Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ohrozí prohřešek z mládí kariéru a manželství Jiřího Bartošky v roli lorda Chilterna? Chilternovi představují ve viktoriánském Londýně ideál ctnosti, přísně mravních zásad a manželské harmonie. Vysoký vládní úředník lord Chiltern je na vrcholu své politické kariéry, ve společnosti je oblíbený a uctívaný. Neklid do jeho života ale vnese dobrodružka z Vídně, paní Cheveleyová, která vyslídí Chilternův dávný prohřešek a začne ho vydírat. Buď v parlamentu prosadí podvodný projekt výstavby argentinského průplavu nebo se veřejnost dozví, že kdysi prodal burzovnímu makléři státní tajemství a dojde ke skandálu. Celá záležitost má negativní dopad i na vztah obou manželů… Půvabná komedie O. Wildea plná důvtipných zápletek, úsměvné ironie a duchaplných dialogů v televizní adaptaci a režii renomovaného Z. Zelenky a hvězdném obsazení – J. Bartoška (Chiltern), V. Freimanová (Chilternová), J. Hrušínský (Goring), Z. Adamovská (Chevelyová), J. Schneiderová (Mabel) a P. Kostka (Caversham). (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná televizní adaptace hry Oscara Wildea, já ovšem preferuji verzi britskou z roku 1999. Nicméně už kvůli brilantním dialogům a dobrým hereckým výkonům stojí za shlédnutí. Z obsazení mi neseděl jen Jan Hrušínský, který chtěl být možná až moc komický. :o) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ani dnes neztratila jedna z klíčových divadelních her klasika britské komedie Oscara Wildea nic ze své vtipnosti a nadčasovosti. Při pohledu na současnou politickou scénu snad jen můžeme Wildeovým časům závidět inteligenci, duchaplnost a diplomatickou sršatost a staré dobré Anglii i samotného Wildea, neboť který současný autor se dokáže s takovou graciézní lehkostí utkat s dobovými nešvary a vztahovými záležitostmi jako on kdysi? Režiséru Zdeňku Zelenkovi se znamenitě podařilo vystihnout kolorit britské společnosti na sklonku předminulého století a vytěžit z příběhu o velkém selhání i o cestě k nápravě jeho nadčasový morální akcent. Inscenace je nesena na lehounkých vlnách společenské konverzace anglického střihu, s ostny namířenými proti konvencím, s mistrovsky vykonstruovanou záměnou znění dopisu, který má být ranou do vazu vydíraného politika, ale obrátí se nakonec proti strůjci skandálu. Ne zcela přesné bylo zvolení Jiřího Bartošky, který se ve své roli cítí značně nesvůj a stylizuje ji do nevhodné pitvořivé šarže, nechápající nastalé zmatky; naopak Hrušínský, Adamovská a Freimanová hrají s evidentní radostí a nadhledem. Poučnost příběhu lze spatřovat nejen v Chilternově tvrzení, že svou minulost vykoupit nemůžu, jediné, co mohu ovlivnit, je budoucnost, ale také ve způsobu přístupu k vlastním selháním. Naneštěstí jen u Wildea. Jeho Ideální manžel by totiž rozhodně neměl být návodem, kterak kličkovat jako zajíc v pytli výmluv a ještě při tom ztrácet vlastní paměť. Obzvláště dnes a obzvláště v politických kruzích. ()

Reklama

eileen 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem tuto inscenaci sháněla a těšila se na ni. Bohužel musím dát za pravdu Oskarovi, páni Bartoška a Hrušínský v obou hlavních rolích, to je opravdu velké zklamání, ani jeden z nich se do typu postavy, kterou hraje, nehodí. Hrušínský se mi ohromně hodil do role Tournela v jiné Zelenkově adaptaci Brouka v hlavě, dokonalý typ slizkého "milovníka", ale jako šaramantní, bohémský a zábavný lord Goring? To opravdu ne. Navíc se mi nelíbilo pár změn oproti skutečnému, už tak dokonalému, scénaři Wildeovy hry. To co bylo u Brouka milým osvěžením, tady na mě tak nepůsobilo. Škoda, mám tuto hru moc ráda, ale toto se příliš nepovedlo. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pro tv komedie Zdeňka Zelenky mám slabost, ale tahle patří k těm slabším. Jednak je to obecně snad nejslabší hra Oscara Wildea (čímž ale nechci říct, že by byla špatná), druhak sem Z.Z. obsadil hned dva živoucí omyly v rouše hereckém - nevýrazného, suchopárného tragéda Jiřího Bartošku a slizkého, uslintaně přehrávajícího Jana Hrušínského. Každý výlet těchto pánů do vod komedie zatím dopadl špatně, takže nechápu, proč patří k takovým Zelenkovým favoritům. A možná, že i Zlata Adamovská (oproti výše jmenovaným velmi dobrá) se mohla trochu víc "odvázat", smím-li se tak vyjádřit. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Rej zmrdů v salónním příběhu, takto televizním zpracování divadelní hry. Ač divadlo nemusím a zmrdy už vůbec ne, tohle bylo nakonec docela fajne a mělo to překvapivě i švih. Krásná Schneiderová v nejlepších letech, patřičně slizský Hrušínský, nepřehrávající Adamovská (jiná by tu asi přehrávala). Na tohle bych i do divadla šel. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama