Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Říkala každému do očí, co si myslí. Komedie o prostořeké šlechtičně a markytánce Napoleonovy armády... V roce 1792, v době francouzské revoluce, Francií zmítají boje, v nichž svou malou úlohu sehraje i rázná a výřečná pradlena Kateřina (M. Myslíková). V tom bouřlivém období Kateřina, která se ničeho nebojí, pere prádlo mladému důstojníčkovi s iniciálami BN (K. Vlček), do něhož je tajně platonicky zamilovaná, a také zachrání zraněného důstojníka rakouské armády. Po letech se opět ústřední postavy setkávají. Když se její přítel a pozdější muž (J. Vinklář) stane maršálem napoleonské armády, je i ona nucena vést společenské styky na nejvyšší úrovni. Její laskavé srdce, ale i přirozená touha po spravedlnosti a životě bez přetvářky spolu s výřečností, ji dostávají do nesnází, stejně jako ji vyzdvihnou v očích samotného Napoleona, kterému pomůže svým bystrým zásahem od soukromých problémů a možná i ostudy. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Skutečná klasika se vyznačuje skutečnou svěžestí a stálou neokoukovatelností.  Svěží konverzace má přitom dobový aktuální akcent, který je odezvou na počínající normalizaci. Myslíková je vynikající stejně jako další herci a o Laurinově práci si Česká televize může nechat dát zdát. Srovnatelných děl té doby máme naštěstí dost. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Myslím, že velmi zdařilá "konverzačka" o vzestupu jedné "císařské" garnitury a jejích členů v čele s bodrou a především bystrou maršálkou-vévodkyní, kterou bravurně sehrála paní Myslíková. :-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Bývá to šťastný nápad nahlédnout do soukromí těch nejslavnějších a udělat z nich skutečné lidi. Zde je to umocněné ještě přehlídkou Mistrů českých Herců. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Výborná konverzační inscenace ukazuje jak i prostou a chytrou vévodkyni, tak i taktiky a intriky okruhu kolem císaře. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to divadlo a navíc půl století staré. Tudíž výkony jsou povětšinou přehrávané, někdy až do karikatury – zejména Napoleonovy sestry, které působí dojmem, že zdrhly z pohádky O Popelce. Kde taky měly hrát zlé sestry. Míla Myslíková by však dokázal bez úsměšků zaujmout i dnes. A přestože hra sama není žádné veledílo, má hlavu a patu a sem tam i vtip. SHRNUTÍ: Kterak si nechat od císaře splatit starý dluh za vyprané prádlo. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Na tu normalizační dobu je to moc hezky pojatá klasická historka z Napoleonovy éry. Chytrá ženská se správně proříznutou pusou si získává lidi ve svém okolí, včetně diktátora. Směs špičkových i trochu pozapomenutých českých herců. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Hvězdné obsazení, z něhož vyniká Myslíková, ale i Chvalina a další, svižná režie. Neuvěřitelné, jak je to stále živý kousek.90%. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Inu typická ukázka z doby skvělých TV inscenacích, kdy ještě herci uměli hrát, neboť hereckou školou jim nebylo angažmá ve 2752 dílech Ulice a v jiných telecích novelách. ()

Lvísrdce 

všechny recenze uživatele

Kterak bodrá pradlena ku slávě přišla a nezblbla z toho, jako všichni okolo. Nečekaně přesvědčivý Josef Chvalina jako patřičně slizký ministr Fouche ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné ztvárnění tohoto již mnohokrát zpracovaného námětu, svižné, vtipné, s výbornými herci. Ano, místy se tam trochu přehrává (Napoleonovy sestry), ale celkově je to zdařilá komedie bez trapností a s povedenými dialogy. ()

Reklama

Reklama