Reklama

Reklama

Marley

(festivalový název)
  • USA Marley
Trailer 2

Obsahy(1)

Jen málo hudebníků mělo tak globální vliv jako Bob Marley. Komplexní životopisný snímek ho sleduje ze špinavých uliček rodného Kingstonu přes celosvětovou slávu, s níž se vyrovnával s proměnlivou úspěšností, až po jeho nečekaný skon po převozu ze švýcarského sanatoria. Film těží z přístupu k dříve neviděným archivním materiálům i k Marleyho spoluhráčům z kapely, jiným umělcům i rodině, která o hudebníkovi otevřeně hovoří. Atraktivita snímku spočívá nejen v citlivém zapojení dodnes oblíbené hudby, kterou Marley doslova globálně rozšířil, ale i v komplexním vykreslení jeho osobnosti. Od zájmu o rastafariánské hnutí se tak dostáváme k oblibě marihuany i žen, jak o tom svědčí jeho dvanáct dětí, z nichž některé v dokumentu rovněž hovoří. Neokázalý snímek představuje poutavý portrét mimořádně činorodého hudebníka, kterého je dobré znát nejen jako autora No Woman, No Cry. Sílu Marleyho vůle film staví nad jakékoli zavedené vnímání ikonické osobnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Dokument byl vytvořen s plnou spoluprací Bobovi rodiny. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. února 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Z raného období Bobova života neexistovaly žádné použitelné záběry, proto se šlo cestou fotografických koláží nebo dokumentárních záběrů, nejčastěji z Jamajky z let 1962–1973, doplňených o sekvence přírodních scenérií nebo běžného života na jamajských ulicích. [Zdroj: časopis Cinema 02/2019] (ČSFD)
  • Původně na dokumentu pracoval Martin Scorsese pro Weinstein Company v roce 2008, ale od projektu kvůli nesrovnalostem odešel a nahradil ho Jonathan Demme. V srpnu 2009, kdy se Demme a producent Steve Bing dostali do sporů co se podoby dokumentu týče, se projekt zastavil. Nakonec do rozjetého vlaku naskočil Kevin Macdonald, který dokument už dokončil. (Akesha)

Reklama

Reklama