Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšný boxer Sean Thornton (John Wayne) ukončí svoji kariéru v USA a vrací se do své irské vlasti. Tam se zamiluje do mladé Mary Kate Danaher ( Maureen O'Hara). Avšak její bratr je ostře proti tomuto spojení a podle irských zvyků má poslední slovo... Scénář je založen na románu Maurice Walshe, jenž zase vychází z Shakespearova Zkrocení zlé ženy. (Pohrobek)

(více)

Recenze (36)

Mol 

všechny recenze uživatele

IF YOU SAY "THREE", MISTER, YOU'LL NEVER HEAR THE MAN COUNT "TEN"! Kdyby v tomto počinu nehrál pan Wayne, tak bych se na něj jisto jistě nikdy nepodíval. Ruku na srdce. Tohle není role pro Johnnyho a první půlka je k uzoufání nudná. Jediný kdo to jakž takž zachraňuje, je místní kořala Flynn. Jeho kůň Freddy mě totiž neskutečně pobavil při scéně, kde Flynn nahání Mary se Seanem a Fred to automaticky zapíchne u krčmy. Druhá půlka filmu je o dvěstě procent lepší. John neustále s něčím háže a to je to jeho gesto, které v jeho filmech tak miluju. Navíc zhrubne i jeho projev a tak se dočkáme i siláckých slov jako I'M NOT ASKIN' ANYBODY TO DO MY FIGHTIN' FOR ME!!. Co se týče Mary Kate, tak to byla neskutečná kráva a iritovala mě celých neskutečných 129 minut. Měla to v hlavě vymaštěný a pořád lítala jako koza. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5 Konečne som si pozrel film, v ktorom John Wayne výnimočne nehraje neohrozeného pištoľníka, najsprávnejšieho muža, ktorý najďalej doští. Namiesto toho tu hraje dokonca v romantickej komédii (tú drámu by som príliš vážne nebral). Hoci, je to taká dosť priamočiara romanca na spôsob Johna Waynea - pri druhom stretnutí ju nasilu bozkáva, pri treťom už žiada o ruku (správny muž si vždy vezme čo chce!). Jedná sa inak o celkom príjemný film z írskeho prostredia s malebnými scenériami, s pekne zafarbeným obrazom. Silnou devízou filmu je humor, ktorému dodáva grády írečitý írsky akcent. V tomto smere exceluje Barry Fitzgerald (Michaleen Flynn), ktorého skvele zahraná vtipná postava je asi najzaujímavejšia z celého filmu. Výborná je tiež pôvabná Maureen O'Hara (Mary Kate Danaher) ako "hrdzaňa-drzaňa". S herectvom Johna Waynea (Sean Thornton) je to už o poznanie horšie, s tým jeho jediným kyslým výrazom sa veľmi nepretrhol. Scenár je plný dier a nezmyslov, zápletka banálna a navyše strašne otrepaná. Je doslova smiešne postaviť celý príbeh na tom, že si mladomanželka myslí, že jej muž je zbabelý a preto nim opovrhuje a musí ho opustiť (hoci ho miluje!). Nakoniec sa žiaľ film zvrhne do akejsi frašky, keď najskôr Sean vláči svoju ženu po celom kraji (tak musí správny muž jednať so svojou ženou, aby si ho vážila!), potom príde k pästnému súboju, ktorý sa preklopí do grotesknej hromadnej bitky. Dovtedy celkom inteligentný humor tým prejde do suterénu, čo je škoda. Takže napokon predsa len víťazí typická Wayneova poloha, hoci na začiatku to tak nevyzeralo. ()

Reklama

Chema4 

všechny recenze uživatele

The Quiet Man je asi najosobitejší film dua Ford/Wayne a režisér filmu, westernovy klasik, opäť raz potvrdil svoju zručnosť a neskutočnú univerzálnosť keď sa odhodlal aj na takýto film, romantickú komédiu natočenú v krásnom zelenom Írsku. Dej je jednoduchý odohráva sa na počiatku 20. rokoch minuleho storočia. Sean Thornton (Wayne) sa vracia do svojej rodnej dedinky Inisfree kde stretáva starých známych ale aj nových ludi, jednou z nich je aj Mary Kate Danaher (O´Hara) ktorá je asi najotravnejšia postava akú som v poslednej dobe videl, keď sa k tomu pridajú prapodivne Írske zvyky ktoré mi neboli blízke a neboli blízke ani hlavnej postave vznika dobre namiešaná komédia. Záver filmu pekne vygradoval, veľmi mi to pripomínalo záver filmu The Blues Brothers, žeby sa Landis inšpiroval od Forda ? Každopádne film zapadol prachom a u nás na Slovensku není moc známy napriek tomu že Ford za neho získal oscara. 57% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Problém je trochu s tím, že už se přece jen jedná o film starý a jeho vizuální stránka není zas tak skvělá. Rok 1952 už je dávno za námi a technicolorové zbarvení prostě nemusí sednout každému. Trochu to místy vizuálně připomíná film "Čaroděj ze země Oz". Když vám ale tahle kvalita nevadí - osobně ji mám rád, protože v sobě má kouzlo - film si díky tomu můžete užít ještě víc. Asi to nebude něco, co nadchne každého, přece jen, není to příliš zaměřeno na mladé, ale možná i oni, když dají filmu šanci, poznají, že komedie může být chytrá a zábavná a že vlastně nevadí, že už má více jak 60 let. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tichý muž je Fordova reklama na Irsko, nebo možná na všechny klišé o Irsku. Poetická kamera a výprava září všemi barvami, muzika je rozverná i dojemná, hodně se pije, tančí, zpívá a pere. Samotný příběh je ale docela jednoduchý - do vesničky Inisfree se vrací z Ameriky místní rodák, který se zamiluje do ohnivé sestry statkáře Danahera, který je proti. A tak než se dají dohromady, musí čelit nejrůznějším tradicím, které jsem spolu s Waynovou postavou příliš nepobíral. Pokud podobné namlouvací a posvatební rituály fungovaly, divím se, že Irové nevymřeli po přeslici. Nicméně závěrečná bitka, na kterou se pospíchá podívat (a zůčastnit se) celé město je natočená s takovou energií, radostí a furianstvím, že jsem chtě nechtě musel zvedout své původní tříhvězdičkové hodnocení. Byla to pěkná podívaná. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Herci Charles B. Fitzsimons (Hugh Forbes) a James O'Hara (otec Paul) byli oba ve skutečnosti bratři Maureen O'Hara, která hrála Mary Kate. (Mol)
  • Šiesty a zároveň posledný film, na ktorom spolupracovali režisér John Ford a herec Victor McLaglen. Režisér zaň navyše získal svojho rekordného, štvrtého Oscara za réžiu. Dodnes ho nikto neprekonal. (MikO_NR_1909)
  • První film společnosti Republic natočený mimo území Spojených států amerických. (Mol)

Reklama

Reklama