Reklama

Reklama

Americký sen

(neoficiální název)
  • USA The American Dream
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2010, 30 min

Obsahy(1)

Tento animovaný dokument pojednává o americkém bankovním systému. Kde americká vláda bere peníze? Kdo je tiskne a jak to všechno začalo se dozvíte ve 30 minutách příjemně podanou a zábavnou formou. (Kratke-filmy.cz)

Recenze (45)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Názorný příklad toho že banky vykradaji jen zloději-amatéři-neštastníci-zoufalci, zloději profesionálové banky zakládají a ještě mají monopol na to, vytvářet money z ničeho a uměle tak zadlužovat všechny občany a země na světě! Doporučuji spíše pak starší animák "Money as a debt", který je líp udělaný. Jj, nevím co je na tom konspiračního, snad stále JFK případ, zbytek je dnes už holej fakt, pytliku... měl by si se opláchnout horkou vodou:-) ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Kdo chce víc, nemá nic ! Aneb příběh o tom jak soukromé bankovní instituce vydělávají na našich snech, práci a ještě si tisknou vlastní peníze, které nám pak i s úrokem půjčují. Dnešním trendem společnosti a to nejen v USA, ale i u nás je půjčovat si peníze, jen abych měl lepší auto než soused, reklamy na půjčky, hypotéky atd:. jsou všude a běžnému člověku vsugerují svou správnost a jen málo lidí se zamyslí nad tím, že takhle by to fungovat nemělo a nikdo se už nezeptá odkud banka bere peníze a myslí si že jejich úspory jsou v bezpečí jako tomu bylo v jejich dětských ledech když si házeli peníze do kasičky. Dokument je podán vtipně a nápaditě, ukazující zajímavé historické osobnosti i milníky. Zajímavý pohled na krizi a důvod jejího vzniku, který přináší hodně faktů, zajímavých otázek i odpovědí a také odkaz pošramocené Americké hrdosti, zapříčiněné konspirací ze starého kontinentu. 75 % ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je na čase dolar jako světovou měnu nahradit něčím jiným, aby si nemohli tisknou neomezeně peníze. Amerika vás přijme jen když přijmete její náboženství svatý dolar. pak už si můžete praktikovat jakoukoli podvíru, třeba křesťanství, které je tam zvláště na vysokých školách diskriminováno. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Krátké, vtipné a především srozumitelné seznámení s problematikou zadlužování a celosvětové ekonomické krize. Pokud si chcete ještě o trochu rozšířit obzory, tak doporučuju dokument Peníze jako dluh. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se chce někdo ekonomikou nepolíbený seznámit s tím, jak fungují banky, tak fajn. Ale pokud někdo čeká nějakou sebereflexi made in USA, tak dost narazí. Závěrečný dojem byl, že ti ubozí Američané vlastně za nic nemohou, protože do jejich idylické zahrádky natáhla svá chapadla podlá chobotnice z Evropy. V tu chvíli se ze zábavně-poučného kresleného dokumentu stala těžce konspirativní a dezinformační hříčka. Nejhorší je, že spousta Amíků je tomu schopna uvěřit. I přesto jsem se u toho dokázal pobavit a v závěru s úsměvem zavrtět hlavou. 60% ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Už roky mi vŕtajú hlavou otázky o vzniku peňazí a z toho vyplývajúcich problémoch a tento krátky film mi veľa z nich zodpovedal. Navyše, nemusel som sa snažiť nezaspať ako pri Money as Debt, pretože tento snímok je zjavne určený pre ekonomických analfabetov ako som ja a tak vysvetľuje hovorovou rečou, je vtipný a (možno až trochu príliš) preplnený filmovými odkazmi a akciou. Škoda tých konšpiračných téz, ktorým sa dokument nevyhol. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ak vám ekonómia nič nevraví, tak možno to bude pre vás. To, že je to animované, ale neznamená, že je to vhodné pre deti, lebo občas je to vulgárne, používajú sa rôzne druhy humoru, aj keď ide skôr o smutné veci, no a hlavne to akoby objasňovalo fungovanie celého sveta financií posledných storočí, čo nie je úplne správne takto zjednodušovať, najmä ak vinu zhadzujete na úzku skupinu ľudí. Nehovorím, že nás neovláda, to však treba hľadať zrejme okolo Bilderberg group, Trilaterálnej komisie, Rady pre zahraničné vzťahy, MMF, G8, EÚ, Goldman Sachs a spol.. Problémom je tiež systém ako taký, nevedomosť väčšiny, ľudia ktorí neveria, že veci môžu byť priam ako z najnezmyselnejšej vedeckej fantastiky, napríklad, keď sa nedávno odhalili masové odpočúvania, kedy sa zistilo napríklad, že všetko, čo na internete urobíte sa dá zistiť priam až do jednotlivých krokov a klikov, že sa dá nabúrať priam až do webových kamier, vašu identitu a život zneužiť, že nových adeptov si hľadajú dokonca vraj až v počítačových hrách a že sa medzi sebou odpočúvali navzájom. Miliardy sa naďalej vytvárajú, zbrojí za ne, podporujú sa režimy podľa potreby a vlastne sa ovláda takmer celý svet s tým, že demonštrácie sa už teraz obmedzujú a sú neúčinné a tiež sa nedbá na chudobu ľudí v zaostalých krajinách, nepomáha sa im, pričom by im mohli zabezpečiť lacno vodu, zdravotnú starostlivosť, vzdelanie, či ich poučiť o tom, aby sa naďalej nemnožili nerozumne, no namiesto toho si tých ľudí zotročujú cez rôzne pôžičky, geneticky modifikované semená a potraviny, drancujú ich nerastné bohatstvo a ľudia mlčia, lebo niekto povedal, že to je konšpiračná teória, že to je paranoja, neznalosť, no všetko ide stále ďalej, tak kto má potom pravdu? Určite toto nie je najdetailnejšie, najsprávnejšie, svojím konzumným spôsobom života a zakoreneným fašizmom sa na tom podieľame všetci, no je to odvážne dielo, akých by to chcelo viac. Ja osobne preferujem nie veľmi divácku a na pozornosť problémovejšiu trilógiu Penieza ako dlh, no z môjho subjektívneho pohľadu tomuto trocha zaujatému dielu k priemeru prihodím ešte jednu hviezdu, pretože by to mnohým mohlo otvoriť oči aspoň trocha. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Chybělo mi v tom filmu jedno jediné slovo, jedno jediné pojmenování: zednáři. To tam nepadlo a je to škoda, protože jinak je celý ten filmeček jako střela, která míjí svůj cíl... ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Zjednodušeným způsobem vysvětlené věci, o kterých stále hodně lidí nemá ani tušení nebo o nich vůbec nepřemýšlí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď je téma vela krát prepieraná, bolo to zaujímavé. Páčili sa mi narážky na známe filmy. Škoda, že to nie je česky, tie titulky som pri tej rýchlosti nestíhal čítať :) 80% ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Skvělý krátkometrážní film o tom jak funguje bankovnictví, který zaujme a i trochu pobaví. Nebylo to možná všechno zpracováno do detailů, ale člověk si udělá obrázek. ( 15.11.14/MAC ) ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý krátkometrážní film s jednoduchou animáciou, ale so silným posolstvom. Prospelo by to ešte trochu zjednodušiť, v niektorých častiach sa určite budete strácať v pojmoch, inak ale veľmi príjemne prekvapenie. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že teorie v tomto snímku jsou stejně chytré a důvěryhodné jako teorie chemtrails (že nás letadla schválně práškují), nebo že všude kolem nás létají ovládací paprsky a jedinou ochranou proti nim je zabalit si hlavu do alobalu (k téhle poslední teorii bych dodal, bacha na to, alobal lesklou stranou směrem ven, nikoli dovnitř - jinak ovládací paprsky proletí hlavou, odrazí se na protistraně od lesklé strany, proletí hlavou znovu, odrazí se zase od protistrany atd. - zkrátka dojde k akumulaci energie uvnitř hlavy a následnému výbuchu a rozprsku, kterému ani alobal nezabrání, pokud tedy není utažen speciálně pevně). Ale abych tady neplácal - pokud je FED v soukromých rukách a jeho vlastník může tisknout peníze po libosti, připadá mi jako nesmysl, aby se snažil o co nejvyšší daně a co nejvyšší úrok a tedy dusil ekonomiku. Neboť si může natisknout peněz, kolik chce, na úrocích ani daních není závislý. A v jeho zájmu je naopak silná měna a silná americká ekonomika, neboť pouze tak může vládnout celosvětově a po jeho měně - dolarech - je ve světe zájem. ()

MGMCZ 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ho nejméně šestkrát a pořád mě to baví . Je to neuvěřitelně dobře udělaný "dokument" o americkém bankovním systému. Každý by tohle měl vidět! ()

Reklama

Reklama