Reklama

Reklama

Graffitiger

(studentský film)
  • USA Graffitiger
všechny plakáty
Trailer
Krátkometrážní / Animovaný
Česko, 2010, 10 min

Obsahy(1)

Film vypráví příběh namalovaného osamělého graffiti-tygra, jehož domovem jsou zdi a fasády pražských domů. Město plné posprejovaných špinavých uliček a zákoutí je divokou džunglí, kde tygr hledá cestu ke své ztracené lásce. Graffitiger nabízí netradiční pohled na Prahu, objevují se v něm jak známá panoramata, tak i místa většině lidí skrytá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem si v počátku vzpomněla na tuto reklamu běžící v skotských kinech, musím říct, že přesně takhle si představuji originální krátkometrážní film. Nápad postavit celý film na graffiti tygrovi, který se prohání po pražských budovách, aby našel svou ztracenou tygřici, totiž není vůbec špatný, ani tuckový. A když si k tomu přidáte i několik hezkých scének (úvodní přednáška o filmovém klišé nebo kluk, který objevil ve svém pokoji na zdi Che Guevaru), vyjde vám z toho velmi zajímavá a poutavá desetiminutovka. [MFF Karlovy Vary 2011] ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nejlepší krátkometrážní počin v celém bloku The Fresh Selection - The Promising Five. Originální. Hravý. Dojemný. Nejpeckovějších deset minut festivalu. Amerika má možná PIXAR, ale my máme PIXU!!! ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, jak vyzískat techniku, specifický nástroj k vrstevnatému vyprávění - stopa nasprejovaného tygra site-specifickou pražskou džunglí, jeho výsostná, člověkem či živým zvířetem, nezopakovatelná kognitivní mapa jinak důvěrně známého prostoru vnitřní Prahy odrážející notoricky srozumitelné rozpoložení otevírá vzrušující možnost vyprávět také neznámý příběh - použít tento nástroj k svébytnému příběhu, když už autor vynalezl svébytnou dimenzi v realitě, měl za nás poslat graffitigra na zkušenou. Když můžu nově vyprávět, měl byl bych také vyprávět něco nového. ** Jenže místo toho vzrušení opadá, když sledujeme, jak se nový nástroj utratí na ohraný syžet, kde notorický a ohraný je i sám závěr příběhu. ** Je neodpustitelné utopit takové bohatství jenom v sérii skvělých gagů (che che, pravil by na to Che Guevara), spojených prostoduchými oslími můstky do té nejobyčejnější story o ztrátě, smutku, bloumání a opětném shledání (kdepak, není tu inovace: když někoho ztratíme, i kdybychom ho znovu našli, pokaždé je to už někdo nový, koho budeme muset znovu poznávat. Tahle skutečnost je známá, co je příběh příběhem.). I vyšší smysl je tu dodaný jen akademicky, trikem -- postavení klišé do metaroviny, pokud zůstane mechanicky jen u toho, samo z klišé nic jiného neudělá, jen ho pustí ještě o rovinu výš.) ** Nejsilnější je proto film právě v momentě, kdy na chvíli o nic neusiluje, jenom si svižně prožívá - v momentě tygrova bezcílného bloumání, kdy je postava nechaná napospas pocitům v prostoru, než zase zavětří a zacílí - využívá se tu chytře princip, že graffitti to táhne právě do těch nejnepřístupnějších míst - na štíty domů, na mostní oblouky, na vagóny vlaků - a tak si tygr může svoje hořkosti, nevrlost, bolest, údiv a tíseň z nepohodlné situace odžívat v Praze na místech, kam ti pozornější z nás při správném počasí či duševní krizi leda marně vzhlížejí, a nebo naše srdcová zákoutí alespoň vymetá o dost vynalézavějším, vtipnějším a expresivnějším způsobem. ** Škoda, že s takovým nástrojem nevzniklo víc než jenom večerníček - přestože je film plný originálních vtipů a skvělých postřehů, jsou všechny hříčky příliš hřejivé, hodné a sladké (což je u graffiti nesoulad) a vedou k jedinému cíli - hlavně aby to za deset minut celé dobře skončilo. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tolik zábavy a emocí na tak malém prostoru se jen tak nevidí a když se k tomu přidá odvaha v podobě výtvarného řešení, vznikne cosi velice zajímavého, jako třeba Graffitiger ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jako milovník tygrů rozhodně nemohu jinak než za plný počet. Krásné po všech stránkách - animace, příběh, hudba. Dojemné hledání druhého tygra plné nápadů a ještě k tomu setkání s drakem! Prostě paráda! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Originálne a krásne. Tragikomický príbeh zo sveta grafitti o dvoch tigroch s ktorými objavujeme najrozličnejšie zákutia mesta. Kiežby bolo viac takejto produkcie. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV-Noc filmovích naději VII/// Obsazení 6/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Animace 9/10/// +parádní animace, příběh, děj, délka, nápad, prostředí -snad je škoda, že to není z Brněnského prostředí, to Pražské mi není moc známé/// Parádní počin. Neříkám, že velké překvapení, protože jsem o filmu nic nevěděl, ale troufám si tvrdit jedno z nejlepších děl letošní noci filmových naději. Uvidíme co ještě přijde, ale na studentský film je to velice kvalitní./// Celkem 83%/// ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jejda! Oni ještě existují čeští filmaři s nápady? Film mohl být o něco kratší, aby neztratil tempo, ale zásadní výtky nemám. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - THE FRESH SELECTION - THE PROMISING SIX - Fresh Selection - Šest filmových nadějí (Graffitiger / GRAFFITIGER / Graffitiger) - Velmi milé... - Ke shlédnutí ZDE - 12. 9. 2011 - 75% ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011 ... Moc hezká, vtipná a technicky dokonalá miniatura. V rámci svého žánru (studentské krátké filmy) určitě patří mezi TOP. Libor Pixa si tím určitě zadělal na zajímavou budoucnost. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenční nápad ve velmi podmanivém a cool provedení. Je až neuvěřitelné kolik různých pocitů a emocí dokázal Pixa ve mně za krátkých deset minut vyvolat. Navíc je Graffitiger nádhernou poctou naší matičce Praze, aniž by to okatě dával najevo. Bravo! ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Banksyho tygr :-) ___ Velmi zdařile vyvážený a důvtipný mix radosti, smutku a humoru v příběhu, který nenechá člověka lhostejným. ___ Můj oblíbený kraťas. ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Upoutávka k filmu je poměrně nudná a nic neříkající, ale celek je zábavný a emocionální. Opravdu vydařený a úvodní ukázka na FAMU je geniální :D Viděno na MFFKV 80% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nádherně atmosférický příběh z prostředí urban jungle. Při nesporných tvůrčích schopnostech zbýval reřisérovi stejně těžký úkol jakým je pro jiné najít jakýkoliv plodný nápad - totiž nerozvařit potenciál tématu a udržet ho ve střídmě sevřeném tvaru. Gratulace ♫ ()

Reklama

Reklama