Reklama

Reklama

Inherent Vice

  • Česko Skrytá vada (více)
Trailer 2

Ve filmu Skrytá vada, který se odehrává v roce 1970, exceluje Joaquin Phoenix v hlavní roli Larryho "Doca" Sportella, soukromého očka z kalifornského města Gordita Beach. Jeho bývalá přítelkyně Shasta Fay Hepworthová Doca přesvědčí, aby vyšetřil zmizení bohatého realitního makléře, kvůli kterému ho opustila. Doc během svého podivného pátrání v marihuanovém rauši odhalí síť vzájemně propojených spiknutí, do nichž je namočená policie, neonacisté, gangsteři, drogoví dealeři, zubaři, rehabilitační zařízení, rockeři, federální vláda i tradiční novoanglický establishment. (Cinemax)

(více)

Recenze (327)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Natočiť dvaapolhodinovú detektívku, kde nie je nikomu jasné, čo sa deje, najmä nie vyšetrovateľovi a tým pádom ani divákovi, je umenie. Napriek tomu som získal klamný dojem, že všetko zrejme do seba zapadá a že všetky scény sú zoradené za sebou presne tak, aby to čo najlepšie vyhovovalo príbehu. Atmosférou a dobou to možno pripomenie Boogie nights, ale Anderson sa aj tak ocitá na úplne novom území a výsledkom je jeho najkomplikovanejší a možno aj divácky najťažší film kariéry. Niet divu, že sa ho naši distribútori zľakli, ale práve v kine by to bol ten pravý vťahujúci zážitok. Pozor, keď sa zjaví nejaká herecká superstar, neznamená to, že jej postave dá scenár zrazu veľa priestoru, znamená to iba, že každý chce hrať vo filme P.T.A. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Veškerá ta vtipnost představená v trailerech se ve filmu utápí v šíleně nudnym tempu, který i mě - člověka co má v TOPce sedm tříhodinovejch filmů - naprosto odrovnalo. Že zápletka je skvělá, že herecký výkony parádní, že atmosféra bizarní a hutná, že soundtrack výbornej - to pak hovno platný. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké obsazení! Přímo hvězdné. Ale hrozná kravina. Děj úplně o ničem. Respektive děj neoriginální, předvídatelný a ohraný. Navíc je to hrozně dlouhé a vleče se to. Tři hvězdy jen díky hvězdným účinkujícím. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Paul si tímhle filmem řekl definitivně o místo v moji režisérské topce. Vlastně, když se tak nad tím zamyslím, vůbec nechápu, že už jsem ho tam neměl dřív. Hluboce se za to stydím, rdím se, červenám se a sypu si popel na hlavu. Všechny jeho filmy z poslední doby jsou pro mě perfektní a tenhle není rozhodně žádná vyjimka. Joaquin spolu s dalšími výbornými herci a velmi netradičním příběhem ukázal, že i když vlastně vůbec nevím, o čem to celé bylo, je můj výsledný zážitek téměř maximální. A to se v poslední době podařilo jen málo komu. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nemám rád noir filmy. Nebaví mě chlapácké a zároveň květnaté blábolení drsných postav nad zbytečně komplikovaným příběhem, který stejně nikam nevede a nic mi neříkají dlouhé záběry na houpající se mlhu v temných zákoutích města plného postav s podivným chováním a podivnou motivací. Inherent Vice podle mě noir je, nicméně je to především jeden velký drogový opar a halucinogenní haluz, z kterého občas vystoupí prvky příběhového zamotance. Po druhé za sebou jsem od PTA chtěl film, který mě rozdupe úplně vším a po druhé jsem dostal něco, čemu zřejmě moc nerozumím, ale cítím, že to má velkou vnitřní sílu a hodně zvláštním způsobem mě to dost bavilo. A vždycky je za tím neskutečný Phoenix. #kviff2015 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nekonečný film, trochu by som ho skrátila. A veľký kopec mien, treba dávať pozor kto, kde, s kým, kedy a prečo. Ale ináč bol naozaj pozerateľný a mal fantastický hudobný podmaz .. kopec, kopec muziky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak tady to Andersonovi poprvé opravdu ujelo. Mám rád jeho styl, i když určitě nesedne každému, ale dvou a půl hodinová retro detektivka s příchutí humoru a mysteriózna, byla v jeho podání i na mě moc. Phoenix je zajímavý a občas i zábavný, ale filmu chybí tempo, zajímavý příběh i cokoliv poutavého, co by diváka udrželo v pozornosti. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zajímavá trilogie režisérů v Hollywoodu.Ze tří jmenovců (Paul W.S. Anderson, Paul Thomas Anderson a Wes Anderson) je pro mě PTA totální neznámou a Inherent Vice je pro mě prvním setkáním s tímhle umělcem.Stejně tak i Wes Anderson je pro mě totálně neznámý, ano ano, světe div se, znám pouze nejprofláklejšího a nejbéčkovějšího Andersona.Inherent Vice je hodně přes dvě hodiny trvající psychadelická zhulenost a jestli vás ten film nezhulí sám, budete mít chuť na jointa hned po skončení filmu.Dávno jsem vypadl z let, kdy jsem hltal hippie dobový filmy, nosil trika Hendrixe, Marleyho a hulil jako zdejší hlavní hrdina a přesto mě ten film strašně bavil a já sem zase po letech chtěl vytáhnout faju a zhulit se jako kretén.Těžko říct něco o příběhu, parta výtečných herců pronáší neskutečnou výměnu vtipných dialogů napříč dějem, který ze začátku působí jako obrovské spiknutí bůh ví koho a nakonec se to přes mraky více či méně pochopitelných zvratů a dějových odboček dostane k tomu nejméně podstatnému úkolu hlavního hrdiny, aby se nakonec stala pouhá lidskost a rodina v bordelu mafie, narkomanů, hippízáků, šílených policajtů, Černých Panterů, pedofilních zubařů, sjetých kundiček, polonahých asijských kurviček, motorkářských nacistů, FBI, obchodníků s nemovitostmi a dalším asi tisícem postav tím nejdůležitějším a mě tím Anderson docela dostal.Přiznám se, že místy sem opravdu jen těžce stíhal, proč se na plátně děje tohle a proč proboha tahle postava říká tohle a kde se zase vzala kurva tahle a je to i díky evidentní nutnosti film ve střižně přeci aspoň trochu zkrátit, podle mě měl být Inherent Vice ještě o takových 35 minut delší, ale to už ANdersonovi asi neprošlo a stejně to všechno tak nějak nakonec zapadlo do sebe. Joaquin Phoenix předvedl výtečnýho výkon a snad teprve podruhé v životě mi ve filmu sedl.Dokonce celou dobu působí a svým způsobem vypadá jako Martin Rigss Mela Gibsona a to úplně přesně např. ve scéně střelby na schodech.Vyhejbal jsem se tomuhle tvůrci hodně let a pokud je jeho nejhůře přijatý film pro mě skvělou zábavou, těšim se na zpětnou projekci mistrových děl.80%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nezaujímavý dej bez náznaku nejakej súvislej akcie a keď dáme Phoneixovi mastné vlasy spred 40 rokov, to ešte nezaručuje kvalitu diela. Skrytá vada nie je úplne trefným názvom pre film, pretože tu bola tá vada celkom očividná. Pripadalo mi to celé tak bizarné, až to nemalo žiaden účinok. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zkuste si představit mix filmů, jako jsou Big Lebowski, Čínská čtvrt, Strach a hnus v Las Vegas plus cokoli od Davida Lynche a máte rámcovou představu o poetice Skryté vady. Anderson i v tomto filmu pokračuje v mapování proměn americké společnosti v neuralgických obdobích jejího vývoje. Pokaždé tyto změny ilustruje na základě střetu dvou mužských aktérů. Ve filmu Až na krev bojuje symbolicky o podobu Ameriky kazatel Paul Dano s ropným magnátem v podání Daniela Day-Lewise, v rozkolísané poválečné Americe zobrazené v Mistrovi se duše neurotického válečného veterána aka Joaquina Phoenixe snaží zmocnit charismatický guru Phillip Seymour Hoffman. Phoenix podává skvělý výkon i coby poněkud zdecimovaný hipík ve Skryté vadě. Na druhé straně barikády stojí tentokrát hřmotný policajt Bigfoot. A většina společných scén těchto dvou postav patří k tomu nejvtipnějšímu, co film nabízí. Asi jsme to ještě dostatečně nezdůraznili, ale Skrytá vada je přes všechny své sociopolitické přesahy hlavně nepředvídatelná existenciální komedie. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Předně chci říct, že s P. T. Andersonem nemáme moc dobré vztahy, přesto jsem se uvolila dát mu, hlavně kvůli Joaquinu Phoenixovi, ještě šanci. A tak jsem si musela projít prapodivnou hippie neo-noirovkou, s permanentně zhuleným Philem Marlowem - vzezřením napůl zvíře, napůl člověk - který svou roli pojal jako exhibiční představení... ono to jinak snad ani nešlo. První hodinka baví, trochu zmatek ve jménech a osobách, ale pak jakoby do sebe všechno začalo humorně zapadat i přes dojem, že si Anderson dělá s divákem naprosto co chce... nu, a jemu se to dokonce líbí - možná i díky atmosférické směsce hudby, možná díky čistě náhodné podobnosti zápletky z "Rozpuštěného a vypuštěného", ale čeho je moc, toho je příliš a tak se děj druhé poloviny zdá delší, než ve skutečnosti je a dosavadní zábava se může začít poněkud zajídat... Za mě ať si napříště P. T. Anderson točí jen pro domácí promítání, protože na tohle mu sere Zlatej tesák. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Som sklamaný,nudil som sa ako pes,od P.T-ho môžem asi jedine THERE WILL BE BLOOD,škoda jeho umeleckého poklesu,keď sa z INHERENT VICE stane rýchlo zabudnutý projekt,ja som mal pocit,že sledujem štipľavý guláš tak dlho pokiaľ ma nerozbolí brucho a jediná záchrana je herec Doc,alias JOAQUIN PHOENIX,ktorému spolupráca s Andersonom zrovna nesedí! Tak aj áno,aj nie,sú pasáže,kedy sa zasmejem na hyperaktívnom výkone Josha Brolina,ktorý ide na úrovni Joaquina,ale v konečnom dôsledku po 2 a pol hodinovom „majstrovskom podaní” si myslím,že skôr strata času ako pôžitok,nevyznal som sa v tom absolútne,veľa postáv,nič o nich som viac nevedel,že ani herci nevedeli,čo robia! Povedal by som,že je načase,aby sa PAUL THOMAS ANDERSON spamätal a vrátil sa k ozajstnému Majstrovstvu ako Až na krv s Danielom Day-Lewisom,ktorého považujem za súčasného Boha-Herca,ktorý hráva pomenej,a patrilo by sa aj u režiséra,ktorý nenakrúca často,aby si vybral tak kvalitne,ako pred ôsmymi rokmi,alebo na začiatku kariéry s Marky-Markom,kde uvažujem,že si to pozriem.t.j BOOGIE NIGHTS! ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení hodně zkreslují vysoká očekávání od filmu, která se vůbec nedostavila. Není tak špatný, je pro mě průměrný, ale neskutečně ospalý a nudný. Pokud tohle zkombinujete se stopáží dvou a půl hodiny, tak je vám asi jasné, jak to u diváků dopadne. Opakuji se tu asi po sté, ale prostě mi vadí, jak moc dlouhé filmy se točí, hlavně, když je to u většiny zbytečné. Jinak je to místy docela vtipné, herecky víc než dobré a nemít očekávání jsou to asi tři hvězdy. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Naprosto jsem propadl atmosféře filmu, netřeba nějak dál obhajovat Andersonovu jedinečnou práci. Jednu hvězdu ubírám za svou vlastní pitomost, jelikož jsem se někdy za půlkou začal ztrácet ve jménech; a nejen proto film rád prozkoumám znovu. ()

Jellini 

všechny recenze uživatele

Film o generaci rodičů samotného PT Andersona (film se odehrává v roce jeho narození) je po boku Nejhledanějšího muže a Map ke hvězdám tím nejzajímavějším a nejlepším z celého loňského roku, včetně mimo-hollywoodské produkce (a všechny tři filmy svým způsobem mluví o Americe... a všechny tři filmy svým způsobem přehlédli na Oscarech). Zfetovaná matka Amerika aneb s Larry "Doc" Sportellim triviálně řečeno: "Jak dlouho už pracujete pro Golden Fang?". "Peace" + vztyčený prostředníček knižním vydavatelům - Pynchona je tu málo! (a repete distributorům - proč to nešlo do českých kin!?) Skvělá filmařina, skvělá komedie, skvělá hudba a především krásný film o lásce! ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Kdyby soukromé vočko míň hulilo, tak by film mohl být a polovinu kratší, tím pádem i zábavnější. Škoda. Rozjíždělo se to dobře. :( 45% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na Inherent Vice jsem se těšil zejména díky plejádě známých tváří a asi právě proto jsem výsledkem tak moc zklamaný. Film je roztahaný, nudný až hrůza a chvílemi jsem se v tom spletenci dokonale ztratil. Nicméně i pod nánosem nudy a chaosu problýskne pár skutečně skvělých momentů ale ani ty bohužel nestačí k tomu, aby celý film vytáhli zpátky na piedestal, který svými očekáváními vybudoval film a koneckonců, i diváci samotní. ()

Související novinky

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Vetřelec vs. Katherine Waterston

Vetřelec vs. Katherine Waterston

18.12.2015

Pokračování Promethea nás čeká v říjnu 2017 a bude se jmenovat Alien: Covenant. To nejsou žádné nové informace a pár týdnů už známe i zápletku, která se bude točit kolem nové vesmírné lodě a jejího… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Reklama

Reklama