Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Nach 

všechny recenze uživatele

Drama určitě, akční nikoli. Kongen av Bastøy je táhlý atmosférický příběh, který nikam nespěchá. Celý stojí na hlavních hrdinech, skrze které dává odpověď na filozofické otázky, které už od začátku vytanou na mysl každému divákovi. Od půlky filmu je pak jasné, kam příběh neodvratně směřuje a ač nevybočí ze svého stereotypu, rozhodně v nastavené kvalitní laťce pokračuje až do svého konce. Takže velice zajímavé a pro Hollywoodem navyklé diváky, originální norské drama, které vás přiková k hlavním postavám a budete jim fandit do poslední minuty. A nic na tom nezmění ani fakt, že jsou to původem delikventi. Přesto se nevyhnu jednomu drobnému šťouchu. Řada vedlejších postav mi přišla původně pro děj podstatná (manželka ředitele), ale opak se ukázal pravdou. Jestli to byl záměr tvůrců či výsledky střihu, to jest otázka. 80% ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události se dnes píše před každou druhou koninou i dopoledne na Nově. Ale dobře . . . disciplínou a vzděláváním mělo být dosaženo v Bastøy lepších výsledků než tělesnými tresty. Domácí škola měla fungovat jako uzavřená společnost chlapců z celé země, kteří tam měli být převychováni na „slušné občany“. Polepšovna na ostrově proslula svým brutálním zacházením a v roce 1953 byla uzavřena. Asi tomu i věřim. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Jedna z perliček norského filmu, byť norský film je obecně oproti dalším skandinávský zemím trochu horší, ale stále o parník dále než naše kinematografie, tak tímto snímkem za ostatními zeměmi rozhodně nezaostává. Film jsem si vychutnával od začátku do konce a snad se k němu někdy zase vrátím, protože téma je silné a zpracování skvělé a vůbec mě nenapadá nic, co bych filmu vytkl. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že skandinávský film je v současnosti nejlepší na celém světě. Jestliže Hollywood měl svou zlatou éru ve čtyřicátých letech, Itálie vládla filmu v padesátých letech, Československo v letech šedesátých - tak nyní je to jednoznačně ve prospěch severských zemí - zde pak konkrétně Norska. Už dlouho se mi nenaskytl pohled na tak kvalitní film, především pak s kvalitním scénářem, skvělým hereckým obsazení (především pak v chlapeckých rolích!), dokonalou hudbou, dobrou prací kameramana, výtečným střihem.. Bestialita strážců nezná mezí, asi v žádném jiném filmu u mě nevyrostla taková touha po pomstě, jako zde. Pozor spoiler! A když chlapci věšeli toho sviňáka, dostal jsem alespoň maličký pocit zadostiučinění. Spravedlnost holt na světě neexistuje, jelikož norská armáda opět sjednala pořádek, ovšem i ta maličká jiskra naděje na konci divákovi ukáže, že žádný boj není marný. Nádherný filmový zážitek! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Stellan Skarsgård jako ředitel nápravného zařízení nemá chybu, on je prostě fantastický ve všem, nepřehlédnutelné charisma.. Pochvalu ode mne si vysloužili Cé-jednička, Cé-pětka, Cé-devatenáctka - kluci byli jedním slovem výborní.. Jinak se jedná o pocitově nepříjemný film, chladný a drsný, osobně bych výchovu či převýchovu mládeže přenechala povolanějším, zejména vychovatele bych strčila do klece.. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Film byl natočen za pouhých 54 dnů. (akisha)
  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama