Reklama

Reklama

Mocný vládce Oz

  • USA Oz: The Great and Powerful (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

(více)

Recenze (704)

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Velmi pohledny, na realismus kaslajici, ale za srdce to chytit nedokaze. Mozna i proto, ze Franco neni Depp. Ani ten by tu ale asi nepomohl... holt i Raimi starne, co nadelame. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Úvodní černobílé pasáže, respektující dobový formát obrazu, vám učarují zatřenou, maličko posmutnělou poetikou stejně jako nenuceným, lehkovážným vtipem ... než se přesunete spolu s jejich pochybným hrdinou do Země Oz. Obklopí vás svět zářivých barev a fantastických tvarů - i tvorů, přesto ... čím víc se s ním seznamujete, tím míň vás baví. Podřadný kouzelník Oscar = Oz je příliš lehce čitelný - stejně jako kýčovité pouťové kulisy, jejichž hlavním úkolem je bezesporu umné přemalování vnitřní prázdnoty zápletky. Čestnou výjimkou jsou scénky s porcelánovou panenkou, prodchnuté křehkou krásou a korunované prostým dojetím. Finále pak postrádá jakýkoli přídech pohádkového tajemna, na můj vkus je až moc názorné, šablonovité, megalomanské a především zcela CITUPROSTÉ. Neboť neukazuje vůbec žádnou emoční vazbu mezi napraveným iluzionistou a ohroženou dobrou čarodějkou. A tak si chudák holka (patrně v rámci genderové vyváženosti) musí svou rozhodující bitvu vybojovat sama, zatímco on se cele soustředí na svou vlastní, která probíhá pěkně podle plánu - a zdá se, že je sám se sebou a se svými dovednostmi nadmíru spokojený ... ale možná je to jen můj osobní nepěkný názor, neboť občas bývám nepatřičně kritická, nevstřícná a nelaskavá. Umírněné 3* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Raimi dokáže udržiavať veci pútavé, čo je veľmi skutočný čarodejnícky akt sám o sebe. Vo filme výborné funguje humor. 7/10 ()

Larushka 

všechny recenze uživatele

Zbytečné. Pod nablýskanou slupkou se skrývá...teda neskrývá - nic. Spousta vzletných keců, uvadající krása ženského osazenstva, unavený Franco. Zbytečné 3déčko sálá z každýho záběru. Ještě že jsem za tu slátaninu nemusela platit. Dvě hvězdy dávám proto, že jsem chvílema měla pocit, že se jedná o cílenou parodii. ()

Mamie 

všechny recenze uživatele

Nebyla nouze o okamžiky, kdy bych Francovi za ten jeho křečovitý úsměv nejradši jednu vrazila. Ale ve finále to s troškou nadhledu a možná i díky pocitu, že jsem prostřednictvím tohoto filmu alespoň na chvíli unikla od studijních materiálů všeho druhu, nebylo až tak hrozné, jak jsem se předem obávala. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

"Ding dong, the witch is born!", dovolím si parafrázovat text písně z původního Čaroděje ze země Oz, důležitější otázkou však zůstává, zda je nový Raimiho snímek skutečně Great and Powerful, jak o sobě prohlašuje v názvu? Pro mě je rozhodně Great!, k Powerful mu ještě něco málo chybí, přesto se jednalo o velmi milé překvapení. Film je vhodný i pro neznalce původního filmu, ale může zároveň fungovat i jako dějově předcházející originálu. Příběh je však úplně nový, a i když je jednoduchý a žádné komplikace nečekejme, přesto funguje. Je to zásluhou především Jamese Franca, který nemá problém celý film utáhnout svým projevem a i když to není jeho první velká hlavní filmová role, přesto je jeho nejvýraznější. Pak tu máme tři krásné čarodějky, jejichž spletité osudy jsou nám představeny a z nichž minimálně dvě stojí za hřích :-D. Scény ze Země Oz jsou barevné, imaginativní a fantastické. Mohlo by se zdát, že jsou naivní, jednoduché či kýčovité, ale pozor, začátek filmu nás uvádí na pouťový jarmark a Raimi nám nabízí návštěvu pouťového stanu a tedy obsah (barevnost, kýčovitost) tak podléhá formě oné pouti, narozdíl od například Avataru, kde ty "krásné, barevné" scény skutečně do kýče sklouzávají. A pak tu máme samozřejmě hit posledních let a sice 3D efekt. Sám nejsem zastáncem této technologie, neboť mám dojem, že je to kolikrát jediný důvod k natáčení určitých celých filmů či minimálně většiny jejich scén. Tady je však použita vkusně a nevtíravě. Navíc je tu spousta momentů, plných laskavého a milého humoru a také okamžiky, které člověka mají šanci vtáhnout do děje. Za zmínku rozhodně stojí úvodní titulková sekvence a pak hudba Dannyho Elfmana, který se vážně snaží, aby se nevykrádal a většinou se mu to daří! (snad až na scénu s porcelánovou panenkou, kde se letmo mihne pár tónů ze Střihorukého Edwarda). A pak je tu samozřejmě Raimiho záliba v obsazování svého bratra Teda či jiných členů rodiny. A navíc, jako vždy, potěší cameo rolička Bruce Campbella, kterého nebyl vůbec problém poznat :-D. Shrnuto, Raimi mě opět nezklamal, Franco potěšil, má fantasie si přišla na své a oko mohlo spočinout na Mile Kunis, co víc si od kina a od Mocného čaroděje Oz přát? ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

Dosti chabě napsaný prequel, který zjevně vznikl jen za účelem naservírovat americkým capartům od 3 do 10 let opulentní virtuální procházku jejich milovaným pohádkovým světem .. a při tom jim trošičku zmasírovat hlavičky tím správným černobílým myšleníčkem. Procházka je to ovšem opravdu hezká a pestrobarevná se vším, co k Ozu patří .. takže koukat pěkně s brejlema, ale raději s klapkama na uších. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je větší tragédie. Jestli skutečnost, že film stál téměř 250 milionů dolarů, aniž by se to alespoň v malé míře podepsalo na jeho kvalitě nebo (ne)překvapivý fakt, že pravděpodobně skončí v kladných číslech, což nemalou měrou vypovídá o upadajících preferencích a pokleslých standardech dnešního publika. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi mě tímhle komerčním flusem docela zklamal, nicméně hlavní vinu zřejmě nesou scénáristé. Upřímně já na nějaký chytrý děj už od začátku nespoléhal. Věřil jsem, že se ale pobavím u barevné fantasy pohádky s pěkným CGI a Jamesem Francem, jak flirtuje s Milou Kunis popřípadě Rachel Weiss. Jenže chyba lávky, akorát ten Franco byl dobrý, svou roli si evidentně užíval a vědomě to nebral moc vážně. Ale naše dvě spanilé slečny zklamaly. Ale co bylo horší, CGI v mnoha momentech povážlivě haprovalo, triky byli moc okaté, jako z počítačové hry a celkově jsem tu přeplácanost a miliony barviček těžko snášel (až na ty hřbitovní scény, hřbitovy já rád). Kromě toho, ten “příběh“ až tak tupý být nemusel. Byl plný kiksů, strašlivě předvídatelný, bez jediného překvapivého momentu a obrovsky kýčovitý. Nečekal jsem do toho zázrak, ale dalo se s tím vyhrát více, 2 hvězdy. ()

V_erus_h 

všechny recenze uživatele

Když koukám na animák, musí být buď super sám o sobě nebo vtipnej.. Tenhle nebyl ani jedno.. Nudné, otravné, kýčovité, přeslazené.. Pro děti vhodné, ale od takovéhleho drahého "velkofilmu" jsem fakt čekala něco víc.. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem podobný film jako Alenka, ale je to překvapivě mnohem lepší, pokud se to dá říct střízlivější zpracování, které mi sedí lépe. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Mal som to šťastie, že som si prezieravo večer predtým pozrel slávneho ČARODEJNÍKA Z KRAJINY OZ. Inak by mi zrejme vadila prílišná naivita niektorých dialógov, aj na mňa nadbytočne veľké dávky pätosu a vytripovaná cukrkandlová farebnosť, dnes už ťažko zdevalvovaná napríklad aj majstrom Burtonom. Takto ale viem, že ide o natoľko dôslednú, dôkladnú a dokonalú poctu starým filmom ( porovnateľnú so Spielbergovým VOJNOVÝM KOŇOM ), teda, konkrétne jednej legende, že jednoducho musím znovu obdivovať hollywoodsku sebareflexivitu a kontinuitu, ktorú zachováva skrze čas. Navyše planiem príliš veľkým obdivom a nadšením pre tie doby veľkých technických objavov a umeleckých hnutí 100 rokov dozadu, aby som nepociťoval blaženú rozkoš pri ich zapojení do modernej digitálnej zábavy, podobne ako v prípade Scorseseho HUGA. Takže nakoľko sa nevyznám v literárnom svete L. Franka Bauma, zostáva mi už iba vyriešiť otázku, či je toto hračkárske dielo výsledkom výborného retro-scenára, alebo len skvelou adaptáciou jednej z ďalších 13 autorových kníh zo sveta zázračnej krajiny Oz... ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Mocný vládce Oz je v první řadě hodně okopírovaná všemožných motivů převzatých z mnoho filmů. . Po zdlouhavém černobílém začátku...jsem se těšil, co se objeví a co nás bude čekat. Film mě absolutně překvapil a potvrdil jsem si to, co jsem od tomo čekal. Taky musím ocenit, že jsem se asi desetkrát zasmál. Zkrátka se to povedlo tak, jak si Raimi představoval. ()

Charms 

všechny recenze uživatele

Od Armády temnot ušel Raimi dost dalekou cestu...a mám dojem, že nevyrazil správným směrem. Mám ráda barvičky, kytičky i motýlky...Potud dobrý. Zbytek už jen slátanina gagů z nejrůznějších kultovních filmů nejrůznějších žánrů, mizerný scénář a kromě china doll totálně nesympatické postavy. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Je to neskutečný kýč , ale no a co mě se to líbí . To že to bylo vytvořeno pouze na počítači by poznalo i malé děcko nebo nezkušený divák , ale no a ? Když to dokáže zaujmout a má to dobrý a originální příběh tak proč se nato přece nedívat růžovýma brýlema ? ( 5.7.13/MAC ) ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Ale no tak. Mocný vládce Oz je akorát to co jsem od toho nějak tak očekával, tak proč všichni házíte na Raimiho špínu. Parádní vizuální stránka doplněná obstojným dějem s celkem slušnými herci. Po pravdě ta stopáž je přeci jen krapet přepálená, ale v tohle světě to utíkalo jak voda. Netvrdím, že je to hit roku, ale rozhodně je to přesně pohádka pro malé děti a za tohle se podle mého Raimi stydět nemusí. 70% ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Sam Riami bol pre mňa vždy Béčkový režisér (akurát sa mu pár krát - predpokladám, že skôr náhodou - zadarilo...). On to o sebe myslím, že vie, lebo tou svojou béčkvosťou si ide radikálne a sebavedomo za svojim, čo u mňa vzbudzuje isté sympatie. Oz má priemerný príbeh, priemernú fantasy predstavivosť, priemerné efekty, priemerné tempo, priemerné všetko. A teda môj verdikt na základe nulových očakávaní sú rovné tri! Na Franca sa mi proste dobre pozerá, i keď typovo mi tam až tak úplne nesedel (o ostatných luštách ani nehovorím), Elfman je tutovka, opičák a tá krehotinka z porcelánu... Uzavrel by som to tak, že to to bola proste pekná rozprávka s trochu nevyužitým potenciálom a celkom prestrelenou minutážou. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Sam Raimi a další tornádo

Sam Raimi a další tornádo

09.06.2016

Režisér trilogií se Spider-Manem a s Ashem se teď věnuje televizní tvorbě (především Ash vs Evil Dead) a dává si pauzu od velkého plátna. Jeho posledním filmem byl Mocný vládce Oz, v němž obří… (více)

Sam Raimi a třetí světová válka

Sam Raimi a třetí světová válka

02.03.2016

Režisér kultovní "trilogie Evil Dead" momentálně tráví čas u návratu svého krvavého dítka, seriálu Ash vs Evil Dead. Fanoušci za něj Sama Raimiho opět milují a pomalu mu odpouštějí třetího Spider… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Reklama

Reklama