Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (657)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Brilantné životopisné dielo plné emócií, životných okamihov, krutého osudu a chuti pretekárenia... Najlepší prípad zabŕdnutia do zákulisnej kostry športu bez toho, aby ste aj napriek politike 100%-ne adrenalínovali. Pre mňa je najstrhujúcejším momentom pohľad na Prosta - Sennov sok č.1 a jeho smútok v závere a z dovtedajšej nevraživosti vzišiel srdcervúci doják. Vďaka tomuto dokumentu mi bolo odpovedané na otázku najzaujímavejšieho obdobia F1. Senna nebol dokonalý, ale mal najsilnejší entuziazmus a v očiach ľudí bol najlepší. Dnešná formula je v porovnaní z čias minulých sotva 10 percentným výplodom a aj preto ju už nesledujeme... ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Závody Formule 1 jsou a budou o politice a penězích. Senna udělal pro tento sport hned několik věcí jako svěží vítr z hor. Závodil tak jak nikdo před tím (i proti týmovému kolegovi Alainu Prostovi), závody byly zajímavé, měl připomínky k bezpečnosti tratě a vozidlu. Bohužel poslední bezpečnostní prvek na vozidle byl schválen až po jeho skonu při závodě ve věku 34 let. Chtěl vyhrávat což se mu podařilo hned 3x mistr světa. Více zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ayrton_Senna ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

"Ten den jsem si najednou uvědomil, ze uz nejezdim při vědomí. Pro mě to byla jiná dimenze. Okruh byl pro mě jenom tunel, kterým jsem projížděl. A ja jsem si uvědomil, že jsem se dostal za hranici mého vědomí." O Sennovi jsem toho nikdy moc nevedela, jen si pamatuju, ze kdyz zemrel, tak uz ze zavodu jsme si spis pamatovala Shumiho a jak me prekvapilo, ze v hlavnich zpravach davaly zabery z jeho pohrbu, kde mu prislo na pohreb snad cele mesto a ani by me neprekvapilo, kdyby vyhlasili statni svatek na jeho pocest. Takže sledovat v dokumentu, jeho souboje s Alanem Prostem a s tím francouzskym prezidentem zavodnicke federace pro me melo vetsi napeti nez vetsina akcnich snimku za poslednich par let, protoze ja jsem nevedela, jak tyhle jejich souboje dopadly. Vtipny mi prijde, ze kdyz Senna umrel, tak mi z TV prisel jako nezajimavy stary typek, z filmu mi prislo, ze umrel mladej krasnej kluk, pekny, jak se časem meni pohled na vec:) Pokud se o nem nekdo rozhodne natocit v dohledne dobe film, tak doufam, ze hlavni roli dostane James Franco, protoze ten jako kdyby mu z oka vypadl... Senna veril tomu, co dělal, že je mu to souzené, ve své podstatě pro něj nic jiného neexistovalo, nádherný je moment, kdy s ním někdo děla rozhovor, ptá se ho, proč má nejvíc kolizí s ostatními závodníky a on mu vysvětluje, že to vlastně není pravda, protože pravý závodník se snaží zvítězit, hledá jakoukoliv cestu, jak jiného závodníka předjet, protože to je to, co dělá závodníka závodníkem - chce vítězit, ne být druhý či pátý a být s tím spokojen, chce vítězit, být první. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Má to skoro tři hodiny, ale uteče to jako voda. Senna je výbornej dokument o jednom borci, který neznal snad nic jiného než závodění. Byl agresivní, byl neohrožený, byl nejlepší. Předtím jsem o něm vlastně jen slyšel takže všechny situace pro mě byly nové a stálo to opravdu za to. Nenechte se odradit délkou, je to pecka. 5* ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

Když umřel, prý plakala půlka světa. Princ z Monaka. Mých ignorantských osm let mi tehdy nedovolilo pochopit co a proč se vlastně v Taburello curve odehrálo. Vzhledem k neměnnému, notně zahnívajícímu zájmu o F1 ve věku (pre/post) adolescentním, mi tak veškeré hluchá místa téměř o dvě dekády později poctivě prošlapává dokument, jehož čitelně nekrytické pojetí prudce vystřeluje letitým fandům obočí do rozpačita. Jako adekvátní připomenutí Sennovi osobnosti těm, kteří v místo efjedniček raději chodili krást čokolády značky Kofila do nedaleké samoobsluhy, však funguje znamenitě. A jen tak mezi řečí… dal bych půl života za to zažít moment, kdy Ayrton mává vlajkou z kokpitu formule při Velké ceně Brazilie v 91‘ a způsobuje tak menší zemětřesení. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na první pohled obyčejný dokument o člověku, který ve svém sportu dosáhl skutečně hodně, ale bohužel jeho život byl dokončen příliš brzy na to, aby dokázal více, ale dostatečně pozdě na to, aby se stal legendou. Film je ale celkově podán tak, že postupně graduje a vám tím bere dech. Ty poslední momenty ani nechcete vidět. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný velký fanoušek F1 a o Sennovi jsem vlastně nikdy neslyšela. Co, ale dělá tento film geniální je hloubka emocí, kterou ve vás probudí. !DOPORUČUJI! 98% ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Senna byl legenda! Byl to jezdec, který neuměl jet, při sebeluxusnějším náskoku, pomaleji. Byl ikonou, která žila naplno svůj život, ikonou která nenáviděla politiku a tím i Alana Prosta. Svého největšího rivala. Jeho vášeň, byla zároveň jeho záhubou. Senna byl prý poslední obětí F1. To ale není úplná pravda! V letech 2000 a 2001 zemřeli dva traťoví komisaři, které po banálních nehodách zasáhly trosky vozů. Byli to taky lidé... ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Ayrtona jezdit nepamatuji, ale F1 jsem sledoval pravidelně a moc rád (Formule show – Prima rána Jana Kovaříka bohužel na CSFD chybí). No a tenhle film ve mně dokázal vzbudit strašně emocí. Obdiv Ayrtona a rozhořčení vůči všem ostatním. Při dalším bádání se ale dozvíš, že vynášet Ayrtona do nebe jako svatého není úplně na místě. Objektivita je rozhodně lepší, než oslavná óda. Chybějící druhá strana mince znamená chybějící pátou hvězdičku. 80% ()

Derek 

všechny recenze uživatele

uchvatny dokument ktory vas vtiahne a podmani si svojmi zabermi (ktore vacsinou nikdy predtym neboli videne a bernie ecclestone ich uvolnil specialne iba pre tento film) hlavny problem tohto filmu by som videl v urcitej nedostupnosti pre ludi ktory sa v historii formuly jedna prilis nevyznaju (pozeral som to s manzelkou a obcas som jej musel vysvetlovat co sa stalo), lebo film sa prilis nezatazuje vysvetlovanim kdo je kdo, kedy sa co odohrava a preco sa to stalo ale venuje sa vacsine udalostiam z pohladu ayrtona sennu (ktory je tu vykresleny ako takmer dokonala osoba a jeho super prost ako najvacsia svina) a zlomovym momentom v jeho kariere (hlavne jeho prva vyhra v brazilii je plna emocii...). specialna edicia je obohatena a nazory a spomienky par zasvetenych (prost, ron dennis atd...) ale vacsinou vas vytrhne z genialnej kompozicie archivnych zaberov (a viac menej neprinasa nic noveho)... ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba. Senna byl prostě bůh F1 a tím už navždy zůstane. Kapadia měl to štěstí, že měl možnost přístupu do rodinných archivů a archivů Ecclestonea. Tudíž nám servíruje záběry na radujícího se a odpočívajícího Sennu, ale také na Sennu tvrdě bojujícího za bezpečnost jezdců a proti bezpráví, které mu bylo mnohdy činěno. Senna chtěl jen a jen závodit, s politikou nechtěl mít nic společného, možná proto se stal celosvětovou ikonou. Výhodou dokumentu je, že každý si v něm najde něco - fanda F1 autentické záběry z kokpitu, fantastické stíhací jízdy, ostatní diváci souboj obyčejného kluka s velkou mocí a silou nebo příběh silně věřícího člověka, který dělal to, co miloval a nebyl schopen přestat. Uznávám, že tu chybí nějaké negativní stránky jeho osoby a je to spíš zbožšťování a Prost tu vypadá jak ten největší gauner, ale emocionálně je to hrozně silné. Nejpůsobivější je asi samotný závěr, kdy je krásně vidět proměna Senny z veselého a tvrdého jezdce v přemýšlivého člověka, který má strach a snad i tušení, co se stane. Záběry z celého nepovedeného víkendu v Imole berou dech a při vyvrcholení samozřejmě běhá mráz po zádech. Hodně velká síla a s největší pravděpodobností si seženu delší verzi a pak možná zvednu hodnocení o chybějící hvězdičku. 90% ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

F1 byl asi jediný sport, co jsem kdy sledoval. Stewart, Lauda, Prost a SENNA...Dokument o posledně jmenovaném je dostatečně informativní, ukazuje vše podstatné z mašinerie okolo závodů a především představil Sennu jako člověka, který byl z posledních závodníků, kteří svým umem rozhodovali o vítězství. Film je strhujícím vyprávěním plným zákulisních machinací, politikařením, vymakanou biografií a především velkým příběhem jednoho nadšence posedlého automobilovými závody s opravdu emotivním koncem. Speciální edice filmu přítomná na Blu-ray o délce 162 minut mě připadala díky svižnému vyprávění celkem krátká...A to se cení! ()

marleyy 

všechny recenze uživatele

80% Příliš jsem jej neznal a je mi jasném že to nebyl Anděl jak je zde představován. Rozhodně to byl však muž s velkým M a tohle byl autentický dokument s velkým D o jeho lepší stránce.. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč se mi do toho filmu tak dlouho nechtělo. Je to výborně vystavěný dokument, který vás strhne. Nemusí přesvědčovat o žádném světonázoru, ale ukáže sportovní legendu v tom nejlepším možném světle. Má to spád a přesahy mimo závodiště, což vítám. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Z pohľadu nestranného fanúšika F1 dokonalý dokument a nepochybne skvelom jazdcovi a človeku mapuje nielen rivalitu dvoch kohútov na jednom smetisku ale aj zákulisnú vojnu v kolotoči pretekov formuly 1. Z pohľadu človeka ktorý v detstve predsa len držal skôr Prostovi ako práve Ayrtonovi trochu zaujatý postoj práve voči francuzskému jazdcovi. Najviac to bije do očí vo chvíľach keď v jednom z rozhovorov Ayrton obviňuje Prosta z toho že sa vyhovára na tím a svoje Ferari a o čosi neskôr tvorcovia obhajujú Ayrtonov ustup z výslnia práve chybami technikov a konštruktérov. Prirodzene dokument bol venovaný Sennovi a v závere tvorcovia v dobrom spominali aj Prosta ale bolo tu pár momentov ktoré boli podané pomerne zaujatým spôsobom. 2.500 komentár na čsfd venovaný dokumentu o legende sveta formuly 1. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Sennu mi je ľúto ,ale ak to nebude nebezpečné tak to bude ozaj o ničom, veď i tak je celá formula jedna veľká nuda... ()

Reklama

Reklama