Reklama

Reklama

Krtkova dobrodružství

(seriál)

Obsahy(1)

Od dob, kdy „krtek ke kalhotkám přišel“, uplynula už pěkná řádka let. Přesto tenhle nestárnoucí hrdina dál baví nové a nové generace dětí. Snad proto, že má dobré srdce a věčně udivené oči. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (88)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Krásnž seriál s krtkem. Krteček je symbol mého dětství, ať jsem se na něj podíval v televizi, ať jsem si ho prohlížel v knížkách, a nebo ať jsem se s ním bavil s kamarády ve školce.. Kouzelný krtek, takřka bez chyby.. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se odhodlával k hodnocení tohohle animáku. Krteček sám o sobě je fenomén na pět hvězd, byť si nepamatuju, že by mě jako dítě zase tolik dostal. Přičichl jsem k němu až díky svým dětem, které se na něj dívají rády. Nicméně jako seriál, který má své lepší i horší chvilky, je to tak akorát na čtyři hvězdy. Dokonce jsem zvažoval, zda raději nehodnotit každý díl zvlášť, jenže bych se u jednotlivých epizod hrozitánsky opakoval. Když se na tu lajnu krátkých filmů a večerníčků od padesátých do nultých let dívám, vidím určitý vývoj, a to jak v animaci, tak v pojetí. Úplně první Jak krtek ke kalhotkám přišel se od všech následujících dílů dost liší, krtek mluví a má ještě ocas a animace je v úplně jiném duchu. Pak přichází Krtek a autíčko se skvělou, skoro až gershwinovskou hudbou. Podle mě si ale Krteček svá nejlepší seriálová léta užíval v půlce sedmdesátek. Prostě mi nejvíc sedí ta animace, která je oproti přelomu šedesátek a sedmdesátek vyspělejší a nemá tak znatelný obzor. Ty starší epizody jsou taky fajn, mají občas takovou lehce halucinogenní hudbu, ale zlatý věk to není. Nejvíc mi sedí epizody jako Krtek chemikem, kdy Krtek za tónů disonantní melodie čaruje barevné bubliny. Obecně ale platí, že první polovina ságy je lepší než ta druhá. V osmdesátých letech přichází na řadu několik delších filmů, jimž asi vévodí Krtek ve městě. Pozornost určitě zasluhuje i Krtek ve snu, asi ta nejvíc deprimující a vizionářská epizoda o tom, jak by se lidstvo bez fosilních paliv prakticky vrátilo o staletí nazpět. Delší filmy se drží i přes sametovou revoluci až do roku 1994, pak přicházejí nové večerníčkové epizody. Ty už sedmdesátkovému Krtkovi víceméně dýchají na záda. Těžko říct, čím to je, připadá mi ale, že ten novější Krtek už není tak nápaditý a trochu ulítlý jako dříve. Je tu samozřejmě pár silnějších dílů, ale místy to působí tak trochu jako vývar. Postupně přestává hudbu skládat Vadim Petrov, místo něj nastupuje synťákově úsporný Jiří Strohner. Je cítit změna v animaci, tvůrci se snaží Krtka více vyobrazit v přirozeném pohybu, jenže výsledek působí docela nemotorně. Taky vzhled Krtka se trochu mění, ten novější má nižší čelo a větší oči. Pořád je ale tohle zlato oproti té čínské zvrhlosti, která přichází později a které je naštěstí věnovaný samostatný profil. (1 285.) ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Legenda, jedním slovem opravdu legenda. Klasika Zdeňka Milera o malém Krtečkovi, tímhle se jako malý bavil snad každý :) 5 hvězd. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

pokiaľ na Západe vládol nemožný káčer Donald, či Tom a Jerry zvádzali nemilosrdné súboje, u nás to vyhrával (a aj naďalej bude vyhrávať dobrosrdečný Krtko, jedna z najlepších animácii v Československu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Klíčová otázka, kdo vlastně mluvil krtečka ? Vypadá to na Jiřího Pragera... V době kdy byl spisovatel Ivan Klíma zakázaný, dostal nabídku napsat několik námětů k seriálu, aniž byl uveden mezi tvůrci. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pěti disková edice Krtečkových příběhů, které na databázi pak nalezneme i v jednotlivých podáních. Doba vzniku jednotlivých dílů je 1963 - 2002, v sérii je 47 dílů. Pro děti nezbytná záležitost. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatné, jsou tam přidané i prvky z moderního světa a přesto to neztrácí na roztomilosti. A nechybí ani dramatické vyvrcholení a happyend. A když vidíte rozzářené oči dítěte, které kouká na tenhle večerníček, řeknete si, že tenhle se jim poved:) ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Krtkova dobrodružství.¬         Krtkova dobrodružství jsou výjimečným počinem i v celosvětově špičkové československé animované tvorbě. K vynikající animaci je totiž přidružen i jedinečný scénář — v příbězích je půvabným způsobem propojen svět zvířátek a člověka s jeho civilizačními a technickými výdobytky, a to bez jakékoli násilnosti a bez zřetelného poučovatelského sklonu způsobem, učícím děti lásce, citlivosti a srozumění. O takovém spojení si animované snímky pro děti z "ameriky" — všichni ti Tomové a Jerryové, Doby ledové nebo Medvídci Púové po americku — mohou nechat jen zdát.¬                 S ohledem na nestejnou kvalitu příběhů nemohu ohodnotiti Krtkova dobrodružství jako celek nejvýše; to ale neznamená, že řada jednotlivých epizod si takové hodnocení nezaslouží. ()

tommy187 

všechny recenze uživatele

Čo si budeme hovoriť? Takéto seriály je zbytočné hodnotiť.Je geniálne ako dokážu zabávať aj dospelých, a aj deti - hoci to je z roku 1957. A vôbec sa tak na to nemusíme dívať :). A v podstate tu nie je ani čo komentovať ... Skrátka KLASIKA. 85% - ****. Tú jednu hviezdičku si nechávam pre lepšie seriály ... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po delší době musím svůj komentář upravit. Krtek je sice klasika a dobrý večerníček, ale... Když Krtkova dobrodružství srovnám s novějšími seriály, bohužel musím zkonstatovat, že Krtek je docela nudný. Děti u něj hůře udrží pozornost, protože se tam občas nic moc neděje. Navíc v některých dílech vystupuje Krtek docela zlomyslně, což se mně osobně nelíbí. Přesto zůstává v ranku těch lepších večerníčků, jen z těch úplně nejlepších vypadl. ()

Xavi6 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě klasika, asi jediné pohádky, které jsem si pamatoval z mého raného dětství a provázeli mě celým dětstvím. Nikdy se nic podobného už nebude opakovat, tohle je jedinečná záležitost. ()

Reklama

Reklama