně vděčný. Dobové záběry jsou uchvátné, moc hezky poskládané, a když k tomu přičtete osobnost Ayrtona, asi nejde hodnotit jinak než pěti hvězdičkami. Senna byl nejlepším závodníkem v historii tohoto sportu, usedal do vozu v době, kdy to chtělo ještě pořádnou odvahu a umění, v době, kdy ještě naposledy o úspěchu a neúspěchu rozhodovaly skutečně jenom závodníkovy dovednosti. A film? Jeden z nejemotivnějších snímků vůbec. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky F1 bych rozhodně doporučil delší verzi. Sám jsem zhlédl tu kratší a mám pocit, že to určitě mohlo být obšírnější. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument z prostředí formule 1. Pro mě je to ale bohužel jen lepší průměr. Hlubší dojmy ve mě nezanechal. 60%. ()

Reklama

Reklama