Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Stavros, na první pohled úspěšný zralý muž, se po letech vrací do země a míst svého dětství. Byl jedním z více než tří tisíc řeckých dětí, které v květnu roku 1948 našly v bývalém Československu útočiště před občanskou válkou. Jeho cesta do Brna má i tentokrát ryze osobní důvod. Chce převézt ostatky svých prarodičů, kteří ho tu vychovali a v nucené emigraci zemřeli, do milovaného Řecka. Návrat do důvěrně známých míst vyvolává ve Stavrosovi intenzivní vzpomínky na dětství a potřebu vydat se po vlastních stopách. Nejprve byl umístěn do internátu, kde vládla vojenská kázeň. Teprve dědeček s babičkou, kteří se usadili v Brně, mu dokázali nahradit ztracené rodinné zázemí a on byl zase pro ně prostředníkem s neznámou středoevropskou zemí a jejími lidmi. Podzimní návrat je mozaikou autobiografických a autentických událostí, které formovaly chlapcovo dospívání a zároveň je i působivou evokací padesátých let, jak je viděly klukovské oči. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Cival 

všechny recenze uživatele

Nudný a zdlouhavý snímek, který je myšlenkově v limbu stařecké nostalgie. Film neutáhnou jen Bartoškovy toulky Brnem a přehnaná vzpomínková gesta. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Lámu si hlavu, co se to s našimi (případně řeckými) tvůrci děje, když mají po ruce zajímavé téma a dokáží do zpracovat jako silně nezajímavou, vleklou a nudnou podívanou, kde i chlap Bartoškových kvalit vypadá jako štíhlejší verze Miloše Zemana. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

jak již tady někteří uvedli: je to taková nuda v brně ;-) nic se neděje, když se něco děje, tak to stejně nic neznamená, protože režisér chtěl vypadat asi hodně "art". výsledek je povrchní, výprava horší než u studentských filmů, bartoška trapný - no děs. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmeček mě na první pohled potěšil především tím, že se jeho děj odehrává v brněnských exteriérech. V zápětí jsem zjistil, že některé scény jsou moc hezké (např. rozhovory Vladyka-Alexandridis) a herecké výkony Brodského a Alexandridise jsou vynikající. Bohužel je ale těžké uvěřit, že z chlapce s dominantními rysy vyrostl Bartoška, jehož potulování Brnem téměř vždy postrádá na jakékoliv zajímavosti. Vzpomínkové scény jsou často velmi necitlivě vloženy do probíhajících záběrů a herecké výkony většiny zůčastněných jsou občas velmi nevěrohodné. Sám režisér tak místyvůbec nezvládá svoji práci. Navíc mi film připadne trochu nezáživný a tím pádem o něco delší, než ve skutečnosti je. Dal bych i tři hvězdičky, ale to by bylo bezpochyby jenom proto, že jsem fixovaný na Brno. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Jirka Bartoška kouřící, chodící, bloudící, opět kouřící, do blba hledící, spící a znovu kouřící, mlčící a ještě kouřící...nuda, nuda, nuda. Neschopný režisér, který totálně pokazil zajímavé téma... ()

Pasternak 

všechny recenze uživatele

Přestože je to film na zajímavé téma a trojice herců Brodský, Kačer, Vladyka jsou naprosto bezchybný, tak je to jednoduše nudné. Takže neříkám hrozný film, ale já už ho podruhé asi neuvidím. Je mi to líto. ()

Mrs.Christie 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se na film těšila, protože popisuje osudy řeckých dětí a jejich rodin, kteří se ocitli po občanské válce na našem území, režisér toto období prožil. Rodiny byly rozděleny, děti dány do dětských domovů, kde se o ně starali řečtí a čeští vychovatelé. V lepších případech za nimi dorazili později příbuzní. Byla jsem ráda, že toto smutné období bude zdokumentováno ve filmu. Mohlo to být lepší. Bartoška mi tam moc neseděl, ale jinak mám z filmu dobrý pocit. ()

Související novinky

Ladislav Lakomý: 1931 - 2011

Ladislav Lakomý: 1931 - 2011

11.04.2011

Ve věku 79 let zemřela po dlouhé nemoci jedna z nejvýznamějších brněnských hereckých osobností Ladislav Lakomý. Spolu s Oldřichem Slavíkem, Josefem Karlíkem a Vlastou Fialovou patřil k uznávaným… (více)

Reklama

Reklama