Reklama

Reklama

Marley

(festivalový název)
  • USA Marley
Trailer 1

Obsahy(1)

Jen málo hudebníků mělo tak globální vliv jako Bob Marley. Komplexní životopisný snímek ho sleduje ze špinavých uliček rodného Kingstonu přes celosvětovou slávu, s níž se vyrovnával s proměnlivou úspěšností, až po jeho nečekaný skon po převozu ze švýcarského sanatoria. Film těží z přístupu k dříve neviděným archivním materiálům i k Marleyho spoluhráčům z kapely, jiným umělcům i rodině, která o hudebníkovi otevřeně hovoří. Atraktivita snímku spočívá nejen v citlivém zapojení dodnes oblíbené hudby, kterou Marley doslova globálně rozšířil, ale i v komplexním vykreslení jeho osobnosti. Od zájmu o rastafariánské hnutí se tak dostáváme k oblibě marihuany i žen, jak o tom svědčí jeho dvanáct dětí, z nichž některé v dokumentu rovněž hovoří. Neokázalý snímek představuje poutavý portrét mimořádně činorodého hudebníka, kterého je dobré znát nejen jako autora No Woman, No Cry. Sílu Marleyho vůle film staví nad jakékoli zavedené vnímání ikonické osobnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (49)

Perverz 

všechny recenze uživatele

Haile Sellasie, Jah Rastafari, Lion, KIng of Reggae Bob Robert Nesta Marley r.i.p, Negus Negesti, srdíčko pořád bude tlouct v rytmu Marleyho songů, reggae, pro silné příznivce né až tolik nových informací a jen hrstka nezveřejněných nahrávek, pro neznalce či jen posluchače, fanoušky mnoho užitečných informací o jednom z lidí kteří spojovali lidi v jednotu. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Muzikantů a skladatelů o kterých se dá říct, že svojí hudbou změnili svět je málo. Bob Marley do této vybrané skupiny patří a ještě se během svého krátkého života stačil stát symbolem, daleko přesahujícím hudební svět (nikam výš už to nejde). Marley je neobvykle dlouhý dokument, po okraje naplněný fotkami, rozhovory, záznamy z koncertů, zkrátka vším co v životopisných dokumentech obvykle bývá. Škoda jen, že už se nevešly nějaké informace k samotným skladbám a víc záběrů z odvrácené strany měsíce. ()

Reklama

dakarin 

všechny recenze uživatele

Dokument na mě zanechal vcelku silný dojem, podařilo se shromáždit dost materiálu, který vás uvádí do Bobova života velice košatým způsobem. Od začátků v chudé vesničce přes manuální zaměstnání v USA až po období slávy a také smutný konec. Málokdo tuší, že jako míšenec byl v dětství odstrkován poctivě černými vrstevníky, paradox jména Marley po anglickém otci - do času spojováno pouze s Angličany se stalo slavným právě v osobě Boba, specifické nábožensko-filozofické pohledy na život ... a další a další... ()

thouma 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nesdílel kult Boba Marleyho a nevěnoval přílišnou pozornost jeho častému zbožštění, u nás i jinde ve světě. Naopak, kýčovité ubrusy s jeho podobiznou a reggae motivy na stáncích v Asii či Střední Americe mě spíše iritovaly, protože jsem v dané zemi hledal něco autentičtějšího. Pak jsem shlédl tento film a poznal celý ten neuvěřitelný příběh neuvěřitelného člověka. Příběh, který by stěží vymyslel nějaký scénárista nebo spisovatel. A došlo mi, že Bob Marley své životní poselství i přes předčasnou smrt naplnil! Jeho odkaz je doma všude na světě, aniž by o to svým životem jakkoli prvoplánově usiloval. To všechno dokázal jen silou svého upřímného slova, sdělovaného tím nejlepším kanálem - hudbou. Tohle je příběh legendy, u kterého chvílemi až mrazí v zádech! ()

chip.era 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi tento dokument připomínal jednoduše přímočarý život Foresta Gumpa, který se s naprostou samozřejmostí vyskytoval u různých historických událostí. Ovšem s velkým rozdílem, že Bob Marley byl všeho přímým účastníkem, ne jen náhodným pozorovatelem. Hudebník který psal dějiny... Velice poutavý dokument. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Z raného období Bobova života neexistovaly žádné použitelné záběry, proto se šlo cestou fotografických koláží nebo dokumentárních záběrů, nejčastěji z Jamajky z let 1962–1973, doplňených o sekvence přírodních scenérií nebo běžného života na jamajských ulicích. [Zdroj: časopis Cinema 02/2019] (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. února 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Dokument byl vytvořen s plnou spoluprací Bobovi rodiny. (ČSFD)

Reklama

Reklama