Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšný boxer Sean Thornton (John Wayne) ukončí svoji kariéru v USA a vrací se do své irské vlasti. Tam se zamiluje do mladé Mary Kate Danaher ( Maureen O'Hara). Avšak její bratr je ostře proti tomuto spojení a podle irských zvyků má poslední slovo... Scénář je založen na románu Maurice Walshe, jenž zase vychází z Shakespearova Zkrocení zlé ženy. (Pohrobek)

(více)

Recenze (36)

Houdini

všechny recenze uživatele

NFR 2013, Oscar 2 : Režie, Kamera + 5 nominací: Nejlepší film, Herec VR - Victor McLaglen, Výprava, Zvuk, Scénář. . . . Zlatý Lev - výběr ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu netradičně obsazený John Wayne se své úlohy zhostil velmi dobře, ovšem vedle živelné Maureen O'Harové jeho postava trošičku zaniká. Příběh není nijak složitý a jde ve své podstatě jen o trochu jinak pojatou romanci, ovšem velmi zručně natočenou i zahranou. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velmi svěží a doslova šťavnatá podívaná. Ford se nezapře, režie Tichého muže a jeho nejslavnějších westernů se zase až tak neliší, ovšem to není vůbec na škodu, naopak. John Wayne a Maureen O'Hara pak tvoří pár k pohledání. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Další Fordovka co zahřeje u srdce. Irsko tady vypadá jako Kraj z Pána prstenů, plný bodrých postaviček a nepsaných pravidel. Závěrečných cca 15 minut je jeden z nejroztomilejších filmových zážitků. John Wayne vynikajicí, přicházím mu na chuť. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Sympatická veľkofilmovo natočená oddychovka od superklasika ktorej by svedčala možno trošičku kratšia stopáž. 8/10 P.S. To je ten film, ktorý pozeral E.T. a reagoval naň Elliot keď pobozkal Eriku Eleniak ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

John Ford uměl točit filmy a s Johnem Waynem v hlavní roli mu to vždy fungovalo. The Quiet Man je zdařilý mix dramatu, komedie a romantického filmu, přičemž u hlavního dua jsou i dobře vykresleny charaktery. Pochválit je potřeba také hudba, jež je stylová v místech, kde má být, a značně úderná či úsměvná v pasážích, které to vyžadují. Komediální prvky jsou poplatné tehdejší době a humoru, tudíž dnes již působí poněkud přehnaně nebo trapně, chtělo by se říci. Ovšem to k těmto filmům patří, podobně jako hromadné bitky s téměř absurdním dějem a zvraty. (Boxer Thorton by musel protivníka zabít po pár úderech.) Když se divák oprostí od děr, které vyhlodal zub času, může strávit příjemné dvě hodinky u oddechové podívané, které toho mnoho nechybí k dokonalosti. Škoda, že snímek není o něco kratší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Toto by som od tandemu Ford-Wayne nikdy nečakal. Asi najosobnejší Wayneov film, ktorý je poňatý nie ako historická epická freska z írska, ale ako predstaviteľ klasického bláznivého komedializmu. Veľmi svojrázne postavičky nemajú s realitou toho moc spoločné, lenže ak je to zámer a vhodne sa to spracuje, pôsobí to roztomile. Niektoré dejové línie sú brané vážne, ale vďaka režisérovmu umeniu to všetko spolu funguje. Záverečná hromadná bitka strhne aj tých, ktorých film dovtedy nezaujal. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Škoda, že romantický a komediální potenciál Johna Waynea byl využíván většinou jen jako vedlejší dějová linka westernů a válečných filmů. Měl ho, a tento milý film, kterým Ford účtuje se svou irskou minulostí, je toho důkazem.90% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

John Wayne sa zčasu na čas nechal angažovať do komédie a vždy to vcelku vyšlo. Romantická komédia z prostredia írskeho vidieka plná zvyklostí a bizarných postavičiek je postavená na dobrých výkonoch. Škoda len tej prepálenej stopáži. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

John Ford natočil Irsko jak z kalendáře: malebná, divoká příroda, drsné podnebí, lijáky bičující krajinu, něžné žluté kvítky, ztichlé hřbitovy.... Do toho zasadil příběh, u kterého si nejspíš řekl: "O co, že do toho narvu všechny stereotypy o Irech, na jaké si jen vzpomenete!" A v tomhle ohledu uspěl stoprocentně. Irové jsou hrdí, chudí, vznešení, opilí, básničtí, sebevědomí, rvaví, svérázní a paličatí. Jedna je dokonce zrzavá! ____ Právě manželství mezi umanutou zrzkou a dlouho klidným rodákem, který se po letech vrací z Ameriky, je ústředním motivem filmu. ____ Nepřesvědčivým. Důvod, proč je manželství nešťastné, stojí na vodě, protože pro katolickou Irku je přece nejdůležitějším potvrzením platnosti svazku svatba v kostele a ne to, že jí bratr odmítá vyplatit věno. Takže její odmítání muže, za kterého je vdaná, kterého údajně miluje, ale zároveň ho považuje za zbabělce, spíš svědčí o tom, že si nebohý irský navrátilec z USA vzal chamtivou potvoru. _____ Irská krajina má podvratný charakter i na Seana, který se kdysi z velmi pádných důvodů rozhodl provždy se zříct pěstních soubojů. Což ale nikdy nebylo řešením v žádném z Fordových filmů, takže je jasné, že i v tomhle případě donutí už vyklidněného chlapíka k tomu, aby se zase postavil nepříteli za pomoci kopanců a ran, které by zabily vola. ____ Pro Fordovu macho náturu věřící v osobní odplatu je to typické, pro mě je to krok zpátky, který Seana strhnul zpět k pritmitivnější stránce života. /20. 8. 14./ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

,,A u nás taká obyčaj,, Je niekedy ťažké pochopiť tradície trvalo spojené s krajom, kde sa čo i len malá výhybka oproti zažitým mravom ´´trestá´´. A na tom všetkom stavia táto šikovná romantická komédia, ktorej finálna 20minútovka patrí medzi dokonalé ukážky zábavného žánru. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Strašně příjemný zážitek a vizuálně nádherná óda na Irsko, za kterou po právu dostal Johnn Ford svého čtvrtého Oscara. Škoda, že je to u nás téměř neznámé. Chci to vidět v HD! 80% ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že čím budem starší, tým viac dokonalé mi prídu všetky Fordovky. Aj napriek tomu, že je majstrov netypický, krásne ukazuje všetky dovednosti, ktoré na jeho filmoch milujem. Takže za pár rokov znova :-)... ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Příběh je idylka jak z kalendáře, Irsko je zde vymydlené a barevné jak z propagačního katalogu cestovní kanceláře, obyvatelstvo samá rázovitá figura, John Wayne neokázale mužný a Maureen O´Hara jako přímo vzorová zrzavá irská kráska. Vlastně kejček, ale krásně a vtipně zahraný. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Problém je trochu s tím, že už se přece jen jedná o film starý a jeho vizuální stránka není zas tak skvělá. Rok 1952 už je dávno za námi a technicolorové zbarvení prostě nemusí sednout každému. Trochu to místy vizuálně připomíná film "Čaroděj ze země Oz". Když vám ale tahle kvalita nevadí - osobně ji mám rád, protože v sobě má kouzlo - film si díky tomu můžete užít ještě víc. Asi to nebude něco, co nadchne každého, přece jen, není to příliš zaměřeno na mladé, ale možná i oni, když dají filmu šanci, poznají, že komedie může být chytrá a zábavná a že vlastně nevadí, že už má více jak 60 let. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo - viem velmi dobre o irskom povode Johna Forda. I ked chyba dejova linia, dobre funguje irsky vidiek, chalupy, priroda, cesty, nadherne morske pobrezie a obcas aj jazera. Herecky dominuje John Wayne /3 Godfathers, Man who Shoot Liberty Valance/, ale aj Maureen O´Hara /Mr. Hobbes takes a Vacation, Big Jake/ bola vyborna. Zvysok hercov som nepoznal : 77 % ()

Reklama

Reklama