Reklama

Reklama

Marley

(festivalový název)
  • USA Marley
Trailer 1

Obsahy(1)

Jen málo hudebníků mělo tak globální vliv jako Bob Marley. Komplexní životopisný snímek ho sleduje ze špinavých uliček rodného Kingstonu přes celosvětovou slávu, s níž se vyrovnával s proměnlivou úspěšností, až po jeho nečekaný skon po převozu ze švýcarského sanatoria. Film těží z přístupu k dříve neviděným archivním materiálům i k Marleyho spoluhráčům z kapely, jiným umělcům i rodině, která o hudebníkovi otevřeně hovoří. Atraktivita snímku spočívá nejen v citlivém zapojení dodnes oblíbené hudby, kterou Marley doslova globálně rozšířil, ale i v komplexním vykreslení jeho osobnosti. Od zájmu o rastafariánské hnutí se tak dostáváme k oblibě marihuany i žen, jak o tom svědčí jeho dvanáct dětí, z nichž některé v dokumentu rovněž hovoří. Neokázalý snímek představuje poutavý portrét mimořádně činorodého hudebníka, kterého je dobré znát nejen jako autora No Woman, No Cry. Sílu Marleyho vůle film staví nad jakékoli zavedené vnímání ikonické osobnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (49)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dlouhý dokument o krátkém životu Boba Marleyho, o člověku který zpíval pro všechny. I don´t really have no ambition you know, I only have one thing I´d really like to see happen. I´d like to see Mankind live together, Black, White, Chinese, everyone. That´s all . . . 80% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Klasický dokument plný mluvících hlav, po němž po Varech ani pes neštěkne. Ale jako jo - jsem rád, že jsem se dozvěděl víc o BM. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Už s prvními tóny slavných Marleyho reggae melodií nás dokument přenese do víru barevně nadšené Jamaiky, mezi Bobovy nejbližší, fanoušky a hlavně do centra vzniku jeho nezapomenutelně pozitivní hudby. Divák má v té chvíli před sebou téměř dvě a půl hodiny záznamů nejslavnějších koncertů, jamaiské atmosféry, jež každou sekundou našeptává to známé "don't worry", stále se zvětšujících davů fanoušků a vzpomínek na ty lepší i špatné chvíle. A věřte, že každá minuta snímku vás svou reálností více a více vtáhne do celého toho marleyovského šílenství a cesta zpátky z něj už možná nepřipadne v úvahu... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zdařilý, objemný a výživný dokument o hudební legendě a milovníkovi marihuany, Bobu Marleym. Komu není jeho hudba cizí, přinese dokument spoustu užitečných a zajímavých informací o jeho osobním i hudebním životě. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Přečetl jsem o Bobovi 3 knihy, mám všechny jeho alba, 4 trika, 3 mikiny, peněženku, plakát, vlajku, tabatěrku, trenky, batoh, odznaky.....to všechno jsou pozůstatky mého pubertálního tápání, kdy jsem před lety hledal svůj styl, hledal jsem něco co by 14ti letýho sráče zaujalo a donutilo ho se o něco zajímat a tehdy jsem našel Boba Marleyho.Viděl jsem nespočet dokumentů a záznámů z koncertů, četl jsem o něm snad skoro všechno a stejně jsem se díky tomuhle dokumentu dozvěděl spoustu nových informací, zavzpomínal jsem na časy, kdy pro mě neexistovalo nic než Bob Marley a na konci dokumentu jsem plakal jako malé dítě.Každý máme svoje hrdiny, někdo sportovce, herce, muzikanty.....jestli si někdo zaslouží největší uznání, úctu a neskonalý respekt, jestli je někdo mým životním hrdinou, jestli někoho zbožňuju a uznávám....tak jedině a s čistou láskou Roberta Nestu Marleyho a rve mi srdce, že ho prostě nikdy neuvidím na živo. 100%. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príliš natiahnutý spomienkový dokument o jednom z mierotvorcov tohto sveta. Zjednotenie Jamajky a ukončenie sporov na koncerte, pre mňa zostane jedným z najsilnejších momentov. Film sa obliekol do červenej, žltej a zelenej a hovorí si vlastnou rečou, niekedy sa zabúda, ale potom opäť pokračuje v akej takej chronológii, mám dojem, že autori si pritom tiež dali trocha marihuany a ľudia, ktorí to pozerajú a chcú to zniesť, tak asi si dajú tiež, lebo je to taký pocitový film, ale nie úplne a nie je to ani faktický film, proste si ide reggae s peknými piesňami, z ktorých mám sám neobyčajne pár rád, ale inak sedieť iba pri takých nejakých rečiach prelepenými nejakými nahrávkami, videami s ním, keď som nevedel niekedy, ktorá bije, ma ubíjalo, vo svojej podstate je to však pohodovka. Ľudia ho dnes vnímajú dosť komerčne, tak ako Che Guevaru, lenže on bol milovník žien, mal rád futbal, užíval života, nestaral sa do politiky, vyznával jednu z odnoží kresťanstva, chcel aby všetky rasy žili pospolu, sám bol miešanec, proste užíval život, bol podivín, bol to však dobrák. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Informačně bohatý dokument odhalující poměrně rozsáhle osobnost Boba Marleyho skrz množství archivních záběrů nastříhaných zhruba jedna ku jedné z množstvím "mluvících hlav" naverbovaných z řad rodiny, kamarádů, příbuzných i spolupracovníků. Z hlediska formy nikterak převratný, ale informačně bohatý dokument, který si osoba Marleyho formátu bezesporu zasloužila. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Robert Nesta Marley, známější pod uměleckým jménem Bob Marley - člověk s velkým hudebním nadáním, velkým srdcem a obrovskou schopností vnímat a rozdávat dobro a sjednocovat lidi. Ostatně, jako obyvatelé této planety jste o tomto revolucionáři lidských duší nemohli neslyšet a tento dokument je právě o něm a ještě navíc je i výtečně zpracovaný. Bob Marley ve své době přinášel lidem po celém světě reggae, pohodu, radost, pokoj a mír. V jeho věčně vysmáté tváři jste tak kromě voňavého dýmu z právě ubaleného špeka mohli lehce vypozorovat celoživotní touhu sjednotit celý svět a sjednotit jej k lásce. Jestli to byla jen pouhá utopie je věcí názoru, každopádně se mu ale povedlo vykonat mnoho ohromných skutků ve prospěch lidstva a každá doba by si zasloužila člověka s tak ohromným srdcem, aby děti a mladí k němu mohli vzhlížet, jako ke svému idolu a dospělí se vždy něco přiučili. Myslím si, že nám tito prorokové v dnešní době už ohromně schází. A tak zbývá jen s nadějí dodat: "One love, one heart, let's get together and feel all right." 70% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Snad žádný umělec neoslovil dosud tak rozsáhlou pospolitost lidí, zřejmě ani Beatles ne - od jamajských huličů trávy přes mě až po senegalská děcka. V podstatě se mu podařilo to, o co celý život usilovat. A trvá to stále: kdekoli se ozve nějaká jeho písnička, je to distatečný důvod pro dobrou náladu. Filmový dokument zprostředkovává především sumu informací z jeho života, o které jsem se dosud nezajímal - všechny, včetně toho, že měl 11 dětí se 7 ženami, dokazují jen sílu jeho hudby. Doporučuji komentář korbitch22*****, už není co dodat. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro nekoho mozna dlouhy az nezazivny dokument. Ja u dokumentu ale nejvice ocenuji informacni hodnotu a diky tomuto filmu jsem se o Marleyovi dozvedel dostatek novych faktu. Skutecne vyzivne dilo, ktere poukazuje na jednu z nejvetsich hudebnich osobnosti sve doby, ktera svym projevem a nazory zmenila zivot spouste jeho obdivovatelum. Bavilo me poslouchat informace o nem z ust jeho milenek, deti, spoluhracu, kamaradu. Film ma vybornou atmosferu, zvlast zabery z Jamajky a jeho hudba mi byla vzdy prijemna. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Muzikantů a skladatelů o kterých se dá říct, že svojí hudbou změnili svět je málo. Bob Marley do této vybrané skupiny patří a ještě se během svého krátkého života stačil stát symbolem, daleko přesahujícím hudební svět (nikam výš už to nejde). Marley je neobvykle dlouhý dokument, po okraje naplněný fotkami, rozhovory, záznamy z koncertů, zkrátka vším co v životopisných dokumentech obvykle bývá. Škoda jen, že už se nevešly nějaké informace k samotným skladbám a víc záběrů z odvrácené strany měsíce. ()

hejsahopsa 

všechny recenze uživatele

Pekne a usmevne a konec (nikoho asi neprekvapi ze to konci Marleyho smrti) je skoro i na ukapnuti slzy dojeti. I kdyz se o tento styl hudby moc nezajimam, dokument se mi moc libil a prave proto bych ho doporucila naprosto vsem, bez rozdilu hudebniho vyznani. Ma hezke poselstvi:) ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Paráda, když vidím dobrou věc v kině, obvykle mám hlubší zážitek a dávám víc, než když na něco koukám na compu. Atmosféra v městském divadle na karlovarském festu byla ale ještě lepší a za to si Bobby zaslouží 5*. Nejlepší úsek je, jak popisují bohatou bílou rodinu Marleyů, distancující se od svých "hnědých" příbuzných, kde ovšem všichni připomínají, že jméno Marley by nikdy nikdo mimo Jamajku neznal, nebýt Boba. Brilantní film, už po pár minutách mě napadlo přízvisko "The Highest Documentary Ever" (ve smyslu "Nejsjetější dokument všech dob"), asi moc čumím na válečné dokumenty a málo třeba na ty o marihuaně. Při odchodu ze sálu jsem sledoval pár lidí a stejně jako já to všichni ohodnotili maximem bodů v divácké soutěži, Bob má šanci to vyhrát, držím palce! ()

Perverz 

všechny recenze uživatele

Haile Sellasie, Jah Rastafari, Lion, KIng of Reggae Bob Robert Nesta Marley r.i.p, Negus Negesti, srdíčko pořád bude tlouct v rytmu Marleyho songů, reggae, pro silné příznivce né až tolik nových informací a jen hrstka nezveřejněných nahrávek, pro neznalce či jen posluchače, fanoušky mnoho užitečných informací o jednom z lidí kteří spojovali lidi v jednotu. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Pfff...konečně dokoukáno. Pro mě hodně dlouhý a nezáživný dokument. Možná i proto, že jsem nikdy nebyl vyznavač ani fanoušek Boba Marleyho, z jeho hudby se mi líbí možná 2 písničky a tento snímek mě spíše utvrdil v negativním názoru na něj. Musím rozhodně pochválit dokument co se týče množství informací z vyprávění a celkově se nesnaží být nijak stručný, takže se člověk dozví fakt hodně. Ale je třeba si i všimnout, že je podáván hodně zaujatě a není tam snad nikdo, kdo by jej nezbožňoval, nechválil, nevzpomínal na něj v dobrém a tak dále. Předtím jsem o něm věděl celkem prd, po tomto dokumentu mám alespoň komplexnější obrázek a vidím Boba Marleyho jako sobeckého a bezohledného (chování k manželce a dětem) kurevníka s permanentně vyhuleným mozkem (stačí si poslechnout pár jeho vět při rozhovorech), který možná v jádru byl dobrý chlapec, ale jako láskař je slavný spíše díky svému sektářskému náboženství, které tak prosazoval a které jej vykreslilo v obrázku "spasitele, propagátora míru a revolucionáře". Bohužel zde ale nehvězdičkuju objekt dokumentu, ale dokument samotný a ten byl skutečně obsáhlý, informativní a atmosférický. Ale také roztahaný, ne příliš objektivní a ke konci se nevyhnul určité dávce patosu. Za to hvězdičku strhuji. ()

Reklama

Reklama