Reklama

Reklama

Scény z předměstí

(festivalový název)
  • USA Scenes from the Suburbs
Krátkometrážní / Drama / Hudební
USA, 2011, 29 min

Obsahy(1)

Nositelé Grammy za uplynulý rok, hvězdní montrealští Arcade Fire, se spojili s režisérem Spikem Jonzem (V kůži Johna Malkoviche, Adaptace), aby z motivů svého alba Suburbs (Předměstí) vytvořili středometrážní film. Snímek doplňuje výběr z nejlepších videí Spika Jonze (LCS Soundsystem, Fatboy Slim a další). (Ostrava Kamera Oko)

Recenze (16)

JFL 

všechny recenze uživatele

Krátký film "Scenes from the Suburbs" představuje nápaditý audiovizuální doplněk k albu The Suburbs od kapely Arcade Fire. Vlastně můžeme říci, že spolu s albem a videoklipem k jeho ústřední písni, jenž obsahuje řadu záběrů navíc oproti filmu, ale i plakátem k filmu dohromady utváří multimediální projekt, který divákům a posluchačům přináší strhující melancholický otisk světa, který má tolik společného s tím naším, ale především do diváky zaplavuje různorodými zjitřenými pocity spojenými s dospíváním a jeho nostalgickou reflexí z pozice dospělosti. Premisa filmu doslovně realizuje expresivní texty alba, takže přináší jakousi alternativní realitu současnosti, kde jednotlivé předměstské čtvrtě fungují jako samostatné vojenské státy od sebe dělené střeženými hranicemi. Do tohoto prostředí, kde odstěhovat se do jiné čtvrti vskutku znamená konec dosavadních přátelství a vztahů, je zasazeno retrospektivní vyprávění, jež nám v záblescích ukazuje zážitky skupiny dospívajících přátel během jednoho osudového léta. Monolog vypravěče v úvodu, jenž říká, že si pamatuje jen určité věci a jiné bohužel ne, předznamenává, že i diváci neuvidí celý příběh, ale pouze jeho záblesky, z nichž se sice nedozvíme, co se přesně stalo, ale zato plně pocítíme emocionální dopad událostí a proměn na postavy. V rukou Spika Jonzeho se pak tento koncept přetavil v uhrančivé a omamné dílo, které bravurně vyjadřuje bezstarostnost i zjitřenou emocionalitu mládí, ale i tíhu a bolest z nevyhnutelného konce přicházejícího s dospíváním. To vše je navíc zasazeno do bravurně melancholického světa, jenž je stejnou mírou současný, fantaskní i retro - tvůrci přiznávají cílenou inspiraci filmy Terryho Gilliama, osmdesátkovými snímky pro děti jako "E.T." či "Rošťáci", ale i generačním kultem/guilty pleasure "Rudý úsvit". ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin, zvláštně znepokojující a docela by mě zajímal názor mých ostatních oblíbených uživatelů. A Arcade Fire se tak dostalo do popředí mého zájmu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Těžko mě vinit z toho, že nadržuju Spikeu Jonzemu kvůli tomu, že miluji Arcade Fire. Ba ne, myslím, že Scenes from the Suburbs by byly mnohem intenzivnějším zážitkem i bez znalosti Arcáďáků. Jednička s hvězičkou. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Krásne natočené, ale celá tá naliehavosť, poetickosť a hlavne úchvatnosť albumu sa kamsi vytratila. Film je zaujímavý, pohráva sa s utopickou myšlienkou, zakrýva viac ako by chcel vypovedať a pritom prvý plán je spracovaný veľmi silne a trefne. Spike Jonze koniec koncov dokáže natočiť veľmi emotívny film z nezvyčajným námetom naozaj profesionálne, ale tohto som chcel viacej. Chcel som celý príbeh, niečo epické, niečo bolestné, niečo nádherné. Dostal som pol hodinový príbeh, ktorý práve vo svojej neukotvenosti pôsobí len ako útržok zo života hlavného hrdinu, ktorému sa chystali stať ďalšie, podstatne horšie veci. A prišiel som si o to ukrátený. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tento komentář je pro Emma53 :-)) - To, co mě na tomto krátkém filmečku zaujalo především, jsou ty mrazivé přechody mezi bezstarostnými rozhovory a dováděním teenagerů a náhlým zjevením se násilí a ozbrojenců v ulicích, to vše samozřejmě umocněné atmosférickou hudbou Arcade Fire. Souhlasím, že je to zajímavý počin, který má svoji sílu, ačkoliv se nemohu zbavit dojmu, že k plnému docenění tohoto snímku by napomohlo, kdybych měla muziku této výborné kapely o dost víc naposlouchanou. Docela bych něco podobného uvítala u mých oblíbenců Elbow. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Spike Jonze je rozhodně zajímavý režisér a tady vytvořil dobrý rámec pro hudbu skupiny Arcade Fire, kterou nijak neposlouchám. Popravdě, je to pro film naprosto jedno, jde spíše o to, jestli vás zaujme jako celek. To se v mém případě úplně nepodařilo, i když zde jsou náznaky toho, že by to mohlo být skvělé. ()

agáta04 

všechny recenze uživatele

Když se minulý rok objevilo video k The Suburbs od Arcade Fire (byl to vlastně trailer k tomuhle filmu), moc jsem ho nepochopila a doufala jsem, že až se podívám na celý krátký film Scenes from the Suburbs, budu mít jasnější představu. V tomto ohledu mě Spike Jonze trochu zklamal, protože divák si toho musí hodně domyslet, ale nakonec to není vůbec špatně. Konečně vím, jak si Arcade Fire představují Suburban War. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Dystopický (antiutopistický) krátkometrážní snímek, inspirovaný albem The Suburbs mně do dnes neznámé kapely Arcade Fire, líčí situaci na blíže nespecifikovaném předměstí a to s pomocí vypravěčových vzpomínek na dobu jeho dospívání na tomto místě. ~ Scenes from the Suburbs tvoří sled na sebe NEnavazujících scén. Jakoby střihač z celovečerního filmu vystříhal dvě třetiny materiálu a nechal jen ten zbytek. Výsledek je však o to intenzivnější, jelikož si divák musí ty mezery domyslet. Navíc přílišná konkrétnost může být někdy na škodu. Vypadá to však, že /spoiler/ jednotlivá nevelká území jsou rozparcelována na jakási znepřátelená autonomní teritoria, oddělená ploty a celnicemi, s ozbrojenými hlídkami v ulicích... Svět ovládaný násilím, z něhož se vytratila podstata lidí. Kritika násilí v televizi. ~ Spike Jonze jen naznačuje, a to i z důvodu věnování pozornosti především partě teenagerů, jejichž dialogy jsou v podstatě o úplně normálních věcech. Příjemní herci, good music a hlavně dobrý a dobře natočený nápad intenzivně nutící k zamyšlení. ~ ~ Musím vám něco říct. Všichni jste postavy ve snu, kterej se mi jenom zdá. Brzo se vzbudím a vrátím se zpátky do svýho života. Ale nevím, co se stane s váma, lidi. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

No, s hodnocením počkám až po zhlédnutí celého (28 min.) filmu. Samotný klip mi ale hodně pomohl k lepšímu pochopení titulního singlu. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

No neviem... - zas až tak ma to oproti videoklipu "The Suburbs" nepresvedčilo... - alebo to skôr bolo príliš bolestné. Tá doba, do ktorej už nepatrím, ale v ktorej som emocionálne zostal, bola príliš presvedčivá, aby ma nezvalcovala. To ale dosiahnuť nie je zas až tak ťažké... ()

rowdys 

všechny recenze uživatele

SftS má byť ovplyvnený tým, ako členovia kapely v detstve sledovali mládeži neprístupné akčné filmy a horory a väčšinou z nich videli len prvú polovicu, pretože prišli domov rodičia a bolo po premietani. Taký je i Jonzeho kraťas - chýbajúcu polovicu kontextu si musíme domyslieť, no dystopická myšlienka je jasná. Predmestia sú ozaj akési mestské štáty so svojimi neviditeľnými hranicami. Stačí však malá metafora a zhmotnia sa v stanné právo. Znepokojivá no z pochopiteľných dôvodov amplifikovaná melanchólia filmu ma zasiahla dosť nečakane, čo bolo asi i zámerom a ten sa vydaril. Hudba Arcade Fire vystupuje zväčša v úzadí, netlačí sa do pozície rozprávača a skvele dotvára celú nostalgiu. Well done. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Arcade fire je v současnosti nejzásadnější alternativní kapela...velo opus The suburbs z roku 2011 je jejich prozatím nejvyrovnanější a nejexplozivnější počin, který byl pochopen jak kritiky tak na pultech obchodů poměrně velmi slušně prodáván... Spike opět splnil svou roli zaznamenávače podstatných generačních kapel, tak aby vystihl vizuálně poselství audio záznamu...Bravo Spiku ()

Gildor 

všechny recenze uživatele

Může to být sebepoetičtější a sebekouzelnější, ale pořád to bude jen postmoderní slepenec nesouvisejících scén. Ano, může to mít význam jeden, ale stejně tak druhý, třetí, či jakýkoliv jiný. Pokud je videoklip k Suburbs sestříhanou verzí tohohle filmu, který dává smysl o něco větší než videoklip, ukažte nám nesestříhanou verzi tohohle, možná pochopíme. Film sice má jakýsi emoční podtext ve stylu "když jsme byli mladí, bylo to cool a free", ale to nestačí; ani v kombinaci s Arcade Fire. Film bez scénáře zkrátka není film. 60% ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Spike umí točit nečekané příběhy a rád pracuje s fantazii, což se ukázalo už při jeho spolupráci s Ch. Kaufmanem. Spike je ale natolik skvělý režisér a scenárista, že umí i bez Kaufmana. Vynikající hudba a vynikající nápad, kdy propujuje typické pubertální problémy s realitou válečného státu. ()

Reklama

Reklama